Arbata yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje, ne išimtis ir Lietuva. Laimei atsidaro vis daugiau specializuotų arbatos parduotuvių, parduodama arbata internetu – galima išbandyti šviežių ir iš tolimųjų kraštų atvežtų arbatos rūšių bei taip plėsti savo akiratį. O kuomet perkame internetu, verta susipažinti su praktiškais patarimais, kurie padės išsirinkti arbatą namams.
Atkreipkite dėmesį į derliaus nuėmimo datą
Perkant supakuotą arbatą dažniausiai matome galiojimo datą ir pakavimo. Arbata nuo skinimo iki paruošto produkto, kuris patenka pas pardavėjus, praeina ilgą etapą. Dažnai „pereina“ per kelias perpardavėjų rankas. Todėl pakavimo data, kuomet galiausiai arbata supakuojama ir patenka į mums pasiekiamas parduotuves, neatspindi tikrosios situacijos. Geriausia arbata – kuo šviežesnė. Tuomet ji aromatingiausia, skaniausiai ir pasižyminti visomis savybėmis, dėl kurių pasirenkame gerti arbatą.
Perkant arbatą internetu iš patikimų tiekėjų, kurie parduoda sveriamą arbatą, visuomet ieškokite informacijos apie derliaus datą. Beje, arbatos derlius nuimamas kas 7-14 dienų nuo maždaug kovo iki dažniausiai lapkričio. Pavasarį nuimamas derlius yra švelnesnis ir aromatiškesnis, vasaros metu nuimamas derlius yra tamsesnėms ir stipresnėms arbatoms, o rudenį – tvirtos, rusvos ir lengvo aromato arbatos.
Žaliosios arbatos greičiau praranda savo aromatingumą, tad paprastai rekomenduojama sunaudoti per metus, tuo tarpu juodos arbatos gali būti naudojamos kelis metus. Pakavimas, vakumavimas ir kitos specialios priemonės leidžia arbatų atomatingumą išlaikyti ilgiau. Tačiau bet kokiu atveju daug gardesnės yra arbatos iš šviežių arbatos lapelių.
Įsigilinkite į arbatos klasifikaciją
Arbata skirstoma pagal tai ar yra pilnų lapų (ang. whole leaf) ar laužytų lapelių (ang. broken leaf). Kokybiškesne yra laikoma pilnų lapų arbata.
Dar skirstoma pagal tai, nuo kurios vietos yra skinami arbatos lapeliai – nuo krūmelio viršaus, vidurio ar nuo šakelių apačios.
Dar yra „arbatos dulkės“. Tai pačios smulkiausios arbatos lapelių dalelės, trupinukai arba dulkės, susidariusios perdirbimo proceso metu. Tai žemiausia arbatos klasės. Paprastai supilstoma į popierinius arbatos maišelius. Dėl to arbatos specialistai nepripažįsta arbatos iš pakelių. Visgi, šiuo metu jau esama gamintojų, kurie į popierinius vienkartinius pakelius pila ir pilno lapo arbatą.
Kuomet perkama arbata internetu, nereikia niekur skubėti ir galima įsiskaityti į kiekvieno produkto aprašymą. O žinant arbatos klasifikaciją lengviau atsirinkti kuri arbata yra kokybiškesnė. Plačiau apie arbatą čia.
Atkreipkite dėmesį į nuotraukas
Kokybišką arbatą parduodančios el.parduotuvės supranta, jog jų pirkėjai nėra pradinukai ir skiria arbatas. Todėl norint patenkinti išlavintą skonį reikia pateikti ir kokybiškas arbatos fotografijas. T.y. kaip atrodo patys arbatos lapeliai, turi matytis jų tekstūra, spalva. Save gerbianti arbatos parduotuvė netalpins savo el.parduotuvėje paprastų, bendrinių arbatos lapelių ar puodelių fotografijų. O pirkėjams tai dar vienas kriterijus renkantis parduotuvę.