Rugsėjo 15 d. Zanavykų muziejus pakvips duona. Čia jau dvidešimt pirmą kartą vyks tradicine tapusi edukacinė duonos šventė „Su savo duona visur rasi suolą“.
Kad stalą puoštų naminės duonos kepalas, mūsų protėviai išliedavo devynis prakaitus, o duona buvo ne šiaip valgis – ji turėjo išskirtinę ir netgi sakralinę prasmę. Jos kepimas ir raikymas buvo apgaubtas tikėjimu ir įvairiausiomis apeigomis. Kaip antai su duona sutikdavo ir išlydėdavo svečią, o duonos riekei nukritus – vis dar išlikęs paprotys ją pakelti ir pabučiuoti. Tai tarsi duonos atsiprašymas už neatsargų elgesį.
Jaunoji karta dažniausiai apie šiuos papročius yra girdėjusi tik iš senelių pasakojimų, o senuosius grūdų apdirbimo padargus mačiusi tik knygose ar muziejuose – juk dabar jų niekas nebenaudoja, o technologijos seniausiai pasikeitę. Tad Zyplių dvaro prieigose šventės metu lankytojai galės patys pajusti, ką reiškia kulti grūdus spragilais, juos niekoti geldoje ar arpuoti arpa. Bus galima išmėginti ir malimą rankinėmis girnomis, grucės grūdimą piestoje ar miltų sijojimą.
Pasak Zanavykų muziejaus direktorės Rimos Vasaitienės, tai puiki edukacija moksleiviams ir priminimas suaugusiesiems – norint išsikepti duoną reikia nueiti vos ne septynias mylias.
„Kviečiame nepamiršti senųjų žemdirbystės tradicijų ir papročių bei šventės metu apsilankyti tradicinės duonos kepimo edukacijose, šurmuliuojančioje amatininkų ir duonos kepėjų mugėje“, – apie artėjantį renginį pasakojo Zanavykų muziejaus direktorė.
Čia iš įvairių Sūduvos regiono bendruomenių atvykę tradicinės duonos kepėjai pristatys duonos receptus bei pasidalins duonos kepimo patirtimi. Juk naminę duoną namuose pradeda kepti vis daugiau ir šių laikų šeimininkių.
Duonos kepimo būdų yra be galo daug. Vieni mėgsta tradicinę ruginę, kiti tešlą praturtina įvairiomis daržovėmis, vaisiais ar sėklomis. Tad mugės metu bus galima atrasti naujų skonių, pratutinti savo kulinarines žinias. Be to, šventės metu Zyplių dvaro virtuvės restoranas „Kuchmistrai” susirinkusius vaišins gardžia ant laužo virta zanavykiška duonos sriuba – duonzupe.
„Duonzupė mena dar tuos laikus, kai Užnemunė priklausė Prūsijai. Net šiais laikais vokiečiai, ypač gyvenantys Bavarijoje iki šiol verda duonos sriubą, kurią kartais vadina juodos duonos sriuba“, – pasakojo R. Vasaitienė.
Šventėje ne tik duoną bus galima kepti, bet ir išbandyti bitininko, žolininko, vytelių pynėjo amatus, susipažinti su senąja skiedrine stogdengyste ir patiems „išsukti“ skiedras. Be tradicinių padargų, šiuolaikinę žemės ūkio techniką pristatys Lukšių žemės ūkio bendrovė.
Po edukacinių veiklų bus galima ir atsipalaiduoti. Rugiapjūtės pabaigtuvių apeigos buvo tarsi padėka žemei už derlių, o su Sūduvos krašto rugiapjūtės pabaigtuvių tradicijomis, šokiais ir žaidimais supažindins folkloro ansambliai „Šakija“, „Santaka“, „Vaiguva” ir Šakių „Varpo“ mokyklos jaunuolių liaudiškų šokių grupė „Pynė“.
Šiais metais duonos šventė „Su savo duona visur rasi suolą“ yra projekto „Margi aruodai“ dalis. Projekto veiklos finansuojamos Lietuvos kultūros tarybos, Šakių rajono savivaldybės ir Zanavykų muziejaus partnerių lėšomis.
Pranešimą paskelbė: Živilė Čepaitė, UAB „Komunikaciniai projektai”