Šventės pasibaigė, tačiau skaniai valgyti juk norisi. Jeigu sukate galvą, kaip nustebinti artimuosius ar svečius – vakarienei pagaminkite vilkžuvės. Nors iš pažiūros ši žuvis atrodo labai egzotiška, ją paruošti visai nesudėtinga. Be to, vilkžuvė puikiai dera su pačiais įvairiausiais ingredientais: ir tradicinėmis bulvėmis, ir kuskusu ar kitomis mėgstamomis kruopomis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai pasilepinti nori ne tik prieš šventes, bet ir artėjant savaitgaliui. Jų krepšeliuose atsiduria tiek įmantresni sūriai, mėsos gaminiai, tiek žuvis.
Rekomenduojamo kepimo laiko – neignoruokite
„Žuvies pardavimai nuosekliai auga. Pastebime, kad lietuviai vis labiau nevengia ir eksperimentų – namuose gamina ne tik nuo seno pamėgtą lašišą, ant stalo patiekti stengiasi ne tik silkę, bet ir kitų, įmantresnių žuvies rūšių. Pavyzdžiui, egzotiškoji vilkžuvė taip pat vis dažniau pastebima pirkėjų krepšeliuose“, – teigia Vaida Budrienė.
Didžiausi vilkžuvės privalumai yra nepaprastas jos skonis ir paprastas pagaminimas, mat ją gaminant labai sunku sugadinti. Vilkžuvė pasižymi ypatingu, salstelėjusiu, omarus ar krabus primenančiu skoniu. Šios žuvies skonis toks įmantrus ir taip stipriai vertinamas yra dėl to, kad ji minta įvairiausiais smulkiais vėžiagyviais, esančiais jūros ar vandenyno dugne. Kadangi ši žuvis pasižymi didele riebalų gausa – net jeigu ją perkepsite, ši žuvis nebus sausa ir išliks malonios tekstūros.
Visgi, tai nereiškia, kad turite ignoruoti rekomenduojamą vilkžuvės kepimo laiką. Plonesni žuvies gabalėliai keptuvėje iškepti gali per 10 minučių, o storesniems prireiks ir visų 20-ies. Visgi, ar žuvis iškepusi, lengviausia patikrinti šakute. Ją geriausia įbesti į storiausią žuvies gabalėlio vietą – jeigu žuvis nėra permatoma ir lengvai byra, vadinasi, ji yra iškepusi. Prieš kepant vilkžuvę į keptuvę „Iki“ rekomenduoja įpilti ne tik šlakelį aliejaus, bet ir įdėti šaukštelį sviesto. Taip pat kepant galite įdėti ir kelias česnako skilteles ir rozmarino ar čiobrelio šakelę.
Jeigu kepate vilkžuvę orkaitėje, pirmiausia ją įkaitinkite iki 190 laipsnių. Tuomet kepimo skardą išklokite folija arba kepimo popieriumi. Galiausiai ant kepimo popieriaus dėkite žuvies gabalėlius – juos paprieskoniuokite, patepkite tirpintu sviestu ir apšlakstykite citrinos sultimis. Jeigu norite, kad žuvis iškeptų dar sultingesnė – atskirus jos gabalėlius galite įvynioti į kepimo popierių arba foliją ir tuomet kišti į įkaitintą orkaitę. Orkaitėje vilkžuvės gabaliukai turėtų iškepti per 10–15 minučių.
Nepersistenkite su prieskoniais
Kadangi vilkžuvė yra labai švelnaus skonio, jis geriausiai atsiskleidžia pagardinus šią žuvį tiesiog druska ir pipirais, citrinos sultimis. Visgi, jeigu norite įmantresnių skonių vilkžuvę galima paskaninti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis: rozmarinu, čiobreliais, bazilikais, petražolėmis ar krapais.
Jeigu turite laiko galite pasigaminti ir grietinėlės-citrinos padažą. Prie vilkžuvės taip pat puikiai tinka ir kaparėliai, kepti pomidorai ar paprikos. Ją patiekti galima ir su stipresnio skonio padažais, pavyzdžiui, ančiuvių arba aitriųjų pipirų ir imbiero, sojos.
„Iki“ dalijasi ir keliais paprastai paruošiamais receptais su vilkžuve, kurie papuoš jūsų vakarienės stalą.
Vilkžuvė su sojų ir čili padažu
Jums reikės:
Kelių gabalėlių vilkžuvės
Svogūnų laiškų
Šlakelio citrinos sulčių
Pusės čili pipiro
Padažui:
2 skiltelių česnako
Gabalėlio tarkuoto imbiero
Šlakelio vandens
Šlakelio sojos padažo
Šaukštelio medaus
Šaukštelio sezamo aliejaus
Žiupsnelio druskos
Pusės čili pipiro
1 šaukštelip paprikos miltelių
Šlakelio citrinos sulčių
Gaminame:
Vilkžuvės pjausnius apšlakstykite citrinos sultimis, suberkite susmulkinto pusė čili pipiro ir supjaustytus svogūnų laiškus. Galiausiai didelėje keptuvėje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir viską šiek tiek pakepkite. Kai padažas sutirštės, į jį sudėkite žuvį ir viską apie 15 minučių patroškinkite. Patiekite su ryžiais.
Vilkžuvė su pomidorais ir kalendra
Jums reikės:
Kelių gabalėlių vilkžuvės
Nedidelių bulvių
Saujos šviežios kalendros
Skiltelės česnako
Dviejų citrinų sulčių
Kelių lauro lapų
½ arbatinio šaukštelio maltos kalendros
½ arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
300 g geltonų ir raudonų vyšninių pomidorų
100 ml šalto vandens
Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Gaminame:
Smulkiai supjaustykite česnaką. Nulupkite bulves ir perpjaukite pusiau. Stambiai supjaustykite kalendros lapus. Į puodą sudėkite bulves, česnaką, kalendrą, citrinos sultis, lauro lapus, maltas kalendras, čili miltelius, 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir pomidorus. Pagardinkite druska, pipirais, įpilkite 100 ml vandens ir viską apie 50 minučių troškinkite ant labai mažos ugnies. Retkarčiais patikrinkite, ar daržovės neprilimpa prie puodo dugno. Jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens. Galiausiai ant viršaus išdėliokite žuvies gabalėlius. Viską dar pagardinkite druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Galiausiai uždenkite dangtį ir viską patroškinkite apie 10–15 minučių. Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”