• Sveikata

    Morkos – ne tik sriuboms ar troškiniams: pasigaminkite kvapnų pyragą su kokosų miltais

    Morkos – nebrangi daržovė, kurią prekybos centruose galima rasti ištisus metus. Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorės Olgos Suchočevos, kokybiškų morkų Lietuvoje netrūksta ir šviežiomis, vietoje užaugintomis daržovėmis galima mėgautis bet kuriuo metų laiku. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, renkantis savo lėkštės turinį, į lokaliai užaugintus produktus reikėtų atkreipti dėmesį ne tik dėl šviežumo kriterijaus, bet ir dėl naudos sveikatai. Morkos – puikus skaidulų ir beta karotino šaltinis, todėl įvairiais pavidalais jos turėtų rasti vietą kasdieniame žmogaus mitybos racione. Nors morkų derlius nuimamas dar rudenį, tačiau ši daržovė džiugina ir žiemos laikotarpiu. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, morkos įvairiais…

  • Sveikata

    Patiekalai, kuriuose išradingai panaudosite raudonąsias aitriąsias paprikas

    Jau nuo seniausių laikų žmonės domėjosi prieskoniais ir ieškojo vis gardesnių jų derinių. Kad mums įprastas patiekalas atsiskleistų dar nepatirtais skoniais ir aromatais, kartais užtenka ir kelių ypatingą skonį jam suteiksiančių ingredientų, pavyzdžiui, pipirų, kurie yra neatsiejama daugelio patiekalų dalis. Pipirų būna pačių įvairiausių: nuo tradicinių juodųjų iki čili dribsnių ar Chalapos aitriųjų paprikų. Juos panaudoti galima netikėčiausiais būdais: ir ruošiant troškinius,  ir šokoladinius desertus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors lietuviai dažniausiai renkasi tradicinius juoduosius pipirus, populiarėja ir kiti aitrumo suteikiantys prieskoniai, pavyzdžiui, aitrieji čili pipirai. Egzistuoja keli tūkstančiai rūšių „Druska ir pipirai – prieskoniai, kuriuos tikriausiai rasime kiekvieno spintelėje. Ir nors pirkėjai pastaruoju metu…

  • Sveikata

    Populiarėjantis augalinis pienas: lengvi būdai pasigaminti jį namuose

    Sveikiau, skaniau ir įvairiau – Lietuvos gyventojai vis dažniau į savo maisto racioną įtraukia ne tik daugiau įvairių grūdų, sėklų ir riešutų, bet ir sparčiai populiarėjantį augalinį pieną. Dažniausiai atsižvelgiama į jo naudą sveikatai, skonio savybes ir įvairovę – šis produktas gaminamas net iš ryžių ar bulvių. Taip pat dažną išmėginti augalinį pieną paskatina galimybė pasigaminti jį tiesiog savo namų virtuvėje. Virtuvėje – ir egzotiniai skoniai Nors Vakarų Europoje augalinis pienas jau dažnai atrandamas daugybėje virtuvių, Lietuvoje jo vartojimo kultūra dar nėra taip stipriai įsitvirtinusi. Tiesa, kaip pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, šalies gyventojai pamažu vis drąsiau žvelgia į įvairiausių kategorijų, iš pažiūros…

  • Sveikata

    ES / EEE šalys į naujuosius žengė turėdamos 46 procentų omikron atmainos paplitimą

    ES / EEE šalys į naujuosius metus žengė turėdamos 46 procentų omikron atmainos paplitimą.  Apie tai šį penktadienį pranešė Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC). Pasak ECDC, daugumoje šalių naujų COVID-19 ligos atvejų ir hospitalizavimo rodikliai buvo dideli ir didėjo, o mirties atvejų ir intensyviosios terapijos skyrių pacientų skaičius išliko stabilus. Savo pranešime ECDC pabrėžia, kad vis dar yra nedaug įrodymų, kad būtų stebimas mažesnis omikron varianto sukeltas ligos sunkumas lyginant su delta varianto sukelta liga. Ankstyvieji tyrimai rodo, kad dabartinės vakcinos gali būti mažiau veiksmingos prieš omikron atmainos sukeliamą infekciją, tačiau, ECDC pranešime pabrėžiama, kad esamos vakcinos vis tiek apsaugo žmones nuo hospitalizacijos ir sunkių ligos formų. Europos…

  • Sveikata

    Egzotiškoji vilkžuvė su 3 skirtingais pagardais: su grietinėle, pomidorais arba pikantiško skonio iš Azijos

    Ieškote dar neragautų skonių – vakarienei patiekite egzotiškosios išvaizdos vilkžuvę. Nors ši neįprastai atrodanti žuvis Lietuvoje dar nėra plačiai žinoma, jos skonis nustebins net ir tuos, kurie nėra didžiausi žuvies patiekalų gerbėjai. Vilkžuvė išsiskiria subtiliu, šiek tiek krabą, netgi omarą primenančiu skoniu. Be to, ją sunku sugadinti, todėl šią žuvį lengvai paruoš net ir virtuvės naujokai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors tradicinės žuvys, tokios kaip lašiša ar karpis, išlieka populiarios, pirkėjai yra linkę išbandyti ir naujo skonio žuvis. Pasižymi gerųjų savybių gausa „Kai kalba pasisuka apie gastronominius eksperimentus, pastebime, kad žmonės į juos leistis linkę vis dažniau. Matome, kad pastaruoju metu populiarėja įmantresnė žuvis bei…

  • Sveikata

    Sausis – gimdos kaklelio vėžio prevencijos mėnuo

    Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai tėvams ir globėjams  primena apie galimybę nemokamai paskiepyti dukras nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV), kuris sukelia gimdos kaklelio vėžį. Lietuvoje nuo ŽPV infekcijos 11 metų mergaitės pradėtos nemokamai skiepyti 2016 m.  Įgyvendinant Nacionalinę imunoprofilaktikos programą Lietuvoje mergaitės yra skiepijamos dvivalente „Cervarix“ vakcina, kuri apsaugo nuo 16 ir 18 žmogaus papilomos viruso tipų ir yra skirtas gimdos kaklelio vėžio profilaktikai. Vakcinacijos schemą sudaro dvi vakcinos dozės, tarp kurių turi būti ne trumpesnė kaip 6 mėn. pertrauka. 16 ir 18 žmogaus papilomos viruso tipai yra didžiausios onkogeninės rizikos. Apie 70 proc. visų gimdos kaklelio vėžio atvejų būtent ir lemia šie viruso tipai. Tėvai ar globėjai,…

  • Sveikata

    Ekspertas atskleidžia tikro ir gardaus šnicelio paslaptis

    Šnicelis – vienas tų žiemiškų patiekalų, kuriais norisi mėgautis atvėsus orui. Dabar geriausias metas jį pasigaminti ir bent mintimis bei skoniais atsidurti nedideliame kalnų kaimelyje. Ne veltui šį patiekalą ypatingai pamėgę vokiečiai, austrai, šveicarai, netgi šiaurės Italijos gyventojai. Be to, šnicelį paruošti nesudėtinga, o tinkamai pagamintas jis tiesiog tirpsta burnoje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad, remiantis pardavimų duomenimis, mėsos patiekalai šaltąjį sezoną tikrai populiarūs. „Be mėsos kasdienis stalas neįsivaizduojamas. Populiariausia tarp tinklo pirkėjų išlieka tradicinė kiauliena, tačiau taip pat dažnai perkama ir vištiena, jautiena, veršiena. Siekdami, kad reikiamos mėsos rūšies savo stalui rastų kiekvienas, esame paruošę platų šios kategorijos asortimentą. Be to, glaudžiai bendradarbiaujame su vietos…

  • Sveikata

    Kad namai tviskėtų švara: susipažinkite su buitį palengvinančių prietaisų bei metodų tendencijomis

    Maždaug trys iš keturių žmonių nemėgsta dirbti namų ruošos darbų. Visgi, tokios užduotys kaip reguliarus dulkių ar vonios kambario valymas, indų ar grindų plovimas yra būtinos norint, jog namuose karaliautų tvarka ir švara, o jūsų veidą puoštų šypsena. Prekybos tinklas „Lidl“ pataria, kaip tvarkymąsi namuose paversti tikru malonumu bei pasidalina gudrybėmis, kurias verta išmokti šiemet. Namus tvarkykite čia ir dabar Ne paslaptis, jog kuo daugiau laiko praleidžiame namuose, tuo daugiau netvarkos juose pastebime. Akis užkliūva už ne vietoje padėtų daiktų, o nešvarumai, atrodo, persekioja kiekviename žingsnyje. Prieš kelerius metus buvo gana populiaru namų tvarkymuisi paskirti vieną konkrečią savaitės dieną, tačiau tendencijos pasikeitė. Vis daugiau žmonių gyvena laikydamiesi principo, jog namus…

  • Sveikata

    VRM pavaldžios reabilitacijos įstaigos „Pušynas“ ir „Dainava“ bus integruotos į sveikatos apsaugos sistemą

    Vidaus reikalų ministerija (VRM) su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) aptarė galimybes į reformuojamą sveikatos priežiūros įstaigų tinklą integruoti VRM šiuo metu pavaldžias reabilitacijos įstaigas – VšĮ VRM Poilsio ir reabilitacijos centrą „Pušynas“ ir VšĮ Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centrą „Dainava“, siekiant išsaugoti Lietuvos gyventojams teikiamas medicininės reabilitacijos paslaugas. Pasak vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, nuo pat VRM įstaigų funkcijų peržiūros pradžios ministerijos siekis buvo pavaldžias reabilitacijos įstaigas perduoti sveikatos apsaugos sistemai, išsaugant šių įstaigų potencialą, teikiant medicinines reabilitacijos paslaugas Lietuvos gyventojams. „Vidaus reikalų ministerija yra atsakinga už viešąjį saugumą, o ne sveikatinimo paslaugų teikimą, todėl medicininės reabilitacijos paslaugų perdavimas sveikatos apsaugos sistemai yra nuoseklus ir logiškas žingsnis. Vidaus reikalų…

  • Sveikata

    Griežto ribojimo ingredientas: dietologė išskyrė nekenksmingą dienos cukraus normą

    Cukrus – vienas iš labiausiai ištirtų, tačiau ir mitais apipintų ingredientų, be kurių savo virtuvėje apsieina reta šeimininkė. Saldūs patiekalai ar gėrimai pakelia nuotaiką ir akimirksniu suteikia energijos, tačiau po šio trumpo saldumo pliūpsnio dažnas pradeda nerimauti, kaip jie paveiks svorį ir bendrą sveikatą.  „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė Edita Gavelienė primena svarbiausius cukraus vartojimo principus, kuriuos atsiminti verta ir gaminant namuose, ir apsiperkant parduotuvėje. Tinkama cukraus norma Tam, kad mūsų organizmas išgyventų, jam reikia gliukozės. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės Editos Gavelienės, gliukozė – vienas pagrindinių visos medžiagų apykaitos „degalų“, smegenų kraujo ląstelių eritrocitų ir eilės kitų organų bei sistemų maistas. Cukrus, kaip ir kiti angliavandeniai,…