• Sveikata

    Mėgstamų salotų alternatyvos žiemai: 3 skirtingų pasaulio kraštų įkvėpti receptai

    Esate salotų mėgėjai? Tuomet tikrai neverta jų atsisakyti ir žiemą. Juk įvairiausioms salotoms puikiai tinka ne tik šviežios, bet ir keptos ar troškintos daržoves. Be to, jas praturtinus keliais ingredientais: kruopomis, duonos trupiniais ar riešutais – salotos taps ne tik maistingesnės, bet ir suteiks sotumo jausmą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausios rūšies daržovės populiarios išlieka ištisus metus. O šaltuoju sezonu daugiau susidomėjimo sulaukia ir raugintos daržovės. „Žiemą daržovių paklausa tikrai nesumažėja. Tarp pirkėjų šaltuoju metų laiku populiariausios išlieka tradicinės daržovės: bulvės, morkos, pomidorai, agurkai bei kopūstai. Šaltuoju metų laiku – nuo lapkričio iki vasario antrosios pusės – pastebima ne tik šviežių, bet ir raugintų daržovių…

  • Sveikata

    Neeiliniai metai: augantis lietuvių pritarimas donorystei gelbėjo gyvybes

    2021-ieji organų donorystei Lietuvoje buvo itin sėkmingi: išaugo transplantacijų skaičius, dvigubai daugiau žmonių įsigijo Donoro korteles, sumažėjo prieštaraujančių donorystei artimųjų procentas, o atlikta gyventojų apklausa parodė, kad vis daugiau Lietuvos gyventojų pritaria donorystei. Nacionalinio transplantacijos biuro (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, praėjusiais metais buvo registruota 114 potencialių donorų, iš kurių efektyviais tapo 52 donorai, 27 jų – multiorganiniai. 2020 metais registruoti 49 efektyvūs donorai. Pernai atlikta 200 organų ir ragenų transplantacijų, kurios padėjo į gyvenimą sugrįžti dviem šimtams sunkių ligonių. 2020 metais tokių operacijų buvo 152. Toliau vystoma ir neplakančios širdies donorystės programa. Praėjusiais metais registruoti 6 neplakančios širdies donorai, 2020 metais – tokių buvo 4. Transplantacijų skaičius augo…

  • Sveikata

    Kaip išsirinkti ir prižiūrėti sportinius rūbus, kad jie tarnautų ilgiau?

    Jūsų sveikos gyvensenos maratono pradžia prasideda kur kas anksčiau nei jūs praveriate sporto klubo duris. Daug dėmesio privaloma skirti ir kokybiškai sportinei aprangai, mat nuo konkrečių rūbo savybių gali priklausyti ir jūsų sporto rezultatai. Prekybos tinklas „Lidl“ rūpinasi savo klientų sporto kokybe bei dalijasi patarimais, kaip išsirinkti tobulą sportinę aprangą ir ją tinkamai prižiūrėti. Nepasiklyskite sporto rūbų gausoje Kasdieniam pasivaikščiojimui gryname ore puikiai tiks paprasti laisvalaikio rūbai, tačiau siekiant ryškesnių rezultatų profesionalioje sporto klubo aplinkoje, profesionalumu turi pasižymėti ir jūsų dėvima apranga. Sportui skirti drabužiai turi pasižymėti išskirtinėmis savybėmis, kurios garantuos gerą savijautą treniruočių metu. Planuojant įsigyti naują sportinių rūbų komplektą, pirmiausia atkreipkite dėmesį į rūbo pralaidumą orui. Gausiai prakaituojant…

  • Sveikata

    Patarimai, kaip tinkamai pasiruošti žiemos maudynėms

    Lietuvoje žiemos maudynės tampa vis populiaresnės. Prieš kelias dešimtis metų maudymasis eketėje arba ledinėje jūroje buvo laikomos gydymu ir atgaiva, o šiandien tai – būdas stiprinti imunitetą ir apskritai sveikatą. Draudikai pataria, kaip pasiruošti maudynėms šaltame vandenyje, kad jos būtų saugios bei nekenksmingos sveikatai. „Pagrindinis žiemos maudynių privalumas – bendras organizmo, o ypač imuninės sistemos, stiprinimas. Manoma, kad reguliarus panirimas į ledinį vandenį apsaugo nuo ligų. Ši procedūra didina raumenų tonusą, stiprina širdies, kraujagyslių ir kvėpavimo sistemas. Dažniausiai žiemos maudynės laikomos organizmo ir viso kūno grūdinimu. Jas vis daugiau Lietuvos žmonių vadina savo pomėgiu. Vis dėlto tokios maudynės turi ir trūkumų – organizmas gali per daug atvėsti, o tuomet kyla…

  • Sveikata

    Anglijos pasididžiavimas – čederio sūris: deriniams su daržovėmis, pusryčių patiekalams ir užkandžiams

    Sūrį mėgsta daugelis – šis išskirtinis maisto produktas ne tik papildo patiekalų skonių paletes, bet ir puikai tinka ant užkandžių stalo. Sūrio rūšių yra daugybė, o jų gaminimo tradicijos ir skonio ypatumai dažniausiai priklauso nuo regiono, kuriame sūris kilo: italai didžiuojasi parmezanu, o Jungtinės Karalystės gyventojai savo virtuvės neįsivaizduoja be kvapniojo čederio. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors pirkėjai dažniausiai renkasi tradicinį fermentinį sūrį, populiarios ir kitos sūrio rūšys.   „Lietuviai – tikrai mėgsta sūrį. Tai rodo ir nuolat augantys šios kategorijos pardavimai. Vieni populiariausių išlieka jau klasika tapę fermentiniai ar  tepamieji sūriai. Įvairiausių gurmaniškų sūrių paklausa Lietuvoje taip pat didėja. Pastebime, kad tinklo pirkėjai dairosi…

  • Sveikata

    Išmaniuosius laikrodžius pamėgo ir senjorai: kokias galimybes jiems suteikia?

    Naujai vystomos galimybės bei išmaniųjų technologijų gamintojų kuriami produktai prisideda prie to, kad vis daugiau senjorų džiaugiasi gyvenimą palengvinančiomis išmaniosiomis technologijomis. Modernūs sprendimai ne tik praplečia kasdienio bendravimo galimybes, bet ir leidžia ilgiau palaikyti aktyvų gyvenimo būdą bei efektyviau rūpintis savo sveikata. „Išmaniųjų technologijų pasaulyje ilgai egzistavo mitas, jog naujausios technologijos nėra reikalingos ar pritaikytos vyresnio amžiaus žmonėms. Visgi šie teiginiai nesunkiai paneigiami. Šiandien išmaniosios technologijos yra kuriamos taip, kad jomis lengvai naudotis galėtų ir vyresnio amžiaus žmonės, kurie neturi daug patirties su technologijomis. Pastebime, kad senjorai renkasi ne tik išmaniuosius telefonus ar kompiuterius, bet ir vis populiarėjančius išmaniuosius laikrodžius ar ausines“, – teigia Urtė Eidžiūnaitė, „Huawei“ produktų mokymų vadovė…

  • Sveikata

    Vaikystę primenantys desertai su karamele: obuolių pyragas ir amerikietiškas sūrio tortas

    Karamelė – vienas mėgstamiausių ingredientų, naudojamų desertuose. Ypač tų, kurie mėgsta saldesnį ir intensyvesnį skonį. Karamelė daugeliui asocijuojasi su vaikyste, juk jos pagrindu gaminami ne vieni legendiniai saldainiai. Be to, tikriausiai ne vienas vaikystėje esame bandę ją gaminti ir patys – naminę karamelę valgėme šaukštais, tiesiai iš keptuvės, ar iš jos darydavome naminius saldainius. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors pastaruoju metu pirkėjai linkę išbandyti įmantresnį maistą, klasikiniai skoniai, tokie kaip karamele gardinti desertai, visada išlieka populiarūs. „Pastebime, kad pirkėjai vis drąsiau leidžiasi į skonių keliones. Ir nesvarbu, ar tai pikantiški patiekalai, ar desertai. Visgi, nostalgiją keliantys ar vaikystę primenantys skoniai visada ras vietos ant mūsų…

  • Sveikata

    Juos privaloma valgyti žiemą: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

    Padėti sustiprinti imuninę sistemą, palengvinti lėtinių ligų simptomus, sumažinti uždegiminius procesus, sureguliuoti virškinimą, pagražinti odą ir netgi pakelti nuotaiką. Tai yra tik dalis naudų, kurias gali suteikti gerosios žarnyno bakterijos – probiotikai. Dietistė Vaida Kurpienė sako, jog jų organizmas geba ne tik pasigaminti pats ar gauti vartojant piliules, bet ir vartojant tam tikrus maisto produktus. Todėl pastaruosius valgyti žiemą, norint sustiprinti sveikatą, tiesiog privalu. Taigi, kokie yra pagrindiniai natūralūs probiotikų šaltiniai? Favoritas – natūralus jogurtas Raugintos daržovės ir fermentuoti pieno produktai: natūralus jogurtas, kefyras, rūgpienis, grietinė. Toks maistas, anot V. Kurpienės, ypač naudingas organizmui, nes jame yra gerųjų bakterijų – probiotikų. Tačiau, priduria ji, daugiausia šių vertingų medžiagų gauname ne…

  • Sveikata

    Aliejus: kokios rūšies pasirinkti ir kaip atskirti kokybišką?

    Aliejus – plačiai kulinarijoje naudojamas maisto produktas. Juo galima gardinti salotas, mėsos patiekalus, sriubas ar troškinius. Nors aliejaus rūšių yra ne viena, o jo asortimentas laikui bėgant tik didėja, mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Milda Petrauskaitė pastebi, kad nors tarp Lietuvos pirkėjų populiariausiu jau daugelį metų išlieka saulėgrąžų aliejus, tačiau augantys ypač tyro alyvuogių, kanapių, graikinių riešutų, avokadų, linų sėmenų ar kokosų aliejaus bei „Ghi“ sviesto pardavimai rodo, kad pirkėjų įpročiai pamažu keičiasi. Svarbiausiu kriterijumi jiems tampa kokybė. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sveikatai palankiausi yra augalinės kilmės riebalai, o į kasdienės mitybos racioną ekspertė rekomenduoja įtraukti iki šiol geriausiai iš jų ištirtą – alyvuogių aliejų.    Alyvuogių…

  • Sveikata

    Po švenčių vaistinėse – peršalimo banga

    „Eurovaistinės“ vaistininkai pastebi, kad po švenčių į vaistines plūstelėjo peršalę klientai. Anot vaistininkės Jelenos Deksnienės, tam įtakos gali turėti ir šventinis maratonas, ir pastarosiomis dienomis vyraujantys permainingi orai. Vaistininkai pastebi, kad pastarosiomis dienomis padaugėjo peršalusių klientų. Pasak J. Deksnienės, tam įtakos turi ir šventinis maratonas. „Per Naujųjų metų šventę, Kalėdas žmonės norėjo gražiai atrodyti ir galbūt kartais pasirinkdavo aprangą neatsižvelgdami į temperatūrą lauke. Šiuo metu oro temperatūra labai svyruoja – ji tai teigiama, tai neigiama – tokios sąlygos palankios peršalti, sunku pasirinkti tinkamą aprangą“, – pastebi vaistininkė. Dar viena dažna peršalimo priežastis – šlapios kojos, todėl svarbu skirti dėmesio ir pasirinkti tinkamą avalynę. Anot vaistininkės, nereikėtų pamiršti ir to, kad…