Nėra puošnesnio velykinio stalo patiekalo nei kvepianti, minkšta ir dailia aukso spalvos odele pasidengusi antis. Tiesa, daugelis žmonių baiminasi, kad iškepti visą antį gali būti sudėtinga. Iš tikrųjų tai visai lengva, tereikia laikytis kelių paprastų patarimų: pasirinkti tinkamą marinatą, laiką ir kepimo temperatūrą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad antis – dažna prekė lietuvių šventiniuose krepšeliuose. Marinatas – svarbu „Prieš šventes pirkėjai tampa išrankesni maistui ir daug dėmesio kreipia ne tik į kainą, bet ir į produktų kokybę. Šventėms žmonės renkasi įmantresnius sūrius, kumpius, egzotiškesnius vaisius, uogas, įmantresnės rūšies žuvį, jūros gėrybes. Taip pat pastebime, kad paprastai pirkėjų mėgstamą kiaulieną prieš Velykas pakeičia antis. Vis dėlto kiauliena…
Negrįžtami pakitimai jau po 20 minučių: kardiologai pataria, kaip įveikti liga, o ne jos komplikacijas
Statistika byloja, kad mirtingumas nuo išeminės širdies ligos Lietuvoje net 4 kartus viršija ES šalių vidurkį. Praėjusiais metais Europos kardiologų draugijos (EKD) parengtose širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos gairėse Lietuva yra pažymėta raudona spalva. Tai reiškia, kad lietuviams būdinga ypač didelė kardiovaskulinių ligų rizika. Tarp mirčių dėl širdies ir kraujagyslių ligų pirmauja išeminė širdies liga, kitaip dar vadinama širdies vainikinių arterijų susiaurėjimo ar jų užsikimšimo liga, kurios pasekmė – minėtasis miokardo infarktas. Kodėl taip yra? Atsakymas paprastas: vienas didžiausių ir pagrindinių šios ir kitų kardiovaskulinių ligų veiksnių – padidėjusi cholesterolio, ypač mažo tankio lipoproteinų cholesterolio, vadinamojo MTL-C („blogojo“) koncentracija kraujyje. Dėl MTL-C cholesterolio pertekliaus pradeda vystytis aterosklerozė ir vainikinių arterijų…
Neįsivaizduojantiems Velykų be majonezo: kaip namie pasigamintį sveikatai palankesnį? (receptas)
Nors populiaru Benedikto kiaušinius valgyti su olandišku padažu, o prie virtų su lukštu pusryčiams skanauti avokadą ir paskrudintą duonos riekelę, daug kam kiaušinis be majonezo – tarsi šaltibarščiai be bulvių. O ir per Velykas retas apsieis be baltos mišrainės ar virto liežuvio su majonezu. Kaip juo mėgautis ir vis tiek maitintis palankiai sveikatai? Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad visai nesunku pasigaminti sveikatai palankesnį ir liesesnį majonezą namuose – reikia vos kelių ingredientų. Gydytoja dietologė, dr. Edita Gavelienė primena, kad majonezas yra riebus pagardas, todėl nederėtų jo vartoti kasdien, tačiau per šventes juo tikrai galima pasimėgauti. Nėra „blogų“ natūralių produktų Majonezo receptūra nuo seniausių laikų kito. Iš…
Odos tinimo priežastys. Kada verta nerimauti?
Bet koks odos pokytis turi neigiamą estetinį poveikį, o taip pat neretai kelia nepatogumų, diskomfortą. Vienas iš dažnesnių defektų – odos tinimas. Vieni nelinkę to nesureikšminti, kiti išbando savigydą, o dar kiti į bet kokius pokyčius odoje žvelgia atsakingai ir užsirašo vizitui pas dermatologą. Tad kokios gali būti odos tinimo priežastys ir kada vertėtų sunerimti? Kodėl tinsta oda? Odos tinimo priežasčių reikia ieškoti atsižvelgiant į tai, kurioje kūno vietoje oda yra patinusi. Bene dažniausiai ji tinsta veido srityje. Viena iš dažniausiai pasitaikančių veido tinimo priežasčių yra alergija, kurią sukelia žiedadulkės, medikamentai, kai kurie maisto produktai. Jei vakare vartojote daug skysčių, ryte taip pat nemaloniai gali nustebinti patinęs veidas. Dar…
Patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti ir dezinfekuoti drabužius
Jei vilkint ką tik išskalbtus drabužius jums pasireiškia odos bėrimai, čiaudulys, užgulta nosis – tai įspėjimas, kad esate alergiškas drabužių skalbikliams arba jūsų skalbyklėje išsivystė šiuos simptomus sukeliantys mikroorganizmai. Todėl nedelsiant reikia peržvelgti skalbiklių sudėtį, išsiaiškinti, ar jų sudėtyje nėra agresyvių komponentų, ar skalbikliai vartojami tiksliai pagal gamintojo nurodymus ir pasirūpinti skalbimo mašinos higiena. Kovai su alergijomis reikalingi ir tinkami skalbikliai, ir švari skalbimo mašina Šiuo metu rinkoje siūloma itin didelė skalbimo priemonių įvairovė, tačiau išsirinkti labiausiai tinkantį drabužių skalbiklį gali būti nemenkas iššūkis, kadangi kiekvienas iš mūsų į sąlytį su cheminėmis medžiagomis reaguojame skirtingai. Tam, kad būtų užkirstas kelias alergijoms, svarbu pasidomėti skalbimo priemonių sudėtimi ir rinktis tuos skalbiklius,…
„MODERNA“ PASIRUOŠUSI COVID-19 ATMAINOMS – JAU LEIDŽIAMA NAUDOTI ANTRĄJĄ SUSTIPRINANČIĄ VAKCINOS DOZĘ
50 µg dozė buvo patvirtinta visiems vyresniems nei 50 m. amžiaus suaugusiesiems ir vyresniems nei 18 m. amžiaus nusilpusio imuniteto asmenims KEMBRIDŽAS, MASAČIUSETSAS / ACCESSWIRE / 2022 m. balandžio 6 d.,/ Moderna, Inc. (NASDAQ:MRNA), biotechnologijų bendrovė, sukūrusi novatoriškus informacinės RNR (mRNR) terapinius metodus ir vakcinas, pranešė, kad JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) pritarė naudojimo ekstremalios situacijos metu leidimo (angl. EUA) daliniam pakeitimui, kuriuo leidžiama naudoti antrąją sustiprinančiąją COVID-19 vakcinos (mRNR-1273) 50 µg dozę 50 m. ir vyresnio amžiaus suaugusiems, jau gavusiems pirmąją bet kurios iš leidžiamų ar patvirtintų vakcinų nuo COVID-19 dozę, o taip pat 18 m. ir vyresniems asmenims, dėl įvairių priežasčių turintiems nusilpusį imunitetą. „FDA patvirtinus antrąją…
Lengvai paruošiamų, bet modernių Velykų pyragų versijos: 3 nepakartojami receptai
Spalvingiems margučiams ant Velykų stalo atsispirti sunku. Tačiau dar sunkiau atsispirti nuostabaus kvapo ir skonio desertams. Kokios gi Velykos be tradicinių pynių, velykinių „bobų“ ir kitų skanėstų. O jeigu klasikiniai desertai pabodo, išbandykite paprastai pagaminamas, tačiau kiek patobulintas jų versijas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš šventes susidomėjimas saldumynais išauga, o šventiniam stalui papuošti pirkėjai dažnai renkasi ir jau pagamintus desertus. Velykiniai europiečių desertai „Šventinis stalas be saldėsių neįsivaizduojamas. Pastebime, kad prieš šventes pirkėjai tikrai žvalgosi į desertų lentynas ir dažnai renkasi jau pagamintus konditerijos gaminius. Todėl ne tik esame paruošę gausų įvairiausių tortų, pyragų, tartalečių ar sausainių asortimentą, bet ir nuolat jį atnaujiname. Matome, kad…
Seimo Priklausomybių prevencijos komisija teigiamai vertina Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento veiklos nuoseklumą ir pasiektus rezultatus
2022 m. balandžio 7 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų) Balandžio 6 d. Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos posėdyje Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) pristatė savo 2021 m. veiklą. NTAKD direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian išskyrė vieną iš svarbiausių ir prioritetinių 2021 m. departamento atliktų darbų – Nacionalinę darbotvarkę narkotikų, tabako ir alkoholio vartojimo prevencijos ir kontrolės klausimais iki 2035 m. Šis dokumentas pakeis iki šiol galiojantį strateginį dokumentą „Valstybinė narkotikų, tabako ir alkoholio vartojimo prevencijos ir kontrolės 2018–2028 m. programa“. G. Belian atkreipė dėmesį į reikšmingą NTAKD pasiekimą, t. y. Jungtinių Tautų (JT) Ekonomikos ir socialinių reikalų taryboje (ECOSOC) Niujorke 2021 m. balandžio 20 d. vykusiuose rinkimuose Lietuva buvo išrinkta…
„Oribalt Vilnius“ plėtra: didina logistikos centrą, darbuotojų gretas pildo ukrainiečiais
„Oribalt Vilnius“ pradeda pirmąjį plėtros etapą – didina logistikos centro plotą, į naujas sandėlio technologijas investuos 300 tūkst. eurų. Įmonės vadovas Audrius Pivoras patvirtina, jog dabartinės patalpos yra pilnai užpildytos, tad fizinė plėtra ir su tuo susiję kiti procesai yra neišvengiami. Įmonės darbuotojų gretas taip pat pildo į Lietuvą atvykstantys ukrainiečiai – „Oribalt Vilnius“ prisideda prie pagalbos teikimo ir įdarbina nuo karo bėgančius Ukrainos gyventojus. „Statant logistikos centrą žinojome, jog patalpas neišvengiamai reikės plėsti, tiesa, plėtra vykdoma anksčiau, nei buvome numatę. Ją sąlygojo dvi pagrindinės priežastys – po pandemijos besistabilizuojanti farmacijos rinka bei sėkminga įmonės veikla. Didėjant darbų apimtims reikalingas ne tik papildomas plotas bei infrastruktūra, bet ir žmogiškieji ištekliai.…
Itališki skrebučiai tikriems skonio gurmanams: išbandykite net tris skirtingus receptus
Organizuojant draugų susitikimą ar planuojant smagią šeimos išvyką į gamtą, reikia pasirūpinti ne tik nuostabia vieta laikui praleisti, bet ir užkandžiais. Geriausia, jeigu pasirinktus užkandžius lengva paruošti ir patogu valgyti, o tai puikiai apibūdina itališkus skrebučius – „Bruschetta“. Artėjant pavasario šilumai ir nesibaigiantiems piknikams gamtoje, prekybos tinklas „Lidl“ siūlo išbandyti net tris gurmaniškus brusketų receptus. Beje, šis užkandis puikiai tiks ir ant Velykų stalo. Brusketa – tai itališkas užkandis, kuomet ant skrudintos duonos riekelės viršaus dedami daržovių, sūrio, mėsos bei kiti priedai. Manoma, kad šį užkandėlių tipą pirmieji atrado ir išbandė dar XV a. gyvenę italai, tačiau maisto tyrėjų teigimu, pirmieji panašūs užkandėlių receptai buvo žinomi dar senovės graikai ir…