Sveikata

Spanguoliavimo sezonui artėjant: prisiminkite, kuo naudingos šios uogos

Netrukus prasidės kone ilgiausiai išsilaikančių uogų – spanguolių – sezonas. Rugpjūčio pabaigoje derančios rūgščios uogos yra vienintelės, kurių galima įsigyti šviežių net žiemą. Kuo naudingos spanguolės, o kam jų vartoti reikėtų saikingai, pataria gydytoja dietologė.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos bei dietologų rekomendacijomis, uogos turėtų būti vartojamos kuo dažniau, kaip ir vaisiai bei daržovės – bent viena porcija (pusė stiklinės) iš rekomenduojamų 2-3 porcijų vaisių per dieną turėtų būti suvartota uogų pavidalu. Tam puikiai tinka ir spanguolės.

„Spanguolėse yra daug įvairių vitaminų ir kitų augalinių komponentų, kurie pasižymi tam tikromis sveikatai naudingomis savybėmis. Tarp jų – vitaminai C ir E, reikalingi imuninės sistemos ir odos būklės palaikymui. Be to, vitaminas C pasižymi antioksidantinėmis savybėmis, padeda palaikyti raumenų veiklą ir kaulų būklę. Taip pat spanguolės yra puikus vitamino K1 šaltinis, kuris svarbus kraujo krešėjimo sistemai, kaulų sandaros palaikymui. Šiose uogose gausu ir mikroelementų, ypač mangano, vario“, – pasakoja gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė.

Pasak jos, dėl spanguolėse esančių antioksidantų ir kitų bioaktyvių medžiagų, kaip fenoliai ir organinės rūgštys, šios uogos pasižymi uždegimą mažinančiu poveikiu, todėl yra tinkamos lėtinių ligų prevencijai.

„Lėtinis uždegimas yra daugelio lėtinių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių, vėžio, II tipo cukrinio diabeto, autoimuninių, nutukimo ir kitų, priežastiniu ir palaikančiu mechanizmu, todėl svarbu su maistu gauti pakankamai antioksidantų, kurie šiuos procesus mažina“, – sako J. Parnarauskienė.

Spanguolės taip pat gali padėti kontroliuoti cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje – uogose esančios netirpios skaidulinės medžiagos celiuliozė ir hemiceliuliozė nėra suskaidomos žmogaus organizme, tad padeda mažinti „blogojo“ ir didinti „gerojo“ cholesterolio kiekius. Be to, tirpiosios skaidulinės medžiagos yra svarbios „gerosios“ žarnyno mikrofloros palaikymui, kuri taip pat pasižymi uždegimą mažinančiu poveikiu.

Londono karališkojo koledžo atlikto tyrimo duomenimis, vartojant 100 g spanguolių per dieną gali pagerėti širdies ir kraujagyslių sistemos veikla – tai itin aktualu Lietuvos gyventojams, labiausiai kenčiantiems nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų.

Nepamiršti saiko

Visgi, yra žmonių grupė, kuri šias uogas turi vartoti labai saikingai, patikslina pašnekovė.

„Ypač atsargiai spanguoles į savo racioną turėtų įtraukti asmenys, kurie vartoja kraują skystinančius preparatus, ypač varfariną. Vienu metu ir ilgesnį laiką vartojant daugiau šių uogų gali padidėti kraujavimo rizika“, – sako J. Parnarauskienė.

Daug spanguolių vartoti netinka ir turintiems padidėjusį skrandžio rūgštingumą, kita vertus šiose uogose esantis A tipo proantocianidinas padeda slopinti Helicobacter pylori infekciją, kuri dažniausiai sukelia skrandžio opas ir vėžį.

Atsargūs turėtų būti vaistus vartojantys žmonės – spanguolėse esantys flavanoidai gali paveikti daugelį medikamentų metabolizuojantį fermentą, citochromą P450, tad dėl gausesnio šių uogų vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Turintiems riziką oksalatinių akmenų susidarymui šlapimo išskyrimo sistemoje taip pat nerekomenduojama vartoti spanguolių, nes jose ir ypač jų koncentratuose gausu oksalatų. Riziką sumažinti galima tik kartu su uogomis vartojant daugiau vandens.

Geriausia dėti į kokteilius, salotas

Nors spanguolės nėra pačios saldžiausios uogos, kurias norėtųsi valgyti saujomis – kartų spanguolių skonį lemia antivirusiniu ir antimikrobiniu poveikiu pasižyminčios terpenų grupės medžiagos, o antimikrobiškai veikiantys taninai „sutraukia“ burną – įmanoma vartoti ir jas.

„Geriausiai yra vartoti šviežias, džiovintas ar trintas spanguoles, nepagardintas cukrumi. Norint pasaldinti uogas, reikėtų tą daryti saikingai“, – pabrėžia J. Parnarauskienė.

Pasak jos, dėl šios priežasties renkantis džiovintas spanguoles, vartotojai turėtų atkreipti dėmesį į produkto sudėtį – ar jose nėra daug pridėtinio cukraus, nes dažniausiai prieš džiovinant spanguolės yra mirkomos sirupe. O renkantis kitus iš spanguolių pagamintus produktus svarbu atkreipti dėmesį į sudėtyje esančių skaidulinių medžiagų kiekius.

„Spanguoles galima vartoti su kitomis, saldesnėmis uogomis ar vaisiais – trinti kokteilius ar daryti vaisių salotas. Svarbu, kad nebūtų pašalintos spanguolių odelės – jose, kaip ir visų vaisių ar uogų, yra daugiausia skaidulinių medžiagų, vitaminų, mineralų bei aktyviųjų medžiagų. Be to, kaip ir bet kurias uogas, vaisius, daržoves – spanguoles naudingiausia vartoti šviežias“, – pataria gydytoja dietologė.

Pardavimai išaugo 50 proc.

Spanguoles Lietuvos gyventojai vartoja įvairiems patiekalams gardinti, daržovėms rauginti, desertams, šiltiems ir šaltiems gėrimams ruošti. Įdomu tai, kad pastaraisiais metais vartotojai atsigręžė į spanguolių skonį. Nors spanguolių nektarai ir sulčių gėrimai nepatenka tarp šalies vartotojų TOP10 mėgstamiausių skonių, tačiau nuo 2007 m. Lietuvoje gaminamo „Elmenhorster“ spanguolių nektaro pardavimai pastaraisiais metais reikšmingai išaugo.

„Dėl rūgštaus spanguolių skonio vartotojams siūlome nektarą, o ne sultis – šiek tiek pasaldintos šių uogų sultys tampa malonesnio skonio. Žinoma, išlaikome ir natūralią spanguolių rūgštelę, kurią itin vertina pirkėjai – per pastaruosius kelerius metus spanguolių nektaro pardavimai Lietuvoje augo 50 proc.“, – pasakoja didžiausios šalyje sulčių, nektarų ir vaisių gėrimų gamintojo „Eckes-Granini Lietuva“ vadovas Marius Gudauskas.

Pranešimą paskelbė: Sigita Macanko, UAB „Idea Prima”

NaudotosKnygos.lt

Parašykite komentarą