Kepimas yra ir mokslas, ir menas – kaip kiekvienas ingredientas turi tikslą recepte, taip ir jūsų naudojamos kepimo formos. Jei kada nors kilo klausimas, kodėl profesionalūs kepėjai turi tiek daug skirtingų kepimo formų, dabar sužinosite, jog iš skirtingų medžiagų pagamintos kepimo formos turi skirtingas savybes ir tinka skirtingiems kepiniams.
Gerai žinomos indų ir maisto gaminimo indų parduotuvės Bohemia ekspertai dalinasi informacija apie skirtingas kepimo formas.
Visų tipų kepimo indai ir jų medžiagos skirtingai reaguoja į maistą ir šilumą, kiekvienam suteikiant vietą virtuvėje. Žinodami kas kam labiau tinka, ne tik lengviau pasirinksite kokią kepimo formą įsigyti, tačiau ir jūsų kepiniai visada pavyks sėkmingai.
Silikoninės kepimo formos
Silikoninės kepimo formos yra įvairių formų ir dydžių ir pastaraisiais metais išpopuliarėjo. Silikoninės kepimo formos yra natūraliai nelipnios ir lanksčios, todėl idealiai tinka įprastai sunkiai iš kepimo „iškrapštomiems“ kepiniams, pavyzdžiui, keksams, pyragams ir duonai. Ši medžiaga lengvai valoma ir gali būti plaunama indaplovėje.
Privalumai:
- Nereikia aliejaus ar kitų riebalų, kad kepinys neliptų,
- Atsparus dėmėms ir kvapams, ilgai naudojamas,
- Ypatingas atsparumas karščiui.
Trūkumai:
- Prastas šilumos laidininkas.
Kepimo indai iš nerūdijančio plieno
Nerūdijančio plieno kepimo skardos ir keptuvės geriausiai tinka mėsai kepti, kad ji gautųsi traški, su karamelizuota pluta, arba kepant su rūgštiniais ingredientais. Nerūdijantis plienas, palyginti su kitais metalais, yra ypač atsparus korozijai ir rūdijimui, taip pat plaunamas indaplovėje ir išlaiko savo blizgesį net ir intensyviai naudojant.
Privalumai:
- Atsparūs korozijai ir rūdims,
- Patvarūs ir ilgaamžiai.
Trūkumai:
- Šilumą paskirsto netolygiai.
Aliuminio kepimo skardos
Aliuminio kepimo skardos ir formos geriausiai tinka maistui, kuris trumpą laiką kepamas aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, sausainiams ar bandelėms. Taip yra todėl, kad aliuminis greitai įkaista ir skatina tolygų parudavimą. Norėdami tinkamai prižiūrėti aliuminio kepimo skardas, siūlome plauti rankomis arba naudoti metalui tinkamus indų ploviklius. Tai taip pat nebrangus metalas, todėl tai yra ekonomiškas pasirinkimas kepėjams, kuriems reikia daug įvairių kepimo formų.
Vienintelis rūpestis naudojant aliuminio keptuves yra jų polinkis korozijai po rūgštaus maisto poveikio. Tai dažniausiai pasitaiko su citrusiniais vaisiais, pomidorais ir kakavos milteliais. Yra pavojus, kad rūgštis sulaužys aliuminį, todėl iš keptuvės gali išsilieti aliuminio gabalėliai ir patekti į jūsų maistą. Galite išvengti šio gedimo kepdami rūgštinį maistą kitose kepimo formose arba visada naudokite sviestinį popierių ar silikoninius kepimo kilimėlius.
Privalumai
- Greitai įkaista ir atšąla,
- Tolygiai kepa ir ruduoja,
- Lengvas ir nebrangus.
Trūkumai:
- Gali netinkamai reaguoti su rūgščiu maistu.
Stiklo kepimo indai
Stikliniai kepimo indai geriausia naudoti troškiniams, troškintiems patiekalams ir kitiems maisto produktams, kuriuose reikia pastovios, tolygiai pasiskirsčiusios temperatūros, taip pat gaminant su rūgščiu maistu. Ši medžiaga lengvai plaunama indaplovėje.
Privalumai:
- Išlaiko šilumą, kad maistas būtų tolygiai iškeptas
Trūkumai:
- Prastas šilumos laidininkas,
- Saldūs patiekalai gali paruduoti,
- Jautrus terminiam šokui.
Moliniai kepimo indai
Moliniai kepimo indai nereaguoja su maistu ir yra kokybiški šilumos laikikliai, todėl idealiai tinka kepti makaronų patiekalams, troškiniams, duonos pudingams ir pyragams. Be to, molio kepimo indas tuo pačiu yra patrauklus serviravimo indas. Ši medžiaga lengvai plaunama indaplovėje.
Privalumai:
- Lėtai ir tolygiai paskirsto šilumą
- Puikiai tinka serviravimui, tiesiai iš orkaitės ant stalo.
Trūkumai:
- Saldūs patiekalai gali paruduoti,
- Jautrus terminiam smūgiui ir lūžimui,
- Paprastai sunkūs.
Keletas bendrų patarimų pabaigai
- Kad kepimas būtų tolygesnis, naudokite sviestinį popierių arba silikoninius kepimo kilimėlius. Jie taip pat palengvina valymą pasibaigus naudojimui, o tai padės pratęsti kepimo formų tarnavimo laiką.
- Plonesnes metalines kepimo formas yra pigiau įsigyti, tačiau jos yra labiau linkę deformuotis esant aukštai temperatūrai, o tai gali sukelti netolygų kepimą. Verčiau netaupykite.
- Prieš valydami kepimo indą, visada leiskite jam atvėsti, kad išvengtumėte deformacijos.
- Prieš pjaustydami ir dalindami, visada išimkite maistą iš kepimo formos.
Informacija pagal Bohemia.lt