Idėjos namams

Pakalbėkime apie kavą ir laiką sau

Šiame straipsnyje nebandysime atsakyti į žmoniją ilgus metus kamuojančius klausimus. Nefilosofuosime lyg kokie traktatų autoriai. Ir nebadysime jūsų apkrauti ilgais bei sudėtingais svarstymais. Tačiau lengvo pafilosofavimo sunku išvengti. Tad pakalbėkime apie kavą ir laiką sau, o kaip viskas išsirutulios, pamatysime. Bet palaukite, pirmiausia rekomenduosime, kur įsigyti kavos ir ne tik: žvilgtelėkite, ką siūlo Pasaulisdelne.lt, turėtų patikti!

Ar žinome tam tikrą kavos prekės ženklą, veikiausiai priklauso ne tik nuo mūsų domėjimosi kava, bet ir nuo pavadinimo garsumo. Kaip įvertinti prekės ženklo pozicionavimą, gali atsakyti žmonės iš Blackflorence.com, o kalbant apie kavą svarbu, kad ji būtų skani, kad patiktų aromatas. Bet tikėtina, kad pirmiausia vis vien sudomins pavadinimas, gal girdėtas reklamoje, gal rekomenduotas bičiulio.

Visa ko pagrindas

Apie kavą galima kalbėti. Galima ieškoti informacijos internete. Galima skaityti apie ją knygose. Arba sekti filmų siužetą. Juk filmuose žmonės neretai kaičia virdulį ar užsuka į kavinę. Nepriklausomai nuo to, ar žanras yra komedija, ar trileris, kava dažnai atlieka nemažą vaidmenį. Jos aktore nepavadinsime, bet kaip tam tikras fonas, kaip siužeto papildymas veikia puikiai.

Galima kalbėti, skaityti, žiūrėti. Arba paragauti. O paragavus vertinimai nevienodi. Kodėl? Yra bent kelios priežastys:

  • Skonis – labai subjektyvus. Kam patinka puodelis espreso, o kas renkasi kapučiną… Kas mėgsta stipriau, kas silpniau…
  • Vieni žmonės įpratę prie vienos rūšies, kiti prie kitos.
  • Net identiškos rūšies kava gali skirtis aromatu, intensyvumu.

Kultūra, bendravimo forma

O ar kada pagalvojote, jog visa tai susiję su kultūra? Tarkime, užsukus į barą Turkijoje, gėrimo skonis tikriausiai pasirodys kiek neįprastas. Lygiai taip pat į Lietuvą atvykusiam užsieniečiui apsilankymas kai kuriose kavinėse veikiausiai būtų egzotika.

Formuojasi ne tik kavos aparatų, kavos pupelių malimo ar kavinių kultūra. Jau nuo seno pokalbis prie garuojančių puodelių yra bendravimo forma. Tai socialiniai aspektai, komunikacija ir tiesiog gerai praleidžiamas laikas su artimaisiais, bičiuliais.

Vertėtų paminėti ir pietų pertraukas darbą. Turbūt nemažai žmonių laukia, kada gi ateis pietų metas, kada bus galima atsipūsti ir pasimėgauti aromatingu šiltu gėrimu, tonizuosiančiu kitai darbo dienos daliai.

Turbūt nesuklysime kavą pavadinę visa ko pagrindu. Gal skamba kiek hiperboliškai, tačiau tiesos šiame teiginyje netrūksta.

Darbas ir pertrauka

Ne paslaptis (ir iš ankstesnių pastraipų akivaizdu), kad juodos ar balintos kavos gurkšnojimas kartu yra ir atsiribojimas nuo darbo, ir svarbi darbo dalis. Kaipgi taip įmanoma? Iš dalies kava brėžia ribą ir nustato, kur prasideda pertrauka. Iš kitos pusės, tai tampa darbų atributu, priemone, suteikiančia žvalumo, energijos.

Kaip rašyta pradžioje, šiame straipsnyje nebandėme atsakyti į žmoniją ilgus metus kamuojančius klausimus. Tačiau veikiausiai sutiksite, jog tai, kas aptarta, nestokoja svarbumo ir dažnais atvejais yra išties aktualu. Svečiai? Kava! Pasisėdėjimas su draugais? Kolegos gimtadienis? Atsakymas akivaizdus, dviskiemenis, iš keturių raidžių.

Tai laikas sau ir artimiems žmonėms. Laikas, kai skaičiavimai, rašymai, kraustymai, skambučiai ir kiti uždaviniai atidedami šalin. Ir ne paslaptis, kad per pertraukėlę teikiasi apsilankyti įvairių puikių minčių, nuostabių idėjų.

Parašykite komentarą