Šiandien minint Duonos dieną prekybos tinkas „Iki“ apžvelgia kintančias kepamos šviežios duonos tendencijas ir sako, jog pirkėjai vis drąsiau renkasi įdomesnių skonių duoną. Pastebimas ir vis labiau populiarėjantis sveikesnės duonos pasirinkimas – žmonės darosi smalsesni, domisi įvairiapuse mityba.
Lietuviai ilgą laiką buvo pakankamai konservatyvūs, kalbant apie duonos pasirinkimą. Turėjo savo pamėgtas rūšis ir jomis gardžiavosi. Tačiau ilgainiui, pradėjus daugiau keliauti, domėtis kitų šalių virtuvėmis, pirkėjų poreikiai pasikeitė, o su jais – ir prekybos tinklo asortimentas.
„Kai pirkėjams pasiūlėme šviežią duoną, asortimente tebuvo tradicinė lietuviška duona, klasikiniai prancūziški batonai ir itališkos čiabata duonelės. Tačiau palaipsniui pradėjo populiarėti raikyta duona, o išaugus pirkėjų poreikiams, teko ieškoti naujų sprendimų. Mūsų technologai aktyviai domėjosi ir dabar domisi, kad populiarėja kitose šalyse, tad asortimentas yra plėtojamas remiantis pasaulinėmis duonos tendencijomis“, – sako prekybos tinklo „Iki“ Kepyklų skyriaus vadovė Nijolia Juchnevič.
Tarp populiariausių – tradiciniai pasirinkimai
Šiuo metu „Iki“ kepyklos kepa apie 40 duonos rūšių, tarp kurių yra plikytos duonos, prancūziškų batonų, įvairiagrūdžių duonų bei duonos su daržovėmis ar įvairiomis sėklomis.
Indrės Baltrušaitienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, teigimu populiariausiųjų sąraše išlieka įprasti duonos gaminiai, tačiau naujienos taip pat sulaukia ypatingo pirkėjų dėmesio.
„Jau daug metų perkamiausių sąraše laikosi prancūziški batonai, naminė duona, čiabata ir duona su saulėgrąžomis. Žinoma, populiarumo sulaukia ir naujienos, tačiau kol kas jos nepralenkia tradiciniais tapusių gaminių. Pastebime, kad taip pat populiarėja visų grūdo dalių ruginių miltų ir bemielės duonos. Mūsų kolegos visus metus analizuoja pirkėjų poreikius, stebi naujienas Europoje, kad galėtų įtraukti naujovių į mūsų turimą asortimentą. Kilus idėjai, mūsų technologai kuria naujas rūšis ir jas tobulina, kol gaminys yra patvirtinamas ir pradedamas kepti „Iki“ kepykloje“, – sako I. Baltrušaitienė.
Pasak I. Baltrušaitienės, aktyviausias kepinių pirkimas pastebimas ryte, kuomet pirkėjai nori šiltos, ką tik iškeptos duonos. Tiesa, „Iki“ kepykloje ji kepama kelis kartus per dieną, tad antrasis srautas žmonių, norinčių įsigyti dar šiltos duonos, įprastai būna vakare.
Išdrįsta paragauti ir neįprastų duonos gaminių
Pasaulinės tendencijos rodo, kad populiarėja sveikesnių tipų duonos, su pridėtine maistine verte, mažinant cukraus ir druskos kiekį. Dažniau pasirenkama duona, kurios kepimui naudojamas kefyras, jogurtas, fermentuoti daiginti rugiai, džiovintos morkos, burokėliai, špinatai ar įvairios sėklos.
Prekybos tinklas „Iki“ pirkėjams taip pat yra pasiūlęs neįprastų duonos gaminių. Pirkėjai juos priėmė įvairiai – vieni stebėjosi, kiti labai susidomėjo ir išdrįso paeksperimentuoti.
„Turbūt neįprasčiausi mūsų pirkėjo akiai buvo gaminiai su sepijų rašalu. Su juo gaminome ilgą batoną, duonelę ir mėsainio bandelę. Tamsi, beveik juoda spalva tikrai neliko nepastebėta ir buvo plačiai aptarinėjama socialiniuose tinkluose“, – prisimena N. Juchnevič.
Iš įdomesnių duonos gaminių pirkėjams yra tekę pasiūlyti duoną su pelėsiniu sūriu arba duoną su sūriu ir obuoliais. Šiuo metu pirkėjai gali įsigyti duonas su špinatais, kurie suteikia žalsvą spalvą, taip pat duoną su violetinę spalvą suteikiančiomis džiovintomis juodosiomis morkomis arba rausvą spalvą padedančiais įgauti burokėliais.
Minint Duonos dieną, prekybos tinklo „Iki“ ekspertai primena, kad šviežia duona gali tapti ne tik jūsų patiekalo priedu, bet ir pagrindiniu jo ingredientu. Mėgstantiems eksperimentuoti virtuvėje, siūlome išbandyti receptus, kurių pagrindine ašimi gali tapti prancūziškas batonas arba itališka čiabata.
Prancūziškas batonas, įdarytas Nicos salotomis
Reikės:
- 3 vnt. kiaušinių
- 130 g konservuoto tuno alyvuogių aliejuje
- 1 vnt. didelio prancūziško batono
- 2 v. š. majonezo
- 12 vnt. baziliko lapelių
- 12 vnt. kalamata alyvuogių be kauliukų
- 8 vnt. ančiuvių filė
- 1 vnt. susmulkinto valgomojo svogūnėlio (šaloto)
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 vnt. baltojo vyno acto
- 0,5 a. š. dižono garstyčių
Paruošimas:
Kietai išvirkite kiaušinius, nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais. Kol verda kiaušiniai, ingredientus užpilui sumaišykite su šiek tiek druskos ir aliejumi nuo tuno. Prancūzišką batoną įpjaukite per visą ilgį, tačiau neperpjaukite iki galo, kad atsiverstų tarsi knyga. Dalį duonos iš viršutinės dalies išplėškite pirštais, kad būtų daugiau vietos įdarui. Apatinę dalį padenkite česnakiniu užpilu. Tuną sumaišykite su majonezu ir užtepkite ant duonos. Tada sudėkite pomidorus, bazilikus, alyvuoges, kiaušinius ir ančiuvius. Prancūzišką batoną tvirtai suvyniokite į kepimo popierių ar maistinę plėvelę ir palikite šaltoje vietoje per naktį. Supjaustykite riekelėmis arba padalinkite į keturias dalis.
Čiabatos pudingas
Reikės:
- 500 g šviesios čiabatos be E
- 500 g džiovintų vaisių (razinų, džiovintų spanguolių, ananasų cukatos)
- 1,5 a. š. cinamono
- 600 ml pieno
- 2 vnt. didelių kiaušinių
- 140 g šviesaus „Muscovado“ cukraus
- 1 vnt. citrinos žievelės
- 100 g ištirpinto sviesto
- 2 v. š. cukraus
Paruošimas:
Paplėšykite duoną gabaliukais, sudėkite į didelį indą ir sumaišykite su vaisiais bei cinamonu. Supilkite pieną ir viską labai gerai išmaišykite. Duoną galima patraiškyti tarp pirštų, kad neliktų didesnių gabalų. Įmaišykite plaktus kiaušinius, „Muscovado“ cukrų, citrinos žievelę (jei naudojate). Viską gerai išmaišykite ir palikite masę 15 min., kad išbrinktų. Įkaitinkite orkaitę iki 160–180 laipsnių. Kepimo skardą ištepkite sviestu ir padenkite kepimo popieriumi. Įmaišykite ištirpintą sviestą į pudingo masę, supilkite viską į skardą, apibarstykite cukrumi. Kepkite 1,5 val., kol apskrus ir taps auksinės spalvos. Jei pyragas skrunda per greitai, galima kepti uždengus folija. Išėmę iš orkaitės, išverskite pyragą iš skardos ir nuimkite popierių. Supjaustykite ir patiekite šiltą. Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Monika Rimdžiūtė, UAB „Publicum”