Kokios „duobės“ šiemet laukia abiturientų? Kaip jas įveikti?

  Šiųmečiai bendrojo lavinimo mokyklų abiturientams belieka vis mažiau laiko Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) Bendrojo priėmimo informacinėje sistemoje užpildyti prašymams studijuoti šalies universitetuose bei kolegijose. Ir, tikėtina, ne vienas kandidatas patiria šaltą dušą išsiaiškinęs, kad durys į aukštąją mokyklą jam tikrai neatsivers. Arba atsivers – už savo lėšas. Pernai dažniausia […]

Klausimas, į kurį nebespėjo atsakyti Stephenas Hawkingas

Metų pradžioje pasaulis neteko vieno iškiliausių šių laikų mokslininko Stepheno Hawkingo. Visame pasaulyje žinomas britų fizikas ir kosmologas dažnai pasisakydavo įvairiausiomis mokslo temomis, o jo teorijos ar nuomonė ne vien fizikos klausimais buvo labai vertinami. Vis tik liko vienas klausimas, į kurį garsus mokslininkas nebespėjo atsakyti: dirbtinis intelektas. Stephenas Hawkingas, dar pernai rudenį kalbėdamas šia […]

Maisto technologijos: kaip kuriami produktai, atsiduriantys parduotuvių lentynose?

Gaminimas namuose labai skiriasi nuo meniu sudarymo restoranui ir pramoninės maisto gamybos. Turbūt retas kuris tiksliai žinome, kokia mūsų pagaminto patiekalo maistinė vertė, kokie junginiai susidaro aukštoje temperatūroje ir kokios cheminės reakcijos vyksta gaminimo metu. Tačiau šias ir daug kitų žinių privalo turėti maisto technologai. Tai tokie specialistai, kurie į maisto gamybą žiūri ne tik […]

Prof. V. Šikšniui suteiktas Bristolio universiteto garbės daktaro vardas

Liepos 16 dieną Vilniaus universiteto (VU) profesoriui Virginijui Šikšniui Bristolio universitete įteiktas garbės daktaro laipsnis. Bristolio universitetas, kuris patenka į Jungtinės Karalystės geriausių universitetų dešimtuką, tą pačią dieną suteikė garbės daktaro laipsnius ir geologijos profesoriui Edward Stolper bei inžinieriui John Deer. “Man tikrai didelė garbė ir privilegija tapti prestižinio Jungtinės Karalystės universiteto garbės daktaru. Manau, […]