Šiandien, liepos 23-ąją, minima Tarptautinė dešrainių diena. Populiarusis patiekalas užima svarbų vaidmenį daugelio šalių virtuvėse, todėl turi ir daugybę versijų – keičiant padažus, priedus, dešreles, kaskart galima mėgautis vis nauju skoniu. Šia proga maisto technologė dalijasi net trimis dešrainių receptais.
Patikrinkite: ar tikrai galima kepti?
Dešrainių gaminimo procesas, pasak Vilniaus paukštyno naujų produktų kūrimo technologės Eglės Mečerinskienės, prasideda nuo tinkamų produktų pasirinkimo. Anot jos, svarbu rinktis dešreles, kurių sudėtyje nėra nitritinės druskos (etiketėje ji žymima E250), nes tik tokios yra tinkamos kepti aukštoje temperatūroje: ant laužo ar grilyje, skrudinti arba tiesiog pašildyti keptuvėje.
„Derėtų rinktis specialias kepamąsias dešreles, kurias kepant aukštoje temperatūroje neišsiskiria kancerogeninės medžiagos, tad jos yra palankesnis pasirinkimas sveikatai. Norintiems tikrai kokybiškų – patartina įsigyti pagamintas iš aukščiausios rūšies ir be antibiotikų užaugintos mėsos, liesesnes, kurių sudėtyje nebūtų skonio stipriklių“, – patarimais dalijasi maisto technologė.
Kaip ji sako, kuo mažiau įvairiausių priedų – tuo geresnė produkto kokybė. O parduotuvių lentynose lengvai galima rasti šiuos visus kriterijus atitinkančių dešrelių.
Tinkamų ingredientų rasite tiek darže, tiek spintelėse
Anot maisto ekspertės, savo mėgstamą dešrainio variantą atrasti gali bene kiekvienas. Juos gaminti galima pačius įvairiausius ir įmantriausius: su skirtingais namų gamybos padažais, ant grilio keptomis, marinuotomis, raugintomis daržovėmis, įvairiais priedais.
„Dešrainiams gardinti galite rinktis įvairius padažus ar pagardus. Puikiai tiks meksikietiška salsa, gvakamolė ar čili padažas, amerikietiškas sūris ir svogūnų traškučiai ar net Pietų Korėjoje populiarus ir europiečių simpatijas palaipsniui užkariaujantis „kimchi“, – pataria maisto ekspertė.
Pasak jos, dešrainiams tinka ne tik kitų šalių, bet ir lietuviškos virtuvės skoniai.
„Vasara yra ypač geras metas gaminti dešrainius. Daržai bei šiltnamiai pilni jiems itin tinkančių laiškinių svogūnų, salotų, prie švelnių padažų derančių krapų, šviežių agurkų ir pirmųjų pomidorų. Jei neturite daržo, ne vieną tinkamą ingredientą galbūt turite šaldytuve ar spintelėse, pavyzdžiui, raugintų kopūstų, marinuotų agurkėlių ar konservuotų pupelių“, – sako Vilniaus paukštyno atstovė ir dalijasi trimis gurmaniškų dešrainių su vištiena receptais.
Dešrainiai su gvakamole
4 porcijoms reikės:
4 vištienos dešrelių (skirtų kepimui)
4 dešrainių bandelių
1,5 avokado
100 g kubeliais supjaustytų pomidorų
100 g juodųjų pupelių, nusausintų ir nuplautų
100 g nusausintų ir nuplautų kukurūzų
50 g raudonojo svogūno, supjaustyto kubeliais
50 g puodelio smulkiai supjaustytos šviežios kalendros
2–3 arbatinių šaukštelių laimo sulčių
Druskos (pagal skonį)
Paruošimo būdas:
Gvakamolei gaminti svarbu pasirinkti tinkamus avokadus. Jie turi būti minkšti, bet tvirti, o jų vidus turi būti sodrios žalios spalvos. Perpjaukite avokadus per pusę, išimkite kauliukus ir nulupkite. Vieną avokadą supjaustykite kubeliais, o likusią pusę – sutrinkite iki vientisos konsistencijos, viską sumaišykite. Į šią masę sudėkite likusius ingredientus: kubeliais pjaustytą svogūną, kalendrą (šiek tiek palikite papuošimui), pupeles, pomidorus, kukurūzus bei laimo sultis. Paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite druska bei pipirais.
Jei dešreles kepsite ant žarijų, kepkite apie 8–10 min., kol apskrus. Taip pat dešreles galima kepti keptuvėje ar orkaitėje pagal nurodymus ant pakuotės.
Sudėkite dešreles į kiekvieną bandelę, ant viršaus uždėkite gvakamolės, papuoškite kalendra ir mėgaukitės.
Korėjietiški dešrainiai
4 porcijoms reikės:
4 vištienos dešrelių (skirtų kepimui)
4 dešrainių bandelių
0,5 šaukštelio medaus
3 šaukštų majonezo
1 šaukšto korėjietiškos pastos „gochujang“
Šlakelio ryžių vyno acto
120 g „kimchi“
1 sutarkuotos morkos
1 šaukštelio sezamo sėklų
Paruošimo būdas:
Dešreles kepkite keptuvėje, orkaitėje ar ant žarijų vadovaudamiesi instrukcijomis ant pakuotės. Kol dešrelės kepa, paruoškite aštrų majonezo padažą: į dubenėlį sudėkite medų, majonezą, „gochujang“ pastą ir actą. Gerai išmaišykite.
Sezamo sėklas vis pamaišydami keletą minučių paskrudinkite orkaitėje, įkaitintoje iki 175 laipsnių temperatūros. Perpjaukite bandeles per pusę, jei norite – paskrudinkite. Į kiekvieną bandelę įdėkite po dešrelę ir paskirstykite „kimchi“. Apšlakstykite pagamintu aštriu majonezu, ant viršaus uždėkite šiek tiek sutarkuotos morkos ir užbarstykite sezamo sėklų.
Dešrainiai su čederio sūriu
4 porcijoms reikės:
4 vištienos dešrelių (skirtų kepimui)
4 dešrainių bandelių
30 g sviesto
200 g čederio sūrio
Žiupsnelio česnako granulių
Žiupsnelio svogūno granulių
Pusės svogūno
BBQ padažo (pagal skonį)
Paruošimo būdas:
Perpjaukite ir suplokite dešrainių bandeles. Tuomet nedideliame dubenėlyje sumaišykite sviestą, česnako ir svogūnų granules – šiuo mišiniu patepkite vidines bandelių puses.
Kepkite vištienos dešreles keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol apskrus, maždaug po 3 minutes iš kiekvienos pusės, tada perkelkite į lėkštę. Kepti galite ir orkaitėje ar kepsninėje, vadovaudamiesi ant pakuotės nurodytomis rekomendacijomis.
Perteptas dešrainių bandeles dėkite sviestu į apačią, apkepkite. Ant apskrudusių bandelių uždėkite čederio sūrio, dešrelę ir smulkiais kubeliais pjaustytų svogūnų.
Uždenkite dangčiu (ar trumpam palikite ant kaitros) ir palaukite, kol sūris išsilydys. Iškeptus dešrainius pagardinkite BBQ padažu.
Pranešimą paskelbė: Karolina Kalibataitė, UAB „Publicum”