Sausio 6 d. tradiciškai pasibaigia kalėdinis laikotarpis, o šią ribą žymi Trys Karaliai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad po šventinio periodo į įprastą mitybos režimą grįžti nelengva ir dalijasi keletu patarimų, kurie leis tai padaryti sklandžiau. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė atsisveikinimui su žiemos šventėmis siūlo išsikepti ispanišką „Roscón de Reyes“ pyragą su apelsinais.
Pyragas su „karūnos brangakmeniais“
Kai kuriose šalyse sausio 6 diena – itin laukiama šventė, kurios proga Ispanijoje bei Lotynų Amerikoje kepamas ypatingas pyragas. Sakoma, kad didžiausias šio saldumyno gerbėjas buvo Prancūzijos karalius Liudvikas XV. Pasakojama, kad slavų kilmės dvaro virėjas Trijų Karalių dieną norėjo pavaišinti monarchą tradiciniu savo tėvynėje pagamintu pyragu, kurio viduje buvo staigmena – deimantinis medalionas. Karalius buvo sužavėtas šiuo pyragu ir pasišventė jį platinti tarp Prancūzijos bei Europos aristokratijos, įdėdamas į jo vidų monetą, kaip staigmeną. Taip XVIII a. „Roscón de Reyes“ pasiekė Ispaniją.
„Tipiškas ispaniškas „Roscón de Reyes“ yra apvalus, saldus mielinės tešlos pyragas su cukruotais vaisiais ant viršaus, vaizduojančiais karūnos brangakmenius. Viduje jo dedamos tradicinės figūrėlės, pavyzdžiui, karaliaus ar pupos. Radus figūrėlę, būni tos dienos karalius, o radus pupą – kitais metais perki pyragą. Tradiciškai pyragas būna be įdaro arba įdarytas plakta grietinėle, plikytu kremu“, – sako kulinarijos technologė L. Barčaitė.
Kaip po švenčių grįžti į įprastą mitybos ritmą
Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, per šventes dažniausiai skanaujama kiek neįprasto maisto. Be to, valgoma daugiau nei įprastai, tad pageidautina, kad pošventinis periodas būtų švelniai pereinantis į kasdienybę.
„Pasibaigus šventėms reikėtų grįžti prie kasdieninio suplanuoto maitinimosi režimo, vėl pradėti valgyti įprastomis, anksčiau suplanuotomis valandomis, patogiais intervalais tarp valgymų tris – keturis kartus per dieną. Šiuo periodu stengtis neskanauti maisto, kuris gausus kalorijomis ar ilgiau virškinamais gyvūninės kilmės riebalais. Bent porą, trejetą savaičių geriau rinktis tokį maistą, kuris mažiau turi daugiau skaidulų, o ne riebalų. Tam puikiai tiks daržovių troškiniai, ankštinių daržovių patiekalai, saikingas liesos mėsos bei žuvies kiekis, – pataria gydytoja dietologė.
Norintiems nuo Naujųjų metų pradėti maitintis sveikiau, dr. E. Gavelienė pataria vengti organizmui stresą sukeliančių veiksnių – valomųjų dietų. Vietoj jų po truputį grįžti prie sveikatai palankaus maitinimosi: „Jeigu žmogui ateina mintis, kad savo gyvenimą nori padaryti tokį, kuris jam užtikrins ilgus, sveikus gyvenimo metus, tai yra pagirtina. Visada naudinga peržiūrėti savo racioną ir stengtis gyventi pagal sveikatai palankaus maitinimosi principus. Tie žingsniai gali būti kas mėnesiniai, kas savaitiniai ar netgi vienos dienos. Pavyzdžiui, galima užsibrėžti mažinti gyvūninės kilmės maisto kiekį racione ir pabandyti mėnesį gyventi be perdirbtos mėsos gaminių, lygiai taip pat, kaip ir be pridėtinio cukraus, tai bus sveikatai palanku ir tikrai naudinga.“
Sutaupyti padės planavimas ir specialios linijos produktai
Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, pasibaigus didžiosioms metų šventėms pirkėjai yra linkę taupyti. Ekspertė rekomenduoja keletą būdų, kaip apsipirkdami galime išleisti mažiau: „Sutaupyti apsiperkant padeda tikslus pirkinių krepšelio planavimas, kokybę už prieinamą kainą garantuojanti „Rimi Basic“ produktų linija bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.“
„Rimi“ kviečia paminėti Trijų Karalių šventę ir namuose išsikepti apelsinais kvepiantį ispanišką pyragą.
Trijų Karalių pyragas
RECEPTAS
Pyragui reikės:
650 g „Rimi Basic“ miltų;
250 ml šilto pieno;
25-30 g šviežių mielių;
120 g „Rimi Basic“ cukraus;
120 g lydyto „Rimi Basic“ sviesto;
2 kiaušiniai ir 1 kiaušinio trynys;
10 g druskos;
1 didelės citrinos ir 1 apelsino tarkuotos žievelės.
Papuošimui reikės:
Cukruotų vaisių pagal skonį;
Cukraus;
1 plakto kiaušinio;
1 apelsino.
Gaminimo eiga:
- Sumaišykite 250 ml šilto pieno su 2 ar 3 šaukštais miltų. Įdėkite 25-30 g sutrupintų šviežių mielių ir viską išmaišykite. Uždenkite ir palikite 15-20 minučių šiltoje vietoje.
- Į didelį dubenį suberkite likusius miltus ir palaipsniui sudėkite likusius ingredientus: cukrų, citrinos ir apelsino žievelę, druską, pieną, 2 kiaušinius, cukrų, kitame inde raugintą tešlą, apelsinų žiedų vandenį ir ištirpintą sviestą. Maišykite tol, kol tešla taps vientisa.
- Miltais pabarstykite lygų paviršių ir kelias minutes minkykite rankomis. Jei reikia, įberkite dar šiek tiek miltų, kad tešla būtų gerai išminkyta. Iš tešlos suformuokite rutulį ir porą valandų palaikykite sandariame inde uždengtą, nuo skersvėjų apsaugotoje vietoje.
- Po poros valandų tešla turėtų pakilti. Išimkite ją iš dubens ir vėl minkykite ant lygaus, miltais pabarstyto paviršiaus. Tešloje per vidurį rankomis padarykite skylutę ir suformuokite tešlos žiedą. Jį palikite dar 30 minučių, kad paliktų.
- Iškilusį tešlos vainiką aptepkite kiaušinio trynio plakiniu ir papuoškite kaip norite, pavyzdžiui, cukruotais vaisiais, cukruotais apelsinais ar migdolų dribsniais.
- Kai jau turime papuoštą pyragą, dedame jį į iki 18o °C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 25-30 min. Iškepusį palikite praaušti.
- Jei norite, pyragą galite perpjauti per pusę ir apatinę jo dalį pertepti plakta grietinėle, tačiau jis labai gardus ir be jokio įdaro.
Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR