• Sveikata

    Poilsiaudami būkite budrūs: infekcijos gali tykoti netikėčiausiose vietose

    Vasaros sezonas neatsiejamas nuo poilsio prie vandens telkinių ir savaitgalio iškylų, tačiau kylant termometro stulpeliui, auga ir virusinių infekcijų skaičius. „Camelia“ vaistininkė Urtė Peleckytė pastebi, kad vasarą tokių pacientų, ypač suaugusiųjų, žymiai padaugėja. „Žarnyno infekciją galima „pasigauti“ bet kur, ne tik kavinėse ar šviežių ledų kioskeliuose, bet ir parduotuvėse ar turgeliuose, kuriuose prekiaujama pjaustytais vaisiais ar daržovėmis, taip pat pajūrio žuvies turgeliuose. Infekcija galima namo parsinešti ir po maudynių vandens telkiniuose“, – teigia vaistininkė. Infekcijos priežastys slypi maiste ir higienos įpročiuose  Šiltuoju metų laiku viena dažniausių apsilankymo vaistinėje priežasčių ir yra apsinuodijimas maistu ar vandeniu. Pacientai skundžiasi pykinimu, viduriavimu, karščiavimu, pilvo, galvos bei raumenų skausmais. Tai yra pagrindiniai simptomai, signalizuojantys…

  • Sveikata

    Traškios morkytės – ne tik užkandžiams: ypatingo pyrago receptas

    Už lango įkyriai lyjant, pats tinkamiausias metas pagalvoti apie gardų pyragą, kuris užpildys namus ypatingu kvapu. O jeigu dar pyragą kepsite ne tradicinį, bus puiki proga papildyti racioną naujais skoniais ir ingredientais. Pavyzdžiui, tokios daržovės kaip morkos turi natūralaus saldumo, todėl puikiai tinka ir desertams. Be to, tai – puikus skaidulų ir antioksidantų šaltinis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad morkos, ypač šviežio derliaus, yra pirkėjų itin mėgstamos ir patenka į populiariausių daržovių TOP 5. „Šviežio derliaus morkos pasižymi ypatingu skoniu ir švelniu aromatu. Jos gali tapti ne tik lengvu, greitu ir sveiku užkandžiu namuose ar kelionėje, bet ir paskatinti atrasti naujus skonius virtuvėje. Šviežio derliaus daržovių…

  • Sveikata

    Pasiruoškite meksikietiško maisto vakarėliui: gaminkite fajitas, kesadilijas ir takus – viskas vienoje keptuvėje

    Vasaros orai skatina ieškoti gaivių, greitai paruošiamų ir lengvų valgių. Dažnai to įkvėpimu tampa užsienio šalių virtuvės. Viena iš jų – Meksika. Šios šalies patiekalai jau spėjo užkariauti lietuvių širdis, todėl jie dažnai gaminami ir namuose, o ypač, kai aplanko netikėti svečiai – patogiai ir gausiai patiekalus galima paruošti vienoje keptuvėje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tolimų šalių virtuvių valgiai įkvepia lietuvius eksperimentuoti, o meksikietiškų patiekalų ingredientai – mėgstami pirkėjų.   „Pirkėjai yra linkę eksperimentuoti su receptais, dažnai tradicinius ingredientus pakeičia ar paskanina dar neragautais, o norėdami paįvairinti savo gaminamus patiekalus įkvėpimo dairosi užsienio šalių virtuvėse. Būtent dėl šios priežasties esame pirkėjams paruošę meksikietiško asortimento liniją:…

  • Sveikata

    Lietuvių per mažai vertinami žalumynai – tikras vitaminų šaltinis, kurių atsargas pataria užsišaldyti

    Jei pietų šalyse prieskoninės žolelės itin svarbus patiekalų komponentas, tai lietuviai jų naudoja mažiau – krapais pabarsto bulves, baziliko lapeliais papuošia vieno kąsnio sumuštinius ar salotas, bet į kasdienį mitybos racioną įtraukti vengia. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vasarą turėtume valgyti kuo įvairesnių žalumynų: čiobrelių, peletrūnų, mairūnų, petražolių, mėtų, kalendrų ir rozmarinų. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kaip užšaldyti prieskonines žoleles, kad galėtume jomis mėgautis ir žiemą. Jei vartosime gausiau, naudos bus daugiau Įprasta prieskoninėmis žolelėmis skaninti patiekalus arba juos puošti, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad sezono metu reikėtų ragauti kuo daugiau žalumynų. „Viduržemio jūros regiono dietoje…

  • Sveikata

    „Supermaistas“ – mada ar sveikatos šaltinis: dietistė V. Kurpienė paneigia mitus

    „Supermaistas“ – tai viena iš sparčiai pasaulyje išpopuliarėjusių sveikos mitybos tendencijų. Šiuo pavadinimu įvardijami produktai pasižymi antioksidantų, mineralų, vitaminų, skaidulų ir gerųjų riebalų gausa. Dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad „supermaistas“ yra labiau populiariai paplitusi sąvoka, nes iš tiesų beveik visas natūralus maistas turi teigiamų medžiagų, tačiau svarbu atsižvelgti į asmeninę sveikatos būklę bei maitintis įvairiai. Pasak dietistės V. Kurpienės, žmogaus organizmui reikalinga įvairovė, todėl maisto produktus sąmoningai reikia derinti tarpusavyje – taip bus gaunama didžiausia nauda. Pavyzdžiui, daržoves vartoti su nedideliu kiekiu vertingų riebalų – taip geriau pasisavins naudingos medžiagos. Svarbu maistą ir tinkamai apdoroti, gaminant netinkamais būdais ar per ilgai, gali būti prarandama didelė dalis vertingų savybių bei atsirasti…

  • Sveikata

    Melionų sezono įkarštis: kuo šie vaisiai palankūs sveikatai ir kaip išsirinkti saldžiausią?

    Melionas – visais metų laikais skanaujamas, sultingas ir saldus vaisius. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, melionai ne tik suteikia žmogaus organizmui reikalingų mineralų ir vitaminų, bet ir atgaivina karštą vasaros dieną. Nors vieni populiariausių patiekalų su melionais – desertai, šis vaisius puikiai tiks ir gaivioms salotoms ar šaltoms sriuboms, tad prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos ekspertai iš šio vaisiaus namuose kviečia išbandyti vasarišką ir gaivią ispanišką gaspačo sriubą. Tuo tarpu prekybos tinklo produktų vadovė Rūta Genienė pataria, kaip parduotuvėje išsirinkti saldų melioną ir kur jį laikyti parsinešus namo. Melionas – nekaloringas vaisius Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, melionuose yra žmogaus organizmui reikalingų mineralų ir…

  • Sveikata

    Pandemija paaštrino silpnybes: geriau sekėsi psichologiškai pasiruošusiems

    Pandemija pasitraukė į antrąjį planą, tačiau jos padariniai žmonių psichinei sveikatai tebesitęsia, todėl atliekami tyrimai apie jų požymius ir įveikimo būdus. Apie tai kalbamės su Kauno klinikų Psichiatrijos klinikos Vaikų ir paauglių psichiatrijos sektoriaus vadovu prof. Dariumi Leskausku. Tarp labiausiai nukentėjusių – moterys ir vaikai Vaikų ir paauglių psichiatrijos sektoriaus vadovas prof. Darius Leskauskas teigia, kad dėl COVID-19 ypač išaugo depresijos ir nerimo sutrikimų, kurių Lietuvoje ir kitose šalyse padidėjo net 25 proc. „Labiausiai šis padidėjimas liečia moteris, jaunus suaugusius ir paauglius“, – atkreipė dėmesį D.Leskauskas ir pabrėžė, kad dėl pandemijos tarp minėtų žmonių grupių padaugėjo ir valgymo sutrikimų – nervinės anoreksijos bei priepuolinio valgymo. Neigiamą poveikį padarė socialiniai pokyčiai,…

  • Sveikata

    Nežymūs savijautos pokyčiai gali byloti apie rimtą sutrikimą: gydytoja ragina pasitikrinti

    Nuovargis, nemiga, nerimas, pablogėjusi atmintis, staigūs svorio pokyčiai bei suprastėjusi odos ir plaukų būklė – šie neigiami organizmo pokyčiai gali rodyti skydliaukės veiklos sutrikimus. Sutrikus jos veiklai, organizme gaminama per mažai arba per daug hormonų, negydoma būsena gali sukelti rimtas sveikatos problemas. Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ gydytoja Dalia Kozlovienė pasakoja kaip atpažinti  ir kaip išvengti skydliaukės sutrikimų. „Skydliaukė yra drugelio formos liauka, esanti kaklo priekinėje dalyje, sverianti apie 15-25 gramų. Nors ir pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tokia mažytė liauka nėra labai reikšminga, išties yra atvirkščiai. Skydliaukė lemia itin daug organizme vykstančių procesų ir jos sutrikimai gali smarkiai paveikti gyvenimo kokybę ir sveikatą. Skydliaukės sutrikimai kamuoja net apie trečdalį Lietuvos…

  • Sveikata

    Prancūziška klasika – kišas: išbandykite 3 receptus su lašiša

    Vasarą dažnai dairomasi lengvesnio maisto ir pirmenybė teikiama daržovėms ar žuviai. Juolab kad įvairiai paruošta žuvis, o ypač lašiša, gali būti tikras delikatesas. Žuvis ne tik turi organizmui naudingų medžiagų, bet yra ir ganėtinai lengvai paruošiama. Be to, galima improvizuoti ir atrasti netikėtus derinius, pavyzdžiui, iškepti pyragą su lašiša, kuris tiks ir kasdieniam stalui, ir ypatingai progai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai šiltąjį sezoną renkasi daugiau šviežių daržovių ir žuvies, kuri padeda subalansuoti racioną.   „Vasarą žuvis dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose kaip mėsos alternatyva. Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, nuolat plečiame žuvies asortimentą bei siūlome įvairios rūšies žuvų pasirinkimą: lašišos, menkės, juodojo paltuso ar vilkžuvių. Pagal…

  • Sveikata

    „Rimi Vilniaus maratone“ kartu su šeima dalyvausianti L. Mazalienė: „Jei norite paskatinti vaikus sportuoti, privalote tą daryti patys“

    Fizinis aktyvumas – būtinas kasdien, nes gerina ne tik fiziologinę, bet ir emocinę žmogaus sveikatą. Tačiau skirtingomis sporto šakomis ar aktyviais užsiėmimais ne visuomet lengva sudominti vaikus. Žurnalistė, verslininkė Laura Mazalienė įsitikinusi, kad paskatinti vaikus sportuoti ir mažiau laiko praleisti prie kompiuterių ar telefonų ekranų labiausiai padeda šeimos pavyzdys. Aktyvų laisvalaikį mėgstanti Lauros ir Šarūno Mazalų šeima kartu su savo atžalomis pamėgo plaukimą, dviračių sportą, o rudenį jėgas išbandyti ruošiasi ir „Rimi Vilniaus maratono“ vaikų bėgime. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi po dviejų karantinų Lietuvoje išaugusią vaikų nutukimo problemą ir vasarą siūlo išnaudoti atžalų fizinio aktyvumo didinimui. Kaip sužadinti vaikų motyvaciją sportui ir aktyviam laisvalaikiui pasakoja trijų vaikų mama.…