• Sveikata

    Specialistai papasakojo, kodėl ir kada vasarą gali prireikti suteikti pirmąją pagalbą

    Net 45 proc. šalies gyventojų mano, kad nesugebėtų suteikti pirmosios pagalbos. Nors ankstesni tyrimai rodo, kad lietuviai pripažįsta, kaip svarbu mokėti atlikti pirmąją pagalbą, tai vis dar yra opi problema mūsų šalyje. Prie to prisidėjo ir pandeminis laikotarpis – žmonės nutolo, nuolat buvo kartojama, kad svarbu laikytis atstumo. Tačiau vasaros laikotarpiu yra daug situacijų, kada tik pirmoji pagalba ir gali išgelbėti žmogaus gyvybę. Naujausi tyrimai ir atnaujintos rekomendacijos Šiemet Lietuvos Raudonojo Kryžiaus (LRK) užsakymu atlikta reprezentatyvi šalies gyventojų „Spinter tyrimai“ apklausa rodo, kad 45 proc. Lietuvos gyventojų nesugebėtų suteikti pirmosios pagalbos nelaimės atveju. „Gegužės mėnesį atlikta visuomenės apklausa atskleidė, jog tik 20 proc. Lietuvos gyventojų yra išklausę praktinius pirmosios pagalbos…

  • Sveikata

    Konservavimo sezono pradžia: naudingi patarimai ir 3 netradiciniai receptai

    Vasarą ne tik mėgaujamės šviežiomis sodo ir daržo gėrybėmis, bet ir jas pradedame ruošti žiemai. Ir nors iš pažiūros konservavimas gali pasirodyti ilgas ir sudėtingas procesas – daržovių ir vaisių užsikonservuoti galima labai paprastai. Tereikia žinoti kelias gudrybes, o mėgstantiems ypatingesnius skonius – konservus praturtinti įmantresniais žalumynais ar prieskoniais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad konservavimo sezonas įgavo pagreitį – tai rodo ir pardavimų duomenys. Pirmiausia – švariai išplauti stiklainius „Prasidėjus konservavimo sezonui išauga šiam procesui reikalingų ingredientų ir įrankių pardavimai. Pavyzdžiui, lyginant su birželio mėnesiu, liepos 1-13 dienomis savaitėmis stiklainių pardavimai išaugo net pusantro karto. Populiariausi užsukami 425 ml talpos stiklainiai, antroje vietoje rikiuojasi 235 ml…

  • Sveikata

    Ledų dienos proga – vertingi technologės patarimai, kaip panaudojant vaisius jų pasigaminti namuose

    Šiemet liepos 17 d. visame pasaulyje minima Tarptautinė ledų diena. Dažniausiai ledai gaminami iš vandens, pieno, grietinėlės, būna pagardinti kvapiosiomis medžiagomis, saldikliais ar cukrumi. Nors įprasta ledus pirkti, šventės proga verta pabandyti juos pasigaminti ir patiems. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, jog virtuvėje užtruksite vos kelias minutes bei dalijasi lengvu naminių abrikosų ir medaus ledų receptu. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė ragina abrikosus įtraukti į savo mitybos racioną, mat šie vaisiai ypač naudingi tiems, kam trūksta kalio. Abrikosai – kalio šaltinis Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, abrikosas – į persiką panašus, bet daug mažesnis,…

  • Sveikata

    Širdies permušimai – dažna problema: kada būtina kreiptis į gydytoją?

    Visuomenėje dažnai vartojamas posakis „atrodo, kad širdis iššoks iš krūtinės“ reiškia stiprų ar neįprastą širdies plakimą, kuris gali priversti susimąstyti ne tik apie tai, ar tinkamai rūpinamasi organizmu, bet ir sukelti nemenką išgąstį. Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ gydytoja Vidmantė Vilkė atskleidžia, kas gali sukelti širdies permušimus bei paaiškina, ko reikėtų imtis, kai taip nutinka. „Vasarą širdies permušimus patiria daugybė žmonių, tačiau tai nereiškia, kad neįprastas širdies plakimas yra natūrali ir nieko rimto neindikuojanti organizmo reakcija. Tiesa, vieniems tai iš tikrųjų gali nekelti jokios rizikos, tačiau kitiems – reikšti sudėtingas sveikatos problemas. Vis dėlto, net jeigu po kurio laiko toks plakimas praeina, tai jau yra ženklas, kad reikėtų susirūpinti savo sveikata“,…

  • Sveikata

    Dietistė V. Kurpienė atskleidžia, kuo pasižymi skirtingų spalvų paprikos

    Nuo senų laikų paprikos buvo naudojamos kulinarijoje ir medicinoje. Šiandien Lietuvoje jos vis dažniau sutinkamos ne tik parduotuvių lentynose, bet ir žmonių daržuose. Be saldaus skonio, paprikos pasižymi ir teigiamomis maistinėmis savybėmis – vitamino C, aminorūgščių, skaidulų ir antioksidantų gausa. Dėl šių savybių dietistė Vaida Kurpienė rekomenduoja paprikas į maisto racioną įtraukti visiems, kas neturi joms alergijos. O prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai siūlo išbandyti tris vasariškus receptus su paprikomis. Dietistės Vaidos Kurpienės teigimu, daugelis mano, jog vienas geriausių vitamino C šaltinių yra citrinos, tačiau paprikoje jo yra net 139 mg, lyginant su 53 mg citrinoje. Be to, paprikos pasižymi ir daugybe kitų naudingų savybių, padedančių stiprinti imunitetą ir išvengti įvairių…

  • Sveikata

    Violetinė klasika: 5 faktai, kuriuos reikia žinoti apie baklažanus

    Vasara džiugina įvairiausių vaisių, daržovių ir uogų įvairove, kuri įneša tikrą spalvų gūsį į mūsų lėkštes. Nors akis džiugina skaičiai raudoni pomidorai ir gaiviai žali agurkai, vertėtų nepamiršti ir kitų gražuolių daržovių, pavyzdžiui, violetinių baklažanų. Ši universali daržovė pasižymi ne tik puikiomis skoninėmis savybėmis ir vitaminų gausa, bet ir įvairiu pritaikymu virtuvėje.  Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pastaruoju metu pirkėjai renkasi ne tik tradicines, bet ir įdomesnes daržoves, o jų krepšeliuose atsiduria ir baklažanai. „Vasara džiugina gausiu įvairių vaisių ir daržovių derliumi. Jų platų asortimentą galima rasti ir mūsų tinklo parduotuvėse. Ir nors pomidorai ir agurkai vis dar karaliauja populiariausių daržovių trejetuke, pastebime, kad pirkėjai domisi…

  • Sveikata

    28-erių vyro gyvenimą artimieji pratęsė kilniu būdu

    Vos vienas pokalbis su vyru Justu pakeitė Inesos nuomonę apie organų donorystę. Kalbėdama su vyru moteris neįtarė, kad beveik po metų jai pačiai teks priimti sprendimą, ar pritarti organų donorystei ir pratęsti Justo gyvenimą kituose. Ukmergės rajone gyvenanti Inesa pasakoja, kad prieš pokalbį su 28-erių vyru Justu jos nuomonė apie organų donorystę buvo neigiama – moteris neįsivaizdavo, kaip žmogus gali atgulti amžino poilsio be vienos ar kelių savo organizmo dalių. „Aš iš pradžių prieštaravau, nes neįsivaizduodavau, kaip žmogus gali būti laidojamas be savo organų, bet vyras man aiškino, kad organai po mirties mirusiems tikrai nereikalingi. Jie reikalingi gyviems. Kol artimai netenka žmogui su tuo susidurti, taip ir svyruoja nuomonė, nes…

  • Sveikata

    Vaistininkė: maudynės užterštame vandenyje gali baigtis ne tik odos ligomis, bet ir apsinuodijimu

    Maudynės žydinčiame ar kitaip užterštame vandenyje – ne į sveikatą, sako vaistininkė. Žydinčiame vandenyje plika akimi matomi dumbliai išskiria toksinus, kurių didelė koncentracija tiek žmonėms, tiek gyvūnams gali sukelti įvairius negalavimus. Pasak „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės Giedrės Tautkevičienės, pirmiausiai dėl tiesioginio kontakto su žydinčiu vandeniu gali pasireikšti alerginė reakcija: odos bėrimas, paraudimas, niežėjimas, sloga, akių ašarojimas. Taip pat gali atsirasti akių, ausų ir kvėpavimo takų uždegimai, o gurkštelėjus tokio vandens – virškinimo sutrikimai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas. „Kalbėti apie vandens užterštumą yra labai svarbu. Ypač todėl, kad visuomenėje vis daugėja alergiškų žmonių. Dėl šios priežasties svarbu, kokiame vandenyje maudomės. Žinoma, Lietuvoje turime daug nuostabių vandens telkinių, kuriuose maudytis yra saugu, bet kiek…

  • Sveikata

    Netikėti būdai keksiukų formelėms panaudoti: gaminkite pusryčius, užkandžius, šaldykite ledus

    Eksperimentuoti virtuvėje galima pačiais įvairiausiais būdais, pradedant nuo netikėčiausių ingredientų derinimo tarpusavyje iki skirtingų virtuvės rakandų panaudojimo būdų. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad keksiukams skirtose formelėse galima kepti ne tik pyragaičius, bet ir kiaušinius ar blynus? Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausi maisto gaminimui skirti įrankiai sulaukia pirkėjų dėmesio.   Ir pusryčių patiekalams, ir užkandžiams   „Lietuviai mėgsta eksperimentuoti virtuvėje, todėl nenuostabu, kad dėmesį skiria ir įvairiausiems maistui gaminti skirtiems įrankiams. Norėdami, kad kokybiškų įrankių rastų kiekvienas – esame paruošę gausų jų asortimentą: nuo ketaus keptuvių, termosų iki keraminių kepsninių, kurios vasaros sezonu sulaukia itin daug susidomėjimo“, – teigia V. Budrienė. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė,…

  • Sveikata

    Sveiko maisto technologė pataria: stovyklos priešpiečių dėžutės turinys vaikams, ką verta įdėti, o ko geriau vengti

    Vasaros metu dalis vaikų dienas leidžia stovyklose, į kurias nešasi priešpiečių dėžutes. Tėvai turi didelį pasirinkimą, ką gali įdėti į šias dėžutes.  Žinodami, kokius produktus geriau pasirinkti ir kaip juos derinti, tėvai ne tik užtikrina vaikams sotumo jausmą, bet ir tai, jog jie gaus visų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė dalinasi patarimais, kas turėtų būti vaiko priešpiečių dėžutėje, o ko geriau vengti. Svarbiausias priešpiečių dėžutės principas – maisto produktų pusiausvyra. Tai yra atitinkama angliavandenių, baltymų bei riebalų proporcija. Patariama atsižvelgti ne tik į vaikų norus, bet ir į sveikos mitybos gaires, rinktis produktų įvairovę. „Jeigu priešpiečiams įdėsite sausainių, vaikas gaus greitųjų angliavandenių dozę, o tai suteiks…