Šiemet liepos 17 d. visame pasaulyje minima Tarptautinė ledų diena. Dažniausiai ledai gaminami iš vandens, pieno, grietinėlės, būna pagardinti kvapiosiomis medžiagomis, saldikliais ar cukrumi. Nors įprasta ledus pirkti, šventės proga verta pabandyti juos pasigaminti ir patiems. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, jog virtuvėje užtruksite vos kelias minutes bei dalijasi lengvu naminių abrikosų ir medaus ledų receptu. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė ragina abrikosus įtraukti į savo mitybos racioną, mat šie vaisiai ypač naudingi tiems, kam trūksta kalio.
Abrikosai – kalio šaltinis
Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, abrikosas – į persiką panašus, bet daug mažesnis, šviesiai geltonos arba oranžinės spalvos vaisius su raudonais atspalviais. Jis priklauso tai pačiai kaulavaisių grupei kaip persikas ir nektarinas.
„Abrikosas yra puikus kalio šaltinis, turintis santykinai nedaug kalorijų (apie 50 kalorijų 100 gramų), bet pakankamai skaidulų. Dėl geltonos spalvos jo sudėtyje yra karotinoidinių medžiagų, vitamino C (100 gramų abrikosų patenkintų maždaug šeštadalį dienos vitamino C normos), šiek tiek folio rūgšties. Tai puikus antioksidantų bei mineralinių ir vitamininių medžiagų šaltinis“, – naudas vardina gydytoja dietologė.
Pasak dr. E. Gavelienės, šviežiuose abrikosuose taip pat gausu taninų – priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių turinčių elementų, kurie be kitų savybių skatina virškinimą. Vienoje porcijoje vaisių yra pusė rekomenduojamos vitamino A paros dozės. Tai labai svarbi maistinė medžiaga mūsų sveikatai: regėjimui, plaukams, odai, kaulams ir imuninei sistemai. Tačiau gydytoja taip pat primena, jog abrikosais nereikėtų piktnaudžiauti tiems, kas serga cukriniu diabetu ar yra alergiški kaulavaisiams.
Ne sezono metu abrikosais vis dar galime mėgautis kaip džiovintais vaisiais. Šiuo atveju 7 įspėja, kad 100 gramų džiovintų vaisių yra daugiau cukraus nei 100 gramų šviežių abrikosų, todėl jų vartojimą reikėtų reguliuoti: „Džiovintas abrikosas yra ypatingai turtingas kaliu, tad jeigu žmogus serga inkstų ligomis, juos reikėtų vartoti atsargiau. Džiovinti abrikosai taip pat turi folio rūgšties, vitamino C, kai kurių kitų B grupės vitaminų.“
Naminių ledų gali pasigaminti kiekvienas
Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, pasigaminti ledus namuose visai nesudėtinga, o į šį procesą galima įtraukti ir vaikus. „Dabar ledų gamybos receptų galime rasti labai daug ir jie visi skirtingi. Norint pasigaminti klasikinius ledus rekomenduočiau naudoti riebesnę grietinę ar grietinėlę. Gaivesniems ledams labiau tinkamas jogurtas ar bananas, kuris taip pat suteiks malonę konsistenciją. Naminių ledų gamybai rekomenduočiau naudoti šviežius vaisius ir uogas, o šaldytus verčiau palikite ledų kokteiliams ar glotnučiams gaminti“, – pataria specialistė.
„Gaminant abrikosų arba persikų ledus labai svarbu, kad vaisiai būtų geros formos: prinokę, kvapnūs, švelnūs bei gerai nuplauti ir nusausinti. Tik iš tokiomis savybėmis pasižyminčių gėrybių pagaminti ledai pasižymės geru skoniu. Vaisių sudėtyje yra nemažai natūralaus cukraus, tad jei norite pasigaminti sveikesnius desertus – papildomai saldinti jų nebūtina“, – sako L. Barčaitė.
Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės, norint, kad naminiai ledai lengviau kabintųsi ir būtų švelnesnės konsistencijos, prieš juos skanaujant reikėtų 15 – 20 minučių palaikyti šaldytuve ir tada dėti į ledų valgymo indus. Geriausia namų gamybos ledus šaldiklyje laikyti ne ilgiau nei vieną mėnesį.
„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia paeksperimentuoti savo virtuvėje ir dalijasi gardžiu naminių abrikosų ir medaus ledų receptu.
RECEPTAS
Naminiai abrikosų ir medaus ledai
Ledams reikės:
500 g prinokusių abrikosų arba persikų;
60 g „Rimi“ rudojo cukraus;
60 ml medaus;
475 ml „Rimi Basic“ grietinėlės (36%);
Žiupsnelio druskos;
50 g pistacijų;
Kelių lapelių šviežių mėtų papuošimui (nebūtinai);
10 vnt. „Rimi“ vaflių ledams (nebūtinai).
Gaminimo eiga:
- Abrikosus supjaustykite ketvirčiais, išimkite kauliukus. Vaisius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
- Apibarstykite 2 valg. šaukštais cukraus ir pašaukite į iki 190 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite 20 min. arba kol vaisių sultys pradės burbuliuoti.
- Atvėsusius abrikosus elektriniu trintuvu sutrinkite iki vientisos masės.
- Puode ant žemos kaitros maišydami pakaitinkite likusį cukrų, medų, grietinėlę ir druską, kol cukrus ir medus ištirps. Nukėlę puodą nuo viryklės, viską gerai sumaišykite su trintais vaisiais.
- Supilkite į indą ir padėkite į šaldytuvą 2–3 val. arba nakčiai.
- Atšalusią masę gerai išsukite elektriniu trintuvu. Gautą masę palaikykite šaldiklyje mažiausiai 2 val.
- Jei vartosite ledų vaflius, drėgnu samteliu padarykite iš ledų rutuliukus ir sudėkite juos į vaflius.
- Prieš patiekdami apibarstykite ledus kapotomis pistacijomis, papuoškite šviežių mėtų lapeliais.
1 patarimas. Jei norite, kad ledai būtų saldesni, pridėkite daugiau medaus arba cukraus.
2 patarimas. Abrikosus galite pakeisti persikais arba mangais.
3 patarimas. Ledai tinka su abrikosų pyragu.
Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR