• Sveikata

    Sumanus pirkinių planavimas: 5 naudingi patarimai, kurie padės sutaupyti

    Sutaupyti norime kiekvienas. Nesvarbu, ar planuojame savaitės pirkinius šeimai ar ruošiame stalą svečiams. Nors daugeliui gali atrodyti kitaip, visgi, taupiai apsipirkti – misija įmanoma. To pasiekti padės ne tik kruopštus pirkinių planavimas, bet ir įvairiausios išmaniosios programėlės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai tampa vis atsakingesni, sąmoningai vadovaujasi tvarumo taisyklėmis, o tai atsispindi ir jų pirkinių krepšeliuose. „Pastaruoju metu pirkėjai apsiperka kur kas atsakingiau. Pastebime, kad vis daugiau pirkėjų išsiugdė įprotį planuoti savo pirkinius, į parduotuvę vykti su sąrašu, dažnai dairosi patrauklių kainų pasiūlymų, o mes, savo ruožtu, esame paruošę pačių įvairiausių būdų, kurie padės sutaupyti. Pavyzdžiui, visai neseniai pristatėme taupymo programą „Pigintuvas“, kurios išskirtinumas –…

  • Sveikata

    3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį

    Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio, daugelio pamėgto, vaisiaus skonis. Visgi, bananas yra pakankamai universalus vaisius –  įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies, o kartais ir marinuoja. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad bananai – vaisiai be kurių pirkinių krepšelis neįsivaizduojamas nei vasarą, nei žiemą. „Bananai rikiuojasi perkamiausių vaisių gretose, jie populiarūs išlieka ištisus metus. Tačiau stebėdami pirkėjų įpročius matome, kad žmonės dairosi ir į egzotiškesnių vaisių lentynas. Ragauja kivių uogų, drakono vaisių, o vasarą, žinoma, labai domisi ir šviežio derliaus, Lietuvoje užaugintais vaisiais, uogomis bei daržovėmis“, – sako V. Budrienė. Ypač naudingi derinant su jogurtu…

  • Sveikata

    Aktyvių pramogų priešas – mėšlungis: kaip išvengti surakinančio skausmo?

    Atsiradęs staigus ir surakinantis skausmas blauzdos ar pėdos raumenyje, nors ir trunka neilgai, gali kaip reikiant apkartinti dieną. Anot BENU vaistinės ekspertės Ingos Norkienės, mėšlungis gali smogti bet kuriam žmogaus raumeniui, ypač intensyvių treniruočių metu, arba atvirkščiai – kada kūnas atsipalaiduoja. Žinoti, kaip šių raumenų spazmų išvengti ir ką daryti, kad jie greičiau praeitų, svarbu ne tik dėl to, kad tai skausminga, bet ir dėl gresiančio pavojaus tam tikrų situacijų metu. Iš kur atsiranda mėšlungis? Karštos vasaros dienos, aktyvus sportas ar mėgavimasis vandens telkinių teikiamais malonumais gali pasižymėti ne tik smagiomis akimirkomis, bet taip pat ir veriančiu raumenų skausmu – mėšlungiu. Jis gali surakinti šlaunis, blauzdas, pėdas, kaklą, rankas, plaštakas,…

  • Sveikata

    Nekalti simptomai gali reikšti itin pavojingą ligą: kaip atpažinti?

    Visuomenėje kepenų ligos itin dažnai siejamos su besaikiu alkoholio vartojimu. Visgi rimtus, su kepenimis susijusius sveikatos sutrikimus, gali lemti ir tokios priežastys kaip nutukimas, antsvoris, mažas fizinis aktyvumas, diabetas ar metabolinis sindromas. Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ gydytoja Toma Šimulienė pasakoja, kas lemia itin gausiai pasaulyje paplitusią kepenų ligą ir kaip nuo jos apsisaugoti. „Pasaulyje itin sparčiai plinta kepenų liga, kuri ilgainiui pažeistose kepenyse sukelia uždegimą, kepenų cirozę ar net kepenų vėžį. Nealkoholinis steatohepatitas (NASH), dar kitaip vadinamas nealkoholine suriebėjusių kepenų liga, yra susijęs su riebalų kaupimu kepenyse. Ligos pradžioje pacientai nejaučia jokių simptomų. Tai ypač svarbi problema, nes laiku neatkreipus dėmesio, ši liga gali baigtis sudėtingomis komplikacijomis“, – sako gydytoja. Kaip atpažinti?…

  • Sveikata

    Graikiška virtuvė jūsų namuose: 3 marinatai aromatingiems mėsos patiekalams

    Graikija – šalis, nepaliekanti abejingų. Nuostabus kraštovaizdis, šiltas Viduržemio jūros vanduo ir aromatingi patiekalai kasmet pritraukia daugybę lankytojų iš viso pasaulio. Maistas yra vienas iš puikių būdų pažinti kitas šalis, o Graikijos virtuvė pasižymi sultingais mėsos patiekalais, kuriuos nesunku pasigaminti ir namuose. Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, teigimu, lietuviai itin noriai leidžiasi į skonių keliones ir nevengia išbandyti kitų šalių įkvėptų receptų. „Lietuviai vis dažniau ryžtasi eksperimentuoti virtuvėje ir išbandyti kitų šalių patiekalus, atrastus kelionių metu. Pastebime, kad įvairiausių šalių virtuvių įkvėpti ingredientai vis dažniau atsiduria ir pirkėjų krepšeliuose, todėl esame paruošę platų jų pasirinkimą: nuo Viduržemio jūros šalyse atrandamų sūrių – fetos, mocarelos – iki sušiams skirtų…

  • Sveikata

    Įminta didžioji mįslė: kaip pjaustyti svogūnus, kad neašarotų akys

    Be svogūnų neįsivaizduojami daugelis patiekalų: jie dedami į sriubas, troškinius, karius, svogūnais gardinamos salotos, užtepėles, mėsainiai, įvairiausi žuvies ar mėsos patiekalai. Ir nors juos pjaustant neretam ištrykšta ašara, Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad svogūnai savo populiarumo nepraranda ištisus metus. „Svogūnai – viena tų daržovių, be kurios neįsivaizduojamas pirkėjų krepšelis. Būtent dėl šios priežasties visuomet esame paruošę gausų šios daržovės pasirinkimą: pradedant tradiciniais geltonaisiais, raudonaisiais ar baltaisiais ir baigiant saldžiaisiais svogūnais, kurie vis dažniau susilaukia ir pirkėjų dėmesio. Svogūnus lietuviai vertina ir plačiai naudoja virtuvėje nuo neatmenamų laikų, todėl iki šiol visiems yra įprasta juos turėti namuose ar reguliariai pasipildyti jų atsargas“, – teigia V. Budrienė. Rekomenduojama…

  • Sveikata

    Arbūzas – ne tik į desertą, bet ir į sriubą: technologė dalijasi netikėtais jo panaudojimo būdais

    Arbūzas – vasaros vaisius, kuriame daug vandens, antioksidantų, vitaminų, bet labai mažai kalorijų.  Nors gali atrodyti, kad iš arbūzo sunku kažką pagaminti, galime jį valgyti ne tik žalią, bet ir paversti sultimis, ledais ar net pagrindiniu patiekalu, keptu ant griliaus. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šis vaisius – tai lyg organizmo skysčių balanso užtikrintojas ir tikras gelbėtojas per karščius. Rugpjūčio 3-iąją, minint Tarptautinę arbūzų dieną, „Rimi“ kulinarijos technologė kviečia pasigaminti gaivias jų salotas su keptu „Halloumi“ sūriu ir bolivine balanda. Puikiai dera net su pieno produktais Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, arbūzai yra puikus skysčių šaltinis, nes…

  • Sveikata

    Vaistininkė apie lieknėjimui skirtus maisto papildus: kad bandymas numesti svorio netaptų ligų maratonu

    Vaistinėse yra labai didelis pasirinkimas kūno svoriui mažinti skirtų maisto papildų. Apsisprendimą kurį iš jų pirkti dažnai nulemia vaistininko ar draugų rekomendacija, reklama ar asmeninė patirtis. Tačiau tai, kas tinka vienam, ne visada tinka kitam. Kaip išsirinkti teisingai ir nepakenkti sveikatai? Atsako vaistininkė.  Pasak „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės Kristinos Šnirpūnienės, nusprendus mesti svorį, pirmiausia reikia identifikuoti priežastį, kodėl jis pradėjo didėti.  „Didelė klaida būtų gerti maisto papildus, jei antsvorio priežastis yra liga. Svoris gali didėti dėl skydliaukės problemų – hipotirozės, hormoninių sutrikimų – kiaušidžių policistozės, Kušingo sindromo. Jei be svorio augimo yra ir kitų nusiskundimų, verta apsilankyti pas gydytoją, kad laiku būtų diagnozuoti susirgimai. Taip pat nėra tikslinga gerti maisto papildus,…

  • Sveikata

    Visi keliai veda prie grilio: patarimai, kaip iškepti tobulo skonio mėsainius ir 3 receptai

    Sugrįžusios saulėtos dienos kviečia kaitinti ir grilius. O kas gali būti geriau nei burnoje tirpstantis mėsainis, kurį pagaminsite žinodami vos kelias gudrybes? Pavyzdžiui, kad prieš kepant mėsos paplotėlius, pirmiausia juos reikia palaikyti šaldytuve. O prieš dedant juos ant grilio – sukurti dvi kepimo zonas. Tiesa, vien gudrybių nepakaks, čia svarbu ir kokybiški mėsainių ingredientai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą pirkėjų krepšeliuose matomas didelis susidomėjimais mėsainiams gaminti skirtais produktais. „Pastaruoju metu pastebime pirkėjų norą grilių išnaudoti ne tik tradiciniams šašlykams ar dešrelėms kepti. Atsižvelgiant į augantį poreikį, išplėtėme griliui skirtų produktų asortimentą, siūlome aukščiausios kokybės kepimui ant grilio skirtų produktų: nuo mėsos paplotėlių, iki ypatinguose marinatuose…

  • Sveikata

    Dvidešimt aštuntą kartą šiais metais netekties skausmas padovanojo viltį kitiems

    Organų donorystė yra be galo jautri tema, nes vienų žmonių netektis kitiems padovanojo viltį pasveikti ir gyventi toliau. Sekmadienį Vilniuje artimieji nusprendė pritarti organų donorystei ir pagerinti kito žmogaus gyvenimą. Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad sekmadienį Vilniaus universitetinėje ligoninėje Santaros klinikose buvo užregistruotas efektyvus donoras. Šiemet tai jau 28-as efektyvus donoras. Atlikus visus reikalingus tyrimus medikai nustatė, kad organų transplantacijai yra tinkamas vienas donoro inkstas, kuris transplantuotas Santaros klinikose ir gyvenimo kokybę pagerins vienam recipientui, kuris transplantacijos laukė beveik 2 mėnesius. Vidutiniškai inksto transplantacijos Lietuvoje recipientai laukia apie metus. Praėjusiais metais iš viso buvo atliktos 102 inkstų transplantacijos, iš jų – 5 buvo atliktos vaikams.…