Tradicinis kasmet vykstantis Smidrų festivalis kviečia susitikti ir šiemet su Lietuvos smidrų augintojais, virtuvės šefais, smidrų vartojimo tradicijos puoselėtojais paskutinį gegužės sekmadienį, t.y. gegužės 28 dieną Ukmergės rajone Žalgirių kaime Genovaitės Sakalauskienės ekologiniame ūkyje.
Tai jau septintasis SMIDRŲ FESTIVALIS, sukviečiantis arti tūkstančio lankytojų. Ką pamatysite šiemet? Ekologinio ūkio šeimininkė Genovaitė pakvietė į renginį žemės ūkio srityje dirbančius, savo srities žinovus bei praktikus pasidalinti patirtimi apie smidrus ir ne tik. Numatyti trys seminarai. Dr. Audronė Žebrauskienė suteiks žinių apie smidrų auginimą, šių augalų vaidmenį pasaulyje ir Lietuvoje, Ukmergės rajono žolininkė edukatorė Giedrė Radzevičūtė aptars daugeliui lengvai užauginamų daržo vaistinių augalų priežiūros subtilybes, vaistinę vertę, išgirsite praktinių patarimų, kaip susikurti natūralią namų vaistinėlę, dažnam gelbstinčią šiek tiek sunegalavus. Lietuvos biodinaminės žemdirbystės ir perdirbimo asociacijos prezidentė Rasa Čirienė supažindins su biodinaminio ūkininkavimo principais, pristatys Marijos Thun kalendorių, ką, kada, kaip atlikti, kad biodinaminis ūkis klestėtų.
Festivalio metu nuolat veiks Smidrų festivalio’2023 virtuvė, kur suksis plačiai žinomi šefai: skonių detektyvas Ruslanas Bulgovas ir grilio virtuozas Donatas Dree. Abu šefai žada kartu su festivalio dalyviais pagaminti ir išragauti įvairius patiekalus kasdienai bei švenčių stalui iš smidrų. “Tradicinė kiaušinienė pirmas ir labai svarbus patiekalas iš smidrų, tačiau pasiūlysiu išmokti pasigaminiti ir smidrų pudingo su rūkyto ungurio peleku. Visų paslapčių neišduosiu, tai pamatys tik atvykusieji į festivalį”, – sako Ruslanas Bulgovas.
Smidras, manoma, yra karalių stalo valgis, todėl numatyta viena festivalio veiklų – smidrų karūnos dirbtuvės, kuriose noriai dalyvauja vaikai ir suaugusieji. Numatyta ir kitų pramogų vaikams. Festivalio lankytojams vyks ekskursijos po ekologinio ūkio laukus, mėgstančius kovų adrenaliną Smidramūšis suteiks galimybę rungtis. Festivalio metu veiks ekologinės produkcijos turgelis, kur turėsite galimybę įsigyti sveikų maisto produktų.
Kviečiame atvykti ir turiningai praleisti sekmadienį su šeima, draugais, bendraminčiais.
FESTIVALIO PROGRAMA:
10 val. Festivalio atidarymas
10 -30 val. -11-15 val Seminaras apie smidrų auginimą (dr. Audronė Žebrauskienė )
11-11 45 val Seminaras apie biodinaminę žemdirbystę ir kalendorių ( Lietuvos biodinaminės žemdirbystės ir perdirbimo asociacijos prezidentė Rasa Čirienė )
11-15-12 val Seminaras „Žolininkės daržo augalai sveikatai“ ( žolininkė edukatorė Giedrė Radzevičiūtė)
12 val Ekologinio ūkio pristatymas, pasivaikščiojimas po smidrų laukus;
12 30 val. -14 val Patiekalų iš smidrų gaminimas ir degustacija ( Ruslanas Bulgovas ir Donatas Dree)
Pranešimą paskelbė: Genovaitė Sakalauskienė , ūkininkė Genovaitė Sakalauskienė