Pavasaris – metų laikas, kai vis dažniau norisi šviežių daržovių. Visgi, gaminant šviežių daržovių salotas reikėtų nepamiršti ir vieno svarbiausių ingredientų – padažo. Įvairiausius padažus pagaminti visai nesudėtinga – tereikia pasitelkti fantaziją ir tinkamomis proporcijomis sumaišyti mėgstamus ingredientus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lentynose vos pasirodžiusios šviežio derliaus gėrybės sulaukia itin didelio pirkėjų dėmesio, o joms pagardinti dairomasi ir įvairesnių padažų.
Nepamirškite prieskoninių žolelių
„Atėjus pavasariui pirkėjai vis daugiau dėmesio kreipia į sveikatingesnę mitybą, stengiasi į savo racioną įtraukti kuo daugiau sveiko, šviežio maisto, įvairiausių daržovių. Pastebime, kad pirkėjai yra ištikimi klasikinėms vietos augintojų užaugintoms daržovėms: tarp jų pomidorai, agurkai, salotos. Didelio dėmesio pavasarį sulaukia ir ridikėliai, morkos, svogūnai, šviežio derliaus bulvės“, – teigia V. Budrienė.
Gaminant salotas – svarbi ne tik daržovių įvairovė, bet ir tinkamai pasirinktas padažas. Įvairūs padažai salotoms gali būti gaminami ir iš riebesnių ingredientų – majonezo ar grietinės. Tam, kad majonezas ar grietinė įgautų gaivos, šiuos ingredientus galima pagardinti šlakeliu citrinos ar žaliosios citrinos sulčių, taip pat ir įvairiausiomis prieskoninėmis žolelėmis – krapais, petražolėmis, bazilikais, o, pavyzdžiui, prie grietinės puikiai tinka ir mėtos.
Visgi, pavasarį salotas norisi gardinti lengvesniais padažais, tokiais kaip klasika tapęs užpilas iš alyvuogių aliejaus ir balzamiko ar citrinos sulčių. Jeigu norite aštresnio padažo, jį galite pagardinti nedideliu šaukšteliu garstyčių. Įvairiausias salotas taip pat galima gardinti ir graikišku jogurtu arba žolelių pagrindų ruoštais padažais, o norint jas padaryti dar išskirtinesnes, padažo pagrindui galima naudoti trintą avokadą, padažus pasaldinti ne tik tradiciniu medumi, bet ir agavų ar klevų sirupu.
Nebijokite eksperimentuoti
Jeigu mėgstate egzotiškesnius skonius, „Iki“ pataria padažą salotoms pasigaminti iš šlakelio ryžių acto arba žaliosios citrinos sulčių, sezamų aliejaus, žuvies padažo, sojos padažo, medaus, smukinto imbiero, čili pipiro. Jeigu norisi, į tokį padažą galima įberti ir smulkintų svogūnų laiškų ar kalendros. Šis Azija kvepiantis pagardas puikiai tiks prie morkų ir agurkų salotų.
Ieškantiems dar neįprastesnių skonių, galima pasigaminti Azijoje taip pat populiarų riešutų sviesto padažą. Jį gaminant taip pat galite laisvai improvizuoti. Tačiau dažniausiai jis ruošiamas iš kelių šaukštų riešutų sviesto, ryžių acto, aliejaus, sojos padažo, smulkinto imbiero. Jeigu mėgstate tokį padažą galite pagardinti česnaku, čili pipirais, šviežiomis žolelėmis.
„Iki“ dalijasi net keturiais iš skirtingų pasaulio virtuvių atkeliavusiais padažų salotoms receptais, kuriuos lengvai pritaikysite ir savo virtuvėje.
Riešutų sviesto padažas
Jums reikės:
• 3 v. š. riešutų sviesto
• 2 a. š. ryžių acto
• ½ žaliosios citrinos sulčių
• 3 v. š. alyvuogių aliejaus
• 1 a. š. sojos padažo
• 2 a. š. medaus
• 1 a. š. rudojo cukraus
• 2 skiltelių česnako
• 2 g šviežių petražolių
• žiupsnelio raudonosios paprikos miltelių
• 1 cm imbiero šaknies
• žiupsnelio druskos
Gaminame:
Į elektrinį maisto smulkintuvą sudėkite supjaustytą imbiero šaknį bei visus kitus ingredientus, išskyrus petražolių lapelius, ir maišykite tol, kol masė taps vientisos kreminės konsistencijos. Petražolių lapelius susmulkinkite ir įmaišykite į paruoštą padažą. Dabar galite gardinti mėgstamas salotas! Šis padažas puikiai tiks su mėlynuoju kopūstu, šiaudeliais pjaustytomis morkomis, žaliomis pupomis, geltonąja paprika arba šiek tiek apvirtu brokoliu.
„Tzatziki“ padažas
Jums reikės:
• 200 g natūralaus graikiško jogurto
• 1 agurko
• 2 skiltelių česnako
• 1 a. š. žaliosios citrinos sulčių
• šiek tiek žaliosios citrinos žievelės
• 4 g šviežių krapų
• žiupsnelio druskos, pipirų
Gaminame:
Agurką nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Į dubenėlį supilkite graikišką jogurtą, sudėkite smulkintas česnako skilteles bei krapus ir įtarkuokite žaliosios citrinos žievelės. Padažą pagardinkite citrinos
sultimis, druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite, paragaukite ir, jei reikia, įdėkite daugiau prieskonių. Jei norisi daugiau gaivumo, įpilkite dar šlakelį žaliosios citrinos sulčių. Lengvumu dvelkiančiu „Tzatziki“ padažu gardinkite salotas, pagamintas iš lapinių „kale“ kopūstų, mėlynojo svogūno, geltonosios paprikos, agurkų ir pomidorų.
Pesto padažas
Jums reikės:
• 70 g šviežių baziliko lapelių
• 50 g tarkuoto kietojo sūrio
• 40 g kedrų riešutų
• 120 ml alyvuogių aliejaus
• 2 didelių skiltelių česnako
• 2 žaliųjų citrinų
• žiupsnelio druskos, pipirų
Gaminame:
Baziliko lapelius nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite. Į elektrinį maisto smulkintuvą sudėkite baziliką, kedrų riešutus, česnaką, įspauskite žaliosios citrinos sulčių ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
Gautą mišinį perpilkite į dubenį, įberkite kietojo sūrio, įpilkite alyvuogių aliejaus, jei norite intensyvesnio skonio, įberkite žiupsnelį druskos bei pipirų ir viską gerai išmaišykite. Pesto padažas praturtins špinatų ar kitų lapinių salotų, vynuoginių pomidorų, gerai prinokusių avokadų ir mocarelos salotas.
Naminis majonezas
Jums reikės:
• 2 kiaušinių
• 2 v. š. citrinos sulčių
• 2 a. š. garstyčių
• 450 ml rapsų aliejaus
• žiupsnelio druskos
Gaminame:
Šviežius ir kokybiškus kiaušinius gerai nuplaukite ir įmuškite į dubenį. Į tą patį indą suberkite smulkiai pjaustytą česnaką, sudėkite garstyčias, supilkite citrinos sultis ir rapsų aliejų. Rankinį maisto trintuvą įstatykite į dubenį su ingredientais ir trinkite. Nekilnokite įrankio aukštyn – žemyn, plakite sukamaisiais judesiais. Kai pastebėsite, kad dubens dugne pradeda susidaryti majonezas, po truputį kelkite trintuvą į viršų, kol visi ingredientai susimaišys ir taps vientisa tiršta mase. Jei reikia, naminį majonezą pagardinkite druska. Šiuo padažu gardinkite sočias bulvių, morkų, žiedinių kopūstų, žirnių ir saliero salotas.
Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”