Nesvarbu, ar sutinkate Naujuosius tik su keliais artimiausiais žmonėmis, ar rengiate vaišes būriui draugų – paskutines senųjų metų valandas norisi palydėti įspūdingai ir šventiškai. Tai pastebima ir parduotuvėse: Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, teigimu, per Naujuosius metus pirkėjai linkę pasilepinti gurmaniškesniais produktais, įmantresniais užkandžiais. Prabanga alsuojantį stalą galima sukurti visai paprastai ir neišleidžiant daug pinigų – pravers keli patarimai ir patikrinti receptai.
„Naujiesiems metams pirkėjai ruošiasi ne ką mažiau nei Kalėdoms, tačiau pirkiniai šioms šventėms kiek skiriasi. Jeigu per Kūčias, Kalėdas dominuoja tradiciniai valgiai, tai Naujųjų metų sutikimui ieškoma įdomesnių ir prabangesnių skonių. Vaišės ruošiamos iš jūros gėrybių, ikrų, įvairiausių gurmaniškų sūrių, kumpių, alyvuogių, paštetų, užtepėlių. Be to, stipriai išauga įvairių šventinių tortų paklausa – per Naujuosius pirkėjai išties linkę investuoti į kokybę ir estetiką ant stalo“, – sako V. Budrienė.
Kad ruoša būtų su mažiau rūpesčių
Kai ruošiamasi šventei namuose, kiekvienas nori, kad visi, įskaitant ir pačius šeimininkus, gerai praleistų laiką. Tam svarbu nesusikurti nereikalingo streso – pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, čia išties pagelbės planavimas.
„Likus kelioms dienoms iki šventės verta pasiieškoti įkvėpimo – ką norėtumėte gaminti? Kokius receptus išbandyti? Čia reikėtų atkreipti dėmesį ir į svečių valgymo įpročius – galbūt tarp jų yra vegetarų, turinčių alergijų kai kuriems produktams ar netoleruojančių glitimo. Kai jau žinosite, ką norite ruošti, naudinga susirašyti meniu. Taip bus lengviau sudaryti pirkinių sąrašą ir nieko nepamiršti“, – pataria maisto gamybos žinovė.
Dar vienas naudingas patarimas – atlaisvinkite vietos maisto laikymui. Šventinėms vaišėms, gėrimams prireiks šaldytuvo, tad apžiūrėkite, kas nebūtinai turi būti jame laikomas. Pavyzdžiui, daržoves galima laikyti rūsyje arba kitoje vėsioje, nuo šviesos apsaugotoje vietoje.
Verta ir susiplanuoti šventinės dienos darbus. Susirašykite, kiek truks kiekvieno patiekalo ruošimas ir susidėliokite darbotvarkę. Įvertinkite, ką galima pasiruošti dar išvakarėse – galbūt kai kuriuos patiekalus, taip pat neskubant galima iš anksto dekoruoti namus bei stalą.
„O svarbiausia – nepamiršti mėgautis. Skanios rytinės kavos puodelis, įprastas pusryčių ritualas ir gera muzika ruošiantis vakaro šventei pakels nuotaiką ir neleis nugrimzti tik į darbus“, – primena G. Urbonavičiūtė ir siūlo 5 ypatingus receptus, kurių paruošimui nereikės daug laiko, o rezultatas bus įspūdingas.
Vaisių salotos apelsinuose
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 2 apelsinų, 2 kivių, 1 granato, 4 šaukštelių skysto medaus, 1 cinamono lazdelės.
Gaminame:
- Apelsinus perpjaukite per pusę ir nepažeisdami odelės išskobkite. Minkštimą supjaustykite gabalėliais. Kivius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Iš granato išimkite sėklas. Jeigu norite, įdėkite ir kitų mėgstamų vaisių.
- Nedideliame puode užvirinkite stiklinę vandens su medumi ir cinamono lazdele. Pavirinkite, kad skysčio sumažėtų perpus.
- Apšlakstykite vaisius sirupu ir išmaišykite. Įdėkite į šaldytuvą, kad atvėstų. Sudėkite vaisius į išskobtas apelsino puseles ir patiekite.
Užkandis su rūkyta lašiša, burokėliais ir plakta maskarpone
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 8 trapučių ar mėgstamų nesaldžių sausainių, rūkytos lašišos, 1 virto burokėlio, 1 raudonojo svogūno, šiek tiek kaparėlių, 115 g grietinėlės, 75 g maskarponės, petražolių, druskos, pipirų.
Gaminame:
- Elektriniu maišytuvu išplakite grietinėlę ir maskarponę su trupučiu druskos ir pipirų. Įdėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.
- Tuo tarpu raudonąjį svogūną nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Rūkytą lašišą – juostelėmis. Sutarkuokite tarka burokėlį.
- Ant sausainio užtepkite plaktos maskarponės, uždėkite šiek tiek tarkuotų burokėlių, ant viršaus klokite lašišos, uždėkite svogūno ir kelis kaparėlius. Papuoškite petražolės lapeliu.
Saulės pyragas su pesto padažu
Porcijos: 8
Gaminimo laikas: 40 min.
Reikės: 2 bemielės sluoksniuotos tešlos lapų, 190 g pesto padažo, 1 kiaušinio, sezamo sėklų.
Gaminame:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Iškočiokite tešlos lapelius. Ant vieno supilkite pesto ir gerai ištepkite visą paviršių. Ant viršaus dėkite antrą tešlos lapelį.
- Per patį tešlos vidurį nedidele stikline įspauskite apskritimą. Tešlos įpjauti nereikia – tik pažymėti. Stiklinę palikite ant tešlos – bus lengviau dirbti.
- Dabar aštriu peiliu nuo pažymėto apskritimo išorės link supjaustykite tešlą plonomis juostelėmis. Lengviausia visų pirma padalyti ją į 4 lygias dalis, tuomet kiekvieną ketvirtį perpjauti per pusę, paskui – dar kiekvieną juostelę pusiau, tada ir dar kartą. Kiekvienas ketvirtadalis bus padalytas į 8 dalis, taigi turėsite 36 juosteles.
- Paimkite kiekvieną juostelę už galo ir du kartus ją susukite. Vaizdas turėtų būti tarsi saulė su spinduliais.
- Nuimkite stiklinę ir aptepkite tešlą išplaktu kiaušiniu. Vidurį apibarstykite sezamo sėklomis. Kepkite 25-30 minučių.
Įvairiaspalviai sūrio rutuliukai
Porcijos: 10-12 rutuliukų
Gaminimo laikas: 10 min. (+30 min. atvėsinimui).
Reikės: 150 g ožkos sūrio arba kito minkšto balto sūrio, 150 g rikotos sūrio, 100 g migdolų drožlių, ryšulėlio laiškinių česnakų, 100 g graikinių riešutų, 1 citrinos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminame:
- Sūrius gerai sumaišykite. Į sūrių mišinį įberkite šiek tiek druskos ir šviežių pipirų. Padėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui.
- Nuplaukite citriną ir nutarkuokite žievelę. Riešutus susmulkinkite, laiškinius česnakus smulkiai supjaustykite. Į atskiras lėkštes išdėliokite citrinos žievelę, graikinius riešutus, migdolų drožles, laiškinius česnakus.
- Išimkite sūrį iš šaldytuvo ir kruopščiai suformuokite maždaug trešnės dydžio rutuliukus. Kiekvieną jų apvoliokite vis kitu pagardu – citrinos žievele, riešutais ar laiškiniais česnakais.
Krevečių užkandžiai su avokadais ir agurkais
Porcijos: 20-22 užkandžiai
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 450 didelių krevečių be kiautų, 2 česnako skiltelių, 1 šaukšto šviežios kalendros, 1 šaukštelio maltų paprikų, ½ šaukštelio kajeno arba čili pipirų, druskos, pipirų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 avokado, 1 šaukšto žaliosios citrinos sulčių, 1 ilgojo agurko, petražolių.
Gaminame:
- Krevetes sudėkite į didelį dubenį ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Sudėkite smulkintą česnaką, smulkiai pjaustytą kalendrą, maltas paprikas, kajeno arba čili pipirus, ½ šaukštelio druskos, ¼ šaukštelio juodųjų pipirų ir 1 šaukštą alyvuogių aliejaus. Gerai išmaišykite.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite krevetes vienu sluoksniu ir kepkite po 2 min. iš kiekvienos pusės arba kol iškeps.
- Pasigaminti avokadų užtepėlę. 1 avokadą, ¼ šaukštelio druskos ir 1 šaukštą žaliosios citrinos sulčių sutrinkite iki kreminės konsistencijos.
- Agurką supjaustykite į tiek griežinėlių, kiek turite krevečių. Ant vieno griežinėlio dėkite avokado užtepelės, tuomet krevetę. Ant viršaus išspauskite vos vos šviežių žaliosios citrinos sulčių ir papuoškite smulkintomis petražolėmis.
Pranešimą paskelbė: Rusnė Tamošaitytė, Fabula ir partneriai, UAB