Tris vaikus su vyru Šarūnu auginanti verslininkė, žurnalistė Laura Mazalienė pasakoja, kad atžalos pakoreguoja ne tik gyvenimo būdą, bet ir šeimos mitybos įpročius: „Mūsų atveju racione atsirado daug daugiau daržovių, vaisių. Tačiau didžiausias perversmas virtuvėje įvyko tuomet, kai prieš aštuonerius metus vyras sužinojo, jog netoleruoja glitimo. Teko atsisakyti picų, makaronų, blynų ir visų kitų miltinių patiekalų. Mūsų antroji dukra taip pat jo netoleruoja, tad pirmi metai buvo sunkoki. Vėliau „Rimi“ atsirado puikių alternatyvų įprastiems kvietiniams miltams ir į mūsų mitybą vėl po truputį pradėjo grįžti virtinukai, blynai, įvairūs apkepai.“
Kaip maitintis, jei netoleruoji glitimo?
Glitimas – baltymas, randamas kai kuriuose grūduose. Jo turi kviečiai, miežiai, rugiai bei iš jų pagaminti produktai. Sveikiems žmonėms šis baltymas netrukdo, jo turintys produktai puikiausiai tinka vartojimui. Tačiau yra žmonių, kurių organizmas šio baltymo netoleruoja. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, glitimo netoleravimas gali pasireikšti įvairiais negalavimais, susijusiais su šio baltymo turinčių produktų vartojimu.
„Įprastai glitimo netoleruojantys žmonės jaučia energijos trūkumą ir nuolatinį nuovargį, skundžiasi sutrikusia virškinimo sistemos veikla. Šio baltymo netoleravimas gali sukelti ir staigų svorio kritimą ar dar rimtesnių sveikatos sutrikimų. Jeigu suvalgius grūdinių produktų atsiranda minėti pojūčiai, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją“, – įspėja dietologė.
Šiuo atveju Laura namuose gamina tokius patiekalus, kurie yra tinkami valgyti tiek glitimo netoleruojantiems vyrui su dukra, tiek ir likusiems šeimos nariams. „Tiesa, darželyje dukrai būdavo sunkiau, nes grupės vaikams valgant blynus jai tekdavo antrą kartą pasitenkinti koše. Labai džiaugiuosi, kad pirkėjų sveikatai palankia mityba besirūpinančio „Rimi“ prekybos tinklo lentynose atsiranda vis platesnis kruopų, produktų be laktozės ar glitimo pasirinkimas. Nuo šių metų Aurėja darželyje jau taip pat valgo sorų-kukurūzų kruopų blynelius!“ – progresu džiaugiasi trijų vaikų mama.
Pusryčiai – per keliolika minučių
Kai šeima nemaža, tenka planuoti, ką gaminsi ne tik šiandien, bet ir kelias dienas į priekį. L. Mazalienės šeimoje savaitės meniu dažniausiai planuojamas sekmadienį „Visi gali išsakyti savo pageidavimus, kokių patiekalų norėtų ir tada jau įtraukiame juos į savaitės meniu. Darbo dienomis namuose niekada nepietaujame, tuomet aš asmeniškai renkuosi sriubas ar salotas, kurioms reikia daugiau ingredientų ir laiko pagaminti“, – aiškina žinoma moteris.
Šeima turi ir jiems pasiteisinusių produktų, kurie visada gelbsti, kai nėra daug laiko gaminti, bet yra pakankamai sveiki ir greitai paruošiami. „Tai grikiai! Iš vakaro užpilu juos vandeniu, o ryte jau improvizuojame. Labai mėgstame juos su daržovėmis, lydytu sūriu, aš juos valgau ir su riešutų sviestu ar net braškių uogiene. Dar labai populiarūs mūsų šeimoje kiaušinių keksiukai su pomidorais ir sūriu. Ryte nubudus viską suplaku, pilu į formeles ir dedu į orkaitę. Kol ruošiamės, žiūrėk, jau ir pusryčiai garuoja“, – patirtimi dalinasi L. Mazalienė.
Lėkštėse turi vyrauti įvairovė
Laura stengiasi, kad šeimos narių lėkštėse vyrautų įvairovė ir dominuotų daugiau nei dvi spalvos: „Iki susilaukiant vaikų aš beveik nevartojau mėsos, tačiau po antrosios dukros gimimo organizmas kartais jos pareikalauja. Mėsos atsiradimui racione turėjo įtakos ir mūsų vyresnėlė. Ji neįsivaizduoja nė dienos be mėsos – juokaujame, jog turbūt pasireiškia senelio Juozo, mano tėčio, genai.“
Dažniausia mamų dilema – kaip pagaminti tokį patiekalą, kad tiktų visiems vaikams. „Alkis – geriausias prieskonis, – juokiasi Laura. – Šis posakis mūsų šeimoje labai pasiteisina. Kasdien neturiu tiek laiko resursų, jog galėčiau gaminti pagal kiekvieno šeimos nario pageidavimus. Tad visad stengiuosi ruošti tai, kas tiktų visiems. Jei kas nenori valgyti – gali praleisti vieną valgymą ir laukti kito. Taip pat stengiamės nepiktnaudžiauti užkandžiais, nes mūsų vaikai galėtų mielai užkandžiauti visą dieną ir pagrindinių patiekalų net nepaliesti“, – pastebi nuomonės formuotoja, vaikus desertu lepinanti tik po pietų.
Pati Laura šiltuoju metų laiku labai mėgsta įvairias salotas, kurias gali valgyti nors ir kasdien. „Manau, kad jos yra vienas geresnių pasirinkimų: ir neapsunkina, ir pasirinkus tinkamus, sveikatai palankius ingredientus, gali būti labai turtingos maistine verte. Tik visi laikomės vienos taisyklės – nevalgome vėlai vakare. Mūsų šeimoje vakarienė visada turi būti pateikta iki 19 valandos, o savaitgaliais ją valgome dar anksčiau. Po to jau tik vanduo arba arbata“, – šeimos ritualais dalijasi moteris.
Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR