Kai kalba pakrypsta apie vėžio rizikos mažinimą, šiomis dienomis vis dažniau minima augalinė mityba. Ir taip yra todėl, kad moksliniais tyrimais įrodyta, jog augalinė mityba nuosekliai mažina vėžio riziką. Tačiau tai tikrai nėra vienintelis augalinės mitybos privalumas.
Žinoma, nereikėtų suprasti klaidingai. Augalinė mityba nereiškia, kad visiškai negalite valgyti mėsos. Tai tiesiog reiškia, kad jūsų mitybos racioną daugiausia sudaro augalai, pvz., daržovės, vaisiai, neskaldyti grūdai, sėklos, riešutai ir pupelės. Jei nenorite visiškai atsisakyti gyvūninės kilmės produktų, du trečdalius lėkštės galite užpildyti augalinės kilmės maisto produktais, o likusį trečdalį gali sudaryti liesi gyvūninės kilmės baltymai arba augaliniai baltymai (jei visgi mėsos ar žuvies vartoti nenorite).
Kodėl augalinė mityba?
- Gerina imuninę sistemą. Augaluose esantys vitaminai ir mineralai, fitocheminės medžiagos ir antioksidantai padeda palaikyti sveikas ląsteles ir organizmo pusiausvyrą, tokiu būdu užtikrinant, kad imuninė sistema veiktų kuo geriau. Augalai suteikia mūsų organizmui tai, ko jam reikia, kad padėtų kovoti su infekcijomis, ir sustiprina imunitetą, efektyviau apsaugant nuo mikrobų ir mikroorganizmų.
- Padeda išlaikyti sveiką kūno svorį. Viršsvoris mūsų organizme sukelia uždegimus ir hormonų pusiausvyros sutrikimus. Jei esate nutukę ar turite antsvorio, be visų kitų sveikatos problemų, reikšmingai padidėja ir vėžio rizika. Valgant daugiausia augalinį maistą ir atsisakius daugelio maisto produktų, kurie didina svorį, galėsite lengviau išsaugoti sveiką svorį. Tačiau neabejotinai į savo kasdienybę reikėtų įtraukti ir sportą.
- Augalinė mityba mažina įvairių ligų riziką. Nors dažniausiai minimas augalinės mitybos privalumas yra susijęs su skirtingų rūšių vėžio rizikos mažinimu, ji taip pat gali padėti sumažinti ir širdies ligų, insulto, diabeto bei kai kurių psichikos ligų riziką.
- Augalinis maistas mažina uždegimą. Augaluose esančios pagrindinės maistingosios medžiagos padeda sumažinti mūsų organizme kylančius uždegimus. Fitocheminės medžiagos ir antioksidantai keliauja po organizmą neutralizuodami toksinus, kurie į organizmą patenka dėl aplinkos taršos, apdoroto maisto, virusų, bakterijų ir kt. Taip pat augaluose esantys antioksidantai padeda sulaikyti laisvuosius radikalus.
- Augaliniame maiste yra daug skaidulų. Augalų struktūra yra sudaryta iš skaidulų, todėl jei propaguosite augalinę mitybą, veiksmingai pagerinsite savo žarnyno sveikatą, todėl geriau įsisavinsite maistines medžiagas iš vartojamų maisto produktų, kurie palaiko imuninę sistemą ir padeda sumažinti uždegimus. Be to, skaidulų pagalba sumažinamas ir cholesterolio kiekis bei stabilizuojamas cukraus kiekis kraujyje.
Taigi, rinkdamiesi augalinę mitybą padėsite savo organizmui veikti geriau ir būsite daug sveikesni, žvalesni, energingesni ir reikšmingai sumažinsite įvairių ligų riziką.
Daugiau: Naturli-foods.lt