Laisvalaikis

Artėjant Užgavėnėms kulinarijos ekspertė pataria, kaip iškepti sveikesnius blynelius vaikams

Blynai – vienas mėgstamiausių patiekalų vaikams, kurį pagaminti nereikia nei daug ingredientų, nei laiko ar išskirtinių žinių. Prie blynų tinka ir saldūs, ir sūresni garnyrai – varškė, keptos daržovės, salotos, lašiša. Nors skirtingų blynų receptų ir pagardų jiems yra daugybė, „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė namuose kviečia daugiau eksperimentuoti ir išbandyti ne tik įvairias blynų tešlas, bet ir skirtingas miltų rūšis. Artėjant Užgavėnėms ekspertė dalijasi patarimais, kurie padės išsikepti ne tik traškesnius ar puresnius, bet ir sveikatai palankesnius blynelius, kurie patiks vaikams.

Rekomenduoja rinktis sveikesnius ingredientus

Nors miltai, atrodytų, yra svarbiausias blynų ingredientas, „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad išsikepti sveikesnius blynelius galima ir be šio produkto, o gaminant blynų tešlą vertėtų eksperimentuoti. Pavyzdžiui, vietoje vandens ar pieno į tešlą įpilti šiek tiek natūralaus jogurto, kefyro arba naudoti augalinius gėrimus.

„Blynai – universalus patiekalas, kurį kiekvienas gali pasigaminti pagal savo skonį. Net jei iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad be kvietinių miltų šis patiekalas nebus pakankamai purus ar skanus, blynams puikiai tinka ir viso grūdo, spelta, avinžirnių arba migdolų miltai. Miltus galima pakeisti ir keletu prinokusių bananų. Šis vaisius bus puikus ne tik miltų, bet ir cukraus pakaitalas, suteiksiantis blyneliams malonaus saldumo. Vietoje cukraus į blynų tešlą galima įtarkuoti ir šiek tiek obuolio arba įdėti šaukštą medaus. Tokius blynelius noriai valgys vaikai, bet savo sudėtimi jie bus sveikatai daug palankesni už įprastus“, – teigia L. Barčaitė.

Prie blynų puikiai tinka tiek saldūs, tiek ir sūrūs garnyrai. „Blynai gali būti valgomi su jogurtu, uogomis, gabalėliu tirpinto šokolado ar kitais saldžiais priedais, tačiau taip pat puikiai prie jų tinka ir lašiša, keptos daržovės, lapinės salotos, paštetas, varškė ar įvairių skonių užtepėlės. Todėl nebijokite išbandyti naujų skonių ir savo namų virtuvėje drąsiai eksperimentuokite“, – kviečia kulinarijos ekspertė.

Kaip išsikepti skaniausius blynelius?

Atrodytų, kad blynai – vienas tų patiekalų, kuriuos išties nesunku pasigaminti. Tačiau L. Barčaitė įsitikinusi, kad pasinaudojus keletu paprastų gudrybių juos galima išsikepti dar gardesnius, traškesnius ir puresnius.

Kepimo metu specialistė pataria nenaudoti daug riebalų: „Blyneliai neturėtų virti riebaluose, todėl kepimui nenaudokite per daug aliejaus ar sviesto. Prisigėrę riebalų blynai tiesiog praras savo traškumą, taps minkšti ir patežę. Šiek tiek aliejaus ar išlydyto sviesto geriausia dėti į maišomą tešlą, o gautą masę kepti specialiose ar įprastose keptuvėse bei vaflinėse, nenaudojant papildomų riebalų. Ruošiant tešlą taip pat vertėtų laikytis nurodyto recepto, nepersistengti beriant miltų ir kitų kepinių kildinimo priemonių. Dar nerekomenduoju kepimo metu blynų stipriai spausti mentele, nes taip jie gali prarasti savo purumą.“

Ji priduria, kad viena svarbiausių taisyklių kepant blynus – gerai įkaitintas kepimo paviršius. Patikrinti tai nesudėtinga: „Ant įkaitintos keptuvės užlašinkite kelis lašus vandens – jei jis iškart išgaruos, vadinasi, kad keptuvė per karšta. Jei lašai liks tokie, kaip buvę – kaitra per maža, o jei vandens lašeliai pradės šokinėti – temperatūra tinkama blynų kepimui“, – gudrybe dalijasi L. Barčaitė ir primena, kad blyneliai skaniausi šilti, todėl iškepus juos reiktų patiekti ir skanauti ilgai nedelsiant.

Populiariausi išlieka kvietiniai miltai

Pasak „Rimi“ produktų vadovės Dianos Špūrienės, miltus lietuviai daugiausia naudoja įvairių kepinių gamybai. Nors pastaraisiais metais parduotuvių lentynose daugėja skirtingų miltų rūšių, tačiau pirkėjai dažniausiai renkasi aukščiausios rūšies kvietinius miltus ir įsigyja didesnio tūrio pakuotes.

„Labiausiai perkami yra kvietiniai miltai, kurių nuo viso miltų asortimento parduodame apie 65 procentus. Likusią dalį sudaro kitos miltų rūšys, iš kurių pirkėjai dažniausiai renkasi kukurūzų, migdolų, kokosų arba grikių miltus. Dalis jų išbando ir avinžirnių, burnočio sėklų bei lęšių miltus. Savo asortimente siūlome nemažai „Rimi“ prekės ženklo produktų, tinkančių glitimo netoleruojantiems, sveikesnių miltų alternatyvų ar tiesiog naujų ir įdomesnių skonių ieškantiems pirkėjams“, – sako D. Špūrienė.

Aukščiausios rūšies miltai yra šviesesni ir įvairiems kepiniams suteikia daugiau purumo. Tiesa, svarbu miltus laikyti tinkamai, kad namuose jų neužpultų kenkėjai. „Miltus geriausia laikyti  sausoje, vėsioje, gerai vėdinamoje vietoje, originalioje pakuotėje arba sandariame indelyje. Geriausia juos sunaudoti iki tinkamumo vartoti termino pabaigos“, – primena produktų vadovė.

„Rimi“ kepinių technologė Lina Barčaitė namuose kviečia išbandyti greitą spalvotų blynelių receptą, kuris puikiai tiks Užgavėnėms ir pradžiugins jūsų artimuosius.

Spalvoti blyneliai

Raudoniems blyneliams reikės:

1 vnt. virto burokėlio

1 vnt. kiaušinio

240 ml pieno

120 g miltų

Aliejaus kepimui

Šokoladiniams blyneliams reikės:

1 vnt. kiaušinio

240 ml pieno

2 šauktų cukraus

Žiupsnelio druskos

120 g miltų

1.5 šaukšto kakavos

Gaminimo eiga:

  1. Sutrinkite produktus iki vientisos masės.
  2. Gerai įkaitintoje keptuvėje blynelius kepkite apie 2 minutes,
  3. Iškeptus blynelius įdarykite varške, lazdynų riešutų kremu arba kitais pagardais. Tuomet lengvai apšlakstykite mėgstamu sirupu ir ant viršaus užberkite šiek tiek cukraus pudros. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR

carvertical VIN patikra

Parašykite komentarą