Laisvalaikis

Antroje „Rimi“ vasaros projekto serijoje – istorijos apie skeptišką šuns žvilgsnį ir keptus mangus

Džiuginant saulėtiems orams norisi vis daugiau laiko praleisti gryname ore ir gaminti maistą gamtoje. Tam, kad idėjų grilio patiekalams nepritrūktų, „Rimi“ pristato antrąja laidos „Grilink viską, net muziką!“ seriją, kurioje kulinarinės laidos vedėjas Vidas Bareikis su atlikėju bei aktoriumi Dominyku Vaitiekūnu nėrė į tikrą griliaus eksperimentą. Geros nuotaikos laidoje nestigo – ją lydėjo ir rimti, ir smagūs pašnekovų pokalbiai apie maistą bei vasarą, o taip pat – šefo sukurti kulinariniai šedevrai bei naudingi grilinimo patarimai. 

Vasaros planuose – laikas kūrybai 

Gamindami „Grilink viską, net muziką!“ laidos metu Vidas Bareikis ir Dominykas Vaitiekūnas kalbėjosi apie kūrybą ir vasaros planus, o Dominykas juokavo, kad muzika jo gyvenime yra ne ką mažiau svarbi nei maistas, oras, meilė ar miegas. Taip pat – atlikėjas atskleidė, kad šiuo metu įrašinėja naują albumą „Šimtas aš“, kuriame kalbės apie skirtingas savo asmenybės puses. Vasarą jis planuoja skirti daugiau laiko ir kitų kūrybinių idėjų įgyvendinimui. „Darau tyrimą su kurčiųjų bendruomene, kaip kurtieji girdi muziką. Su kompozitoriumi Jokūbu Tulaba kuriame muzikinę programą „Mes taip nesitarėm“, kurioje tiek girdintieji, tiek negirdintieji turės galimybę tą muziką išgirsti. Kuriame pirmuosius eskizus ir tikimės juos pristatyti jau metų bėgyje“, – kūrybos planais dalijosi atlikėjas. 

Laidos metu Dominykas papasakojo, kad daug laiko praleidžia ir su mylimu augintiniu Niku. Karantino metu atlikėjo socialiniuose tinkluose buvo galima pamatyti ir juokingų judviejų gyvenimą iliustruojančių komiksų. „Man visada atrodo, kad kai šuo į mane pažiūri – jis man kažką pasako, o kartais ir pasmerkia žvilgsniu. Jo žvilgsnis dažnai atrodo kaip skeptiško, viską kritikuojančio paniurėlio, kuriam viskas blogai. Kažkuria prasme šuo atspinti ir mane, nes aš turiu tokį veidą, tik jo viešai nerodau. Tiesa, tie, kurie mane pažįsta, žino, kad kartais esu tas vakarėlių gadintojas“, – juokavo D. Vaitiekūnas. 

Gaminant svarbiausia eksperimentuoti

Naujos „Rimi“ laidos metu pašnekovai pripažino, jog maisto gaminime, kaip ir muzikoje, labai svarbu sužadinti savo kūrybines ambicijas, o eksperimentuojant ant grilio galima išsikepti praktiškai viską. Gaminant svečius labiausiai nustebino ant griliaus kepti vaisiai, traškios bei gardžios keptos daržovės ir šefo meistriškumas. 

Anot „Rimi“ šefo Vido Nadzeikos, griežtų grilinimo taisyklių nėra, o patirtis ateina su laiku ir praktika. Todėl pradedantiems grilio entuziastams šefas duoda paprastą patarimą: „Bandykite ir kuo daugiau eksperimentuokite. Kepkite ant griliaus kuo dažniau, nes kartu su praktika ateis ir patirtis, lavės skonis. Kai kepate maistą ant griliaus svarbiausia taisyklė, kad būtų užtektinai kaitros, bet nebūtų atviros ugnies“, – pataria grilio specialistas. 

Ant griliaus keptos daržovės – visiems tinkantis pasirinkimas 

Kepant daržoves ant griliaus „Rimi“ šefas pataria neužgožti natūralaus jų  skonio – lengvai aptepti daržoves alyvuogių aliejumi ar norimais padažais, pagal skonį pagardinti prieskoniais. Keptos daržovės yra ne tik puikus garnyras, bet ir atskiras patiekalas, tinkantis tiek vegetarams, tiek valgantiems mėsą. „Ant žarijų kepant baklažanus, cukinijas, paprikas, pievagrybius, svogūnus ar kukurūzų burbuoles rekomenduoju supjaustyti jas stambiais gabalais. Iš anksto marinuoti daržovių nebūtina, galite tai padaryti tiesiog kepimo metu, sukdami daržoves ir šlakstydami jas pasirinktu marinatu, o rezultatas jus tikrai nustebins – daržovės bus puikaus skonio ir aromato“, – patarimais dalijasi šefas.

Visgi, tiems, kurie neįsivaizduoja grilio be mėsos, šefas rekomenduoja prie daržovių išsikepti ir gardžios vištienos: „Supjaustykite vištienos krūtinėlę kubeliais ir pasigaminkite marinatą iš aliejaus, citrinų sulčių, citrininių pipirų, šaltalankių ir apelsinų prieskonių mišinio su druska. Pasimarinavusi vištiena bus sultinga ir aromatinga“, – pasakoja „Rimi“ mėsos technologas V. Nadzeika.

Antrąją „Rimi“ vasaros projekto „Grilink viską, net muziką!“ laidą kviečiame žiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?v=EpEW6VqyYgM.  

Šefas Vidas Nadzeika dalijasi patiekalų receptais ir atkreipia dėmesį, kad dalį jau kepimui paruoštų gaminių galite rasti „Rimi“ „Mano dienai“ asortimente.

 

Daržovių šašlykas 

Gaminimo laikas: 30 min.

Patiekalui reikės: 

1 cukinijos

1 baklažano

200 g grilio pievagrybių

1 didelio raudonojo svogūno

350 g grilio paprikų

4 grilio kukurūzų

druskos, pipirų pagal skonį

4–6 šaukštų aliejaus

100 g pesto padažo

1 skiltelės česnako

1 šaukšto citrinos sulčių

Graikiškam padažui reikės:

6 šaukštų aliejaus

3 šaukštų raudonojo vyno acto

1 skiltelės česnako

½ šaukštelio raudonėlio

½ šaukštelio garstyčių „Dijon“

druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga: 

  • Cukiniją, baklažaną, kukurūzus supjaustykite storais griežinėliais.
  • Paprikas perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes, supjaustykite stambiais gabalais.
  • Svogūną nulupkite ir supjaustykite į 4 dalis.
  • Pievagrybius ir pjaustytas daržoves suverkite ant iešmų, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir dėkite kepti ant vidutinės griliaus kaitros. Kepkite apie 8 minutes pavartydami, kol daržovės taps minkštos.
  • Pasigaminkite graikišką padažą. Dubenyje sumaišykite išvardytus produktus.
  • Keptas daržoves patiekite su tzatziki, pesto ar graikišku padažais.

Vaisių kebabai su žaliųjų citrinų padažu

Gaminimo laikas: 35 min.

Patiekalui reikės:

1 ananaso

2 mangų

2 bananų

6 figų

4 kriaušių

Padažui reikės:

400 g graikiško jogurto

150 g sūrio „Cream cheese“

1 žaliosios citrinos

2 šaukštų  medaus

1–2 šaukštų kokosų drožlių

1 šaukštelio kapotų mėtų

Gaminimo eiga:

  • Medinius iešmelius palaikykite vandens vonelėje apie 10 minučių.
  • Vaisius supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, suverkite ant iešmelių, dėkite kepti ant vidutinės kaitros griliaus.
  • Ananasus, mangus ir kriaušes kepkite iki 10 minučių. 
  • Bananus, figas kepkite apie 2 minutes.
  • Dubenyje sumaišykite graikišką jogurtą su sūriu, kokosų drožlėmis, žaliosios citrinos sultimis ir kapota mėta.
  • Vaisių kebabus patiekite su paruoštu padažu.

Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR

NaudotosKnygos.lt

Parašykite komentarą