Gyvenimas

Šventiniai patiekalai – įkvėpimo ieškome interneto receptuose

Kuomet matau tokių virėjų kaip Ramzis, Jamie Oliveris kulinarines laidas, pajuntu nusivylimą. Kodėl aš negaliu per 15 minučių paruošti gurmanišką vakarienę visai šeimai, arba kodėl mano supjaustytos morkų riekelės nėra idealiai 0,3 cm storio? Tačiau sustojus akimirkai supranti jog tai ką matome televizoriuje žymieji kulinarai gamina ne pirmą, dvyliktą ar septynioliktą kartą. Receptai išdirbti, skoniai pažįstami ir žinoma patirtis. Jie iš to gyvena. Mes, gyvename iš savo darbo, o maisto gaminimas yra laisvalaikis ir jo metu mes taip pat galime tapti ne ką prastesniais kulinarais.

Niekas negimsta su integruotu kulinarijos vadovėliu galvoje, tad geriausias įkvėpimo šaltinis gurmaniškai ar paprastai bet ne prastai vakarienei – receptai. Kadangi esu „mėsėdė“ – kiaulienos patiekalai ar jautienos patiekalai yra dažniausiai pateikiami ant pietų ar vakarienės stalo. Tačiau fantazija greitai išsenka – kepti, virti, troškinti? Tačiau kaip pagaminti patiekalą, kad jo skonis kiekvieną kartą maloniai nustebintų, kaip pateikti kad atrodytų ne kaip eilinėje valgykloje? Atsakymų pilnas internetas, maisto gaminimo entuziastų tinklalapiai, forumai, receptų tinklalapiai, receptai su nuotraukomis – visuose juose galima aptikti tikrų perliukų išgelbėjančių net paprasčiausią vakarienę.

Visai kitas reikalas per šventes. Be receptų tinklalapių ir kulinarinių patarimų ko gero stalas būtų nykus ir tuščias. Sakykime kūčių patiekalai, kalėdų patiekalai ar Velykų patiekalai pateikiami namiškiams, šeimos šventės metu. Tuomet vyrauja ramybė, susikaupimas ir nesinori prabanga alsuojančių desertų ant stalo. Netgi galima būtų sakyti jiems ten ne vieta. Bet kiekvienais metais ant stalo kvepianti silkė su grybukais taip pat apkarsta. O juk tą patį patiekalą galima pagaminti pasitelkus keletu gudrybių – prieskoniai, marinavimas, kepimas, padažai. Juk taip malonu prie šventinio stalo matyti džiugius artimųjų veidus tariančius „o, kaip skanu, to nesu ragavęs, koks receptas?“.

Gimtadienis atskira tema. Norisi, jog gimtadienio patiekalai būtų lengvi, žaismingi ir įsiminantys. Švenčių, kuomet prisivalgome tiek, kad tenka perkelti diržo sagtį per vieną skylute, užtenka. Gimtadienis neturi toks būti. Tai šventė kur akcentuojamas džiaugsmas, kur turi būti klegesys ir muzika, o ne pasisėdėjimas prie stalo. Tad ir patiekalai ant gimtadienio stalo turėtų būti lengvesni, daugiau užkandžių, vaisių vėrinukų, mažyčių užkepėlių ir vieno kąsnio sumuštinukų. Tačiau ir tokiems reikia įkvėpimo iš receptų tinklalapių, paskaičiavimo kas labiau tinka žiemą organizuojamam gimtadieniui, o kas vasarą.

Tuo tarpu vestuvės – atskira tema. Vestuviniai patiekalai reikalauja preciziškumo, nepakartojamo ir įsimintino skonio ir akį žavinčio estetinio vaizdo. Juk vestuvės yra nepaprasta šventė. Šios šventės patiekalų ruošimą dažniausiai patikime profesionaliems kulinarams. Na gal ne tokiems kaip Jamie Oliveris, bet tokiems kurie neturi bėdų užsiimant puošyba ar renkantis prieskonius. O jums tereikia užsiimti tik tokia maloniai paieškai kaip tortų receptai atitinkantys jaunųjų ir svečių skonius.

Yra žmonių kurie lygioje vietoje ir iš kirvio gali išvirti sriubą. Tačiau kitiems reikia įkvėpimo, suvokimo iš recepto kokie produktai dera tarpusavyje ir kas yra skanu. Todėl nebijokite praleisti trupučio laiko receptų tinklalapiuose ir mėgautis skaniu pačių paruoštu maistu!

NaudotosKnygos.lt

Parašykite komentarą