Miegas – vienas pagrindinių veiksnių lemiančių gerą savijautą. Pandemijos metu dalis visuomenės išbalansavo savo miego ritmą, pradėdami eiti miegoti ir keltis vis kitu metu. Vaistininkai sunerimę, kad miego higienai skiriama per mažai dėmesio. „Eurovaistinės“ farmacijos specialistė Elvyra Ramaškienė pataria atkreipti dėmesį į kasdienius įpročius, kurie padės geriau pailsėti. Kokybiškam poilsiui labai svarbus nusistovėjęs dienos režimas, kurį dirbant iš namų daliai žmonių sunku palaikyti. Farmacininkė pastebi, kad namuose dirbantys žmonės kartais leidžia sau ilgiau pamiegoti ar apskritai pasilieka visą dieną dirbti lovoje. Specialistai to daryti nerekomenduoja ir pataria lovą palikti tik nakties miegui. „Daugelis žmonių, kurie dirba iš namų patiria įtampą, stresą, nerimą, o tai stipriai veikia mūsų miego kokybę, todėl…
Akušeris ginekologas Tomas Lūža: nepavyksta pastoti – nebijokite kreiptis į specialistus
Žinoma, kad nevaisingumas paliečia pakankamai daug porų, tačiau daugelis vis dar klaidingai vertina priežastis, dėl kurių nepavyksta susilaukti kūdikio. Kokie veiksniai padeda ar trukdo moteriai pastoti? Kada reikėtų kreiptis pagalbos į nevaisingumo gydymo specialistus? Medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje gydytojas akušeris ginekologas Tomas Lūža aptaria dažniausiai jam užduodamus klausimus ir pataria, ką daryti, jei gandrai vis neatskrenda. Pasak gydytojo, daugelis moterų teiraujasi, ar gali padėti pastoti vaisingų dienų skaičiavimas ir kaip tai daryti. Vaisingoms dienoms, artėjančiai ovuliacijai, o taip pat ir tiksliai ovuliacijos datai nustatyti yra naudojama keletas metodų – bazinės kūno temperatūros matavimas, makšties išskyrų, gimdos kaklelio gleivių stebėjimas. Vaisingas dienas galima nustatyti ir ovuliacijos testų ar ultragarso pagalba. Tačiau,…
Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys kviečiamas į Seimą pasiaiškinti
Didžiausia Seimo opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija kviečia sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį į posėdį pasiaiškinti ir prisiimti atsakomybę dėl šalyje daugėjančių neskaidriai organizuojamų skiepijimų nuo COVID-19 atvejų. Į organizuojamą posėdį kviečiamos ir kitos Seimo opozicinės frakcijos. Opozicijai nerimą kelia, jog Vyriausybė drauge su Sveikatos apsaugos ministerija neužtikrina skaidraus prioritetine tvarka skiepijimų asmenų sąrašo sudarymo, į jį papuola asmenys, su sąrašų sudarytojais turintys įvairių asmeninių ryšių, taip aplenkiantys tuos žmones, kurie yra rizikos grupėje ar pirmose gretose kovoja su COVID-19. „Kasdienybe tapo žiniasklaidos pranešimai, kad skirtingose šalies vietose vakcinas nuo COVID-19 gauna aukštų politikų ar medicinos įstaigų vadovų šeimų nariai, kurie skiepijami ignoruojant eiliškumą ir tiesiog į paraštes nustumiant globos…
Socialiniuose tinkluose populiarėjant sniego ledų receptui: vaistininkai įspėja saugoti savo gerkles
Socialiniuose tinkluose vis daugiau žmonių dalinasi sniego ledų receptu. „Eurovaistinės“ vaistininkė Kristina Staivė nuramina, kad sniego valgymas dažniausiai yra nepavojingas, tačiau pataria atkreipti dėmesį į kelias taisykles. Sniegą sumaišius su kondensuotu pienu pavyksta puikūs ledai – tokiu ir panašiais ledų receptais socialiniuose tinkluose dalinosi ne vienas. Vaistininkė sako, kad nesiimtų rekomenduoti valgyti sniego, nes jis nėra itin naudingas organizmui, tačiau jeigu norisi paragauti, vertėtų rinktis sniegą, kuris yra toliau nuo intensyvaus eismo, šviežiai iškritęs ir švarus. Toks sniegas nėra žalingas sveikatai. „Dažniausiai sniegą valgo tik vaikai, o tėvai visą laiką baiminasi, ar taip jie sau nepakenks. Pasak kai kurių teorijų, kristalizuotas, vanduo, toks kaip sniegas, yra ir švaresnis, ir netgi…
COVID-19 vakcina pasiekė ir Nacionalinį vėžio institutą: kodėl tai svarbu?
Pirmadienį pradėtas Nacionalinio vėžio instituto (NVI) darbuotojų skiepijimas – sausio 11 ir 12 d. COVID-19 vakcina (Comirnaty) planuojama paskiepyti daugiau kaip 600 medicinos darbuotojų. Epidemijos kontrolei įstaigoje taikyta daugelis priemonių, bet darbuotojų vakcinacija – efektyviausias būdas suvaldyti bet kokią viruso plitimo riziką ir apsaugoti ne tik darbuotojus, bet ir aukštos rizikos grupei priskiriamus vėžiu sergančius pacientus. „Puikiai suprantu, kad imunitetas po vakcinos formuojasi lėtai, tačiau vos sulaukiau skiepo dūrio – iškart psichologiškai ramiau. Aš kasdien dirbu su sergančiais COVID-19 infekcija. Tai žmonės, kurie turi plačiausią simptomų paletę ir kosti, ir turi aukštą temperatūrą, tad man skiepas reiškia tikrai daug. Tai saugumas, ramybė bei galimybė užtikrintai, be baimės įžengti į COVID-19 pacientų…
Duomenų apžvalga: karantino priemonių poveikis
Pastebimi pirmieji gruodžio viduryje įvestų papildomų karantino priemonių efektai. 2021 m. sausio 11 d. duomenimis: 14 dienų sergamumo rodiklis Lietuvoje yra 1 040 naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų (prieš savaitę šis rodiklis buvo 1 226); 7 dienų naujų atvejų vidurkis yra 1 780 (prieš savaitę – 2 232); o teigiamų tyrimų dalis yra 14,5 % (prieš savaitę – 21,7 %). Rodikliai šiuo metu yra kaip lapkričio paskutinės savaitės, skiriasi tik judėjimo kryptis: „pandemijos pagreitis“ Lietuvoje yra neigiamas 10 dienų ir šiuo metu yra -20 %, t. y. tiek paros atvejų skaičiaus, tiek teigiamų tyrimų procento savaitės vidurkis sumažėjo bent 20 %, palyginti su ankstesne savaite. Situacija ligoninėse tebėra įtempta –…
Sveikesnio gyvenimo receptai: gaminiai be laktozės ir jų nauda
Pavalgius pieno produktų atsiranda nemalonių pojūčių? Gali būti, kad jums pasireiškia laktozės netoleravimas – duomenys rodo, kad Lietuvoje laktozės netoleruoja maždaug kas ketvirtas suaugęs gyventojas. Ir nors laktozės – pieno cukraus – yra ne tik gryname piene ar pieno produktuose, bet ir įvairiuose kepiniuose ar padažuose, pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, šiais laikais galima rasti nemenką produktų be laktozės pasiūlą. „Žmonėms, kurie netoleruoja laktozės, net ir nedideli kiekiai produktų su laktoze gali sukelti įvairius nemalonius simptomus, tokius kaip sutrikęs virškinimas, pykinimas, spuogai ar net galvos skausmas. Vertėtų paeksperimentuoti ir pakeisti įprastus produktus – į produktus be laktozės. Tokiu būdu žinosite, kaip į kiekvieną, net ir nedidelį mitybos…
Persirgus vėjaraupiais organizme virusas lieka: ateityje gali pasireikšti juostine pūsleline
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai primena, kad kiekvienas, kuris sirgo vėjaraupiais, ateityje gali sirgti juostine pūsleline (herpes zoster). Persirgus vėjaraupiais virusas lieka žmogaus organizme ir gali reaktyvuotis (suaktyvėti) po daugelio metų, susilpnėjus imuninės sistemos funkcijai. Pasak ULAC Imunoprofilaktikos skyriaus visuomenės sveikatos specialistės Eglės Savickienės, 2 iš 10 asmenų, sirgusių vėjaraupiais, vėliau suserga juostine pūsleline. Dažniausiai juostine pūsleline serga vyresni nei 50 m. asmenys. Tai, pasak specialistės, galima aiškinti tuo, kad imuninės sistemos funkcija silpnėja su amžiumi, todėl kuo vyresnis asmuo, tuo didesnė juostinės pūslelinės rizika. Persirgus vėjaraupiais virusas lieka organizme Vėjaraupiai yra ūminė virusinė infekcija, kurią sukelia Varicella zoster virusas (VZV). Šis virusas gali sukelti dvi skirtingas infekcines…
Natūralūs, sveiki ir gardūs imuninės sistemos stiprintojai: trys idėjos, kaip lengvai juos paruošti
Šią žiemą rūpintis organizmo apsauga nuo peršalimo ligas sukeliančių virusų – ypač aktualu. Ne veltui specialistai ieškantiems būdų stiprinti imuninę sistemą siūlo pasitelkti kuo daugiau natūralių produktų, kurie ir saugo nuo susirgimų, ir leidžia lengviau juos įveikti. Savo ruožtu lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė tikina – medus, citrina ir imbieras daro tikrus stebuklus. Todėl kulinarijos ekspertė dalijasi idėjomis, kaip šiuos produktus itin lengvai paversti stipria, gardžia ir natūralia organizmo apsauga žiemą. Veikia netgi kaip antibiotikai „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, padidėjęs lietuvių rūpestis savo sveikata pastebimas kiekvieną žiemą. Tačiau, anot pašnekovės, šiemet noras stiprinti imuninę sistemą – ypač ūgtelėjęs, kadangi ligų…
Stintos jau atkeliauja į parduotuves: kaip sezoną vertina žvejai ir kaip jas ruošime mes?
Nors šiemet dėl karantino ribojimų patys negalime vykti į pajūrį mėgautis lietuviškos žiemos pažiba, šviežios agurkais kvepiančios stintos pasieks lietuvių stalą. Prekyba šia žuvimi parduotuvėse jau prasidėjo daugelyje šalies miestų. Skanios ir maistingos „Lietuviai tikrai mėgsta stintas ir vertina jas kaip delikatesą. Kad galėtume pasiūlyti šviežių stintų vos prasidėjus sezonui, bendradarbiaujame su vietos žvejybos įmonėmis. Svarbiausia stintos savybė – šviežumas, todėl visi procesai sudėliojami taip, kad Lietuvos pajūryje sugautos stintos kuo greičiau pasiektų parduotuves“, – sako Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė. Rimvydas Kriščiūnas, žuvininkystės įmonės „Jūros vėjas“ vadybininkas, sako, kad siekiant užtikrinti aukščiausią kokybę, tik iš tinklų ištraukta žuvis dar tą patį vakarą vežama į prekybos vietas. Anot…


