• Sveikata

    Rauginti – ne tik agurkai ir kopūstai: išbandykite gardžius vaisių ir daržovių rauginimo receptus

    Į gyventojų duris pasibeldęs šaltasis sezonas atneša ne tik subjurusį orą ar sparčiau užklumpančią tamsą, bet ir gausų rudens gėrybių derlių. Kad gamtos vaišės džiugintų dar ilgus mėnesius, prekybos tinklas „Lidl“ kviečia rauginti ne tik daržoves, bet ir vaisius. Nors esame įpratę valgyti tik raugintus agurkus ar kopūstus, iš tikrųjų fermentuoti galima daugybę skirtingų daržovių ir vaisių – nuo pomidorų, paprikų, šparaginių pupelių ar slyvų, iki česnakų bei obuolių. Raugintų vaisių ir daržovių nauda – neabejotina Fermentuojant produktus, juose ne tik išlieka visi mūsų organizmui naudingi vitaminai ir mineralai, bet atsiranda probiotikų – gerųjų bakterijų. Jos gerina mūsų žarnyno veiklą, stiprina žmogaus imunitetą. Įdomu tai, kad raugintose daržovėse ir vaisiuose…

  • Sveikata

    Virtualioje konferencijoje – bitininkystės, apiterapijos ir tvarumo temos

    Rugsėjo 27 dieną,  pirmadienį, 18.30 val. Europos Parlamento (EP) narys prof. Liudas Mažylis kviečia į virtualią konferenciją „Bitininkystė: praeities tradicijos ir ateities iššūkiai“. Renginio pranešėjai: bičių selekcininkas, biomedicinos mokslų daktaras Algirdas Amšiejus, Lietuvos apiterapeutų asociacijos viceprezidentas Povilas Rimkus ir bei agentūros „Pencil&Lion“ vykdantysis direktorius ir inovatyvios medaus pakuotės „Bee Loop“ kūrėjas Aurimas Kadzevičius. Renginį moderuos L. Mažylis. „Visa ES paskutinėmis rugsėjo dienomis mini taip vadinamą „Bičių savaitę“. Europos Parlamente dirbdamas su bičių ir apdulkintojų apsaugos klausimais dalyvausiu ne tik pagrindinės programos renginiuose, bet kartu nusprendžiau suburti tikrus bitininkystės kaip ūkio, terapijos ir tvarumo sričių ekspertus. Lietuva turi gilias bitininkystės tradicijas, o galvojant apie mūsų visų ateitį svarbu aptarti ir bičių…

  • Sveikata

    Kova prieš pūsles ant kojų – kaip jų išvengti ir pagreitinti gijimą?

    Daugeliui yra tekę susidurti su pūsle – nuo trinties atsiradusiu skaidraus, vandeningo skysčio pripildytu „maišeliu“, kuris yra organizmo atsakas į odos pažeidimą. Pakartotinai nepažeidžiant pritrintos vietos, oda savaime sugyja per 1-2 savaites. Bet kartais netyčia patys prailginame odos gijimą – kaip to išvengti pataria vaistininkė.   Pasak „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės Gabrielės Krutulytės, daugumai pacientų kyla klausimas – ar derėtų pradurti susidariusią pūslę, ar visgi palikti ją sugyti.  „Po pažeistu viršutinės odos sluoksniu susikaupęs skystis – natūrali organizmo apsauga nuo infekcijos odai, esančiai po juo, kol pūslė nėra pažeidžiama. Norint sumažinti diskomfortą ir tempimą, galima pūslę pradurti ir namuose – tam reikia naudoti švarią, gerai dezinfekuotą arbą vienkartinę adatą ir švelniai išspausti…

  • Sveikata

    Skiepijimas vaistinėse įsibėgėja: skiepijamasi nuo COVID-19 ir gripo, pasigendama galimybės vakcinuoti vaikus

    Skiepytis siūlančios vaistinės šiuo metu vakcinų nuo erkinio encefalito ir COVID-19 atsargas papildė ir vakcinomis nuo šaltojo sezono ligos – gripo. Pavasarį norinčiųjų pasiskiepyti nuo erkių platinamos ligos antplūdžio sulaukę vaistininkai panašios situacijos tikisi ir kalbėdami apie gripą bei teigia pastebėję, jog koronaviruso pandemija atsigręžti į skiepus paskatino ir anksčiau to nedariusius.   „Pastebėjome, kad skiepų populiarumą padidino du aspektai – galimybė pasiskiepyti vaistinėje arčiau namų ir didesnis rūpestis savo sveikata, ką, tikėtina, paskatino vis dar siaučianti pandemija su vis naujomis atmainomis. Yra ir tokių atvejų, kai pasiskiepijo anksčiau to nedarę žmonės, pavyzdžiui, viena moteris, niekada nesiskiepijusi nuo erkinio encefalito, tą šiemet padarė vaistinėje, nes tai jai pasirodė patogu, be…

  • Sveikata

    Vaistų efektyvumas – kiek jis priklauso nuo to, kada ir kaip geriame vaistus?

    Reikia išgerti vaistus, tačiau po ranka neturite vandens, tad juos tiesiog sukramtote ar užsigeriate sultimis? Vienu metu išgeriate skirtingus vaistus, skirtus vartoti prieš valgį ir po jo? Gydytojai sako, kad taip elgdamiesi ne gydote ligą, o rizikuojate sveikata. „Dažnai pacientams vaistų vartojimas atrodo paprastas – nurijau visus kartu ir baigta, tačiau vaisto ir organizmo, vaisto ir maisto bei vaistų tarpusavio sąveikos yra labai sudėtingos, ne veltui kuriami suderinamumo algoritmai ir schemos, kuriomis vadovaujasi gydytojai. Kad vaistai kaip ligų gydymo „įrankis“ veiktų tinkamai ir sulauktume norimo rezultato, būtina juos vartoti teisingai: nurodytu laiku, užgerti vandeniu, negerti kartu keleto skirtingo poveikio preparatų“, – sako gydytoja kardiologė Julija Jurgaitytė. Vaistai veikia vieni kitus…

  • Sveikata

    Unikalų gydymo metodą išbandęs Sergejus Maslobojevas: „Nebijokite investuoti į save!“

    Sergejus Maslobojevas, pravarde Kuvalda – ne tik vienas geriausių kikboksininkų pasaulyje. Šiandien atletas turi populiarų Youtube kanalą bei Instagram paskyrą, kur nuolat didina sekėjų gretas. Su S. Maslobojevu kalbamės apie jo kasdienybę, profesinę misiją ir… sėkmingą ortodontinį gydymą pasitelkus naujausią dantų tiesinimo metodą. – Sergejau, sulauki nemažai susidomėjimo socialiniuose tinkluose. Kaip manai, kodėl žmonėms tai įdomu? – Dėmesys labai džiugina. Manau, kad Lietuvoje tokio tipo turinio nėra daug. Be to, žmonės vertina tikrą patirtį, nuoširdumą, atvirumą, realius patarimus. Stengiuosi visą tai perteikti savo vaizdo įrašuose. – Esi gerokai labiau matomas. Ar papildoma veikla turi teigiamos įtakos bendrai kovos menų ir atletų reputacijai? – Gera kovos menų reputacija man – labai…

  • Sveikata

    Audringas skonių šėlsmas – čatnis: išbandykite nepaprasto pagardo receptus pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“

    Jeigu uogienės ar džemai – pabodo, išbandykite egzotiškąjį čatnį. Čatnis – įmantraus skonio, iš vaisių ar daržovių pagamintas padažas, plačiai naudojamas Indijoje ir kitose Rytų šalyse. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad čatnis – puikus priedas ir prie ledų, ir prie mėsos patiekalų, o jį pasigaminti nėra sudėtinga, tereikia pasirinkti tinkamus ingredientus.   „Čatnį paruošti nesudėtinga. Tereikia atsirinkti kokybiškus ir tam tinkamus produktus, o ruduo čatnių gamybai – geriausias metas. Šiuo metu gausu pačių įvairiausių sezoninių gėrybių, kurių plačių asortimentu pasirūpinome ir parduotuvėse: nuo saldžiarūgščių obuolių, saldžiųjų kriaušių ar slyvų iki pomidorų, moliūgų, aitriųjų pipirų, cukinijų ar patisonų, kurie gausiai atsiduria ir pirkėjų krepšeliuose“, – teigia V.…

  • Sveikata

    Dietologė rekomenduoja nebijoti į racioną įtraukti bulves: išbandykite daržovių apkepėlės receptą

    Bulvė – lietuvių mityboje kone kasdien sutinkama daržovė, tampanti tiek puikiu ingredientu pagrindiniam patiekalui, tiek garnyru šalia kitų produktų. Nors neretai pasigirsta priešinga nuomonė, „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dr. Edita Gavelienė sako, kad bulves galima priskirti prie sveikų produktų – jose gausu kompleksinių angliavandenių, įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų. Išbandykite vegetarišką bulvių, burokėlių ir pomidorų apkepėlės receptą, kuris taps puikiu vakarienės ar pietų pasirinkimu. Gydytoja E. Gavelienė pastebi, kad bulvė yra nepelnytai įvardijama kaip nesveika daržovė. Iš tiesų bulves galima laikyti puikiu produktu, atsiduriančiu ir palankaus sveikatai maitinimosi piramidėje. „Bulvės istoriškai visada gelbėdavo tiek vargstančius, tiek tremtyje atsidūrusius žmones – tai produktas, kuris padėdavo išgyventi. Bulvės turi daug…

  • Sveikata

    Meksikietiška virtuvė Lietuvoje: išbandykite nepaprasto skonio fachitos ir burito receptus

      Pasiilgote egzotiško maisto, o gal į savo kasdienį meniu norite įtraukti išraiškingesnių patiekalų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad norintiems pasimėgauti tikru skonių sprogimu reikėtų išbandyti meksikietiškos virtuvės patiekalus. Anot jos, šios virtuvės maistas nereikalauja sudėtingo pasiruošimo, svarbiausia – pasirūpinti tinkamais prieskoniais ir padažais.   „Vėstant orams norisi sotesnio, labiau šildančio maisto, o Meksikos virtuvės patiekalai – būtent tokie. Meksikietiški valgiai pasižymi išraiškingais skoniais, jie yra sotūs, kupini daržovių, pagardinti įvairiausių rūšių mėsa. Pastebime, kad šios virtuvės skonius vis labiau pamėgsta ir lietuviai, o į pirkėjų krepšelius dažnai patenka ir meksikiečių virtuvei būdingi produktai ar padažai. Būtent dėl šios priežasties nuolat pildome siūlomų produktų asortimentą, stengiamės…

  • Sveikata

    Aknė – ne vien paauglių problema, kenčia vis daugiau vyresnių moterų ir vyrų

    Aknė nėra paprastas bėrimas, kaip ir nėra vien tik paauglių problema. Taip, 9 iš 10 paauglių kenčia dėl aknės, tačiau tyrimai rodo, kad net trečdaliui moterų ir pusei tiek vyrų iki 30–40 m. būdinga suaugusiųjų aknė. BENU vaistinės Sveikos odos instituto ekspertė Ramunė Uosienė sako, kad iš dalies tam įtakos turi hormonų pusiausvyra bei genetika, tačiau negalima atmesti ir aplinkos veiksnių. „Pastebime, kad daugėja suaugusių moterų, kurios susiduria su akne. Tam įtakos turi ir menstruacinio ciklo hormoniniai svyravimai, endokrinologinės ar ginekologinės problemos, taip pat neigiamas ilgalaikio streso poveikis, poilsio režimo nesilaikymas, netinkamos kosmetikos naudojimas, tam tikrų vaistų vartojimas, netinama mityba (saldumynai, pieno produktai, greitas maistas) ar tokie žalingi įpročiai, kaip…