Pradėkite dieną nuo skanaus ir maistingo gėrimo – glotnučio. Jis suteiks kūnui energijos ir pastiprins imunitetą. Be to, glotnučiams gaminti puikiai tinka ir įvairiausi nuo Kalėdų stalo likę vaisių likučiai. O kad glotnutį paruošti būtų greičiau ir paprasčiau, ingredientus pasiruoškite iš anksto – juos pravartu užsišaldyti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vaisiai bei uogos, puikiai tinkančios glotnučiams, populiarios išlieka ir tarpšventiniu laikotarpiu. „Paruoštukų“ pasigaminti – verta „Per Kalėdas prisiragavus įvairiausių mišrainių, silkių ir pyragų, dažnai norisi lengvesnio maisto, todėl matome, kad pirkėjai tarpšventiniu laikotarpiu ieško įvairiausių sodo ir daržo gėrybių. Pastebime, kad žmonės dairosi ne tik obuolių ar kriaušių, vynuogių, apelsinų, bet ir ananasų, mangų, o…
Naujametiniam stalui – 5 cinamonu kvepiantys patiekalai: nuo bandelių iki cinamoninės anties
Cinamonas kadaise buvo toks geidžiamas ir prabangus, kad dėl jo kilo karai, jis atstojo pinigus ir net iki šiol, kai kur, rekomenduojamas naudoti kaip afrodiziakas. Jis tinka ir saldiems kepiniams, ir šildantiems gėrimams, dera su antimi, višta ar kitais mėsos patiekalais, kurie puikiai tiks ir naujametiniam vaišių stalui. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant ypatingoms progoms lietuviai kur kas drąsiau ryžtasi paragauti įmantresnių skonių, improvizuoja naudodami įvairiausius prieskonius. „Pastebime, kad šventiniu laikotarpiu tinklo pirkėjų krepšeliuose dažniau atsiduria įmantresnės jūros gėrybės, žuvis ar mėsa, egzotiškesni vaisiai. Šiam sezonui būdingi prieskoniai, tokie kaip gvazdikėliai, maltas imbieras, anyžių sėklos, na ir, žinoma, tradicinis žiemos skonis – cinamonas, kuris naudojamas…
Naujamečiai pažadai – ką daryti, kad jie neišblėstų dar sausį?
Prasidedant naujiems metams, dažnas pažada sau imtis pokyčių – gyventi sveikiau, sportuoti, pakankamai miegoti ar numesti svorio. „Eurovaistinės“ vaistininkai sveikina tokius norus, tačiau primena, kad labai svarbu nemesti savo tikslo pirmą kartą suklupus. Siekiant bet kokio tikslo vaistininkė siūlo pradėti mažais žingsneliais ir nesiimti radikalių permainų per vieną naktį, svarbu apie tai kalbėtis ir tiksliai planuoti. „Visada labai naudingas artimųjų palaikymas, kalbėkitės su jais, pasakykite, kaip jaučiatės tomis akimirkomis, kai sunku. Siekiant atsikratyti kai kurių įpročių gali praversti net ir specialistų pagalba“, – sako Jovita Aleknienė. Vienas dažniausių žalingų įpročių, kurių planuojama atsikratyti, – rūkymas. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad nesvarbu, kokias cigaretes – įprastas ar elektronines – renkatės, visos jos…
3 receptai su Kristupo Kolumbo atrastais ananasais: derinkite prie vištienos, tofu ar ledų
Ananasas – vienas iš labiausiai vertinamų vaisių pasaulyje ir ne veltui. Šis vaisius ne tik yra ypatingo skonio, bet ir pasižymi įvairiausių vitaminų ir gerųjų medžiagų gausa. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad ananasai Lietuvoje seniai nebėra egzotika. Be to, šis vaisius dažnai puošia ir naujametinį lietuvių stalą. Mėgstamas Naujųjų metų stalo ingredientas „Kalėdoms prabėgus, netrukus laukia dar viena graži šventė – Naujieji metai. Pastebime, kad ji tinklo pirkėjams ne mažiau svarbi nei Kūčios ar Kalėdos, todėl savo ruožtu esame paruošę gausų įvairiausių prekių asortimentą: nuo įvairiausių naujametinių užkandžių lentai reikalingų sūrių ar kumpių, užtepėlių bei paštetų, iki šviežių uogų ar vaisių: kivių ar iš saulėtosios Kosta…
Tyrimas: dauguma Lietuvos gyventojų nepritaria GP vaikams ir jo susiejimui su trečiąja skiepų doze
Tik maža dalis šalies gyventojų – vos 18,8 proc. – pritaria, kad galimybių pasas būtų taikomas vaikams nuo 12 metų ir net 63 proc. tam nepritaria. Tą parodė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atliktas reprezentatyvus gyventojų tyrimas*. Jis rodo kritišką gyventojų požiūrį į galimybių paso (GP) taikymą – ypač neigiamas nusiteikimas GP susiejimo su trečiąja doze ir GP taikymo vaikams atžvilgiu. Pusė respondentų (49,9 proc.) mano, kad dėl to Prezidentas Gitanas Nausėda turėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą, tuo tarpu nepritariančiųjų tokiam valstybės vadovo žingsniui būtų mažuma – penktadalis savo nuomonę išsakiusiųjų (21,1 proc.). Tyrimas taip pat parodė, kad vos 28,2 proc. apklaustųjų pritaria GP siejimui su trečiąja vakcinos…
Nauja pasaulinė tendencija – pirmadienis be mėsos: 3 vegetariškų patiekalų receptai
Pirmadienis paprastai būna ta diena, nuo kurios mes pasižadame pradėti kažką naujo, pavyzdžiui, sportuoti arba keisti mitybos įpročius. Būtent tuo vadovaujasi „Pirmadienio be mėsos“ judėjimas, skatinantis vartoti mažiau mėsos produktų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vegetarams ir veganams tinkami produktai vis labiau populiarėja ne tik tarp mėsos atsisakiusių, bet ir visavalgių pirkėjų. „Pastebime, kad žmonės vis labiau domisi augaline mityba bei sveikesnėmis kasdien naudojamų produktų alternatyvomis. Pavyzdžiui, vietoje pieno perka augalinius gėrimus, mėsą keičia daug baltymų turinčiomis ankštinėmis kultūromis. Be to, populiarėja ir ekologiškų produktų linija, kurioje galima rasti nuo kiaušinių iki lęšių“, – teigia V. Budrienė. Mažais žingsneliais – prie bendros gerovės Tuo tarpu Vilma…
KTU studentų sėkmė JAV Silicio slėnio konkurse – sukurta permatoma apsauginė veido kaukė
Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų komanda „Assero Transparent Mask“ kartu su KTU mokslininkų startuoliu „Assero“ pristatė sukurtą permatomos veido kaukės prototipo idėją. Pastaroji JAV San Jose State University (SJSU) vykstančiame inovacijų konkurse „Silicon Valley Innovation Challenge“ pelnė 2-ąją vietą „Best Overall Innovation“ kategorijoje. „Assero Transparent Mask“ – jungtinė KTU Cheminės technologijos bei Ekonomikos ir verslo fakultetų studentų Laurynos Dabašinskaitės, Godos Masionės, Justino Masionio, Aistės Pupiūtės bei Samantos Čepononytės komanda. Efektyvumu nenusileidžia respiratoriui „Assero“ permatoma veido kaukė yra efektyvus produktas sukurtas kaip priemonė apsaugoti kvepavimo takus nuo išorinės taršos, įskaitant kietąsias daleles, bakterijas, virusus ir žiedadulkes. Kaukės veikimo principas toks pat, kaip įprastų medicininių kaukių ar respiratorių. Esminis šios kaukės privalumas…
Po sočių švenčių – pasivaikščioti gamtoje: judrumo patarimai su V. Musvydaite-Vilčiauske
Šventes praleidus prie gausiai gardumynais nukrautų stalų – metas aktyviau praleisti laiką ir pajudėti. Būdami fiziškai aktyvūs šventiniu laikotarpiu ne tik sumažinsite tikimybę priaugti svorio, bet ir tapsite energingesni, sumažinsite stresą ir pailsėsite. Be to, tarpušvenčiu gardžiuojantis kalėdinių patiekalų likučiais į racioną nepamirškite įtraukti ir daržovių bei vaisių, grūdinės kilmės produktų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausių vaisių ir daržovių, sveikesnių produktų kategorijos gaminiai populiarūs išlieka ir šventiniu laikotarpiu. „Per šventes pirkėjai leido sau pasimėgauti įmantresniais patiekalais, bet vaisiai bei daržovės išlieka populiarūs ir šventiniu metu. Veikiausiai sočiau pavalgius per Kalėdas, šiuo metu norisi lengvesnio maisto. Pastebime, kad į pirkėjų krepšelius patenka ir įvairiausi augalinių gėrimai,…
3 plaukų stilistės taisyklės tobulam šventiniam įvaizdžiui
Su šventėmis jau ant nosies, mintyse dėliojasi proginių vakarienių ir smagių vakarėlių planai. Be puošnaus įvaizdžio – jie tiesiog neįsivaizduojami. Kaip pasirūpinti savo plaukų išvaizda, jeigu tarp gausybės reikalų teko atidėti vizitą pas stilistą arba apsilankymas salone iškrito iš galvos? Plaukų stilistė ir „Dyson“ šukuosenos formavimo prietaisų ambasadorė Žaneta dalijasi patarimais – susikurkite šventinį įvaizdį namuose, kuris prilygs vizito salone rezultatui. Geras nusiteikimas šventiniu periodu priklauso ir nuo to, kaip jam pasiruošta. Nuotaika, pasak plaukų stilistės Žanetos, svarbi ir kuriant savo įvaizdį. Nuo jos priklauso, kokia šukuosena tiks proginiam vakarui. „Kai kalbame apie įvaizdį ir šukuoseną, svarbiausia – likti savimi. Tai patvirtina ir besitęsianti natūralumo tendencija: natūralios tekstūros, lengvas chaotiškumas,…
Kuklumas pasakyti „ne“ prie šventinio stalo gali turėti skaudžią kainą: ką būtina žinoti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis?
Šventės ne vienam iš mūsų asocijuojasi su patiekalų gausa. Gardžiais nekasdieniais valgiais nukrautas stalas tiesiog kvieste kviečia ragauti vieną patiekalą po kito, ir taip nejučia suvalgomas gerokai didesnis kiekis maisto, negu mums įprasta. „British Medical Journal“ paskelbto tyrimo duomenimis, infarkto ir insulto rizika Kalėdų laikotarpiu gerokai išauga. Jausmą, kai nuo šventinio persivalgymo net sunku pakilti nuo stalo, tikriausiai yra patyręs dažnas iš mūsų. Tačiau kodėl toks šventinis persivalgymas kelia itin didelį pavojų širdžiai ir kaip to išvengti? Ką reiškia organizmo apkrova maistu širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms, klausiame Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės. Atidžiai rinktis būtina „Sėdant prie šventinio stalo nevertėtų pamiršti apie savo sveikatos…

