• Sveikata

    Efektyvesnė buitis: 5 paprasti patarimai, kaip prižiūrėti indaplovę

    Indų plovimas – neatsiejama kasdienybės dalis, o daugelis savo buities neįsivaizduoja ir be indaplovės, kuri taupo laiką, vandenį, saugo rankų odą. Visgi, tam, kad indaplovę galėtumėte naudoti ilgai ir be vargo, reikėtų tinkamai ją prižiūrėti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausios priemonės indaplovėms patenka į populiariausių švaros prekių sąrašą. Ne tik patogu, bet ir tvaru „Pavasaris – tvarkymosi metas, o tai rodo įvairiausių švaros prekių pardavimų duomenys.  Populiariausios švaros prekės yra skalbimo priemonės, tokios kaip milteliai, skysčiai, kapsulės. Antroje vietoje rikiuojasi tualetų valikliai, gaivikliai, pakabinami muiliukai, treti pagal populiarumą – indų plovikliai, toliau rikiuojasi indaplovių priežiūros bei automatinėms skalbimo mašinoms skirtos priemonės ir galiausiai skalbinių minkštikliai“,…

  • Sveikata

    Vynuogių nauda sveikatai: kiek ir kokias vartoti?

    Vienomis saldžiausių laikomos vynuogių sultys drąsiai galėtų pretenduoti į deserto kategoriją – jos dažnai naudojamos įvairiems kokteiliams bei saldumynams ruošti. Vis dėlto, vynuogės yra ne tik saldžios, bet ir pasižymi  naudingais vitaminais bei mineralais. Kodėl verta vartoti vynuoges ir koks jų kiekis yra naudingas sveikatai, pataria gydytoja dietologė. Pasak Kauno „Kardiolitos klinikų“ Dietologijos ir nutukimo gydymo centro gydytojos dietologės Rasos Razgūnaitės, vynuogėse gausu įvairių vitaminų ir mineralų – daugiausiai vario ir vitamino K. „Varis yra būtinas mineralas energijos gamybai, o vitaminas K yra gyvybiškai svarbus geram kraujo krešėjimui ir sveikiems kaulams palaikyti. Vynuogėse taip pat yra daug B grupės vitaminų, tokių kaip tiaminas, riboflavinas ir B6. Tiek tiaminas, tiek riboflavinas…

  • Sveikata

    Atsižvelkite ir nesigailėsite: kurios salotos tinka su mėsa, o kurios su žuvimi?  

    Šviežių daržovių salotos su gaiviu padažu yra tobulas garnyras daugeliui kasdienių patiekalų, tačiau salotos neretai tampa ir ant kepsninės skrudintų mėsos valgių tobulumo paslaptimi. Subtilūs keptos mėsos ir traškių salotų deriniai nustebina kiekvieną išalkusį – „Lidl” atskleidžia, kokie salotų ingredientai dera su vištiena ar kiauliena, o kurie su žuvimi. Vasariškame prekybos tinklo „Lidl“ grilio istorijų asortimente gausu kokybiškų „Grill&Fun“ prekės ženklo marinuotų mėsos produktų – nuo vištienos šašlykų iki kiaulienos pjausnių, nuo pikantiškos žuvies iki gurmaniškų sūrių su žolelėmis. Be abejo, savitą grilio skonį čia atras kiekvienas, tačiau ant grotelių keptais ir kepsninės aromato pilnais patiekalais nesidžiaugsite iki galo, jeigu kartu neskanausite salotų. Daugelis šviežių vaisių ir daržovių bei kitų…

  • Sveikata

    9 grilio paslaptys, kurias vertėjo žinoti anksčiau

    Prasidėjęs grilio sezonas vilioja atvirame ore pasigaminti įvairių skirtingų patiekalų bei garnyrų: sultingą vištieną, šviežias daržoves, jūros gėrybes. Vis dėlto, kad paruoštumėte kuo gardesnius patiekalus, pravartu žinoti ir kelias skirtingų patiekalų gaminimo gudrybes: kaip priderinti tinkamus marinatus, prieskonius, pasirinkti tinkamą kepimo laiką, kaitrą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pavasarį susidomėjimas ant grilio ruošti tinkamais ingredientais visuomet smarkiai išauga, be to, pirkėjams siūloma ir jau paruoštų kepti ant grotelių produktų. Kepsnine naudotis – paprasta „Valgyti ant žarijų ruoštą maistą mėgsta daugelis, tačiau gaminimas kepsninėje reikalauja papildomo pasiruošimo, todėl tam, kad sutapytumėte laiko, tačiau savo artimuosius nustebintumėte kokybiškais bei burnoje tirpstančiais grilio patiekalais, pristatėme naują grilio sezonui skirtą…

  • Sveikata

    Naujas būdas – neįprastas skonis: kulinarijos technologas dalijasi patarimais, kaip kepti žuvį druskoje

    Žuvies kepimo druskoje būdas gyvuoja šimtmečius, tačiau, nors yra labai paprastas ir priduodantis netikėtų skonių, paskutiniu metu buvo užmirštas. Šiuo būdu kepant žuvį tereikia iš viršaus ir apačios storiu sluoksniu padengti ją druska, paliekant virti savo sultyse. Pasak „Rimi“ maisto technologo Vido Nadzeikos, taip kepama žuvis tiek orkaitėje, tiek grilinėje ar ant laužo bus žymiai sodresnio skonio. Tiesa, svarbu prieš tai išsirinkti tinkamą žuvį –  kokybės vadovė Ana Čudinienė dalijasi patarimais, kaip atpažinti šviežią doradą.    Negyvosios jūros pakrančių gyventojų palikimas Pasak „Rimi“ maisto technologo Vido Nadzeikos, žuvies gaminimo druskoje būdas atrastas kaimuose prie Negyvosios jūros. Ten žuvis iš pradžių buvo ruošiama užplikant ją moliu ir vandeniu, o vėliau žmonės…

  • Sveikata

    Pavasarinė alergija ir laisvalaikis gamtoje: kaip juos suderinti?

    Sudirgusios akys, čiaudulys, varginanti sloga, pasunkėjęs kvėpavimas bei paūmėjusi bronchinė astma. Tai pavasarinės alergijos simptomai, kurie dažnai tampa didele kliūtimi gamtos mylėtojams, sodininkams ar tiesiog žmonėms, mėgstantiems laisvalaikį leisti gryname ore. Sergantys pavasarine alergija sulaukia pasiūlymo visą šį laikotarpį praleisti namuose. Tačiau „Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė teigia, kad yra būdų, kaip išvengti alergijos ir mėgautis grynu oru. Kartu su pavasariu sugrįžta ir žiedadulkės, kurios turintiems sezoninę alergiją tampa tikru priešu. Įkvėpus jų pasireiškia akių ašarojimas ir niežėjimas, čiaudulys, sausas kosulys, gerklės perštėjimas bei paūmėja bronchinė astma. Nors žiedadulkių alergiją turintiems žmonėms tenka išgirsti pasiūlymų šį sezoną praleisti namuose, „Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė sako, kad tai ne išeitis.  „Žiedadulkės ore gali…

  • Sveikata

    Dietologė patarė, kokį šokoladą geriausia rinktis dovanoms ir kasdienai

    Gėlės ir dėmesinga dovana, o gal ir saldainių dėžutė – taip dažniausiai sveikiname savo artimuosius. Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Diana Špūrienė pastebi, kad per šventes dovanoti saldumynus Lietuvoje įprasta, o mažiau cukraus turinčio šokolado poreikis auga. Kaip pasirinkti skanius ir sveikatai palankesnius saldumynus? Juk per šventes ne visada pavyksta laikytis griežtų taisyklių. Nevertėtų pamiršti saiko, bet ir tai gali tapti iššūkiu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė ramina: „Pasilepinti desertais per šventes nėra nuodėmė. Svarbiausia – jausti saiką ir rinktis sveikatai palankiausią šokolado alternatyvą“.   Kokius saldumynus labiausiai mėgstame? Tortai, pyragaičiai, įvairūs desertai ir saldumynai – be jų sunkiai įsivaizduojame svečiavimąsi, o ypač džiugiomis progomis. Tačiau saldumynų…

  • Sveikata

    Pasaulinė tuno diena – pasigaminkite ispaniškų tradicijų įkvėptas tuno salotas  

    Tunas – tai legendinė žuvis, kurios garbei kasmet minima pasaulinė tuno diena. Šventė skirta pabrėžti dėl netinkamos žvejybos ir kitų pramonės sričių veiklos sparčiai nykstančių žuvų išteklių išsaugojimo svarbą, o ją mini ir prekybos tinklas „Lidl“. Tiesa, šiemet šventė dviguba, mat gegužės 2-ąją į tinklo parduotuves sugrįžta ir ispaniškų skonio tradicijų įkvėpta teminė „Sol&Mar“ savaitė. Pavadindami tuną legendine žuvimi tikrai nesuklysite, mat šis vandenynų galiūnas gali užaugti net iki 3 metrų ilgio bei pasiekti net 900 kilogramų svorį, teigia pasaulinė gyvūnų apsaugos organizacija „WWF“. Žinoma, šiais rekordais pasižymi ne visos tunams priskiriamos žuvys. Pavyzdžiui, skirtingos tunų rūšys sveria apie 20 kg, o kiek didesnių žuvų rūšių atstovai gali sverti apie…

  • Sveikata

    Tarptautinę tuno dieną – skirtingi būdai jam paruošti: mėgaukitės žalio tuno patiekalais, kepkite kepsnius

    Tunas – nuostabaus skonio žuvis, kuriai atsispirti negali daugelis. Be to, ji itin vertinama ir geriausių pasaulio šefų. Ši žuvis taip mėgstama, kad gegužės 2-ąją netgi minima pasaulinė tuno diena. Ir ne be reikalo. Tuną paruošti visai nesudėtinga: jį galima valgyti ir žalią arba vos vos pakepus patiekti su įvairiausiais garnyrais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai valgo vis daugiau žuvies, pirkėjų mėgstamos ir netradicinės rūšies žuvys: juodasis paltusas ar gelsvapelekis tunas. Mėgstamas žalias „Analizuodami duomenis matome, kad žuvies pardavimai nuosekliai auga. Pirkėjai dairosi įvairesnės rūšies žuvies ir jūros gėrybių. O atėjus šiltajam sezonui dažnai žuvį ruošia ir ant grilio. Pirkėjų dėmesio sulaukia savo išvaizda stebinanti…

  • Sveikata

    Pirmąją mamos dieną švenčianti Liucina Rimgailė: „Augindama sūnų dar atsakingiau vertinu sveikatai palankią mitybą“

    Laidos vedėja, verslininkė ir tikra desertų meistrė Liucina Rimgailė kone kiekvieną rytą pradeda su saldumynais, tačiau ūgtelėjęs sūnelis privertė ieškoti, kuo paįvairinti mitybą. „Supratome, kad visa tai, ką dedame į burną mes, tėvai, turėtų būti palanku sveikatai, nes vaikas nori viską ragauti“, – apie pasikeitusį racioną tapus mama pasakoja Liucina. Vis dėlto, Mamos diena – tai proga, kai norime pradžiuginti savo mylimiausią žmogų desertu, tad „Rimi“ edukacinės laidos „Rinkis sveikiau“ komanda priėmė iššūkį įrodyti, kad ir desertas gali būti mums naudingas. Kūdikio gimimas įnešė pokyčių  „Liu Patty“ desertinės savininkė Liucina Rimgailė pasakoja, kas jos mitybos raciono pokyčius natūraliai diktuoja ir sezoniškumas, todėl atėjus pavasariui jos šeimai svarbu organizmą aprūpinti reikalingais…