• Sveikata

    Virtinukai iš pupelių – žemaitiški pupinukai: paįvarins racioną ir nekainuos nė 3 eurų

    Kai šviežių daržovių pasiūla tampa vis menkesnė, verta dažniau pasigaminti ankštinių daržovių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad pupelės, žirniai, avinžirniai, lęšiai yra puikus baltymų šatinis, be to, jie pigesni už kiaušinius ir mėsą. Šios ankštinės daržovės ypač reikalingos vegetarams, negaunantiems visaverčių baltymų iš gyvūninės kilmės produktų. „Rimi“ kategorijos vadovė Mariana Markevičienė primena, kad namie pupeles geriausia laikyti sausoje vėsioje vietoje, hermetiškai uždarytame stikliniame inde, prieš verdant pamirkyti 10-12 valandų, o prieš dedant į puodą, jas gerai nuplauti po tekančiu vandeniu. Švelnaus skonio pupelės tinkamos daugeliui sočių patiekalų Vėstant orams jau norisi karštų aromatingų sriubų, garuojančių troškinių ir sočių salotų. Pupelės tinka daugybei tokių…

  • Sveikata

    Prieš Europos sveikos mitybos dieną gydytoja papasakojo, kodėl pastaruoju metu keičiasi skrandžio bei virškinimo ligų priežastys

    Mityba daro didelę įtaką bendrai žmogaus savijautai, todėl skrandžio, virškinimo problemos dažnai apkartina gyvenimą. Lapkričio 8 diena yra Europos sveikos mitybos diena ir ta proga gydytoja gastroenterologė skatina atkreipti dėmesį į keletą detalių, kurios svarbios ne tik gerai savijautai, bet ir sveikatai, dalinasi įžvalgomis, dėl ko vis dažniau kreipiasi pacientai ir pataria, kaip išvengti nemalonumų, susijusių su skrandžiu – svarbi ne vien tinkama mityba. Nerimas – vienas esminių faktorių Paskutiniai keletas metų į gyvenimą atnešė daug neįprastų, nerimą keliančių įvykių. Pirmiausia – pandemija, karantino laikotarpis, kai visų gyvenimai apsivertė aukštyn kojomis. Tada prasidėjo karas, daug nerimo žmonėms kelia finansiniai, ekonominiai klausimai. Kaip sako Gabrielė Sodeikienė, gydytoja gastroenterologė, paskutiniu metu pacientus…

  • Sveikata

    Klausos reabilitacija sugrąžina bendravimo džiaugsmą ir garsų kupiną pasaulį

    Klausa – vienas pagrindinių mūsų pojūčių, kurių dėka pažįstame pasaulį. Klausa suteikia mums galimybę girdėti, pilnavertiškai bendrauti, reaguoti į mus supantį pasaulį. Tačiau, Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, net kas dešimtas žmogus turi tam tikro laipsnio klausos sutrikimą. Ši problema ypač aktuali vyresniame amžiuje – ji vargina kas trečią 65 metų ir kas antrą 75 metų sulaukusį žmogų.  Apie klausos sutrikimų priežastis, poveikį neprigirdinčio žmogaus gyvenimo kokybei ir ją žymiai pagerinančius klausos aparatus pasakoja gydytoja otorinolaringologė Asta Žukauskienė ir klausos centro „Audiomedika“ Kaune klausos protezavimo specialistė Jurgita Samsanavičienė. Klausos sutrikimų priežastys ir poveikis gyvenimo kokybei Pasak gydytojos otorinolaringologės, klausos praradimą gali nulemti triukšmas, genetinės ar persirgtos ligos, medikamentai, turintys nepageidaujamą…

  • Sveikata

    Narkotikų politikos pokyčiai Lietuvoje: ar turėsime proporcingas bausmes bei lengviau prieinamas sveikatos priežiūros paslaugas kovojantiems su priklausomybe?

    Šiuo metu Lietuvoje numatytos bausmės už mažo kiekio narkotinių medžiagų turėjimą asmeniniams poreikiams – neproporcingos daromam nusižengimui, rodo Jungtinių Tautų (JT) Rytų ir Vidurio Europos ir Vidurinės Azijos narkotikų politikos komisijos vertinimas. Anot Lietuvos bei užsienio šalių ekspertų, dabartinė narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės politika turi būti keičiama taip, kad užtikrintų ne tik adekvačias bausmes, bet ir tinkamą pagalbą bei apsaugą žmonėms, norintiems įveikti nepriklausomybę. „Bendras narkotinių medžiagų vartojimas Europoje šiuo metu yra išaugęs. To priežastis – ne klestinti juodoji rinka, o daugybė krizių, stresinių situacijų, kuriose šiuo metu atsidūrė visuomenė. Tai – karas Ukrainoje, nestabili ekonominė situacija, COVID-19 pandemija. Taigi, akivaizdu, kad narkotikų vartojimo draudimais sumažinti nepavyks. Vienintelis kelias…

  • Sveikata

    Atranda ypač dosnų augalą: sotiems pusryčiams – kanapių sviestas, o šaltą vakarą – kanapių arbata

    Baltymų turtingos sėklos, aliejus, lapų ir žiedų arbata – kanapės nuo seno žmonėms suteikia vertingų maisto produktų. Mitybos specialistai kanapių sėklas lygina su kitais supermaisto produktais, tokiais kaip bolivinių balandų sėklos, avokadai ar jūros dumbliai. O maisto gamybos ekspertė siūlo išbandyti tris paprastus receptus, kuriems prireiks kanapių sėklų ir aliejaus. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad pastaraisiais metais kanapių sėklos ir kiti produktai tapo tikru pirkėjų atradimu. Pasak „Maximos“ Pirkimų departamento direktoriaus Mariaus Tilmanto, išaugusį produktų populiarumą lemia gausėjanti informacija apie pluoštinių kanapių teikiamą naudą, taip pat – pačių klientų patirtis, nes sėklų branduolius ar nelukštentas sėklas galima naudoti įvairiems patiekalams, taip pat iš naujo atrandama ir kanapių arbata…

  • Sveikata

    Ruošiantis pyragų dienai: trys kepiniai, kuriuos pasigamins net virtuvės naujokai

    Savaitgalį Lietuvoje bus minima pyragų diena, todėl jai artėjant – puikus metas sugalvoti, kokiu kepiniu nustebinsite artimuosius. Net jei suktis virtuvėje nėra jūsų aistra, nusiminti nereikia. Išsirinkus tinkamą receptą, paruošti burnoje tirpstantį pyragą gali kiekvienas, o jei visai neturite laiko – pasižvalgykite jau pagamintų kepinių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjams norint pasiūlyti kuo didesnį ir platesnį pasirinkimą – konditerijos gaminių ir įvairiausių kepinių asortimentas atnaujinamas net keletą kartų per metus.   „Rudens pradžioje pristatėme kruopščiai sukurtų receptūrų konditerijos gaminius, kuriuos įkvėpė šaltojo sezono skoniai – riešutai, cinamonas, mandarinai. Be to, daug dėmesio visuomet skiriame kepinių sudėčiai. Pirkėjai vis dažniau teiraujasi sveikesnių desertų, domisi jų sudėtimi,…

  • Sveikata

    Pagardinkite kavą prieskoniais – sukurs šventinę nuotaiką ir puikiai tiks dovanoms

    Stipri ir aromatinga kava jau seniai tapusi dienos pradžios ritualo dalimi, o per Kalėdas vis dažniau jos pakuotes randame ir po eglute. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovės Dianos Špūrienės, norintiems sutaupyti prieš ateinančias šventes, kavos, praturtintos įdomesniais skoniais, galima nusipirkti nuolaidų metu ne tik sau, bet ir dovanoms. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kava yra itin apipinta mitais, tačiau viskas priklauso nuo to, kiek jos puodelių išgeriame – svarbu neviršyti 2-3 espressopuodelių kofeino kiekio per dieną. Vartojant saikingai – kava nekenksminga Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė pastebi, kad yra labai nedaug maisto gaminių, kurie galėtų pasigirti tokia ilga istorija,…

  • Sveikata

    Kamavo keista nuojauta: patekusi į avariją Giedrė išgirdo gąsdinančią diagnozę – ragina kitas jaunas moteris nedelsti

    Rūpintis savo sveikata yra kiekvieno žmogaus pareiga. Deja, ne visuomet esame sau tiek atidūs, kiek reikėtų. Kaunietė Giedrė (pavardė autoriui žinoma), prieš dešimt metų vis atidėliojo krūtų patikrą. Laukė prevencinei programai tinkamo amžiaus. Jei nebūtų patekusi į avariją ir pasitikrinusi anksčiau, su ja šiandien, ko gero, nebesikalbėtume. Užčiuopė pati Visa istorija prasidėjo prieš 10 metų, kai Giedrei tebuvo vos 38-eri.  „Pati esu sveikatos priežiūros specialistė ir bendrauju su onkologiniais pacientais. Pastebiu, kad dauguma jų turi keistą nuojautą. Mano atveju, porą metų iki diagnozės mane buvo apėmęs nepaaiškinamas noras pasitikrinti krūtis. Pati vis pasižiūrėdavau jas prie veidrodžio. Labai keista, kaip mes kitą kartą neklausome savo vidinių signalų. Įsivaizduokite, man galvoje vis sukosi…

  • Sveikata

    Vėstant orams sušildys sotus avienos plovas: dietologė pataria nepamiršti šią mėsą įtraukti į mitybos racioną

    Lietuvoje iš raudonos mėsos populiariausios kiauliena ir jautiena, o štai avienos dažnas privengia dėl specifinio skonio bei kvapo. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad nors avienoje, palyginti su kitomis raudonos mėsos rūšimis, yra didžiausias bendras riebalų kiekis, joje yra ir sveikatai palankių omega-3 bei omega-6 riebalų rūgščių, kitų naudingų medžiagų. Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pažymi, kad įvairios gyvūno dalys turi skirtingą kiekį riebalų, todėl ir mėsos patiekalų gaminimas gali užtrukti ne vienodai: kuo stambesnius gabalėlius ruošite, tuo daugiau laiko reikės skirti marinavimui, kepimui ar troškinimui. Avienos išskirtinumas ir nauda   Avienos lietuviai suvartoja daug mažiau nei jautienos ar kiaulienos, tačiau retkarčiais specialistai…

  • Sveikata

    Persirgote COVID-19? Vaistininkė dalijasi 9 patarimais, kurie padės greičiau atsistatyti

    Lietuvoje – daugiau nei milijonas pirminių, 100 tūkst. antrinių ir tūkstantis tretinių užsikrėtimų COVID-19. Šių statistinių rodiklių reikšmės išaugo dėl vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje fiksuoto sergamumo didėjimo. Tai reiškia, kad šiuo metu šalyje yra ne tik daugiau gyventojų, įgijusių imunitetą naujausioms koronavirusinės infekcijos atmainoms, bet ir tų, kurie susiduria su sunkumais atsistatant po ligos. „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė sako, kad yra būdų, galinčių padėti sustiprinti nualintą organizmą ir įspėja dėl klaidų, kurios gal kelti papildomas rizikas. „Kalbėdami apie persirgusius COVID-19, turime akcentuoti kelis svarbius dalykus. Pirma – klaidos, kurias daro daugelis, norėdami kuo greičiau sugrįžti į įprastą gyvenimo ritmą. Jie dažnai nesilaiko darbo-poilsio režimo, tinkamos miego higienos ir sveikos…