• Sveikata

    Viešbučio „PACAI“ SPA – geriausias Lietuvoje 

    Šie metai Vilniaus senamiestyje įsikūrusio viešbučio ,,PACAI“ SPA centrui – ypatingi. Balandžio mėnesį jis pateko į „World Spa and Wellness Awards“ apdovanojimų finalą Rytų Europos kategorijoje, o rugsėjo mėnesį prestižiniuose „Pasaulio SPA apdovanojimuose“ (angl. World Spa Awards™) oficialiai pripažintas geriausiu viešbučio SPA Lietuvoje. „Šių apdovanojimų finalistai ir nugalėtojai – profesionaliausi ir žymiausi SPA centrai pasaulyje, tad mūsų butikiniam SPA atsidurti tarp jų – itin didelis pasiekimas. Kartu su komanda esame laimingi kasdien kurdami šiuolaikišką miesto oazę, kviečiančią atsipalaiduoti ir mėgautis SPA malonumais. O būti įvertintiems už šį darbą ir pelnyti geriausio viešbučio SPA Lietuvoje vardą – visai mūsų komandai yra itin reikšmingas apdovanojimas“,- sako viešbučio „PACAI“ generalinė direktorė Rūta Pulkauninkaitė-Macikė.…

  • Sveikata

    Kalėdinių dovanų – į vaistinę: patarė, ką dovanoti tėvams ir kolegoms

    Tyrimai rodo, kad vieni lietuviai planuoja kalėdines dovanas iš anksto, kiti perka jas paskutinę minutę, tačiau dažniausiai dovanoja praktiškus daiktus. BENU vaistininkai pastebi, kad viena iš vietų, kur nevengiama užsukti kalėdinių dovanų – vaistinė. O kalėdinių dovanų asortimentą šiemet čia papildė prekės, kurių vaistinėje nesitikėtumėte išvysti. Tokių prekių iki šiol dar nebuvo Prasidėjus kalendorinei žiemai kai kurie žmonės pradeda kalėdinių dovanų medžioklę – užplūsta prekybos centrų parduotuves. Vieni iš anksto pasiruošia dovanų sąrašą, kiti – be konkretaus plano atvyksta ieškoti artimuosius pradžiuginsiančių pirkinių. Pasak rinkodaros ir komunikacijos mokslų (KOG) instituto atliktos apklausos, maždaug 45 proc. apklaustųjų dovanomis pradeda rūpintis lapkritį arba gruodžio pradžioje, 7 proc. šį rūpestį palieka paskutinei savaitei…

  • Sveikata

    Naujųjų metų pažadas sau – geresnė sveikata: gyd. dietologė pataria, koks maistas gali padėti išvengti onkologinių ligų

    Mityba daro įtaką ne tik mūsų kasdienei savijautai, bet ir tam, kaip jausimės po kelerių ar net keliolikos metų. Įvairios ligos, taip pat onkologinės, neišsivysto dėl retkarčiais suvalgyto nesveiko maisto ar kitų organizmui žalingų veiksnių, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, ar tai nevirsta mūsų kasdieniais įpročiais. Todėl artėjant Naujiesiems verta peržvelgti besibaigiančius metus ir pagalvoti, ką kitais metais galime daryti geriau, kad išliktume sveiki. Šveicarijos supermaisto startuolio „Alver“ gyd. dietologė Evelina Sabonaitytė dalijasi patarimais, kaip papildyti mitybą siekiant išvengti onkologinių ligų, kokių maisto produktų verčiau vengti ir kaip patiekalus paversti maistingesniais. Daugiau augalinio maisto Gyd. dietologė E. Sabonaitytė teigia, kad, norint išlaikyti gerą savijautą, kasdienėje mityboje svarbu vengti per didelio kiekio gyvulinių…

  • Sveikata

    Gydytoja kosmetologė atskleidė kodėl brandžiai odai būtinas retinolio ir vitamino C tandemas  

    Retinolis ir vitaminas C – du kosmetikos ingredientai herojai, gebantys akivaizdžiai pagerinti odos būklę ir suteikti skaistumo bei jaunatviško švytėjimo, – neabejoja gydytoja, estetinės medicinos specialistė EVELINA SINKEVIČIENĖ ir dalijasi vertingomis įžvalgomis bei patarimais.  Kokias funkcijas atlieka retinolis ir vitaminas C?  Retinolis ne veltui laikomas auksiniu odos priežiūros standartu. Jo efektyvumas patvirtintas daugybe mokslinių tyrimų, o rezultatai – akivaizdūs. Šis ingredientas skatina kolageno ir elastino gamybą, ląstelių atsinaujinimą ir apskritai gerina odos išvaizdą: suteikia elastingumo, skaistina, sumažina smulkias raukšles ir pigmentaciją.  Kolegos vitamino C nauda taip pat patvirtinta tyrimais. Šis ingredientas – viena iš pagrindinių statybinių odos medžiagų. Jis skatina kolageno sintezę, skaistina, stangrina odą ir padeda apsisaugoti nuo žalingo…

  • Sveikata

    Kaip pagaminti įdarą paukštienai: naudingi patarimai ir receptas Kalėdoms

    Kepta paukštiena – dažnai tampa  pagrindiniu lietuvių Kalėdų stalo patiekalu. Tai įrodo ir didėjantys šios mėsos rūšies pardavimai – anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, tokia tendencija pastebima jau ne vienerius metus. Prekybos tinklo duomenys rodo, kad pirkėjai renkasi ne tik atskiras vištienos dalis, bet vis dažniau ir visą paukštį. „Vištiena – perkamiausia iš baltos mėsos rūšių, todėl nenuostabu, kad ši mėsa dažnai pastebima ir šventiniuose pirkėjų krepšeliuose. Prieš Kalėdas išauga ne tik vištienos, bet trečdaliu padidėja ir  įvairiausios rūšies žuvies bei jūros gėrybių pardavimai. Be to, pirkėjai dairosi ir gurmaniškesnių užkandžių: sūrių, kumpių, pašteto“, – teigia V. Budrienė. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad tokio…

  • Sveikata

    Telemedicinos galimybės: regiono ligoninių skubios pagalbos skyrių pacientus nuotoliu konsultuos didžiųjų ligoninių medikai

    Šiandien Kauno klinikose pristatytas pirmasis veiklą pradėjęs skubiosios medicinos Telemedicinos centras Lietuvoje. Nacionalinio projekto metu trijose didžiosiose Lietuvos ligoninėse įkurti centrai telemedicinos konsultacijas teiks dešimčiai Kauno ir Vilniaus regiono ligoninių ir taip pagerins skubiosios medicinos pagalbos paslaugų kokybę ir prieinamumą regionų gyventojams. Telemedicinos centro pristatymo metu sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad telemedicina iš ateities medicinos virto dabarties paslauga, o jos naudą artimiausiu metu pajaus visi šalies pacientai. „Kauno klinikose atidarytas Telemedicinos centras  – pirmas žingsnis, kuriant telemedicinos tinklą didžiuose šalies ligoninėse. Nors investicijos daromos mūsų gydymo flagmanuose, tačiau jų naudą pajaus visi šalies pacientai ir gydytojai,  –  nuotoliniu būdu konsultacijos bus atliekamos rajonų ligoninėse, taip stipriai prisidedant prie…

  • Sveikata

    Kaip išsirinkti silkę? Naudingi patarimai

    Sūdyta, marinuota, su aliejumi ar be, su majonezu ar grybais, riešutais, razinomis. Gausybė silkių parduotuvių lentynose, kokią rinktis, kad būtų skanu ir maistinga?„Sveikatai palankus“ įkūrėja, sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė dalinasi patarimais, kaip išsirinkti kokybišką silkę, o po to gaminant – jos nesugadinti. Žuvies nauda neabejojama    Visa riebi žuvis – puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Būtent šios riebalų rūgštys mūsų organizmui reikalingos, jas gauname tik su maistu ar maisto papildais ir jos slopina uždegiminius procesus. „Pagal Pasaulio sveikatos organizaciją omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių santykis turi būti ne didesnis nei 1:5, tačiau tyrimai rodo, kad daugelio šiuolaikinių žmonių 1:25. Viskas dėl vartojamo didelio kiekio stipriai perdirbto maisto, kuriame daug omega-6…

  • Sveikata

    Seimo nario L. Slušnio pranešimas: „Psichikos sveikatos priežiūros paslaugos vaikams ir paaugliams: problemos, iššūkiai ir galimybė keistis“

    2022 m. gruodžio 16 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų) Gruodžio 14 d. vyko Seimo Sveikatos reikalų komiteto Psichikos sveikatos pakomitečio posėdis, kuriame Sveikatos apsaugos ministerija pateikė informaciją apie priemones, skirtas vaikų ir paauglių stacionarinių bei dienos stacionaro psichikos sveikatos priežiūros paslaugų laukimo eilėms mažinti ir paslaugų prieinamumui didinti. Sveikatos apsaugos ministerijos parengtame pranešime akcentuojama, kad siekiant užtikrinti kokybiškas, prieinamas ir veiksmingas vaikų bei paauglių psichikos sveikatos priežiūros paslaugas, būtina taikyti priemones, orientuotas į šias paslaugas teikiančių specialistų skaičiaus didinimą, palankių darbo sąlygų specialistams sudarymą, regioninės atskirties mažinimą, tęstinių paslaugų vaikams ir paaugliams užtikrinimą sveikatos, socialinėje ir švietimo sistemose. Šiuo metu Lietuva turi 140 licencijuotų vaikų ir paauglių psichiatrų, tačiau tik…

  • Sveikata

    Šventinio stalo neįsivaizduojame be spanguolių kisieliaus: technologė dalijasi auksiniu patarimu verdantiems jį namuose

    Planuojant šventinio stalo vaišes svarbu apgalvoti ne tik skirtingų patiekalų, bet ir gėrimų sąrašą. Anot „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, lietuviai švenčių stalo neįsivaizduoja be aguonpienio, vaisių kompoto ar tradicinio spanguolių kisieliaus. Nors kisielių galima pasigaminti iš įvairių mišinių, tačiau dažniausiai jis ruošiamas pagal tradicinius receptus, iš šviežių arba šaldytų spanguolių. Šios uogos – puikus vitaminų šaltinis, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad šventiniais gėrimais, ypač gausiai gardintais cukrumi, mėgautis reikėtų su saiku. Šventinių gėrimų klasika – spanguolių kisielius „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad šventiniai gėrimai tampa vis svarbesniu vaišių stalo akcentu. Namuose pirkėjai gaminasi aguonpienį, iš vasarą pasiruoštų gėrybių traukia kompoto ar sulčių…

  • Sveikata

    Planuojate dovanoti maisto papildus? Vaistininkė pataria atlikti namų darbus

    Kasmet norisi padovanoti ką nors tokio, kas prisidėtų prie artimųjų sveikatos ir gerovės bei perteiktų rūpestį jais. Ieškantiems maisto papildų ar vitaminų kalėdinei dovanai vaistininkai pataria atsižvelgti į individualius gavėjo sveikatos poreikius, kad tokia dovana būtų tinkamai įvertinta ir naudojama.    „Vitaminai ir mineralai yra du pagrindiniai maistinių medžiagų tipai, kurių reikia organizmui, kad šis ilgiau išliktų sveikas. Jeigu ieškote dovanos vyresniam nei 50 metų amžiaus žmogui, pasvarstykite apie maisto papildus, kurių sudėtyje yra kalcio, vitamino D, B grupės vitaminų, omega-3 riebiųjų rūgščių, vitamino C ir geležies. Dovanojant maisto papildus 18-50 metų amžiaus žmonėms, reikėtų pagalvoti apie jų gyvenimo būdą: galbūt jie turi mažų vaikų, kurie parsineša namo įvairias ligas?…