Prieš kiekvienas didžiąsias šventes rūpinamės, kad gardaus maisto užtektų visiems artimiesiems. Tačiau joms praūžus, neretai dauguma patiekalų lieka nesuvalgyti, tarp jų ir kūčiukai. Kad ilgainiui jie nesukietėtų ir nesudžiūtų, verta kūčiukus pernaudoti gaminant desertus, ypač, artėjant Naujųjų metų šventei. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad net ir pasibaigus Kūčioms ir Kalėdoms, kūčiukų ir įvairių konditerijos gaminių populiarumas neblėsta. „Pasibaigus didžiosioms metų šventėms – Kūčioms ir Kalėdoms – stebime, kad tam tikrų prekių kategorijų populiarumas, išaugęs artėjant šventėms, ir toliau nemažėja. Pavyzdžiui, kūčiukus, kurių pardavimai neabejotinai išauga gruodžio pirmoje pusėje, yra perkami ir tarpušvenčiu. Žinoma, artėjant Naujųjų metų nakčiai, neblėsta pirkėjų susidomėjimas ir įvairiausiais konditerijos gaminiais: šokoladiniais, karameliniais…
Namuose keptas Naujų metų tortas – misija įmanoma: išbandykite desertą su grikių pagrindu ir uogų putėsiais
Kai šventė veja šventę, dažnai nesinori net galvoti apie riebius ir saldžius kepinius. Tačiau desertai gali būti lengvesni ir greitai paruošiami – juk visiems norisi laiką skirti artimiesiems ir seniai nematytiems draugams, o ne ilgam budėjimui prie orkaitės. Be to, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, jog įprastai Naujų metų vakarienė valgoma jau vėlyvu metu, tad vaišių stalui geriau būtų rinktis lengvesnius, virškinimo sistemos neapsunkinančius patiekalus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad Naujųjų metų išvakares lietuviai mielai iš asortimento renkasi jau paruoštus patiekalus, ieško egzotiškesnių ir prabangesnių gaminių. Greitai paruošiami ir žaibiškai dingstantys nuo stalo Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina…
Fejerverkai Naujųjų metų naktį – planetos ir žmonių gerovė prieš keletą minučių grožio
Šventinių fejerverkų garsai ir šviesos naujametinę naktį džiugina ne kiekvieną gyventoją. Ne paslaptis, jog pirotechnikos garsas kelia didžiulį stresą ne tik naminiams gyvūnams, miesto paukščiams, bet ir jautresniems gyventojams. Artėjant Naujųjų Metų nakčiai vis intensyvėja diskusijos – ar mums reikia fejerverkų? Fejerverkų leidimo laikotarpis gruodžio mėnesį nuolat lydimas aplinkos taršos klausimų, pranešimų apie ligoninių skubios pagalbos ir traumų skyrių darbą. Šiais metais Lietuvai glaudžiant nuo karo bėgančius ukrainiečius, svarbu nepamiršti atsižvelgti ir į jų psichinę sveikatą. Fejerverkai – stiprūs išoriniai dirgikliai Kai kuriems fejerverkai – tai neatsiejama švenčių dalis suteikianti daug laimės, tačiau reikėtų nepamiršti ir tų, kuriems jie nėra džiaugsmingas reginys. Kauno technologijos universiteto (KTU) psichologas Eimantas Lukoševičius pasakoja,…
Kaip panaudoti maisto likučius: neišmeskite net kaulų
Šventiniu laikotarpiu maisto švaistymo tema tampa dar aktualesnė. Ją spręsti gali padėti žinojimas, kada ir kaip panaudoti likučius – jie gali tapti naujais užkandžiais ar net sodriu sultiniu. Jam tinka ne tik likusi paukštienos mėsa, bet ir kaulai. Jų lietuvių namuose po švenčių turėtų likti nemažai – anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiomis dienomis vištos ir anties pardavimai itin išaugo. „Pastebime, kad kaip ir kasmet prieš šventes lietuviai didesnį dėmesį skiria gurmaniškesniems produktams. Jų krepšeliuose matyti įmantresni gėrimai, paštetai, įvairiausi Viduržemio šalių kumpiai ar sūriai. Taip pat prieš šventes visada išauga egzotinių vaisių pardavimai, žymiai padidėja ir žuvies bei jūros gėrybių pardavimai. Tačiau nuo tradicijų pirkėjai…
Ministrui A. Dulkiui – ironiška sergančiųjų dovana: reta liga suvienijo visuomenę
30 tūkstančių – tiek žmonių savo parašu popierinėje peticijoje išreiškė palaikymą cistinės fibrozės pacientų pastangoms gauti modernų gydymą, galintį dešimtimis metų prailginti Lietuvos vaikų gyvenimą. Tokių pacientų Lietuvoje yra arti 100, tačiau kiekvienas pacientas turi šeimą, giminę, mokyklos bendruomenę ir, pasirodo, daug nepažįstamų žmonių, kurie yra neabejingi vaistų prieinamumo problemai mūsų šalyje. Pagal Europos pacientų sveikatos registrą, Lietuva turi trumpiausią pacientų išgyvenamumą – cistine fibroze čia susirgęs pacientas statistiškai sulauks 20–30–ies metų. Tuo metu užsienyje pacientai, gydomi jau dešimtmetį prieinamais moderniais vaistais, perkopia ir penktą dešimtį. Pabrėžiant šią nelygybę, kuriai nepritaria tiek ligą gydantys medikai, tiek pacientai ir jų artimieji, ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministrui perduoti visi 30 tūkst. parašų, surinkti…
Šventinis stresas gena lietuvius ir į vaistines: patarė, kaip dorotis
Įpusėjus gruodžiui prasideda Kalėdų karštinė, kuri paskutinėmis dienomis prieš Kūčias pasiekia piką. BENU budinčios vaistinės vedėja Inga Norkienė sako, kad žmonėms, ir taip turintiems daugybę darbų, pareigų, atsakomybių, šventinis šurmulys gali kelti papildomą stresą. Ji kasdien sulaukia besiskundžiančiųjų nerviniais, miego sutrikimais, kenčiančiųjų nuo įtampos ir nerimo. Vaistininkė pataria, kaip sau padėti kovojant su stresu ne tik šventiniu laikotarpiu. Tinkamai sudėlioti prioritetai Perfekcionizmas ir darboholizmas – didžiulės šių laikų problemos, labiausiai pasireiškiančios tarp jaunų žmonių. Jos sugriauna bazinių poreikių suvokimą ir priverčia jų svarbą išblėsti. 2022 m. pavasarį ES darbuotojų saugos ir sveikatos informacijos agentūros atliktas tyrimas atskleidė, jog daugiau nei 4 iš 10 europiečių teigia po pandemijos patiriantys didesnį streso…
Apsinuodijimas maistu ir gėrimais šventiniu laikotarpiu – kaip suteikti sau pirmąją pagalbą
Patiekalais nukrautas šventinis stalas – atributas, be kurio neįsivaizduojamas didžiausių metų švenčių laikotarpis. Tačiau jis ne visada asocijuojasi tik su geromis emocijomis, ypač patyrus apsinuodijimą maistu ar gėrimais. „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė sako, kad jis ištinka dėl kelių esminių klaidų ir pataria, kaip šio virškinamojo trakto sutrikimo išvengti, o jeigu to nepavyksta padaryti – suteikti pirmąją pagalbą. „Šventinio laikotarpio klaidas galima suskirstyti į dvi grupes – tas, kurias dažnas daro ruošdamas maistą ir sėdėdamas prie šventinio stalo. Neretai ruošdami šventinius patiekalus žmonės pamiršta apie tinkamas produktų laikymo ir terminio apdorojimo sąlygas bei nesilaiko higienos, pavyzdžiui, kruopščiai neplauna rankų ar produktų, tokiu būdu nepašalindami nuo jų bakterijų. Taip pat žuvį, mėsą,…
Kvepiantys kalėdiniai desertai: kepinių technologas siūlo išbandyti gaivų imbierinių pyragaičių receptą
Kalėdos jau visai čia pat, o konditerijos technologai intensyviai ruošiasi – jų desertai vėl taps daugelio šventinių stalų ir susibūrimų žvaigždėmis. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šiemet pirkėjams siūlomi pyragai su aguonomis, apelsinais, morkomis bei karamele, o vienas populiariausių – itališkas „panettone“. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog desertas yra sudėtinė šventės dalis, tad išskirtinėmis progomis juo galima pasimėgauti. Išaugo konditerijos gaminių pardavimai Likus kelioms dienoms iki Kalėdų, pirkėjai baigia planuoti savo šventinį stalą, kuris, kaip ir kasmet, neapsieina be deserto. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, lyginant su įprastomis savaitėmis, šventinę savaitę konditerijos gaminių pardavimas išauga beveik…
Jei pabodo silkė pataluose, išbandykite naujus receptus: dera net su uogienėmis
Sunkiai rastume lietuvių ant kurių stalo nebūtų žiemos švenčių pažibos – silkės. Ši lengvai sūdyta žuvis įtraukiama į įvairių mišrainių, salotų, vieno kąsnio užkandžio meniu sąrašą. Jei įprasti jos paruošimo būdai pabodo – nebijokite eksperimentuoti. Tai, kad silkės savo populiarumo nepraranda jau daugelį metų – rodo ir pardavimų duomenys. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš šventes silkių pardavimai išauga beveik dvigubai, o žuvies ir jūros gėrybių – trečdaliu. „Didžiosios metų šventės jau čia pat, todėl nenuostabu, kad šiomis dienomis pirkėjai Kalėdoms ruošiasi itin aktyviai. Silkės – vienas populiariausių šventinio stalo produktų, o prieš pat Kūčias ir Kalėdas jų pardavimai stipriai šokteli į viršų. Fasuotos silkės…
Kalėdos gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės namuose: auksinė taisyklė prie stalo – nepersivalgyti
Likus vos porai dienų iki Kūčių dėliojame šventinį patiekalų meniu ir ruošiamės didžiajam apsipirkimui. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atskleidžia, ką pati deda ant šventinio Kūčių stalo bei pataria, kaip per žiemos šventes nepersivalgyti ir sumaniai panaudoti maisto likučius. Kiekvienas patiekalas turi emociją „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog švenčių metu jos šeima taip pat skanauja tradicinius lietuviškus patiekalus: „Kalėdoms ir Kūčioms artimiausi giminaičiai susirenkame mūsų namuose ir skanaujame skirtingų šeimos narių gamintą maistą. Per šventes ant stalo visada būna tokio maisto, kokį pamenu iš savo vaikystės. Tai yra mano senelių ir net prosenelių tradicijos – Kūčių…