• Sveikata

    Naujųjų metų stalas Europos virtuvėse: kur jis neįsivaizduojamas be raugintų kopūstų ar virtos menkės?

    Gruodžio šventinį maratoną jau tuoj užbaigsime Naujųjų metų pasitikimu. Tiek Lietuvoje, tiek kitose Europos šalyse valgiai, patiekiami jų išvakarėse, dažnai yra senas tradicijas menantys bei tam tikrą ritualinę reikšmę turintys patiekalai. Naujųjų metų vakaro valgius kruopščiai apgalvoja ir lietuviai. Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, teigimu, ruošiantis Naujiesiems metams pirkėjai linkę investuoti į aukštos kokybės gurmaniškus produktus.   „Jau ne vienerius metus, analizuodami pirkinių krepšelius prieš Naujuosius metus, pastebime, kad šiuo laikotarpiu juose dominuoja įmantresni ir įvairesni produktai. Pirkėjai mėgsta pasilepinti jūros gėrybėmis, aukštos kokybės mėsos gaminiais, nepamiršta ir tokių gurmaniškų valgių kaip paštetas, įprastai išauga įvairių sūrių paklausa. Šios tendencijos rodo, kad pirkėjai šventėms pirmiausia linkę investuoti į…

  • Sveikata

    Privalomų higienos įgūdžių mokymų ir atestavimo kursų reglamentavimo trūkumas kelia rizikas skaidrumui

    Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), reaguodama į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją apie galimai fiktyviai vykdomus privalomuosius higienos įgūdžių mokymų ir atestavimo kursus, antikorupciniu požiūriu įvertino teisės aktus, reglamentuojančius privalomųjų mokymų ir atestavimo bei priežiūros vykdymo tvarką. Nustatyta, kad neišsamus teisinis reguliavimas sudaro galimybes piktnaudžiauti organizuojant minėtus mokymus, taip pat kyla rizikos nesąžiningam atestacijos dokumento įgijimui. Antikorupcinio vertinimo metu nustatyta, kad nors privalomieji higienos įgūdžių mokymai gali vykti nuotoliniu būdu, nėra reglamentuota detalesnė šių mokymų bei atestavimo tvarka, mokymų vykdytojui nėra keliami detalūs reikalavimai, kuriuos turėtų įgyvendinti, norėdamas užtikrinti nuotoliniu būdu vykdomos atestacijos skaidrumą. Dėl galimybės pačiam mokymų vykdytojui savo nuožiūra nuspręsti, kaip vykdyti atestaciją nuotoliniu būdu, praktikoje gali pasitaikyti atvejų, kuomet nesąžiningi asmenys…

  • Sveikata

    Šventinio stalo pažiba – višta: patarimai, kaip ją marinuoti ir iškepti, kad būtų tobula

    Jeigu silkė yra Kūčių stalo žvaigždė, tai viena mėgstamiausių Naujametinio stalo pažibų – kepta paukštiena, pavyzdžiui, višta. Tai, kad šventiniu laikotarpiu ši mėsa yra itin populiari, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, likus vos kelioms dienoms iki švenčių – vištiena pirkėjų krepšeliuose pastebima dažniau. Tiesa, daugeliui jų prireikia patarimų, kaip tinkamai ją paruošti. „Jeigu kiauliena dažniausiai patenka į kasdienius pirkėjų krepšelius, tai šventinių pirkėjų krepšelių žvaigžde dažnai tampa įvairiausios rūšies paukštiena, dažniausiai – višta. Iki Naujųjų metų likus vos kelioms dienoms, susidomėjimas tiek įvairiausios rūšies žuvimi, jūros gėrybėmis, tiek višta – išauga. Todėl pirkėjams šviežios vištos dabar siūlome už patrauklią kainą, o mūsų technologai jiems…

  • Sveikata

    Psichologė patarė, kaip išsikelti naujametinius tikslus: svarbu nedaryti kelių klaidų

    Metams einant į pabaigą žmonės mėgsta išsikelti įvairiausius tikslus. Girdime pažadus, kad nuo sausio 1-osios vieni ims sportuoti, kiti pagerins miego režimą, treti – skirs daugiau dėmesio įvairiems hobiams. Ar verta išsikelti naujametinius tikslus, kokius žingsnius reikia atlikti, norint juos įgyvendinti, bei kaip elgtis nesėkmės atveju, pasakoja psichologė Vitalija Navickė. Šiuolaikiniame pasaulyje vyrauja greitas gyvenimo tempas – žmonės skuba, koncentruojasi į darbus ar užduotis, todėl dažnai pamiršta asmeninį tobulėjimą ir retai atsigręžia į savo poreikius. Anot psichologės, prieš formuojant naujametinius tikslus iš pradžių reikėtų įsiklausyti į save. Tik tą padarius galima kelti tikslus, kurie būtų unikalūs, tinkami pačiam bei realistiški. Didžiausia daroma klaida – keliami tokie tikslai, kurių siekia aplinkiniai…

  • Sveikata

    Senjorai 4 metus vykusiame sveikatinimo projekte nustebino rezultatais

    Geros savijautos centras „Sanus“ 2019 metais ėmėsi beveik 4 metus trukusio projekto „Fizinis aktyvumas vyresniame amžiuje“, kuris buvo bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Į programą įsitraukė 444 senjorai. Projekto tikslas – ugdyti jų fizinio aktyvumo įgūdžius bei formuoti tinkamus įpročius.  Projekto metu visi dalyviai buvo stebimi specialistų Tikslui pasiekti pasitelktos įvairios veiklos bei priemonės. Daliai senjorų buvo atliekamas fizinės būklės vertinimas projekto pradžioje ir pabaigoje, t. y. atliekami įvairūs funkciniai ir kitokie testai siekiant nustatyti turimų fizinių ypatybių (jėgos, mobilumo, lankstumo ir kt.) būklę. Vėliau parengtos individualios treniruočių programos atsižvelgiant į fizinės būklės vertinimo rezultatus bei vykdomos pastovios treniruotės su kineziterapeutais ištisus metus (52…

  • Sveikata

    Po švenčių apsirūpinkite gerosiomis bakterijomis: receptai su raugintais kopūstais

    Rauginti produktai yra tradicinė lietuvių virtuvės dalis ne veltui. Juose gausu vitaminų, mineralų, skaidulų, gerųjų bakterijų, kurių ypač rekomenduojama vartoti žiemą ir gyvenantiems šiaurinėse šalyse. Tai, kad rauginti produktai šaltuoju metu Lietuvoje populiarūs – rodo ir pardavimų duomenys. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žiemą padidėja tiek raugintų daržovių, tiek jų sulčių pardavimai. „Šventinį savaitgalį praleidus itin sočiai, tarpušvenčiu pirkėjai į racioną stengiasi įtraukti lengvesnio, sveikatai palankaus maisto. Pastebime, kad į kasdienį krepšelį patenka tiek sezoniniai, tiek egzotiniai vaisiai ir daržovės, be to, žiemos metu stipriai šokteli ir raugintų kopūstų bei jų sulčių pardavimai“, – sako V. Budrienė.  Kodėl verta valgyti? Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių…

  • Sveikata

    Po sočių švenčių leiskitės į žiemos žygį: 10 pažintinių takų, kuriuos verta aplankyti

    Šventėms pasibaigus, laikas aktyviau pajudėti, pavyzdžiui – išsiruošti į žieminį žygį. Tereikia susigalvoti maršrutą, pasirinkti žiemiškam orui tinkamą aprangą, avalynę ir pasirūpinti sveikesniais užkandžiais. Kad būtų paprasčiau apsispręsti, kur vykti – „Iki“ dalijasi gražiausių Lietuvoje pažintinių takų sąrašu.   Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad klientų savijauta yra vienas pagrindinių „Iki“ prioritetų, o sveikesnis gyvenimo būdas ir sveikatai palankesnė mityba – neatsiejami prekės ženklo atributai. Pasak jos, kiekvienais metais praėjus didžiosioms šventėms, stebimas išaugęs sveikesnių produktų poreikis, kurį pirkėjai skatinami išlaikyti ištisus metus.  „Per Kalėdas prisiragavus įvairiausių mišrainių ir pyragų, dažnai norisi lengvesnio maisto. Matome, kad pirkėjai tarpšventiniu laikotarpiu ieško įvairiausių vaisių, šviežių ir raugintų daržovių. Be…

  • Sveikata

    Matomos ir nematomos dovanos

    Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras jau trečią kartą baigiantis metams ir artėjant šventėms visiems pacientams – ir gulintiems stacionaro skyriuose, ir besilankantiems ambulatoriniuose padaliniuose – dovanoja simbolines dovanėles. Tai apčiuopiamas dėmesys ir priminimas, kad kiekvienas žmogus yra svarbus.  Net ir nedidelis dėmesys labai daug reiškia ligos palytėtam žmogui, nors akimirkai sušildo, pradžiugina, praskaidrina mintis, grąžina tikėjimą ir pasitikėjimą.  „Mūsų darbuotojai kasdien negaili šypsenų, gerų žodžių, šildančių žvilgsnių. Atjauta ir dėmesys yra mūsų darbo palydovai. Ligos užkluptas žmogus dažnai jaučiasi vienišas, nesuprastas, apleistas, todėl visais įmanomais būdais stengiamės padėti atgauti dvasinę pusiausvyrą, ramybę ir pasitikėjimą savo jėgomis. Širdies dovanos yra ne mažiau vertingos ir praturtinančios, jos palengvina sergančiųjų gyvenimą atsidūrus tarp…

  • Sveikata

    Naujųjų metų vaišių stalas neapsieis be silkės pataluose: laiko patikrintas receptas nekainuos nė 4 eurų

    Ant daugumos lietuvių šventinių stalų puikuojasi silkė pataluose. Be jos neapsieina nei Kūčios, nei Naujieji metai. Nors kartais prie valgytojų skonio pritaikomos silkės variacijos, šis nekasdieniškas patiekalas bene pirmasis dingsta nuo stalo. Jos mėgėjams gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, jog silkė – riebi, tačiau mūsų organizmui naudinga žuvis, tad svarbu rinktis mažiau kaloringus jos priedus. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, vis daugiau pirkėjų renkasi jau paruoštą žuvį, o nusprendusiems ją gaminti namuose rekomenduoja, kaip išsirinkti kokybišką. Valgykime silkę ne tik per šventes Silkė karaliauja ne tik ant Kūčių stalo – be jos retai apsieina ir kitos šeimos švenčių vaišės, ypač tuomet, jeigu yra ruošiamos mamų ar močiučių. Jei…

  • Sveikata

    Šeimos gydytoja – apie tai, kodėl pasiskiepyti nuo vėjaraupių turėtų ne tik vaikai, bet ir suaugusieji

    Vėjaraupiai – Varicella zoster viruso sukelta užkrečiama, itin lengvai plintanti liga, kuriai būdingas  karščiavimas, odos ir gleivinių pūslelinis bėrimas bei niežulys. Visuomenėje vis dar yra manančių, kad vėjaraupiai – lengva vaikiška liga, nors tai netiesa. Susirgti gali ir suaugusieji, o nepriklausomai nuo amžiaus gali kilti rimtų komplikacijų rizika. Trakų „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Giedrė Juodišienė sako, kad efektyviausią apsaugą nuo šios ligos sukuria tik vakcinacija, todėl skiepytis – niekada nevėlu. „Inkubacinis vėjaraupių periodas trunka nuo 11 iki 21 dienos, o pirmieji bėrimo elementai pasireiškia ant pilvo, šlaunų, pečių, krūtinės, veido ir plaukuotosios galvos dalies. Tiesa, delnų ir padų neberia. Iš pradžių atsiranda apvali ar ovali raudonos spalvos dėmelė, kurios centre…