• Sveikata

    Nuo mini laboratorijų iki specialių krosnių – kaip „Iki“ užtikrina produktų šviežumą?

    Parduotuvių lentynose ir vitrinose esantys švieži vaisiai, daržovės, mėsa bei žuvis į jas nepatenka paprastai – produktai turi įveikti sudėtingą patikros sistemą. Jų šviežumą ir kokybę užtikrinti padeda įvairiausios priemonės. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pasitelkiamos net mini  laboratorijos ant ratų, o daugelis darbų yra atliekami pačiame prekybos tinkle. „Tam, kad į pirkėjų krepšelius patektų maksimalaus šviežumo ir kokybės produktai, imamės daugybės skirtingų priemonių. Dalį darbų atliekame patys – duoną kepa, žuvį rūko, šviežią mėsą sveriamose vitrinose išpjausto mūsų darbuotojai. Taip pat visuomet siekiame sutrumpinti logistikos grandines, kad produktai kuo mažiau laiko praleistų sandėliuose. Todėl orientuojamės į vietinius gamintojus, pavyzdžiui, lietuviška mėsa sudaro net 95 proc. viso…

  • Sveikata

    Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

    Kišas – klasikinės prancūzų virtuvės patiekalas, tinkamas tiek pietums, tiek vakarienei. Be to, dėl tvirtos struktūros ir išlaikomo skonio jį galima dėti į priešpiečių dėžutes, tad pravers mokantis ar iškylaujant. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad į kišus dedami špinatai – itin vertinga lapinė daržovė, o nemėgstantys šviežių, gali juos panaudoti įvairiems apkepams ar kišams, kurie, pagardinti varške ar sūriais, taps visaverčiu baltymų šaltiniu. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip ilgiau išlaikyti šviežius špinatus namuose ir sutaupyti juos įsigyjant. Špinatai – vertingiausių pasaulio daržovių dešimtuke  Špinatus galima dėti į glotnučius ar salotas, gardinti jais sriubas, troškinius bei apkepus. Pasak gydytojos…

  • Sveikata

    Davė patarimą kraujo donorams: prieš padėdami kitiems, pirmiausiai pasirūpinkite savimi

    Higienos instituto duomenimis, pernai Lietuvoje kraują aukojo 57,5 tūkst. kraujo donorų, iš kurių nuolatiniai – 48,3 tūkst., o donacijų skaičius siekė 107 tūkst. Kraujo donorystė yra vienas altruistiškiausių aktų, tačiau sveikatos priežiūros specialistai atkreipia dėmesį, kad būtina pasirūpinti ne tik pacientais, kuriems perpilamas kraujas, bet ir pačiais kraujo donorais.  „Nuolatiniais kraujo donorais dažniausiai tampa žmonės, kuriems labiau rūpi kiti – tokiu būdu jie save įprasmina. Kraujo donavimas yra viena didžiausių dovanų, kurią vienas žmogus gali suteikti kitam nepažįstamajam – ką jau kalbėti apie tai, kad kraujo donorų dėka kasdien gelbstimos gyvybės. Vien Lietuvoje, Nacionalinio kraujo centro duomenimis, kraujo perpylimo kasdien prireikia keliems šimtams žmonių. Nors geras darbas prisideda ir prie…

  • Sveikata

    Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

    Šilauogių parduotuvėse rasti galima ištisus metus. Šios antioksidantų, skaidulų ir vertingų vitaminų gausios uogos itin populiarios, o jų pardavimai nuosekliai auga kiekvienus metus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šilauogės patenka į populiariausių uogų trejetuką. „Šviežių uogų parduotuvėse turime ištisus metus, todėl saldžiomis, šviežiomis, sunokusiomis šilauogėmis mūsų pirkėjai lepinasi nepriklausomai nuo sezono. Be šilauogių itin populiarios yra braškės bei avietės. Ieškantiems įvairovės esame paruošę gausų ir kitų, egzotiškesnių vaisių ir uogų asortimentą: pradedant kivių uogomis ir baigiant papajomis“, – sako V. Budrienė. Kiek šiluogių reikėtų suvalgyti per dieną? Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad nors įprastai šilauogės auginamos Šiaurės pusrutulio vidutinėse…

  • Sveikata

    Yakisoba – japonų gatvės patiekalas savoje virtuvėje: maistinga vakariene visa šeima pasimėgaus vos už 5 eurus

    Kai nusibosta įprasti patiekalai, galima paieškoti egzotiškesnių skonių. Vienas tokių – japonų gatvės prekeivių siūlomas Yakisoba. Tai makaronų ir kopūstų derinys, gardintas imbieru ir specialiu rytietišku padažu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad imbieras ypatingas tuo, jog nuo seno buvo dažniau vartojamas medicininiais, o ne skonio gerinimo tikslais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atskleidžia, kur geriausia laikyti imbiero šaknį namuose ir primena, kad patiekalui reikalingų makaronų, kurie dabar yra vieni iš pigiausių produktų, verta nusipirkti per akcijas – jų galiojimo laikas ilgas, tad taip lengvai sutaupysite.  Praverčia turintiems virškinimo sutrikimų Imbieras įvairioms tautoms pažįstamas tūkstančius metų ir, nors pradėtas vartoti pietryčių Azijoje,…

  • Sveikata

    Konferencijoje apie šeimos medicinos plėtrą – lyderių patirtys ir ateities perspektyvos

    Penktadienį Kaune Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) surengė konferenciją, skirtą pristatyti savivaldybės sveikatos centrų (SC) įkūrimo ir veiklos perspektyvas. Sveikatos centro idėja skirta sustiprinti šeimos medicinos paslaugas ten, kur veikia daug mažesnių šeimos gydytojo kabinetų. Sveikatos centras apjungs pirminę ir antrinę sveikatos priežiūrą per gydymo įstaigų bendradarbiavimą. Kartu su centrų įkūrimu, keisis ir šeimos gydytojų darbas – jie dirbs su šeimos gydytojo komandos nariais. Sveikatos centro vizija yra viena iš sveikatos sistemos pertvarkos priemonių, kuria siekiama priartinti paslaugas arčiau gyventojų ir jas padaryti kokybiškesnes. Šeimos medicina bus stiprinama ir kitomis priemonėmis. Pasak sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, šie metai bus dviejų svarbių pirminės sveikatos priežiūros pokyčiai – startuos sveikatos centrai ir…

  • Sveikata

    Net 95 proc. šviežios mėsos „Iki“ parduotuvėse – lietuviška

    Prekybos tinklo „Iki“ parduotuvėse dominuoja lietuviška mėsa – ji sudaro net 95 proc. viso reguliaraus šviežios mėsos asortimento. Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, tai leidžia užtikrinti maksimalų mėsos šviežumą, kontrolę ir kokybę. „Absoliuti dauguma į „Iki“ parduotuvių lentynas patenkančios šviežios mėsos atkeliauja iš Lietuvos gamintojų. Kalbant apie sveriamos šviežios mėsos skyrius – visa juose esanti vištiena, kiauliena, jautiena, veršiena yra tik lietuviškos kilmės. Tai, visų pirma, svarbu dėl šviežumo, nes kuo trumpesnė jos pristatymo grandinė, tuo mėsa yra šviežesnė. Be to, Lietuvos tiekėjai taiko itin aukštus standartus paukščių ir gyvulių auginimo sąlygoms“, – pabrėžia V. Budrienė. „Iki“ parduotuvėse – platus mėsos ir žuvies asortimentas Kalbant apie šviežią…

  • Sveikata

    Pavasariui prasidėjus auga salotų populiarumas: gydytoja dietologė pataria skanauti kuo įvairesnes

    Daugelio lietuvių maitinimosi įpročiai kinta į gerą – įvairių salotų nuperkama žymiai daugiau nei prieš penkerius metus. Prasidėjęs pavasaris šią tendenciją tik išryškino – žalumos lėkštėse pasiilgę pirkėjai į krepšelius įvairių lapinių salotų įsideda dar dažniau. Kaip pastebi prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva, žmonės itin vertina patogumą: noriai perka plautus skirtingų salotų mišinius – taip siekiama sutaupyti laiko bei išvengti maisto švaistymo, perkant visus ingredientus atskirai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė vardija, kad salotose gausu magnio, fosforo, kalcio ir kalio, jos yra puikus skaidulų bei mineralinių medžiagų šaltinis, be to, mažai kalorijų turintis produktas, tad svarbu neužmiršti kaskart žalumynais papuošti savo patiekalų. Kuo dažniau skanaukime…

  • Sveikata

    Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

    Pajutus nemalonius vidurių užkietėjimo simptomus dažniausiai sulaukiama patarimų suvalgyti slyvų ar išgerti jų sulčių. Vis dėlto, šie kaulavaisiai pasižymi ne tik virškinimą gerinančiu poveikiu – slyvose gausu įvairių vitaminų, mineralų bei antioksidantų. Pasak „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės Gabijos Kruopytės, slyvos, kaip ir dauguma vaisių bei uogų, yra natūralus vitaminų C, A, K, kalio, vario, mangano, taip pat B grupės vitaminų, fosforo ir magnio šaltinis. „Slyvose taip pat gausu antioksidantų, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus ir taip apsaugo organizmą nuo uždegiminių procesų bei priešlaikinio senėjimo, daugelio lėtinių ligų. Be to, slyvos pasižymi antibakteriniu ir antialerginiu poveikiu, jose esantis didelis flavonoidų kiekis gali padėti išvengti širdies ligų ir yra siejamas su geresne kaulų būkle,…

  • Sveikata

    Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

    Šventės – neatsiejamos nuo skanaus maisto. O kuo gi geriau pasilepinti šventinį Kovo 11-osios, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos savaitgalį nei tradiciniais lietuviškais patiekalais? Naminis kastinys, traškūs bulviniai blynai ar virtiniai su spirgučiais – skanūs, lengvai pagaminami ir svarbiausia, daug išlaidų nereikalaujantys patiekalai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tradiciniams lietuviškiems ingredientams ir vietos ūkininkų užaugintai produkcijai pirkėjai visuomet teikia pirmenybę. „Pirkėjai vertina ir perka vietinę produkciją. Pastebime, kad jie nori rinktis būtent Lietuvos gamintojų mėsą, o lietuviškos daržovės yra populiarios visais metų laikais. Šviežio derliaus gėrybių pirkėjams stengiamės pasiūlyti kuo anksčiau, pavyzdžiui, lietuviškų trumpavaisių agurkų turime jau nuo vasario vidurio“, – teigia V. Budrienė. Norisi greitai ir…