Praėjusią savaitę vykusioje 7-ojoje Europos aplinkos ir sveikatos ministrų konferencijoje Budapešte (Vengrija) šalys pasirašė deklaraciją, kurioje įsipareigojo stiprinti sveikatos sistemų tvarumą ir atsparumą krizėms bei mažinti neigiamą klimato kaitos ir nykstančios biologinės įvairovės poveikį žmonių sveikatai. Lietuva taip pat prisijungė prie biomonitoringo programos, kurios metu bus tiriama cheminių medžiagų koncentracija žmogaus organizme. „Konferencijos metu akcentuota, kad klimato kaita, aplinkos tarša ir bioįvairovės praradimas veikia mūsų gyvenimą, sveikatą ir gerovę, todėl veikti turime nedelsiant. Budapešte priimta deklaracija nurodo mums veiklos kryptis ir kelius, kaip bendromis visuomenės ir kiekvieno iš mūsų pastangomis galime prisidėti prie tvarios ateities kūrimo“, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius, kuris vadovavo Lietuvos…
Į pagalbą skaudančioms pėdoms – minimaliai invazinės operacijos
Pėdų operacijos dažnai apipinamos mitais, kad reabilitacijos laikotarpis po jų yra labai sunkus, o problemos po kelerių metų vėl sugrįžta. Todėl daugeliui atrodo, kad geriau gyventi su problema tol, kol galima kentėti, ir apie operaciją galvoti tik tada, kai deformacija jau labai didelė, kai sunku avėti batus ir tenka kęsti nuolatinį skausmą. Naujas sprendimas pėdų chirurgijoje, siekiant palengvinti pacientų reabilitacijos laikotarpį – minimaliai invazinės operacijos. Minimaliai invazinės pėdų operacijos – jau ir Baltijos šalyse „Daugelį metų stebėdamas savo pacientus supratau, jog pooperacinis laikotarpis turi būti kuo lengvesnis, ir ieškodamas tinkamiausio operacijos metodo, atradau minimaliai invazinę pėdų chirurgiją”, – pasakoja vienos didžiausių Baltijos šalyse traumatologijos ir ortopedijos klinikos „ORTO klinika“ gydytojas…
„Portobello“ grybai – ir antioksidantas, ir ypatingo skonio ingredientas: kiek jų galime suvalgyti?
Dvisporiai pievagrybiai, dar vadinami „Portobello“ grybais, kulinarinių gėrybių srityje išsiskiria kaip unikalus ir maistingas produktas. Dėl savo skonio bei įsimintinos tekstūros šis ypatingas grybas atveria daugybę galimybių maisto gamyboje ir žavi tiek profesionalius virėjus, tiek gaminančius namuose. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, verta į savo racioną įtraukti „Portobello“ grybus, nes jie pasižymi antiuždegiminėmis savybėmis ir veikia kaip antioksidantas. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės O. Suchočevos teigimu, šiems grybams būdingas išskirtinai turtingas skonis. Taigi, kviečiame paįvairinti savo racioną unikaliu vištienos, čiobrelių bei grybų rizotu. Visapusei naudai būtina derinti su kitais maisto produktais Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, pasakodama apie „Portobello“ grybus, pažymi jų…
Apsinuodijimai ir nudegimai – nuolatiniai vasaros palydovai: gydytojas pataria, kaip jų išvengti
Vasaros sezonas atneša ne tik džiuginančių akimirkų. Aukšta dienos oro temperatūra sukuria itin palankią terpę daugintis bakterijoms, galinčioms sukelti virškinamojo trakto sutrikimus. Dažniau pasitaiko ir nudegimo atvejų, kai neapsieinama be skubios pirmosios pagalbos. Specialistai pataria, kaip išvengti šiam sezonui būdingų pavojų. Ypatingo atidumo prireiks valgant tam tikrus produktus Kaip pasakoja BENU vaistininkė Inga Norkienė, vasarą išaugantis apsinuodijimų maistu skaičius mažesnis nebent lyginant su didžiosiomis metų šventėmis. Jos teigimu, šiltuoju sezonu kasdien sulaukiama pacientų, kurie skundžiasi virškinamojo trakto sutrikimais. „Dažniausiai apsinuodijama pieno ir mėsos gaminiais. Pagrindinė priežastis – nepaisoma jų laikymo sąlygų, neatsižvelgiama į galiojimo terminą. O vasarą netinkamai laikomų mėsos ir pieno produktų galiojimo laikas gali dar sutrumpėti. Jei pakuotė…
Lietuvių lėkščių favoritai – avokadai: ne tik pusryčiams, bet ir užkandžiams (gvakamolės receptas)
Kai vasaros vakarą gaunate žinutę, jog žada užsukti draugai, o ilgai stovėti prie viryklės nesinori, greito užkandžio idėja – gvakamolė su kviečių traškučiais. Visai nesudėtinga greitai sutrinti keletą avokadų ir pagardinti juos įvairiais priedais, kuriuos rasite šaldytuve. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad avokaduose yra net 30 iš maždaug 40-ties žmogui naudingų medžiagų, kurias reikia suvartoti per parą. Tad prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti kokybiškiausius avokadus ir kur juos laikyti namuose. Lietuvių lėkščių favoritai Paskutiniais metais su pusryčių skrebučiais išpopuliarėję avokadai toliau neapleidžia norinčių gyventi sveikiau raciono: jie pjaustomi į salotas, dedami į glotnučius, naudojami veganiškiems saldumynams ir…
Rankų darbo lietuviški papuošalai ir jų žavesys
Pasaulyje, kuriame dominuoja masinės gamybos prekės, rankų darbo gaminiai užima ypatingą vietą, vertinami dėl savo unikalumo, dėmesio detalėms ir meistriškumo. Tarp gausybės rankų darbo gaminių lietuviški papuošalai išsiskiria kaip puikus meistriškumo, tradicijų ir autentiškumo pavyzdys. Su meile ir meistriškumu pagaminti šie išskirtiniai dirbiniai žavi juvelyrikos entuziastus visame pasaulyje ir pasižymi įvairiais privalumais, kurie juos išskiria iš masinės gamybos analogų. Unikalumas ir individualumas Rankų darbo lietuviški papuošalai puoselėja individualumą. Kiekvieną papuošalą kruopščiai gamina kvalifikuoti meistrai, todėl nėra dviejų visiškai vienodų dirbinių. Nuo subtilių vėrinių iki puošnių auskarų – kiekvienas dizainas išsiskiria savitu žavesiu, kuris byloja apie papuošalą nešiojančio žmogaus asmenybę ir stilių. Turėti rankų darbo lietuviškus papuošalus reiškia turėti kažką tikrai…
Psichologė Vaiva Klimaitė: „Dažnai mes tvarkomės su nerimo simptomais, bet nesitvarkome su jo priežastimi“
Kartu su dešimtąja savižudybių prevencijai bei psichikos sveikatai skirta laida, socialinė iniciatyva „Skirtingos Spalvos“ pristato ir naująjį rubrikos „Patarimai“ pokalbį apie nerimą, kuris specialistų teigimu, priskiriamas vienai iš labiausiai varginančių emocijų. „Nerimas – signalas ar vaizduotė?“ – taip pristatoma ši rubrikos tema, nagrinėjanti daugelio psichikos sveikatos problemų pradžią, geresnio savęs suvokimo bandymus ir varginančios būsenos pasekmes. Rubrikos pašnekovė – Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos skyriaus vedėja, psichologė Vaiva Klimaitė ir iniciatyvos įkūrėjas Dalius Stankevičius pokalbio metu dalinosi profesionaliomis mintimis ir įžvalgomis apie nerimą bei patarimais, galinčiais padėti pažinti savo būsenas. Jau pačioje pokalbio pradžioje, bandydama atsakyti į temoje slypintį klausimą„Nerimas – signalas ar vaizduotė?“, V. Klimaitė tvirtai teigė,…
Pacientams paprastėja techninių pagalbos priemonių išdavimas, mažės krūvis ir medikams
Nuo liepos 1 d. įsigaliojus naujai aprūpinimo judėjimo techninėmis pagalbos priemonėmis tvarkai, kurią nustato Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, didėja pacientų savarankiškumas ir priemonių prieinamumas bei mažėja administracinė našta medicinos darbuotojams. Esminis pokytis mažinantis administracinę naštą medicinos darbuotojams – Techninės pagalbos neįgaliesiems centro darbuotojai turės galimybę prisijungti prie E. sveikatos, nereikės papildomai kreiptis į gydytoją dėl dokumentų. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys akcentuoja, kad naujoji priemonių išdavimo tvarka yra orientuota į didesnį pasitikėjimą visais sistemos dalyviais, taip pat atsisakoma besidubliuojančių darbų, todėl medikams pastebimai sumažės administracinė našta, sumažės pacientų srautas ateinantis vien tik „popieriaus“. „Ne vienas gydytojas man asmeniškai minėjo, kad nemaža dalis pacientų, norėdama gauti vieną ar kitą priemonę,…
Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas: ar ant žarijų kepta marinuota mėsa gali būti sveika ir kokios klaidos ją sugadina?
Ant žarijų kepta pirktinė ar savo pačių marinuota mėsa jau seniai tapusi tikra vasaros klasika – ypač nacionalinių, tradicinių ar asmeninių švenčių proga. Tai patvirtina ir prekybos tinklo „Maxima“ duomenys – pastebima, jog artėjant Liepos 6-ajai išauga, marinuotos ir šviežios mėsos, taip pat marinatų, grilio reikmenų pardavimai. Tai, kad tautiečiai mėgsta ant žarijų keptą mėsą pastebi ir dietologas Edvardas Grišinas bei dalijasi trimis patarimais, kurie padės mėgautis šiuo patiekalu sveikatai palankiau bei nesugadinti mėsos. „Įsibėgėjus grilio sezonui, o ypač artėjant šventėms vasarą, pirkinių krepšeliuose dažniausiai atsiduria įvairūs kiaulienos, vištienos, jautienos gaminiai. Tiesa, prieš šventes stebimas ir didesnis tautiečių noras paeksperimentuoti, pavyzdžiui, su žvėriena, antiena ar netgi putpelių mėsa. Ruošiantis minėti…
3 dažniausi klausimai apie skruzdėles ir jų naikinimą
Kol skruzdėlės ropinėja ir gyvena pievoje – jos nėra pavojingi vabzdžiai, tačiau įsikūrusios namuose, gydymo, maitinimo įstaigose ir kitose uždarose erdvėse, jos tampa kenkėjais. Biologas, kenkėjų kontrolės įmonės „Dezinfos” ekspertas Liutauras Grigaliūnas atsako į tris dažniausiai užduodamus gyventojų klausimus apie skruzdėles. Kodėl namuose atsirado skruzdėlių? Lietuvoje gyvena apie 40 rūšių skruzdėlių, tačiau aplink žmogaus namus dažniausiai sutinkamos dvi: neretai sode apsigyvenančios juodosios ir visaėdės faraoninės. Visas jas į namus traukia vanduo ir maistas. „Juodosios skruzdėlės į patalpas retai veržiasi, nebent namas buvo pastatytas ant jų kolonijų, o faraoninės gyvena tik patalpose, šios skruzdėlės – gana dažnas kenkėjas tiek gyvenamosiose, tiek maisto gamybos įstaigose, ligoninėse”, – pasakoja biologas. Mažos, vos įžiūrimos,…