Kokosų aliejaus buteliuką tiek savo kosmetikos lentynėlėje, tiek ir virtuvėje turi dauguma moterų. Tai itin universalus produktas, puikiai tinkantis odos ar plaukų priežiūrai, taip pat ir maisto gaminimui. Pakalbėkime kiek plačiau apie tai, kuo kokosų aliejus naudingas jį naudojant kosmetiškai ir kokią naudą jis teikia vartojant su maistu.
Kokosų aliejus, naudojant jį kosmetiškai, yra odos jaunystės šaltinis. Šis produktas skatina atsinaujinti ląsteles bei susidaryti laisviesiems radikalams, taip pat apsaugo ir nuo pastarųjų žalingo poveikio, t. y. jungiamojo audinio suardymo. Nerafinuotas kokosų aliejaus turi ir antioksidacinių savybių, jis stabdo raukšlių susidarymą, bei odos senėjimo procesus. Vis dėlto labiausiai kosmetikoje šis aliejus yra vertinamas dėl intensyvaus drėkinimo savybių. Būtent dėl šios priežasties produktas ypač rekomenduojamas tiems žmonėms kurie kenčia nuo sausos šerpetojančios odos. Nors šis kokosų produktas yra sudarytas iš sočiųjų riebiųjų rūgščių ir į odą jis geriasi gana lėtai, tačiau galite nesijaudinti, kadangi riebumo pojūčio ant savo odos tikrai nejausite. Kokosų aliejus galu būti naudojamas netgi vietoj dieninio kremo. Nuo jo oda taps švelni, minkšta, ji maloniai kvepės, ir bus apsaugota nuo kenksmingų UV spindulių. Gaminys taip pat pasižymi ir priešuždegiminiu, žaizdų gijimą skatinančiu bei raminančiu poveikiu. Kadangi jame gausu vitamino E, kokosų aliejus itin dažnai naudojamas atliekant įvairias SPA procedūras.
Daugybė moterų kokosų aliejų naudoja plaukams. Juo tepami sausi, išsišakoję galiukai. Nuolat naudojant šį produktą plaukai ima daug greičiau augi, jie tampa itin sveiki, švelnus ir minkšti. Jis atstoja tiek plaukų kondicionierių, tiek ir kaukę. Aliejus ant plauko sukuria plėvelę, kuri apsaugo nuo įvairių pažeidžiančių veiksnių. Jis labai naudingas ne tik plaukams, tačiau ir visai galvos odai – puikiai saugo nuo pleiskanų atsiradimo, minkština bei drėkina.
Virtuvėje naudojamas kokosų aliejus labai gerai dera su įvairiais keptais produktais, pvz., cukinijomis, morkomis, mėsa, žuvimi ir kt. Ypatingai skanu ant tokio aliejaus kepti kartieji žalumynai, pvz., lapinis kopūstas. Šis produktas puikiai tinka ir svogūnų bei česnakų kepinimui, nes suteikia jiems visai kitokį itin malonų skonį. Jei ruošiatės vakarėliui, kokosų aliejus gali būti naudojamas, kai kepami sumuštinukai ar kitokios užkandėlės. Jis taip pat puikiai pagardina ir įvairias košes, pvz., avižinę, ryžių, grikių, suteikdamas jos daugiau purumo.
Nustatyta, jog vartojant kokosų aliejų su maistu padidėja organizmo atsparumas ligas sukeliančioms bakterijoms ir virusams. Jis labai gerai veikia skydliaukės hormonus, padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, t. y. paskatina insulino išsiskyrimą. Šis produktas gerina virškinimą bei padeda lengviau įsisavinti vitaminus, o tai itin teigiamai veikia medžiagų apykaitą, suteikia energijos bei ištvermės. Šis aliejus naudingas ir tuo jog padeda atsikratyti mielių infekcijos ir grybelių.
Šiame aliejuje yra sočiųjų riebalų – lauro rūgšties – kurie kraujyje padidina gerojo cholesterolio kiekį. Kokosas turi nemažai specifinių riebalų, kurie yra vidutinės grandinės trigliceridai. Yra įrodyta, jog skaidant šito tipo sveikuosius riebalus, kepenys gautą energiją panaudoja itin efektyviai. Prieš gerus penkerius metus buvo atliktas tyrimas, kuriuo įrodyta, jog moterys, kasdien suvartojančios 30 ml kokoso aliejaus, per 3 mėnesius nepriaugo antsvorio ir netgi sumažino riebalų, besikaupiančių pilvo srityje, kiekį. Kokosų aliejus veikia ir kaip antioksidantas. O juk būtent oksidacija ir yra širdies problemų bei odos senėjimo priežastis.