Nors vasara eina į pabaigą, džiaugtis yra kuo – parduotuvių lentynas jau pasiekė spalvomis ir kainomis džiuginantis šviežias rudeniškas daržovių, vaisių derlius. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nors orai šiemet buvo kaprizingi, iš vietos ūkių jau keliauja švieži kopūstai, bulvės, porai, burokai, taip pat tikras pastarojo meto rudens simbolis – oranžiniai moliūgai.
Koks šviežias rudeniškas derlius jau užaugo?
„Didžiąją dalį šviežių rudens daržovių, vaisių perkame iš vietinių ūkių, su kuriais bendradarbiaujame jau daug metų. Taip užtikrinama ne tik aukšta kokybė, kuriai keliame griežtus reikalavimus, atitikimą jiems tikriname net savoje mini-laboratorijoje, bet ir kuo trumpesnis kelias nuo ūkio iki stalo. Dėl šaltesnio pavasario šviežias lietuviškas derlius šiemet pasirodo 1-2 savaitėmis vėliau, tačiau pasirinkimo netrūksta, ir artėjant rudeniui naujo derliaus daržovių, vaisių pasirinkimas nuolat gausėja. Šviežias derlius visuomet yra nekantriai laukiamas pirkėjų, ir žvalgantis į spalvingas rudeniškas gėrybes, pirkinių krepšeliai tampa dar įvairesni“, – pastebi G. Kitovė.
Pardavimų statistika rodo, kad pasirodžius šviežiam rudens derliui, gyventojai gausiai perka tas gėrybes, be kurių neįsivaizduoja savo kasdienių patiekalų – morkas, svogūnus, tikras lietuvių virtuvės karalienes bulves. Tačiau aktyviai dairosi ir įdomesnių variantų, kuo papildyti savo racioną – pavyzdžiui, kasmet vis daugiau pirkėjų susidomėjimo sulaukia saulėgrąžų galvos. Taip pat, G. Kitovės teigimu, pastebimai daugiau žmonių ieško ir egzotiškesnių vaisių, naujų skoniu – pvz., kiekvienais metais pastebimai plečiasi kaktusinių figų gerbėjų ratas, kurios „Iki“ parduotuves iš Italijos pasiekė jau praėjusią savaitę.
Jei tarp daržovių lietuvių mėgstamiausia – bulvė, tai plačiame vaisių asortimente sau lygių neturi slyvos. Šių sultingų kaulavaisių pirkėjai kasmet rudenį jų nuperka didelius kiekius, atskleidžia „Iki“ atstovė. Šalia tradicinių kriaušių, obuolių, lietuviai vis dažniau valgo ir vynuoges.
„Pastaraisiais metais lietuviai išties pamėgę moliūgus, ypač – artėjant Helovynui. Tačiau juokaujame, kad pagal jų pardavimus galima žinoti ir orus – pavyzdžiui, pernai ruduo pasitaikė neįprastai šiltas, ir vietoj moliūgų gyventojai į krepšius dėjosi arbūzus. Tačiau moliūgai ir tikri chameleonai virtuvėje – tinka tiek trintai, šildančiai, rudeniu kvepiančiai sriubai, tiek ir gali būti grilinami. Todėl tai puikus variantas norintiems savo meniu papildyti geriausiais dalykais iš abiejų sezonų“, – sako G. Kitovė.
Lėkštėse – daugiau spalvų ir skonių
Šviežios rudeniškos gėrybės lėkštes papildys ne tik spalvomis, bet ir naudingomis medžiagomis. Vaisiai ir daržovės turėtų būti sveikos mitybos pagrindas, tačiau ne visada tai pavyksta praktikoje. „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška sako, kad savo įpročius šiek tiek pagerinti tikrai nėra sunku.
„Valgyti daugiau šviežių daržovių, vaisių neturi būti prievolė – o greičiau malonumas. Rudeniu kvepiančios gėrybės yra nuostabus pagrindas naujam kulinariniam sezonui. Jų skonių ir spalvų įvairovė skatina eksperimentuoti virtuvėje – pavyzdžiui, jau pamėgtus patiekalus, tokius kaip košė ar mėsos kukuliukai, galima tiesiog papildyti šviežiomis gėrybėmis. Išlaidų ir darbo nedaug, nereikia jokių drastiškų pokyčių mityboje, o nudžiugs ne tik organizmas, bet ir skonių receptoriai“, – išbandyti šį tą naujo kviečia E. Semaška ir dalijasi 3 receptais.
Pusryčiams – gardi avižinių dribsnių košė su karamelizuotomis kriaušėmis
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 2 kriaušių, 10 šaukštų avižinių dribsnių, 2 puodelių pieno, 2 šaukšto medaus, 1 šaukšto kokosų aliejaus arba sviesto, 2 šaukštų rudojo cukraus, 3-4 šaukštų citrinos sulčių, graikinių riešutų.
Gaminame:
- Pieną (galima vietoj jo virti ir vandenyje), avižinius dribsnius ir medų sudėkite į nedidelį puodą. Virkite ant mažos ugnies apie 10–15 minučių, retkarčiais pamaišydami.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, cukrų ir citrinos sultis. Kriaušę supjaustykite plonais griežinėliais. Sudėkite į keptuvę ir trumpai karamelizuokite.
- Košę patiekite su kriauše ir pasmulkintais graikiniais riešutais ir gardžiuokitės.
Pietums – sočios ir maistingos morkų, perlinių kruopų ir fetos salotos
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 1/2 kg morkų, druskos, 1 šaukštelio kumino, 1 šaukštelio Provanso žolelių, 1 šaukštelio maltos paprikos, 2 šaukštų medaus, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1/2 puodelio perlinių kruopų (galite naudoti ir grikius), kelių juodųjų alyvuogių, 80 g fetos sūrio, mėgstamų salotų, balzamiko acto.
Gaminame:
- Nulupkite arba nuskuskite morkas, nuplaukite ir supjaustykite lazdelėmis. Pagardinkite druska, kuminu, Provanso žolelėmis, paprika ir sumaišykite su medumi ir alyvuogių aliejumi.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Morkas sudėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 25 minutes, kol suminkštės.
- Kruopas išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės ir sumaišykite su morkomis, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus.
- Į lėkštę dėkite salotas, ant jų – morkas, kruopas, perpjautas alyvuoges, pabarstykite sutrupintu feta sūriu ir apšlakstykite balzamiko actu.
Vakarienei – sultingi vištienos ir moliūgų kukulaičiai
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20-30 min.
Reikės: 200 g šviežio moliūgo, 200 g smulkintos vištienos, 1 morkos, 2 kiaušinių, 1/2–1 puodelio džiūvėsėlių, 3 šaukštų smulkintų šviežių petražolių, druskos, pipirų, maltos paprikos (nebūtina).
Gaminame:
- Daržoves nulupkite ir stambiai sutarkuokite. Sumaišykite visus ingredientus ir gerai išminkykite.
- Iš gauto mišinio formuokite kukuliukus. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 15-20 minučių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Arba kepkite keptuvėje su aliejumi maždaug po 5 minutes iš abiejų pusių. Kepimo laikas priklausys nuo kukuliukų dydžio. Skanaus!
Daugiau informacijos:
Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 653 59493
El. p. gintare.kitove@iki.lt
Pranešimą paskelbė: Ugnė Benkunskaitė, Fabula Rud Pedersen Group