Nors karpis populiarumu nedaug atsilieka nuo silkės, kartais jo vengiama dėl dumblo kvapo ar nelabai patinka keptuvėje apskrudinti jo gabalėliai. Tačiau šventėms karpį galima paruošti pasinaudojus specialistų patarimais – originaliau, sveikatai palankiau, su mažiau riebalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad karpis yra riebi žuvis, tad nors jį valgyti ir sveika, bet reikėtų nepamiršti saiko, ypač per šventes, kai ragaujama daug patiekalų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip namuose laikyti nusipirktą šviežią karpį ir jį paruošti. Geriausia – neseniai pagauta žuvis Žuvininkystės specialistai teigia, kad būtent šiuo metu, žiemą, karpio skonis – gardžiausias, tad nenuostabu, kad šventėms jis patiekiamas šalia…
Jeigu turėtume daugiau laiko, priimtume teisingus sprendimus
Jurga Staučienė Lietuvos psichologų sąjungos prezidentė psichologė psichoterapeutė Aina Adomaitytė mano, kad šventės – puikus metas su artimaisiais ramiai paliesti ir tai, apie ką įsisukę į nesibaigiantį darbų maratoną atvirauti neturime nei jėgų, nei laiko – netektį, baimes ir donorystę. Nes „patirtume daug mažiau streso, jei tam tikrus sprendimus priimtume nelaukdami, kol gyvenimas mus įvarys į kampą“. Rašytojas budistas Frankas Ostaseski savo knygoje „Penki kvietimai“ sako, kad „jei nesuvokiame, kad išeisime, iš tikrųjų nė negyvename“. Kodėl apie mirtį reikia kalbėti, kol dar esame gyvi? Natūralu, kad kalbėti apie skaudžius dalykus yra sunku. Mirtį mes siejame su skausmu. Jau esame kažko netekę ir puikiai suprantame, kad visi mes anksčiau ar vėliau…
Bus gerinama nėščiųjų ir neseniai pagimdžiusių moterų sveikatos priežiūra
Sveikatos apsaugos ministro įsakymu atnaujinta tvarka padės anksčiau atpažinti pogimdyminės depresijos požymius ir laiku suteikti pagalbą su emociniais sunkumais susidūrusios nėščiosioms bei neseniai pagimdžiusioms moterims. Profilaktinio apsilankymo metu gydytojas turės įvertinti pacientės emocinę būklę ir informuoti ją apie pagalbos galimybes. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad nėštumas yra jautrus periodas, kurio metu reikalinga visapusiška pagalba – nuo šiol ir gydymo specialistai kreips didesnį dėmesį ne tik į fizinius, bet ir psichikos sveikatos pokyčius šiuo periodu. „Emocinius sutrikimus išgyvenantis žmogus ne visada juos pats pastebi, todėl sukuriamas veiksmingas mechanizmas, kad prireikus psichologinė, o tam tikrais atvejais ir medikamentinė pagalba būtų suteikta kuo anksčiau. Tikiuosi, tai prisidės prie geresnės gimdyvių jausenos…
Ar subalansuota mityba prie šventinio stalo – įmanoma? Gydytojas dietologas pataria, kaip palengvinti iššūkius virškinimo sistemai
Jau netrukus daugelio namus užplūs šventiškai nusiteikę svečiai, o leidžiant laiką prie gausiomis vaišėmis nukrautų stalų, nepastebimai bus paragautas ne vienas patiekalas. Tiesa, šventiniai pasisėdėjimai dažnai gali baigtis persivalgymu, o nemalonūs pojūčiai skrandyje – kaip reikiant apkartinti nuotaiką. Didžiausio lietuviško prekybos tinklo „Maxima” funkcinės mitybos partneris Edvardas Grišinas dalijasi naudingais patarimais, padėsiančiais išvengti virškinimo sutrikimų bei apsunkusios savijautos ir siūlo ne vieną alternatyvą, kaip šventinį meniu paversti kur kas labiau subalansuotu. Dėmesys į pagrindinį patiekalą „Žiemos šventinių vaišių ruošimas gali pareikalauti nemažai jėgų ar net sukelti šiek tiek įtampos, tačiau tinkamai susiplanavus apsipirkimus ir šventinį meniu – viso to galima išvengti. Taip pat galvojant, kokios vaišės puikuosis ant šventinio stalo,…
Gvazdikėlių skonio jautienos liežuvis papuoš kalėdinį stalą: kaip jį gardžiai išvirti ir nesugadinti (receptas)
Jei svečiuojamės pas senelius ar tėvus, prie stalo ragaujame patiekalų, be kurių didžiosios šventės neįsivaizduojamos: silkių su pagardais, baltos mišrainės bei virto ir su krienų padažu patiekto liežuvio. Mūsų protėviai įprastai valgė visas gyvulio dalis, o liežuvis, nors ir laikomas subproduktu, ilgainiui pelnė delikateso šlovę. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kaip ir kitose jautienos dalyse, jame yra organizmui naudingų medžiagų. Be to, jautienos liežuvis yra geras pasirinkimas ne tik šventėms: jį galima virti, patiekti šaltą arba troškinti ir gardžiuotis šiltu. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva informuoja, kad gruodžio 19–26 dienomis atitirpintiems galvijų liežuviams taikoma net 50 proc. nuolaida, todėl prieš šventes…
SITUACIJA DĖL PAUKŠČIŲ GRIPO MARIJAMPOLĖS SAVIVALDYBĖJE STEBIMA
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Marijampolės departamentas gruodžio 18 d. gavęs informaciją iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Marijampolės departamento apie Marijampolės savivaldybėje Liudvinavo seniūnijoje kalakutų ūkyje nustatytus paukščių gripo atvejus, nedelsdamas ėmėsi prevencinių priemonių. Išsiaiškinti visi sąlytį su nugaišusiais paukščiais turėję asmenys (darbuotojai), jiems nurodyta 14 dienų atidžiai stebėti sveikatą ir pajutus simptomus (karščiavimas, kosulys, dusulys), nedelsiant kreiptis į gydytoją. NVSC Marijampolės specialistai taikys aktyvią šių asmenų stebėseną, t. y. per stebėjimo laikotarpį periodiškai su jais susisieks, kad išsiaiškintų, ar nepasireiškia simptomai. NVSC Marijampolės departamentas šiandien, gruodžio 18 d., susitiko su VšĮ Marijampolės ligoninės administracija ir aptarė mėginių tyrimams paėmimo klausimus, jei sąlytį turėjusiems darbuotojams pasireikštų gripo simptomai. Lietuvoje…
Vaistininkas: kaip atitolinti senatvę – padės antioksidantai, naudingi riebalai ir saikas
Visais laikais žmonės ieškojo stebuklingų priemonių, galinčių padėti atitolinti senatvę, ilgiau išlikti jaunatviškais, energingais ir sveikais. Sveikatos specialistai sako, kad stebuklingų priemonių nėra, o tai, kokiu greičiu sensta organizmas, daug priklauso ir nuo mūsų. Tad artėjant šv. Kalėdoms ir Naujiesiems – šventėms, kurių metu neretai mėgaujamės ne itin sveiku maistu ar persivalgome, jie primena, kad tai, ką ir kiek valgome, taip pat veikia senėjimo procesą. Pasak „Gintarinės vaistinės“ vaistininko Kęstučio Beržinio, žmonių organizmas paklūsta įvairiems gamtos dėsniams, tarp kurių yra ir senėjimas, moksliškai vadinamas oksidacija, arba degimo procesu. Mes negebame prisitaikyti prie greitai besikeičiančių aplinkos, klimato, emocinių sąlygų, dėl to patiriame lėtinį stresą, o dažnai parklupdo ir vadinamasis oksidacinis stresas.…
„Lietuvos hospiso“ vyresnioji slaugytoja: „Sergantieji labiausiai laukia ne dovanų, o nuoširdaus dėmesio“
Beveik 200 pacientų, laukiančių paliatyviosios ar ambulatorinės slaugos namuose paslaugų – su tokiu darbo krūviu kas mėnesį Alytaus apskrityje tvarkosi vos 10 „Lietuvos hospiso“ slaugytojų bei darbuotojų. Prieš didžiąsias metų šventes vis garsiau kalbant apie paramą stokojantiems bei sergantiems, šioje srityje dirbantys teigia – žmonių ir verslo gerumo reikia ne tik prieš Kalėdas, bet ištisus metus. „Prieš didžiąsias metų šventes sulaukiame kur kas daugiau paramos – paremia ne tik įmonės, bet ir pavieniai gyventojai. Kas negali paremti finansiškai, tas prisideda arba reikalingais daiktais, ar darbais. Būna tokių žmonių, kurie net ir praėjus keleriems metams nori atsidėkoti už anksčiau slaugytą jų artimąjį“, – pasakoja „Lietuvos hospiso“ vyresnioji slaugytoja Laima Karpuškienė. Pasak…
Sužinokite pagrindinės silkės konkurentės privalumus: metas koreguoti savo tradicinį šventinį meniu
Žuvies mėgėjams turbūt ne paslaptis, jog lydekos turi unikalią kaulų struktūrą, o ją išdoroti reikia įgūdžių dėl sudėtingos „Y“ formos kaulų sistemos. Tačiau tinkamai iškaulinus lydeką galima mėgautis filė: taip tampa lengviau naudoti šią žuvį įvairiems patiekalams. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog įtraukus lydeką į savo mitybą prisidedama prie savo sveikatos gerinimo. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, jog atsiradus lydekos likučių namuose, galima juos plačiai panaudoti kulinarijoje, o vis dar sukantys galvą, ką padėti ant šventinio stalo, kviečiami pasinaudoti puikia proga ir rinktis iš plataus „Mano dienai“ naujienų asortimento. Liesų, bet didelės biologinės vertės baltymų šaltinis Lydekos yra gėlavandenės žuvys, anot gydytojos…
Raktas į skaniausią picą slypi jos pagrinde: interneto sensacija tapęs receptas patiks visai draugų kompanijai
Retą vakarėlį galima įsivaizduoti be tradicinio jo patiekalo – picos: garuojančio pado, šviežio pomidorų padažo, tarpusavyje derančių daržovių, o kartais ir mėsos ar net vaisių, riešutų. Gaminant picas namuose galima išlaisvinti savo fantaziją ir nustebinti receptorius netikėtais deriniais. Anot sveikatai palankios mitybos specialistės dr. Editos Gavelienės, net ir vakarėlio metu reikėtų stengtis laikytis sveikatai palankios mitybos principų, juolab, jog tai nesudėtinga ir labai šiuolaikiška. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, raktas į skaniausią picą slypi jos pagrinde, tad verta nusimanyti apie jo gaminimo subtilybes, o skubantys gali rinktis iš plataus šaldytų picų asortimento – jame galima rasti ir augalinės kilmės produktų. Mėgstantys suktis virtuvėje maloniai nustebs išmėginę…