• Sveikata

    Šventinio stalo garnyras kitaip: pomidorų drebučiai ne tik papuoš stalą, bet ir puikiai tiks prie mėsos

    Dinamiškame gastronomijos pasaulyje, kuriame tendencijos atsiranda ir išnyksta akimirksniu, egzistuoja nesenstanti, laiko patikrinta šaltienos bei drebučių gamyba. Tai kulinarijos tradicija, be kurios neįsivaizduojamos nei vienos lietuviškos žiemos šventės, o jos šaknys siekia net viduramžių Europą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog dėl savo jungiamojo audinio pagrindiniai šaltienos ingredientai virdami suteikia jai išskirtinę želatinos tekstūrą. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, jog net ir itin skubantys gali patiekti gardžios šaltienos ant šventinio stalo: tereikia žvalgytis „Mano dienai“ ir „Vikio“ produkcijos. Be to, į tradicinį mėsos šaltienos patiekalą galite šiais metais pažvelgti kitaip pasigaminę pomidorų drebučių, kurie puikiai tiks kaip unikalus garnyras prie mėsos. Baltymais turtingas mėsos…

  • Sveikata

    Dietologės patarimai: ką daryti, kad kalėdinės vaišės neišvestų virškinimo iš rikiuotės

    Artėjant didžiosioms metų šventėms mėgėjai suktis virtuvėje jau planuoja, kas bus pašauta į orkaitę, kas čirškės keptuvėje ir kuo bus nukrautas kalėdinis stalas. Tačiau gydytoja dietologė rekomenduoja įvertinti ne tik skonių įvairovę, bet ir sveikatą – kartais šiek tiek saiko yra geriau už šiek tiek daugiau patiekalų ant stalo. Pažymima, kad kasdienėje mityboje saikas užtikrina ilgalaikę sveikatą. Dietoterapijos centro vadovė, gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė sako, kad žmogui būtina mitybos įvairovė, todėl mėsos produktų išbraukti iš mitybos raciono nevalia. Mėsos vartojimas kartu su augaliniais produktais mūsų organizmą aprūpina visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis, vitaminais ir mikroelementais. Tačiau svarbu neperlenkti lazdos, o ir mėsa mėsai nelygu. Neperkraukite stalo Dietologės teigimu, pagrindinė sveikatai palankios…

  • Sveikata

    Spanguolės – ne tik kisieliaus, bet ir netradicinio tiramisu gamybai: nedaug kalorijų, o nauda neišmatuojama

    Tarp maistingomis medžiagomis turtingų uogų tik nedaugelis gali varžytis su spanguolėmis, kurios pasižymi išskirtine nauda sveikatai. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vienoje šių uogų porcijoje galima rasti bene ketvirtadalį rekomenduojamos vitamino C paros normos. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad net ir užsišaldžius jų perteklių, maistinės medžiagos bei skonio savybės išliks, tad visada po ranka galima turėti puikų padažų, desertų ir įvairių kepinių ingredientą artėjančioms šventėms. Kviečiame išmėginti netradicinio spanguolių tiramisu receptą – juo sužavėsite net ir reikliausius svečius. Ketvirtadalis rekomenduojamos vitamino C normos  Spanguolių kilmė yra giliai įsišaknijusi Šiaurės Amerikos dirvožemyje. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šios uogos nėra svetimos…

  • Sveikata

    Sunkių psichikos ir elgesio sutrikimų turintiems pacientams padės gydymo bendruomenėje komandos

    Nuo kitų metų vidurio Lietuvoje atsiras nauja psichikos sveikatos priežiūros paslauga – psichikos ir elgesio sutrikimų gydymas bendruomenėje. Šios paslaugos, kurios bus skirtos pacientams, turintiems didelę pakartotinio arba priverstinio hospitalizavimo riziką, teiks specialios komandos, sudarytos iš skirtingų kvalifikacijų specialistų. „Gydymo bendruomenėje komandų steigimas yra vienas iš kertinių psichikos sveikatos priežiūros paslaugų reformos elementų. Išanalizavę užsienio šalių gerąją praktiką ir pritaikę ją prie Lietuvos situacijos, pradedame kurti tarpdisciplinines specialistų komandas, kurios teiks specializuotas ambulatorines ir intensyviosios psichikos sveikatos priežiūros paslaugas tiek gydymo įstaigose, tiek pacientų gyvenamojoje vietoje, tiek bendruomenėje“, – sako Sveikatos apsaugos ministerijos Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas Ignas Rubikas. Žmonės, kurie dėl sudėtingos savo sveikatos būklės dažnai pakartotinai grįžta į…

  • Sveikata

    Sveikatos specialistai patarė, kaip atpažinti ir įveikti ilgalaikį stresą, kurio artėjant Kalėdoms dar padaugėja

      Sveikatos specialistai patarė, kaip atpažinti ir įveikti ilgalaikį stresą, kurio artėjant Kalėdoms dar padaugėja Sveikatos specialistų teigimu, žmogaus organizmas yra prisitaikęs patirti trumpalaikius streso pliūpsnius, kylančius dėl patiriamų pavojų ar įvairių gyvenimo iššūkių. Tai natūrali organizmo reakcija, padedanti išgyventi ir mobilizuoti kūną. Tačiau šiuolaikiniame pasaulyje, jų teigimu, stresas vis dažniau tampa ilgalaike būsena. Kodėl taip nutinka ir kuo rizikuojame nesiimdami valdyti ilgalaikio streso? Gali baigtis rimtomis sveikatos problemomis Jeigu norime suprasti, kas yra stresas, neišvengiamai turime žinoti ir tai, kas yra jo sukėlėjai. Pasak mokslininko Hanso Selye, laikomo vienu iš streso poveikio tyrinėjimo pradininkų, jais gali tapti bet kokie išoriniai fiziniai ar psichologiniai faktoriai. Kaip sako „Eglės“ sanatorijos medicinos…

  • Sveikata

    Seimo Neįgaliųjų teisių komisija: „Aplinkos prieinamumas asmenims su negalia sparčiai žengia į priekį“

    2023 m. gruodžio 21 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienos ● Seimo nuotraukos ● Seimo transliacijos ir vaizdo įrašai)   Seimo Neįgaliųjų teisių komisija gruodžio 20 d. posėdyje vykdė parlamentinę kontrolę dėl aplinkos prieinamumo asmenims su negalia užtikrinimo, įgyvendinimo ir stebėsenos. Aplinkos ministerijos atstovai pristatė pagrindinius pakeitimus, kurie įsigalios, gruodžio 19 d. Seimui priėmus Statybos įstatymo eilės straipsnių pakeitimo projektą Nr. XIVP-3143(3). Šiuo teisės aktu padėtas pagrindas Statybos kodekso rengimui, taip pat skiriamas didelis dėmesys informacijos apie statinius prieinamumui – planuojama, kad nuo 2024 m. I ketvirčio pradės funkcionuoti „Statinio kortelė“, kurios dėka bus galima rasti visą informaciją apie statinį (nuo jo projektavimo iki darbų užbaigimo). Neįgaliųjų reikalų departamento atstovė pristatė pagrindinius…

  • Sveikata

    Antis – neatsiejama Kalėdų stalo dalis: kepimo ir skaniausių įdarų paslaptys

    Artėjant šventiniam laikotarpiui, ore tvyro Kalėdų laukimas, o namuose – šventinių patiekalų planavimas. Nors daugelis per šventinius pietus mėgaujasi tradiciniu kalakutu, yra dar vienas kulinarinis malonumas, kuris nusipelno svarbios vietos ant Kalėdų stalo – antis. Jos sultinga mėsa pasižymi išskirtiniu skoniu, kuris puikiai dera su visais tradiciniais pagardais. Kadangi antis yra mažesnis paukštis, ji paprastai iškepa greičiau nei kalakutas ar žąsis. Todėl ji puikiai tinka kamerinėms Kalėdų vakarienėms. Tiesa, tai vienas riebesnių paukščių, tad gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena mėgautis ja saikingai ir ruošti be papildomų riebalų. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsikepti skanią antį bei paeksperimentuoti su jos įdaru, o šią savaitę…

  • Sveikata

    Nė vienos kalėdinės vaišės neapsieis be ąsočio šio gėrimo: sužinokite, kaip išgauti ryškiausią jo spalvą

    Kisielius – tai tradicinis Rytų Europos desertinis gėrimas, kurio šaknys siekia įvairias šalis, įskaitant Lenkiją, Ukrainą ir Lietuvą. Nors kiselius gali būti gaminamas su įvairiais vaisiais ir uogomis, jis lietuviškoje virtuvėje per žiemos šventes dažniausiai ruošiamas su spanguolėmis. Anot sveikatai palankios mitybos specialistės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kisielius, kaip ir kitos Kūčių ar Kalėdų stalo vaišės, turėtų pirmiausia atlikti socialinę funkciją, tad visu maistu vertėtų mėgautis saikingai. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog norint išgauti itin ryškią ir sodrią kisieliaus spalvą, galima į jį dėti šiek tiek burokėlių sulčių – natūralios dažomosios medžiagos tikrai išliks sveikatai palankios. Be to, tradicines kisieliaus spanguoles verta šiais…

  • Sveikata

    Prieš sėdant prie vaišių stalo: prisiminkime, kaip suteikti pirmąją pagalbą užspringus (vaizdo pamoka)

    Sulaukus gražiausių žiemos švenčių, daugelis sės prie vaišėmis nukrautų stalų, bendraus ir džiaugsis buvimu kartu. Anot Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro paramedikų profesijos mokytojo ir skubiosios medicinos gydytojo Karolio Klimavičiaus, šventiniu laikotarpiu ypač išauga įvairių negalavimų rizika. Užspringimas – viena pavojingiausių būklių, kuomet būtina reaguoti ir teikti pagalbą nedelsiant, nes užspringęs žmogus gali mirti vos per keletą minučių. „Žmogaus užspringimas, kai svetimkūnis užkemša kvėpavimo takus, gali sukelti dalinę arba visišką kvėpavimo takų obstrukciją. Laiku atpažinus ir suteikus pirmąją pagalbą, užspringusįjį galima išgelbėti. Svarbiausia, nepanikuoti ir imtis veiksmų,“ – sako gydytojas Karolis Klimavičius ir su kolega, skubiosios medicinos pagalbos paramediku Tautvydu Bielevičiumi vaizdo pamokoje demonstruoja, kaip suteikti pirmąją pagalbą užspringus suaugusiajam,…

  • Sveikata

    Pasirūpinkime, kad ant šventinio stalo maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugus

    Artėjant šventėms, pirkinių krepšeliai prisipildys įvairiais mėsos, žuvies, kulinariniais gaminiais, tortais ar pyragaičiais. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad greitai gendantys maisto produktai yra gera terpė mikroorganizmams daugintis, todėl ruošiant šventinį stalą ragina nepamiršti kruopščiai laikytis asmens ir aplinkos higienos taisyklių. Kaip apsisaugoti per maistą, vandenį ir aplinką plintančių žarnyno užkrečiamųjų ligų, skaitykite pateiktose rekomendacijose. Saugus maisto ruošimas yra svarbi kiekvienos šventės dalis. Laikydamiesi šių paprastų taisyklių galime užtikrinti, kad šventiniai patiekalai būtų ne tik skanūs, bet ir saugūs: Laikytis higienos. Ypatingai svarbu plauti rankas, nes taip nuplaunami mikroorganizmai, kurie patenka ant rankų nuo užterštų paviršių ar aplinkos daiktų, liečiant gyvūnus. Neplautomis rankomis liečiant burną padedama infekcijai patekti į…