Vaikų ligos – vienas didesnių išbandymų tėvams. Mažieji dažniau serga dėl nebrandžios, bakterijas ir virusus pažinti besimokančios imuninės sistemos. Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ šeimos gydytoja Rasa Isevičienė pastebi, kad sirgimų atvejų daugėja ir pradėjus lankyti ugdymo įstaigas, kuriose nematomų užkratų koncentracija dar didesnė. Dažniau serga ir turintys vyresnių, jau ugdymo įstaigą lankančių brolių ar sesių vaikai. Medikė dalinasi patarimais, kaip šiuo laikotarpiu rūpintis mažųjų sveikata. Gydytoja R. Isevičienė sako, kad yra normalu, jei kūdikiai bei ikimokyklinukai virusinėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis ir žarnyno virusais serga nuo 6 iki 12, mokyklinukai iki 5 – 6, o paaugliai ir suaugę iki 2 – 3 kartų per metus. Pasak specialistės, sunerimti reikia tada,…
Omega-3 – ne tik žuvų taukuose: kokiais dar būdais galima pakankamai jų pasisavinti?
Omega-3 yra ypatingai svarbi riebalų rūgštis mūsų organizmui. Ji padeda palaikyti normalią protinę veiklą, nervų sistemą, širdies veiklą, o taip ir stiprina imunitetą. „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė pasakoja, kad natūraliai omega-3 kiekvienas gali pasisavinti iš žuvies, tačiau lygiai taip pat šių rūgščių galima rasti ir vegetariškuose produktuose ar netgi kitose neįprastose formose. Žuvų taukai – omega-3 šaltinis Omega-3 – tai itin mūsų sveikatai naudingos riebalų rūgštys, kurių žmogaus organizmas pats pasigaminti negali. Dėl to vaistininkė J. Aleknienė pataria jų ieškoti maisto produktuose: „Omega-3 rūgščių galima pasisavinti iš tokių maisto produktų kaip riebi žuvis (lašiša ir skumbrė), jūros gėrybės ir riešutai. Visgi, nemėgstantiems žuvies patiekalų arba ją valgantiems retai patariama papildomai…
Gydytojas dietologas E. Grišinas sklaido mitus apie augalinę mitybą – štai ką svarbu žinoti
Metų pradžia paprastai yra laikas, kai pasižadame įgyvendinti užsibrėžtus didelius asmeninius tikslus – pavyzdžiui, sveikiau maitintis arba, įkvėpti aplinkos, paversti savo mitybą labiau augaline, valgant mažiau mėsos ir kitokio gyvūninės kilmės maisto. Augalinės mitybos idėja įgauna pagreitį visame pasaulyje, tačiau gydytojas dietologas Edvardas Grišinas, „Maximos“ funkcinės mitybos partneris, atkreipia dėmesį, kad prieš ja susižavint ar visai pasmerkiant, pirmiausia reikia išsklaidyti mitus, o tuomet racionaliai įvertinti, kokios naudos galime pasisemti. Jau dešimtmetį sausis vadinamas augaliniu mėnesiu dėl kasmet vykstančios iniciatyvos „Veganuary“. Prasidėjusi Jungtinėje Karalystėje dabar ji apima visą pasaulį ir skatina žmones bent trumpam pabandyti gyventi be gyvūninės kilmės produktų – mėsos, paukštienos, žuvies, kiaušinių, pieno, sviesto, sūrio, ir atrasti augalinio…
Gydytoja pasakoja, kaip atpažinti kūno nušalimą: įsidėmėkite simptomus ir pasirūpinkite apsauga
Žiemai dar tik įpusėjus ir gerokai atvėsus orams, ypatingą dėmesį reikėtų skirti kūno apsaugai nuo šalčio. Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ gydytoja Eglė Marciuškienė dalijasi, kokį pavojų kelia šaltis ir kaip atpažinti kūno nušalimą. Priklausomai nuo oro ir kūno temperatūros, taip pat nuo atviros odos ploto ir jos drėgmės lygio –stiprus šaltis gali kelti įvairių pavojų sveikatai. „Oda yra didžiausias mūsų organas. Kraujo tėkmė priklauso proporcingai tam, kaip toli nuo širdies yra kūno dalis, todėl rankų ir kojų pirštai yra labiausiai pažeidžiami. Esant šaltam orui, organizmas padidina kraujo tekėjimą į gyvybiškai svarbius organus, sutraukia kraujagysles ir sumažina kraujo tekėjimą į galūnes“, – aiškina gydytoja E. Marciuškienė. Kokioje temperatūroje gresia nušalimas? Pasak…
Sužinokite, kokios kategorijos vištieną dažniausiai valgote: gydytoja dietologė įvardijo pagrindinį jų skirtumą
Ne paslaptis, jog vištiena dažnai pasirenkama dėl gana trumpo gaminimo laiko: su ja maisto ruošimas nesudėtingas ir nereikalaujantis didelių laiko sąnaudų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šią mėsą verta rinktis dar ir todėl, kad ji įvardijama kaip didelės maistinės vertės baltymų šaltinis, tad organizmas aprūpinamas medžiagomis, reikalingomis audinių statybai ir vystymuisi. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, jog norint vištieną užšaldyti, verta prieš tai ją supjaustyti norimo dydžio gabaliukais: taip bus lengviau kontroliuoti jos porciją. O tikrą baltymų užtaisą savo organizmui galite užtikrinti pasigaminę vištienos ir lęšių troškinį, kuriam ypatingo skonio suteiks imbieras bei kardamonas. Ką reiškia vištienos spalvos kategorija? Dr. Edita Gavelienė pasakoja,…
Atskirti kokybišką pieną – paprasta. Ekspertai atskleidė, kaip
Jeigu dabar pravertumėte savo šaldytuvo duris, kokius produktus ten tikrai pamatytumėte? Didelė tikimybė, kad šaldytuve gulėtų bent vienas iš šių pieno produktų: jogurtas, varškė, grietinė, sūris, sviestas ar tiesiog pakelis geriamojo karvės pieno. Ir tai neturėtų stebinti. Gyvename teritorijoje, kurios meilei pienui beveik niekas neprilygsta. Europos Sąjungoje šiemet suvartota apie 30 milijonų tonų skysto karvės pieno. Didesni skaičiai – tik Indijoje, ten per metus suvartota apie 95 mln. tonų. Visgi pienas nėra lygu pienui, todėl svarbu žinoti, kaip rinktis šį produktą, kad įsisavintume geriausias jo savybes. Pieno ir jo produktų populiarumas auga Pirmieji gyvulių pieno gėrimo įrodymai datuojami prieš beveik 9000 metų dabartinėje Turkijoje, prie Marmuro jūros, kur ant senovinių…
Varškės desertas, kuriam sunku atsispirti: dietologė paaiškino, kaip dažnai juo galime mėgautis
Purus saldžios varškės sluoksnis, susiliejantis su šokoladiniu glaistu – kam gali nepatikti varškės sūreliai? Kartais jais pasimėgaujama rytais su kava ar suvalgoma išalkus, o vaikai jų prašo nuolat. Tačiau sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria juos vertinti kaip desertą, o ne kaip pagrindinį pusryčių patiekalą ar kasdienį užkandį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad nors sūrelių asortimentas nuolat plečiasi, populiariausiu skoniu išlieka glaistyti vaniliniai sūreliai su įvairiais priedais – aguonomis, šokoladu ar migdolais. Iki sausio 15 dienos verta pasinaudoti „Rimi“ taikoma akcija „Magija“ glaistytiems varškės sūreliams – jie kainuos net 51 proc. pigiau. Pataria skanauti 1–2 kartus per savaitę Kai gerdami kavą…
Padarykite paslaugą savo organizmui: kaip paruošti vieną populiarią mėsos rūšį, jog ši taptų sveikatai palankesnė
Vištiena yra labiausiai paplitusi mėsa pasaulyje: jos populiarumą lemia palyginti švelnus skonis, universalumas gaminant maistą ir pritaikomumas įvairių kultūrų virtuvėms. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog sveikatai palankiausias būdas valgyti šios rūšies mėsą – tai atsisakius jos odelės bei pasirinkus virimą ar lėtą kepimą orkaitėje žemoje temperatūroje. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad aukštos kokybės vištieną galima išsirinkti atsižvelgus ne tik į jos spalvą ir kvapą, bet ir atkreipus dėmesį į jos galiojimą, pakuotės sandarumą bei laikymo temperatūrą. O rinktis sveikatai palankius produktus ir pigiai įsigyti vištienos verta šį savaitgalį, kai „Rimi“ parduotuvėse „Rumšiškių paukštyno“ viščiukų broilerių filė taikoma 49 proc. nuolaida. Sveikatai…
Tikslinamos sąlygos investicijoms į sveikatos centrus
Atliekant techninio pobūdžio keitimus, laikinai sustabdytas kvietimas teikti projektų įgyvendinimo planus Europos Sąjungos (ES) investicijoms, skirtoms sveikatos centrų kūrimui. Patikslinus finansavimo sąlygas, kvietimas „Sveikatos centro sudėtyje teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų infrastruktūros modernizavimas“ bus atnaujintas. „Pakeitimais siekiama sudaryti sąlygas savivaldybėms įgyvendinant projektus steigti tam tikras naujas paslaugas pačiame sveikatos centre, taip pat suteikti savivaldybėms daugiau laiko transformuoti stacionarinio profilio (pediatrijos, chirurgijos) paslaugas į specializuotas ambulatorines ir dienos paslaugas. Šiuos pakeitimus planuojama atlikti iki sausio mėnesio pabaigos, ir tuomet kvietimas teikti projektų įgyvendinimo planus bus atnaujintas“, – sako Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Investicijų departamento direktorė Edita Laurinavičienė. Ministerija planuoja patikslinti 2022–2030 metų sveikatos priežiūros kokybės ir efektyvumo didinimo plėtros programos pažangos priemonės…
Lietuviai sukūrė namuose naudojamą medicinos prietaisą, skirtą ankstyvai širdies ligų diagnostikai
Lietuvos medicinos įmonė „Zive“, sėkmingai įgyvendino projektą „Ilgalaikio širdies stebėjimo dirbtinis intelektas – HEART AI“, skirtą ankstyvai širdies ligų diagnostikai. Projekto metu buvo sukurti išmanūs prietaisai, suteikiantys galimybę gauti kardiologinės diagnostikos ir prevencijos priemones tiesiog namuose, o juose integruotas dirbtinis intelektas – efektyviai išanalizuoti gautus duomenis bei suteikti gydytojams vertingos informacijos. Įmonė pasinaudojo Inovacijų agentūros priemone „Eksperimentas“, kuri buvo skirta mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEP) skatinimui. Inovacijų agentūros „BioTech Lab“ srities vadovės Jekaterinos Kalinienės teigimu, „Zive“ projektas yra inovacija, turinti didelę reikšmę tiek medicinos, tiek ir technologijų srityje. „Tai yra puikus pavyzdys, kaip inovacijos gali sujungti mediciną su aukštos technologijos sprendimais, kurie pagerina pacientų gyvenimo kokybę bei prisideda…