• Sveikata

    Jei nežinote, kaip įtraukti aukštos kokybės baltymų į racioną: dietologė įvardijo, kuri mėsa padės tai išspręsti

    Jautienos mėsa jau ilgą laiką vertinama dėl savo sodraus skonio, sultingos tekstūros ir daugelio kulinarinių eksperimentų galimybių: galime mėgautis tiek jautienos kepsniais, tiek meksikietiškais čili troškiniais ar sriubomis. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad jautiena išties gali būti sveikatai palankios mitybos dalis, tereikia atsižvelgti į porcijų dydį bei mėgautis ja ne daugiau nei tris kartus per mėnesį. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pabrėžia, jog aukštos kokybės jautiena pasižymi ryškia, vyšnių sodrumo spalva. O norintiems pasimėgauti išties gardžiu jautienos patiekalu verta išmėginti jautienos kepsnio receptą, kurio pagrindinis akcentas – datulių padažas – nepaliks abejingų. Įvairių žmogaus organizmo procesų pagalbininkė Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia…

  • Sveikata

    Valgydami šią daržovę įminsite jaunystės paslaptį: antioksidantų kiekis nustebins

    Retas žino, kad pomidorai išskiria etileno dujas, kurios yra natūrali nokinimo medžiaga. Laikant juos kartu su etilenui jautriais vaisiais, galima pagreitinti nokimo procesą. O gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad įtraukus pomidorų į savo mitybą, organizmą praturtinsite svarbiausiais vitaminais, mineralais bei odos būklę gerinančiais antioksidantais. Šviežio ir gardaus pomidoro požymiai – tai ryški spalva ir kvapnus aromatas. Norintiems sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria įsigyti mažųjų saldžių slyvinių pomidorų net 55 proc. pigiau – perkant su kortele 250 g jų kainuos tik 0,89 Eur. Be to, gardinti mėsos patiekalus galėsite su naminiu pomidorų čatniu, kuriam malonaus aitrumo suteiks šviežias imbieras. Stiprių antioksidantų šaltinis Gydytoja dietologė…

  • Sveikata

    Paprasčiau už paprasta: vienas triukas padės nesunkiai pasigaminti legendinį „Napoleoną“

    Pyragai bei tortai – tai neabejotinai vieni mėgstamiausių desertų visame pasaulyje, dažnai siejami ne tik su namų jaukumu, bet ir įvairiomis šeimos bei tautinėmis kulinarijos tradicijomis. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog dažniausiai šių kepinių gamyba neapsieina bent be stiklinės miltų, tad verta išbandyti skirtingas jų rūšis, kurios praturtina desertus bei kitus kepinius naudingomis medžiagomis ir paįvairina jų skonį. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, jog itin skubantys taip pat gali pasigardžiuoti įvairiais kepiniais, pasigamindami juos greičiau ir pigiau – užteks įsigyti sluoksniuotos tešlos lakštų. Daug laiko nesugaišite net gamindami legendinį „Napoleoną“, jei pasinaudosite keliais triukais. Miltų įvairovė užtikrina ir įvairesnį racioną Gydytoja dietologė…

  • Sveikata

    Gydytoja pataria: norintys išvengti psichologinių bėdų pirmiausia turėtų peržvelgti savo lėkštės turinį

    Pirmasis metų mėnuo dažnai linksniuojamas kaip niūriausias. Be tokių įprastų faktorių kaip mažesnis gaunamas saulės kiekis ar trumpos dienos, prie prastos savijautos prisideda ir praėjusių švenčių ilgesys, pečius slegia išsikelti nauji tikslai ir ištuštėjusi piniginė. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad savijautos pablogėjimui įtakos gali turėti ir mažos vertės maistas, tad dėl šios priežasties reikėtų vengti pusfabrikačių ar kitų nemaistingų produktų. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad svarbus ne tik kokybiškas maistas, kurio pigiau galima įsigyti tinklo parduotuvėse, bet ir išnaudojamos galimybės pabūti drauge su artimaisiais, virtuvėje gaminant įdomesnius patiekalus. Ragina nevartoti pusfabrikačių  Maistas turi milžinišką įtaką žmogaus organizmui,…

  • Sveikata

    Gydytoja ragina būti atsargiems: vitaminų ar mineralų perdozavimas gali kelti grėsmę sveikatai

    Per pastaruosius kelis dešimtmečius atlikti klinikiniai tyrimai parodė glaudų ryšį tarp mitybos ir sveikatos, todėl dažnai nevengiama savo valgiaraštį papildyti ne tik sveikais maisto produktais, bet ir vitaminizuotais gėrimais bei maisto papildais. Tačiau, anot sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ laboratorinės medicinos gydytojos Eglės Marciuškienės, persistengti nereikėtų – nežinant kokių medžiagų ir kiek jų trūksta organizmui, kyla perdozavimo, įvairių organų pažeidimų bei sunkių komplikacijų grėsmė. Tad ką reikėtų žinoti, kad nesuklystume kelyje į sveikesnę kasdienybę? Gydytoja E. Marciuškienė paaiškina, kad vitaminai yra organinės medžiagos, kurias organizmas naudoja labai mažais kiekiais įvairiems metaboliniams procesams, o mineralai – gyvybiškai svarbūs daugelio fermentų, hormonų, kvėpavimo pigmentų bei jau minėtų vitaminų komponentai. Pasak jos, jei laikomasi…

  • Sveikata

    Slidinėjimo sezonas įsibėgėja – kaip elgtis ant kalno, kad nereikėtų gailėtis

    Dažnas lietuvis šiomis dienomis kraunasi lagaminus, tepa slides bei snieglentes ir vyksta į kalnus. Kelionių organizatorių teigimu, dabar yra pats įkarštis, kuomet žmonės ieško paskutinės galimybės išvykti ir pasimėgauti aktyviu laisvalaikiu. Ekspertai pažymi, kad šių žiemiškų pramogų metu didėja rizika patirti traumą, todėl svarbu tinkamai pasiruošti. Draudimo bendrovė BTA skaičiuoja, kad daugiausia nelaimingų incidentų (35 proc.) slidinėjant nutinka Austrijoje, apie 30 proc. – Italijoje, o trečiąją vietą užima Slovakija – apie 15 proc. įvykių. „Pagrindinės traumos slidinėjant yra rankų ir kojų lūžiai. Antroje vietoje – kryžminių kelio raiščių pažeidimai, čiurnos ir peties traumos“, – vardija BTA Asmens draudimo produktų vadovas Gediminas Bulenokas. Lietuvos turizmo asociacijos vykdomoji direktorė Milda Plepytė-Rainienė pasakoja,…

  • Sveikata

    Po žiemos švenčių jaučiatės persivalgę? Rytietiškas patiekalas – tai, ko reikia jūsų organizmui

    Po šventiškų patiekalų visada norisi ko nors paprasto, tad prisiminkite ryžius su daržovėmis ir kiaušiniais – rytietišką poskonį paliekantis patiekalas nesunkiai paruošiamas ir dažniausiai mėgstamas visos šeimos. Be to, jei po švenčių ruošiatės pataupyti ir apsipirkti pigiau, toks pasirinkimas tikrai bus palankus jūsų piniginei. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kuo mažiau ryžiai apdirbti, tuo daugiau juose išliks naudingų maistinių medžiagų bei mineralų, todėl į mitybos racioną naudinga įtraukti patiekalų su rudaisiais, juodaisiais, raudonaisiais ar laukiniais ryžiais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai vis dažniau renkasi funkcinius ir rūšinius ryžius, noriai išbando asortimento naujienas. Ne visi ryžiai vienodai vertingi Dažnai…

  • Sveikata

    Kokliušas – itin greitai plintanti kvėpavimo takų liga: svarbu laiku skiepytis

    Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 2023 m. Europoje išaugo sergamumas kokliušu, pvz., Danijoje buvo užregistruotas 6 061 kokliušo atvejis (rodiklis siekė 102,2 atvejo 100 tūkst. gyv.), Kroatijoje – 4 851 (125,3 atvejo 100 tūkst. gyv.). Mažėjant paskiepytų vaikų skaičiui, kyla grėsmė atsirasti naujiems ligos atvejams ir kilti protrūkiams. Todėl labai svarbu nepamiršti efektyviausios priemonės, apsaugančios nuo kokliušo – skiepų. Kada reikia skiepytis nuo šios ligos, skaitykite pranešime. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje ženkliai sumažėjo sergančiųjų kokliušu, o skiepijimo apimtys 2022 m. siekė 90 proc. 2023 m. užregistruoti 7 kokliušo atvejai, 2022 m. – 2. Dažniau serga vaikai Kasmet dauguma kokliušo atvejų registruojama tarp…

  • Sveikata

    Dėl visiems reikalingo kalcio dietologė siūlo šį produktą valgyti nors ir kasdien

    Be šio produkto daugelis neįsivaizduoja savaitės raciono, tad nenuostabu, kad jo garbei kasmet sausio 20-tąją švenčiama Tarptautinė sūrio mylėtojų diena. Lietuvoje mėgstami tiek rauginto pieno varškės sūriai, tiek fermentiniai ar minkštieji – jų įvairovė kasmet tik didėja. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad net 90 proc. sūryje esančio kalcio organizmas įsisavina, be to, fermentinis sūris, kaip ir visi fermentuoti produktai, turi gerųjų žarnyno bakterijų – probiotikų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad sūrių asortimentas – vienas plačiausių, tad su norinčiais jį išragauti dalijasi patarimais, kaip apsipirkti pigiau ir sutaupyti. Svarbu sūrio riebumas ir jo kiekis Nenuostabu, kad svetur gyvenantys lietuviai pasiilgsta…

  • Sveikata

    „Hempo" plečia savo veiklą Skandinavijos šalių rinkose

    „Hempo„, pirmaujantis pilno spektro CBD produktų tiekėjas Lietuvoje, su džiaugsmu praneša apie savo plėtrą į užsienio rinkas, ypatingą dėmesį skirdamas Skandinavijos šalims. Ši plėtra žymi svarbų naują etapą „Hempo” kelyje, kurio pagrindinis tikslas – leisti išskirtiniams CBD produktams pasiekti kuo platesnę auditoriją visoje Europoje. „Hempo” didžiuojasi teikdama neprilygstamos kokybės CBD produktus, pagamintus iš Šveicarijoje užaugintų kanapių, turinčių unikalų genetinį profilį, kurios yra apdorojamos modernioje laboratorijoje. Nesiliaujantis bendrovės tobulumo siekis leido sukurti „Hempo” CBD aliejų, kuris atitinka griežčiausius kokybės standartus. Tai apima ISO9001 kokybės užtikrinimo, Šveicarijos sertifikuotų kanapių (SCC) sistemos ir Geros gamybos praktikos (GGP) gairių laikymąsi. Vienas iš pagrindinių „Hempo” išskirtinumų yra tai, jog „Hempo” CBD produktuose naudojamos kanapės auginamos…