Tai, jog sausis pasaulyje tituluojamas mėnesiu be mėsos ir kitų gyvūninės kilmės produktų turbūt girdėjo, o gal ir patys išbandė jau daugelis. „Veganuary“ iniciatyva šiais metais neaplenkė ir Lietuvos, kur tūkstančiai augalinę mitybą išbandyti norinčių žmonių jungėsi prie mėnesį trukusio iššūkio ir jo metu maitinosi žaliau. Organizacijos „Gyvi gali“ programos „Nori gali“ koordinatorė Austėja Vakarinaitė pasakoja, jog norint išmėginti augalinę mitybą nereikia laukti augalinio sausio ir kviečia ją atrasti ištisus metus. Jos manymu, tokia mityba gali ne tik apdovanoti naujais skoniais, bet ir papildyti kasdienį valgiaraštį sveikatai bei planetai naudingais atradimais. Pokyčius jaukintis siūlo palengva Augalinė mityba nėra jokia naujovė, tačiau jos principais nesivadovaujantys, o tik svarstantys išbandyti, gali nežinoti,…
Premjerė apie Gimdos kaklelio vėžio prevencijos programos tobulinimo poreikį: kalbame apie gyvybes, kurias prarandame, bet galėtume neprarasti
Gimdos kaklelio vėžio prevencijos programa Lietuvoje pradėta vykdyti prieš 20 metų. Nepaisant nuolatinių tobulinimų programa veikia ne taip efektyviai, kaip galėtų: kasmet šia liga suserga apie 400, o miršta apie 200 moterų ir tai vis dar yra antras dažniausias onkologinis susirgimas tarp jaunų, iki 40–45 metų amžiaus, moterų Lietuvoje. Be to, pagal prevencinę programą kiekvienais metais patikrinama vos apie 15–19 proc. moterų, o skaičiuojant per vieną patikros ciklą (3 metus) – apie 45 proc. Įvardytos problemos paskatino Vyriausybės rūmuose surengti apskritojo stalo diskusiją „Gimdos kaklelio piktybinių navikų prevencinei programai Lietuvoje 20 metų: kur esame, kur einame?“. Renginyje buvo išsamiai aptarti dvidešimtmetį Lietuvoje vykdomos prevencinės programos rezultatai ir kalbėta apie galimus…
Kai organizmas pasako „ne“: maisto produktų alternatyvos gali būti vienintelė išeitis
Šiais laikais, kai žmonių mitybos įpročiai ir apribojimai yra labai skirtingi, sveikatai palankaus ir pigaus maisto paieškos dar niekada nebuvo tokios svarbios. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad verta stebėti savo organizmo pojūčius ir pagal tai koreguoti mitybą: mat ne visi toleruoja pieno ar grūdinėse kultūrose esančių sudėtinių dalių, pavyzdžiui, laktozės ar glitimo, o pridėtinio cukraus turėtų vengti kiekvienas. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, šiuo metu asortimente – itin platus maisto be pieno cukraus, glitimo ir pridėtinio cukraus pasirinkimas, tereikia dairytis tam tikro ženklinimo, kad juos būtų lengviau pastebėti. Tiesa, yra keletas taisyklių, į ką svarbu atkreipti dėmesį. Kada vertėtų dairytis produktų be pieno cukraus…
Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajono gyventojams rekomenduojama maistui nevartoti užlietų šulinių vandens
Klaipėdos, Kretingos, Šilutės rajonuose ištvinus upėms ir upėse vandens lygiui artėjant prie stichinio lygio, kyla pavojus, kad gali būti užpilti ir šuliniai. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), reaguodamas į šią situaciją, ragina gyventojus nevartoti užlietų šulinių vandens maistui, kadangi toks vanduo gali būti užterštas cheminėmis medžiagomis (nitritais, nitratais ir kt.), mikrooganizmais (atsirandančiais dėl užteršto dirvožemio, žuvusių gyvūnų, pavyzdžiui, graužikų) ir kt. Patariama maistui vartoti fasuotą geriamąjį vandenį ir vadovautis šiame pranešime pateiktomis rekomendacijomis. Vienos iš sveikatai pavojingų cheminių medžiagų, kuriomis dėl atlydžio ir / ar liūčių gali būti užterštas šulinių vanduo, yra nitritai ir nitratai. Pagrindinis nitratų ir nitritų šaltinis dirvožemyje ar vandenyje yra azoto turinčios medžiagos, patenkančios su trąšomis,…
Atnaujinti NVSC veiklos procesai leis veikti efektyviau
Sutrumpintas procesų sąrašas, atnaujinta jų sąveikos schema, sukurtas rizikų valdymo mechanizmas – tai tik keletas pokyčių, kuriuos Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) įgyvendino 2023 m., siekdamas, kad veikla labiau atitiktų visuomenės poreikius ir lūkesčius. Šie pokyčiai pristatyti sausio 18 d. vykusiame Lietuvos kokybės vadybos ir inovacijų asociacijos organizuotame pasidalijimo gerąja kokybės vadybos praktika susitikime. Asociacijos, jungiančios verslo, mokslo ir viešojo sektorių atstovus, nariai itin teigiamai įvertino NVSC įdiegtą kokybės vadybos sistemą, aktyviai domėjosi pristatytais pokyčiais. Dalyvavimas Kokybės vadybos asociacijos veikloje NVSC yra reikšminga patirtis, siekiant didinti veiklos efektyvumą. Tai suteikia galimybes gauti naujausią informaciją kokybės vadybos ir inovacijų plėtros klausimais bei leidžia inicijuoti ir įgyvendinti teigiamus pokyčius organizacijoje. NVSC paskirtis…
Šie vaisiai kasdien turėtų atsidurti ant nėščiųjų ir sportuojančiųjų stalo (receptas)
Dėl savo įspūdingos išvaizdos ir malonaus skonio kiviai yra vieni labiausiai vertinamų vaisių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vienas kivis patenkina visos dienos vitamino C poreikį tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog žiemos metu pirkėjai pamėgę ne tik citrusinius vaisius, bet ir kivius, o šią savaitę tinklo parduotuvėse verta nepraleisti progos juos įsigyti pigiau: iki sausio 29 d. jiems taikoma net 25 proc. nuolaida. Šia proga verta išmėginti ir taupiai pasigaminti burnoje tirpstančios panakotos su kiviais. Rekomenduojama vitamino C paros dozė Ovalo formos kiviai pasižymi ruda, šiek tiek pūkuota ir raukšlėta odele bei daugybe mažų, juodų sėklų, esančių intensyviai žalios spalvos…
Dietologė patarė, kaip ruošti žuvį, kad būtų ir sveika, ir skanu: padės viena gudrybė
Ne veltui Viduržemio jūros regiono dieta laikoma sveikatai palankiausia – ji kupina šviežių daržovių, ankštinių, kokybiško alyvuogių aliejaus bei liesos mėsos, žuvies. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad mums itin naudinga tinkamai paruošta žuvis, o Viduržemio jūros regiono mityba yra puiki prevencinė priemonė šių dienų civilizacijos ligoms. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip išsirinkti šviežią žuvį ir teisingai laikyti ją namuose, o taip pat iki sausio 29 d. siūlo doradų įsigyti pigiau: tinklo parduotuvėse joms taikoma net 50 proc. nuolaida. Du kartus per savaitę rinkimės žuvį Nors mūsų protėviai buvo įpratę žvejoti, gyvename prie jūros, turime ežerų bei upių, tačiau tradiciškai…
Kopūstai – aukso gysla organizmui: dietistė V. Kurpienė šią nebrangią daržovę ragina valgyti dažniau
Kopūstai padeda stiprinti imunitetą, pristabdyti senėjimo procesus ir yra ypač naudingi virškinimui – tai tik maža dalis tautiečių mėgiamos ir Lietuvoje auginamos daržovės suteikiamų naudų organizmui. Baltagūžiai kopūstai išties dažnai pastebimi ant daugelio šalies gyventojų stalo, tačiau ar tikrai kiekvienas žino, kokia naudinga yra ši nebrangi ir skani lietuviška daržovė? Prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė Vaida Kurpienė dalijasi patarimais, kaip lengvai įtraukti baltagūžius kopūstus į savo racioną ir džiaugtis ne tik piniginei draugiškais, bet ir sveikatai palankiais patiekalais. Dietistė Vaida Kurpienė įsitikinusi, kad kopūstai – viena populiariausių lietuviško raciono daržovių, o iš jų pagamintos gardžios sriubos, troškiniai ar salotos yra ne tik maistingi, bet ir sveikatai labai palankūs patiekalai.…
Nuo gurgiančio pilvo visuomet išgelbėjančios bulvės: dietologė įvardijo, kada jos tampa palankesnės sveikatai
Bulvės yra ketvirta pagal vartojimo mastą maisto kultūra pasaulyje: daugelyje šalių jos yra pagrindinis pigesnis maisto produktas ir naudojamos įvairiuose kulinariniuose patiekaluose. Ne išimtis – ir lietuviška virtuvė: jos tapo bene pagrindiniu lietuvių virtuvės ingredientu, ypač dėl to, kad lengvai prisitaikė prie vietos klimato sąlygų ir buvo palyginti lengvai užauginamos. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog nepaisant šių daržovių krakmolingumo, jose gausu sveikatai palankių medžiagų, reikalingų imuninės sistemos veiklai užtikrinti bei gerinančių širdies sveikatą. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad bulvių perteklių visuomet galima užsišaldyti, tad galima išvengti maisto švaistymo bei visuomet turėti jų po ranka. Taip pat ilgos lietuviškos žiemos vakarai neįsivaizduojami be…
Legendinis disko metikas Virgilijus Alekna apie tai, kodėl reikia kalbėti apie donorystę, kuo sportas skiriasi nuo politikos ir kaip išauginti čempionus
Jurga Staučienė Santūrus, ramybe spinduliuojantis ir kiekvieną žodį pasveriantis LR Seimo narys, Olimpinių žaidynių čempionas ir rekordininkas, Pasaulio ir Europos čempionas bei daugybės kitų sportinių titulų laimėtojas, sportininkų Mykolo, Martyno ir Gabrielės tėvas Virgilijus Alekna neslepia, kad dar prieš daug metų pakviestas skleisti donorystės idėjos, nesuabejojo šia kilnia misija nė akimirkos. Kodėl pasakėte Taip donorystei? Labai seniai į mane kreipėsi Transplantacijos biuro darbuotojai – norėjo, kad žinomi žmonės apie tai kalbėtų, skleistų šią teisingą žinią… Stojau į tas gretas ir iki šiol tikiu, kad tai labai kilnus dalykas. Juk darome tai dėl mūsų pačių gerovės – dėl mūsų draugų, dėl pažįstamų ir dėl nepažįstamų. Koks skirtumas, kam padėsime – svarbu,…