• Sveikata

    Suderinti vaikų ir suaugusiųjų mitybą – misija įmanoma: tinklaraštininkės K. Pišniukaitės-Šimkienės patarimai

    Sūnaus Beno prieš metus susilaukusi populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad pagausėjus šeimai gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis: dingo įprastas laisvalaikis, pasikeitė visi iki tol egzistavę prioritetai. Ne išimtis ir mityba. Kurdama šeimos valgiaraštį moteris kasdien susiduria su iššūkiais: ką pagaminti, kad maistas būtų subalansuotas ir tinkamas vaikams, tačiau skanus ir suaugusiems. K. Pišniukaitė-Šimkienė pasakoja, kad dabar keičiasi visos šeimos mityba, nes kaskart reikia atrasti tokius patiekalus, kuriuos lengvai pakeičiant, pavyzdžiui, pridedant druskos, pipirų ar kitų prieskonių, galėtų valgyti visa šeima. „Sūnus jau darosi maža asmenybė, jis jau supranta kas jam yra skanu, kas ne, ir ne visada viską valgo, o ir mes nebegaminame tokių patiekalų,…

  • Sveikata

    Dantų protezavimas nemokamai ir paprastesnė gavimo tvarka

    Dantų praradimo problema Lietuvoje yra ganėtinai opi – apie 30% vyresnių nei 65 metų amžiaus lietuvių neturi savų dantų. Netekus kelių ar visų dantų vyksta negrįžtami biologiniai pokyčiai: nyksta žandikaulio kaulas, keičiasi sukandimas, krypsta šalia esantys dantys, likę dantys neatlaiko protezams tenkančio krūvio, sutrinka virškinimo sistema, taip pat nukenčia žmogaus socialinis gyvenimas. Nesvarbu, kiek ir kurioje vietoje trūksta dantų, šią problemą būtina spręsti nelaukiant. „Išimamų dantų protezų paskirtis – atkurti prarastų dantų estetiką ir funkciją, todėl svarbu, kad pacientui parinktos protezavimo ir dantų sustatymo metodikos leistų pritaikyti geresnius ir išimamus dantų protezus atitinkančius okliuzijos ir artikuliacijos reikalavimus“ , – pasakoja CLINIC | DPC gydytoja odontologė Ieva Kumžienė. – „Džiaugiamės galėdami…

  • Sveikata

    Vakcinacija ir profilaktinė patikra – apsauga nuo gimdos kaklelio vėžio, tačiau pernai atlikta beveik perpus mažiau profilaktinių tyrimų

    Gimdos kaklelio vėžio ankstyvosios diagnostikos programa vykdoma septynioliktus metus, tačiau pernai Valstybiniame patologijos centre ištirta 40 proc. mažiau profilaktinių gimdos kaklelio PAP testų ir tai verčia sunerimti onkologus. Nacionalinio vėžio instituto (NVI) specialistai mano, jog ilgainiui gali padidėti užleisto gimdos kaklelio vėžio atvejų skaičius. „Patikslintais Vėžio registro duomenimis 2015 m. Lietuvoje diagnozuota 380 naujų gimdos kaklelio vėžio atvejų. Nuo šios ligos mirė 207 moterys. Penkerių metų išgyvenamumo rodiklis sergant gimdos kaklelio vėžiu – 63 proc. Tai vienas prasčiausių rodiklių tarp ES šalių“, – sako NVI Vėžio registro vedėja Ieva Vincerževskienė. Pasak Nacionalinio vėžio instituto vadovės prof. Sonatos Jarmalaitės, pagrįstai tikimės, jog profilaktinės patikros programa ir prieš septynerius metus pradėta mergaičių…

  • Sveikata

    Laikas namuose: sveikatos specialistai pataria, kaip jį praleisti lengvai ir naudingai

    Dabar, kai sveikata, stiprus imunitetas ir gera nuotaika reikšmingi kaip niekad anksčiau, svarbiausia neprarasti motyvacijos. Tik natūralu, kad pastaruoju metu, kai judėjimas, bendravimas, laisvalaikio praleidimo būdai smarkiai apriboti, entuziazmo lieka vis mažiau. Bet viskas mūsų rankose, tereikia tinkamai nusiteikti. Sveikatingumo klubų „Impuls“ ir „Lemon“ specialistai pataria, kaip galime sau padėti šį laiką praleisti kur kas lengviau, maloniau ir su daugiau pozityvios energijos. Judėkite savo ritmu Karantino metu vieni pradėjo medituoti, kiti išmoko siūti ar kito amato, o kai kurie ėmėsi gerinti savo fizinę formą. Visi tikslai sveikintini, bet visgi būtina nepamiršti, kad visi esame labai skirtingi ir nereikia kelti sau tikslų, lyginantis su kitų pasiekimais. Išsikelkite tokį tikslą, kuris tiktų…

  • Sveikata

    Maisto ekspertės: apie patiekalų gaminimo improvizacijas darbe ir namuose

    Kai pritrūksta laiko maistui gaminti, neretai skubame į prekybos centrą, nes čia visada rasime kulinarijos, konditerijos patiekalų, salotų, mišrainių ir gardžiausių desertų. Tačiau kaip sukuriami įvairiausi patiekalai – nuo įprastų makaronų iki netikėtų salotų su marinuotomis kriaušėmis? Kaip gimsta saldūs šedevrai, maloninantys ne tik gomurį, bet ir akį? Ne vieną dešimtmetį gaminius kuriančios maisto ekspertės Vilma Juodkazienė ir Nijolia Juchnevič pasakoja, kaip kuriamos receptūros ir kur semiasi įkvėpimo. Ne tik gamtoje, bet valgiaraštyje vyrauja sezoniškumas. V. Juodkazienė, „Iki“ kulinarijos centro vadovė ir maisto ekspertė, pasakoja, kad kiekvienam sezonui kuriami nauji patiekalai ir tai nestebina – vasarą labiau norisi lengvesnio maisto, gaivesnių skonių, o šaltuoju metų laiku mieliau renkamės sotesnius patiekalus.…

  • Sveikata

    Vaisiai – svarbi kasdienio raciono dalis: paprasti patarimai, kaip juos išsirinkti ir laikyti namuose

    Žiema ir su ja atkeliavęs šaltis – išbandymas kiekvieno organizmui, todėl reikia nepamiršti jo aprūpinti vitaminais, o vienas iš natūraliausių ir skaniausių šaltinių, kuriuose gausu vitaminų – vaisiai. Tačiau kaip išrinkti vaisius ir tinkamai juos laikyti namuose? Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė, atskleidžia kelis paprastus patarimus, į ką atkreipti dėmesį renkantis vaisius ir kaip juos kokybiškus išlaikyti kuo ilgesnį laiką. „Tam, kad parduotuvių lentynas pasiektų tik šviežiausi, kokybiškiausi, kruopščiai atrinkti vaisiai, jiems, kaip ir kitiems produktams, keliami itin aukšti kokybės reikalavimai bei pasirenkami kruopščiai patikrinti tiekėjai. Taip pat visada nurodoma vaisių kilmės šalis, tarkime, Lietuva ar užauginta Lietuvoje“, – pabrėžia kokybės ekspertė. Vaisius lietuviai valgyti mėgsta tiek…

  • Sveikata

    Sutaupyti ir maitintis sveikiau karantino metu Simonui Urbonui padeda mitybos planavimas

    Jau daugiau nei du mėnesius trunkantis antrasis karantinas paskatino žmones ieškoti naujų veiklų, pomėgių ir tikslų. Ne išimtis ir „Rimi“ iššūkį „Čia pigu“ priėmęs super tėtis Simonas Urbonas, per praėjusius metus eksperimentavęs ne tik su sportu, bet ir su mityba. „Prieš pirmą karantiną svėriau 92 kg, o atradus trenerį ir sveikesnę mitybą vasarą pasitikau su 78kg. Nors antrą karantiną esu žymiai tingesnis, per jį atradau sveikatai palankesnę mitybą ir išbandžiau naujų patiekalų, sveikesnių užkandžių, kuriuos akimirksniu pamėgo visa šeima. Jie man padeda išlikti geros formos net ir darant simbolinę mankštą.“ Iki šiol nevalgė nei troškinių, nei salotų lapų  S. Urbonas prisipažįsta, kad karantino metu pirmą kartą išbandė vegetarišką virtuvę, kuri…

  • Sveikata

    Individualus vėžio gydymas: realybė ar tik noras?

    Europa skelbia, jog būtina mažinti mirčių nuo onkologinių ligų skaičių, reikia naudoti genetinį ištyrimą, leidžiantį įvertinti, kokio gydymo pacientui reikia ir jį individualizuoti. Šiandien mokslo pažanga leidžia ne tik atrasti, kaip plinta vėžys, bet ir daugeliu atvejų tą plitimą sustabdyti. Lietuvoje vis aktyviau naudojami genomo tyrimai leidžia neatsilikti nuo pažangiausių Europos Sąjungos šalių ir įgyvendinti naujausias gydymo rekomendacijas, ypač svarbias kovoje su onkologinėmis ligomis. Vėžys jau kurį laiką išlieka antra pagal dažnumą mirties priežastimi visame pasaulyje. Skaičiuojama, kad 2018 m. onkologinės ligos nusinešė apie 9,6 mln. gyvybių. Pagal vėžinių navikų lokalizacijas, vyrai dažniausiai serga plaučių, prostatos, storosios žarnos, skrandžio ir kepenų vėžiu, o moterys – krūties, storosios žarnos, plaučių, gimdos…

  • Sveikata

    Ką turėtume žinoti apie pandemijos išpopuliarintą pulsoksimetrą?

    Pasaulyje siaučiant pandemijai, koronavirusu COVID-19 užsikrėtę žmonės gali jaustis tarsi kvėpuodami išretėjusiu oru aukštai kalnuose. Plaučių uždegimas yra viena iš šio išplitusio užkrato komplikacijų, todėl tampa kritiškai svarbu stebėti sergančiųjų kraujo įsisotinimo deguonimi lygį – jį matuoja vos kelių centimetrų ilgio ant piršto segamas pulsoksimetras.  Šį prietaisą iki šiol plačiai naudojo sveikatos apsaugos sektorius: ligoninės operacijų metu ir po operacijų, pacientus konsultuojantys gydytojai – būklės įvertinimui. Neretai šį aparatą turi alpinistai, kopiantys į itin aukštus kalnus. Čia oras būna itin išretėjęs ir jiems reikia stebėti savo aklimatizaciją, laiku pastebėti atsirandančią plaučių edemą.  „Pandemija pulsoksimetro reikšmę neabejotinai iškėlė į naujas aukštumas. Kaip ir visame pasaulyje, Lietuvoje ir iki pandemijos netrūko plaučių…

  • Sveikata

    Daržovių sultys: kokius netikėtus skonius pamėgo lietuviai ir jų nauda

    Sveikesnės gyvensenos tendencijos skatina lietuvius atidžiau rinktis ne tik maistą, bet ir gėrimus. Pavyzdžiui, vis dažniau pirmenybė teikiama natūralioms sultims. Vieni sulčių iš mėgstamų vaisių ar daržovių išsispaudžia namuose, kiti – jų dairosi parduotuvėse. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žiemos sezoną pastebimas natūralių daržovių sulčių pardavimų augimas, ir nors pirkėjai kasmet renkasi vis įvairesnes sultis, vienu iš svarbiausių kriterijų tampa ne tik skonis, bet ir nauda organizmui. Pirmenybė – natūralumui „Lyginant su šiltuoju metų sezonu, žiemą sveikuoliškų daržovių sulčių pardavimai išauga 29 procentais. Gali būti, kad viena iš priežasčių, kodėl šiuo laiku padidėja natūralių sulčių paklausa – po švenčių išaugęs noras atkurti organizmo balansą ar šaltuoju…