Kasdienė maisto ruoša be miltų būtų sudėtinga – tai vienas dažniausiai naudojamų produktų. Makaronų, blynų ar saldžių kepinių beveik neįsivaizduojame be jų. Ir nors tradiciškai esame įpratę prie kvietinių, miltų rūšių pasirinkimas parduotuvių lentynose kur kas įvairesnis. Nijolia Juchnevič, prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė ir maisto ekspertė, sako, kad kvietinius miltus pakeisti kitomis rūšimis siekia ne tik sveikesnės mitybos tendencijomis besivadovaujantys pirkėjai, bet ir tie, kurie nori praturtinti mitybą maistinėmis medžiagomis ar paįvairinti įprastų patiekalų skonį. „Puikius kepinius, pyragus, duoną ar bandeles galima kepti ne tik iš tradicinių kvietinių ar ruginių miltų, bet juos keisti ir migdolų, kokosų, žemės riešutų ar avinžirnių miltais. Jie turi daug skaidulų, baltymų, mažai angliavandenių…
Ketvirtadienį šalyje vakcinuotas rekordinis skaičius žmonių
Ketvirtadienį šalyje paskiepytas rekordinis skaičius asmenų – praėjusią parą pirmą skiepo dozę gavo 19 340 žmonių, antrą – 4 702, iš viso vakar paskiepyti 24 042 žmonės. Tai – iki šiol didžiausias paros vakcinavimo mastas. „Džiugina tokie vakcinavimo mastai, kai šalyje per vieną parą nuo koronaviruso jau dabar galime paskiepyti per 20 tūkst. žmonių. Kviečiu ir toliau pasitikėti mokslu ir skiepytis tuos, kuriems jau atėjo eilė. Ypač raginu tai padaryti vyresnius nei 65 metų asmenis, mūsų senjorus“, – sako Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė. Paskiepijus rizikingiausias asmenų grupes, prioriteto tvarka bus galima vakcinuoti ir kitus. Platus vakcinavimas leis visiems palaipsniui sugrįžti į įprastą gyvenimą. „Padėkime savo artimiesiems, kaimynams ar tiems, kurie…
Vaistininkų pagyros grilio mėgėjams – vis dažniau kepamos daržovės, vis rečiau maistas virsta angliuku
Vienas ryškiausių pavasario rodiklių – galimybė maistą gaminti lauke. Artėjant savaitgaliui daugelis planuoja maistą kepti ant žarijų. Vaistininkai pastebi, kad nors toks maisto paruošimo būdas nėra sveikiausias pasirinkimas, vis dažniau kepimui pasirenkamos daržovės, laikomasi rekomendacijų ir maistas neperdeginamas. „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė sako, kad nepamirštant saiko ir randant sveikesnių alternatyvų – maistas keptas ant grotelių tinkamas mūsų racionui. Pasak sveikatos specialistės, kartais paskanauti maisto gaminto ant laužo nėra blogai, tačiau tai neturi būti dažnas pasirinkimas. „Jeigu stengiatės skirti daugiau dėmesio sveikesnei mitybai arba laikotės dietos, vieną dieną pasilepinę ant laužo keptu maistu savęs per daug negraužkite ir po jos vėl grįžkite prie įprastos mitybos“, – sako vaistininkė. Vis dėlto net…
Vilnius kviečia vakcinacijai registruoti darbuotojus, kontaktuojančius su klientais
Vilniaus miesto savivaldybė kviečia įmones pradėti registruoti sąrašus darbuotojų, kurie privalo dirbti kontaktinį darbą ir patenka į Sveikatos apsaugos ministro įsakyme nurodytas prioritetines grupes. Registracija vykdoma čia. Sąrašų laukiama iš įmonių, kuriose dirba darbuotojai, dirbantys mažmeninės prekybos įmonėse, kontaktuojantys su klientais (kasininkai, salės darbuotojai, apsaugos darbuotojai ir kt.), taip pat darbuotojai, dirbantys maisto tvarkymo subjektuose, išskyrus viešojo maitinimo įstaigas, tiesiogiai susijusias su maisto produktų gaminimu. Įmonių dydis nėra svarbus. Už šių sąrašų sudarymą atsakingi įmonių vadovai. Sąrašuose turi būti įtraukti ne visi įmonės darbuotojai, o tik tie, kurie atitinka 1.20 prioritetą. Pateikti ir patikrinti sąrašai bus sukelti į vakcinacijos sistemą, kurioje jau patys darbuotojai galės registruotis ir pasirinkti vakcinos laiką…
Vienas tyrimas padeda atmesti aibę galvos svaigimo priežasčių
Galvos svaigimas ir pusiausvyros sutrikimai – negalavimai, su kuriais daugelis iš mūsų susidūrė bent kartą gyvenime. Kauno „Kardiolitos klinikų“ Ausų, nosies ir gerklės ligų (LOR) centro gydytoja otorinolaringologė Vilija Kardišienė pastebi, kad šie simptomai gali liudyti apie įvairius susirgimus, o atrasti tikrąją priežastį padeda pažangus tyrimas. Pasak V. Kardišienės, vienas dažniausių požymių, dėl kurių pacientai kreipiasi į gydytoją, yra galvos svaigimas. Deja, šis nespecifinis, subjektyvus simptomas gali pasireikšti esant įvairioms ligoms, pavyzdžiui, sergant ausies, centrinės nervų sistemos, širdies ir kraujagyslių ligomis, esant sensoriniams sutrikimams, vartojant kai kuriuos medikamentus. „Norint nustatyti, dėl ko svaigsta galva, kartais tenka apsilankyti pas keletą gydytojų specialistų. Medikui labai svarbu atskirti šio negalavimo priežastis – ar…
Būkite sveiki ir pagerinkite savo savijautą: balandį „Rimi“ skelbia sveikatos mėnesiu
Siekdama skatinti sveikus pasirinkimus kasdieniame gyvenime net ir neįprastomis aplinkybėmis, iki pat balandžio pabaigos mažmeninės prekybos tinklas „Rimi“ kviečia dalyvauti Sveikatos mėnesio veiklose. Bendradarbiaudamas su nuomonės lyderiais Ieva Swan, Simonu Urbonu ir Laura Mazaliene „Rimi“ kels sveikos gyvensenos iššūkius, ragins kartu gerinti savo savijautą ir įveikti pavasario nuovargį peržiūrint mitybos meniu. Juk į maisto racioną įtraukus vos keletą sveikatai palankių produktų ir daugiau dėmesio skiriant fizinei ar emocinei savijautai galime jaustis kur kas geriau. „Pandemija labai apribojo žmonių galimybes išeiti už namų ribų ir paskatino ieškoti įvairių alternatyvų, kuo pakeisti treniruotes sporto klube ar lauke. Kaip parodė „Rimi“ daryti tyrimai, laisvesnė dienotvarkė ir dažniau namuose leidžiamas laikas nepaskatino žmonių daugiau…
Parkinsono ligos naštą stipriai palengvina pažangios technologijos
Visame pasaulyje balandžio 11-ąją minima Tarptautinė sergančiųjų Parkinsono liga diena. Parkinsono liga sergančius žmones kamuoja drebėjimas, raumenų skausmai ir spazmai, nevalingi galūnių judesiai, judesių sulėtėjimas ir kiti sutrikimai. Ši lėtinė neurodegeneracinė liga lemia vis prastėjančią savijautą ir gyvenimo kokybę. Dėl to kenčia pacientai ir jų artimieji. Lietuvoje kasmet patvirtinama daugiau nei 1,5 tūkst. naujų Parkinsono ligos atvejų. „Nors medicinos mokslas dar neatrado būdų ir metodų, kaip visiškai užkirsti kelią Parkinsono ligai, tačiau gydant šią ligą yra pasiekta pažanga“, – sako Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos Funkcinės neurochirurgijos sektoriaus vadovas dr. Andrius Radžiūnas. Gydytojas atkreipia dėmesį, kad kuo anksčiau nustatoma liga, tuo daugiau galimybių valdyti jos eigą. Iš viso Parkinsono liga Lietuvoje…
Švenčiame Atvelykį: kaip suderinti subalansuotą mitybą su tradiciniais patiekalais?
Daugelis šeimų po gausaus Velykų stalo visą savaitę suko galvas, kaip suvartoti visus šventinius likučius. Nespėjus nė atsipūsti, artėja dar viena šventė – Atvelykis, kuriam vėl prireiks jūsų kūrybiškumo. O jeigu visus receptus išnaudojote per Velykas, siūlome išbandyti labai paprastą, bet originalią idėją, tinkančią Atvelykiui. Atvelykio šventė žinoma kaip Vaikų velykėlės, todėl didžiausias dėmesys pirmąjį savaitgalį po Velykų skiriamas būtent jiems. Ši šventė lyginama su Velykomis, tačiau yra kur kas kuklesnė – pilno stalo nukrauti įmantriais patiekalais tikrai nebūtina. Vis dėlto kiaušinių ridenimas, kaip ir per didžiąsias Velykas, – būtinas atributas. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia pastebinti, kad kuklesnis Atvelykio stalas siejamas ir su tuo, kad…
Lietuviški pomidorai jau parduotuvių lentynose: kokius dažniausiai renkasi gyventojai?
Pomidorai jau ne vienus metus užima išskirtinę vietą lietuvių virtuvėje. Ypač pavasarį jie naudojami salotoms, padažams ir net pagrindiniam patiekalui ruošti bei suteikia galimybių išbandyti pačius įvairiausius skonius. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjai pavasarį vis dažniau šią daržovę deda į krepšelius – pomidorų pardavimai šiemet, palyginti su praėjusiais metais, padidėjo 3,2 proc. „Išanalizavę pardavimų duomenis galime teigti, kad pomidorų paklausa šį pavasarį ir toliau auga. Iš viso balandį parduodama daugiau kaip 400 tonų pomidorų. Pardavimai didėja ir dėl pomidorų rūšių gausos parduotuvėse. Be to, pirkėjai vis labiau vertina kokybę ir skonį, nebeieško pigiausio varianto“, – sako V. Budrienė. Pasak jos, kokybiškų pomidorų perkama ištisus metus,…
Naujausi tyrimai: daugiau nei kas trečias jaučia stiprų pervargimą
Praėjusių metų pabaigoje ir šių metų pradžioje „Žmogaus studijų centro” atlikti Lietuvos organizacijų tyrimai rodo, kad aukštą ir labai aukštą pervargimo lygį patiria 37 proc. darbuotojų. Įdomu tai, kad pervargimo lygis labai stipriai skiriasi tarp organizacijų, kai kuriais atvejais pasiekdamas net 81 proc. lygį. Be abejonės, pervargimas itin neigiamai veikia ne tik produktyvumą, bet ir darbuotojų psichinę bei fizinę sveikatą. „Besitęsiant karantinui darbuotojų būsenos nuolatinė stebėsena tampa būtinybe. Tik matydami realią situaciją vadovai gali laiku imtis priemonių neigiamiems reiškiniams sušvelninti”, – sako psichologas dr. Gintaras Chomentauskas. Ko dažniausiai pasigenda darbuotojai – taip pat atskleidžia tyrimas. Bendravimo trūkumą darbuotojai vertina 3,8 balais iš 5 galimų. Todėl teisingai elgiasi tos įmonės, kurios praktiškai kasdien rengia trumpus vaizdo susitikimus su visiems privalomu vaizdo…




