• Sveikata

    Netikėti mėsos marinatai pavasariškiems kepiniams

    Šiltąjį sezoną kepsninėje po atviru dangumi ruošiamas maistas vilioja daugelį. O tam, kad kepsniai ar daržovės burnoje paliktų ryškų skonį, verta juos pamarinuoti. Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad marinatas – itin svarbi kepinių ant grilio dalis, nes jis papildo ir praturtina įprastą skonį bei suteikia mėsai minkštumo. Tačiau reikėtų atsižvelgti į kelias taisykles ir nepersistengti, kad netektų nusivilti. „Lietuviai kepimo ant grilio srityje tampa vis išradingesni ir ieško naujų receptų. Nors ant grilio dažnai ruošiami įvairiausi patiekalai ir žmonės kepa žuvį, daržoves ar sūrį, vis dėlto mėsa neužleidžia pozicijų. Mūsų duomenys rodo, kad populiariausia grilio sezono preke išlieka kiaulienos šašlykai. Vasarą jų pardavimai išauga net iki…

  • Sveikata

    Skanaukite į sveikatą: naudingos, gardžios ir pavasariškos salotos, suteikiančios milžinišką naudą organizmui

    Kiekvienas pavasaris džiugina gausiu šviežių daržovių derliumi. Ne veltui šiuo laiku į dažną valgiaraštį sugrįžta lengvi, gaivūs bei didelę naudą organizmui teikiantys įvairiausių salotų patiekalai, tame tarpe ir salotos. Mėgautis jomis ragina ir sveikatos priežiūros specialistai, kurie nuolatos kartoja auksinę sveikos mitybos taisyklę, jog pusę kiekvienos lėkštės turi sudaryti daržovės, o likusią dalį – mėsa bei grūdiniai produktai. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai, primindami apie salotų naudą, dalijasi pavasariškomis jų gamybos idėjomis, kurios tiek nustebins skoniu, tiek ir organizmą praturtins taip trūkstamais vitaminais. Saugo ir stiprina sveikatą „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, rūpestis savimi šiuo metu tapo daugumos lietuvių prioritetu. Todėl, pasak jos, vis daugiau…

  • Sveikata

    Agresyviausias odos vėžys neskauda, o progresuoti gali ir per mėnesį: onkologai kviečia nemokamai pasitikrinti

    Kasmet Lietuvoje nustatoma pusketvirto šimto melanomos – agresyviausio odos vėžio – atvejų. Onkologai visame pasaulyje nerimauja, kad nemaža dalis melanomos atvejų per COVID–19 pandemiją liko nediagnozuota, tad ir Lietuvos skaičiai gali ūgtelti. Gegužę – melanomos žinomumo mėnesį – Nacionalinis vėžio institutas (NVI) primena apie šios ligos diagnostiką ir gegužės 13 d. kviečia į nemokamą patikros–šviečiamąją akciją, kurios metu specialistai patikrins nerimą keliančius odos darinius ir, prireikus, užrašys tolesnei konsultacijai. Problemos mastą parodė pasaulinė apklausa Metų pradžioje visame pasaulyje atlikta daugiau nei 700 dermatologų apklausa atskleidė tikėtiną koronaviruso pandemijos poveikį melanomos diagnostikai. Palyginti su įprastiniais pacientų odos tyrimų metais, dermatologai apskaičiavo, kad penktadalis (21 proc.) melanomos atvejų 2020 m. galėjo likti…

  • Sveikata

    Gydytoja odontologė: ką reikėtų žinoti apie burnos priežiūrą

    Remiantis apklausų duomenimis, profilaktiškai pas odontologus lankosi vos  kas ketvirtas Lietuvos gyventojas. Vis dar delsiama kreiptis į specialistus ir suskaudus dančiui, neretai pas gydytoją vykstama tik tuomet, kai skausmas tampa nebepakeliamu. Daugelis žmonių tiksliai nežino, kaip reikėtų prižiūrėti savo ar vaikų burną, tačiau drovisi ir nedrįsta to paklausti gydytojo. Medicinos centro „Northway“ gydytoja odontologė burnos chirurgė Ieva Gendvilienė primena, kodėl svarbu laiku kreiptis į specialistus ir ką reikėtų žinoti apie burnos priežiūrą, norint išvengti odontologinių ligų. Patyrusios specialistės teigimu, burnos sveikata – tai tokia dantų, dantenų, burnos gleivinės ar žandikaulių būklė, kai nėra jų lėtinių ar ūmių pažeidimų, patologijos. Pasak jos, vis dar dažnai manoma, kad gydytojai odontologai gydo tik…

  • Sveikata

    Raudonos ar žalios daržovės – kurias vertėtų rinktis dažniau?

    Mitybos ekspertai nuolat pabrėžia ne tik daržovių svarbą organizmui, bet ir atkreipia dėmesį į jų spalvą. Kaip ir įvairių rūšių daržovės, taip ir skirtingų spalvų produktai skiriasi mineralų ir vitaminų kiekiu bei naudingosiomis savybėmis. Jolantos Sabaitienės, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių ekspertės, teigimu, kuo spalvingesnė mūsų salotų lėkštė, tuo daugiau gerųjų medžiagų gauname, tačiau sveikatingumo lenktynėse prieš žalias daržoves laimėtų raudonosios, todėl jų į pirkinių krepšelį vertėtų įsidėti dažniau.                                  „Organizmui naudingiausios šviežios, nemarinuotos ar kitaip termiškai neapdorotos daržovės, ypač pavasarį, kai jau galima rasti naujo derliaus produktų. Subalansuotai mitybai palaikyti reikėtų nuolat suvartoti…

  • Sveikata

    „Čia saugu“ – frazė, kurią svarbu išgirsti smurtą patiriančioms aukoms

    Karantino metu smurto artimoje aplinkoje atvejų skaičius išaugo drastiškai, o aukos labai dažnai net neturi galimybės ar nežino, kur kreiptis pagalbos. Dar pernai lapkritį socialinę kampaniją pradėjęs vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ dalinasi Vilniaus moterų krizių centro psichologės Eglės Paulauskienės mintimis. Pasak jos, išdrįsusioms ieškoti pagalbos aukoms svarbu padrąsinimas ir supratimas. Prabilusios apie smurtą artimoje aplinkoje aukos dažnai nesulaukia aplinkinių pasitikėjimo, priešingai – net ir artimi giminaičiai skuba neigti: na, ką gi tu prisigalvoji, juk taip gražiai gyvenate. Tokios ir panašios frazės uždaro smurto rate, iš kurio aukoms gali būti sunkiau ištrūkti. Padėtį apsunkina ir tai, kad po tokių įvykių dažniausiai ateina „medaus mėnuo“, smurtautojas teigia besigailintis, žada daugiau taip nedaryti, atsiprašo,…

  • Sveikata

    Minint tarptautinę dieną be dietų: kaip keisti mitybos įpročius?

    Gegužės 6-oji jau beveik 40 metų pasaulyje ir beveik 30 metų Lietuvoje minima kaip tarptautinė diena be dietų. Daugelio mitybos specialistų teigimu jokia dieta nepadės ilgam atsikratyti nepageidaujamų kilogramų. O Dietistė Vaida Kurpienė patikslina, jog svarbu ne riboti maistą, bet subalansuoti savo mitybos racioną, papildant jį įvairiais, didelę maistinę vertę turinčiais produktais. V. Kurpienė teigia, kad maisto papildų galima ir nenaudoti – jų teikiamą naudą galima gauti valgant viso grūdo produktus, šviežias daržoves – šiuose produktuose yra skaidulų, jos turi daug mineralų, vitaminų bei įvairiausių antioksidantų, tad pati mityba yra vertingesnė. „Neseniai vykdyta „Maximos“ lojalių klientų apklausa parodė, jog daugiau nei trečdalis mūsų pirkėjų per karantiną ėmė labiau rūpintis savo…

  • Sveikata

    Tyrimas atskleidė: kas antras lietuvis laikosi dietų, gydytoja įspėja apie sveikatos problemas

    Dietų kultūra lietuviams – nesvetima: daugiau kaip pusė bent kartais laikosi dietų ar atsisako tam tikrų maisto produktų, rodo „Gardėsio“ kepyklos užsakymu atliktas visuomenės nuomonės tyrimas*. 19 proc. riboja savo mitybą dietomis nuolat, o 41 proc. – kartais, kai priauga per daug svorio arba prieš vasaros sezoną. Dietologų draugijos prezidentė gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit tikina, kad prasidėjus pavasariui ir „matuojantis“ karantino priaugtus kilogramus, susidomėjimas dietomis tik didėja. Specialistė perspėja, kad griežtos ir alinančios dietos palieka negrįžtamų pasekmių organizmui, tačiau apie jų žalą kalbama nepakankamai. Remiantis dr. R. Petereit klinikine praktika, šiuo metu net trečdalis besikreipiančiųjų į specialistus, kreipiasi dėl iškylančių valgymo sutrikimų. Lietuviai skundžiasi ne tik tokiomis žinomomis ligomis…

  • Sveikata

    Plekšnė – veltui lietuvių nuvertinama žuvis: gerosios jos savybės ir nauda sveikatai

    Neįprastos išvaizdos plekšnė – viena originaliausių žuvų. Ir nors jos išvaizda gali gąsdinti, balta mėsa, savitas skonis ir subtili tekstūra paperka išrankiausius maisto gurmanus. Plekšnė populiarumu kol kas nusileidžia kitų rūšių žuvims, tačiau žuvies mėgėjai vis dažniau įtraukia ją į savo racioną, ypač šiltuoju metu, kai plekšnę patogu kepti ant grilio. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, lietuviai vis labiau vadovaujasi sveikesnės mitybos rekomendacijomis ir pradeda valgyti daugiau žuvies, taip pat dairosi skonių įvairovės, todėl pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir plekšnės. „Duomenys rodo, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį šviežios žuvies parduota 1,2 karto daugiau nei tokiu pat praėjusių metų laikotarpiu. Pastebime, kad pirkėjai įtraukia žuvį į kasdienį…

  • Sveikata

    Pirmosios lietuviškos braškės jau pasiekė parduotuvių lentynas

    Pirmojo ilgai laukto lietuviško derliaus braškės jau atkeliavo į parduotuves. Pirkėjai nekantriai laukia pirmųjų lietuviškų uogų ir jos iš karto atsiduria jų krepšeliuose. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirmosios vietos ūkininkų užaugintos braškės sulaukia itin daug susidomėjimo ir jų paklausa ženkliai išauga. Tai rodo ir pardavimų duomenys – vos pasirodžius šviežiam derliui, braškės lentynose neužsibūna. „Džiaugiamės, kad jau pačioje gegužės pradžioje pirkėjams galime pasiūlyti šviežiai skintų, vietos ūkininkų užaugintų braškių, nors pavasaris dar neskuba. Glaudžiai bendradarbiaujame ir atidžiai renkamės tiekėjus, todėl parduotuves pasiekia šviežios, ką tik nuskintos aukščiausios kokybės uogos. Braškės turi savo gerbėjus, ištikimus išraiškingam ir gaiviam pavasariškam skoniui“, – teigia V. Budrienė. Pasak komunikacijos…