• Sveikata

    Saldi ar sūri – kokia košė populiariausia? Tinklaraštininkė pasidalino 2 gardžiais receptais

    Kokią košę pusryčiams renkasi lietuviai? Anksčiau toks klausimas nebūtų iškilęs, nes pasirinkimas būdavo vos vienas – blanki pilka masė su gabalėliu cukraus ar sviesto. Tačiau šiandien socialiniuose tinkluose košių receptų randame tūkstančius: nuo pikantiškų su baravykais iki desertinių su šokoladu  – mėgstamiausią išsirinktų kiekvienas. Spalio 10-ąją, pasaulyje minint košės dieną, maisto tinklaraštininkė Gabrielė Žutautaitė užsimojo išsiaiškinti – kokią košę labiausiai mėgsta lietuvaičiai? „Pusryčiams“ autorė kviečia išmėginti netikėtus košės receptus ir atrasti šį patiekalą iš naujo. G. Žutautaitė kartu su grūdinių produktų ekspertais „Malsena“ socialiniuose tinkluose lietuvių klausė – kokia košė jų mėgstamiausia? Viso „Košių košės“ rinkimuose lietuviai pasiūlė per šimtą skirtingų košių receptų, kuriais gardina savo pusryčių, pietų ar net…

  • Sveikata

    Kodėl į savo racioną reikėtų įtraukti plekšnę ir su kuo ją derinti?

    Norintys džiaugtis puikia savijauta turėtų nepamiršti į savo kasdienį valgiaraštį įtraukti kuo įvairesnio maisto. Vienas produktų, kurių turėtume valgyti bent kelis kartus per savaitę,– baltymų, mineralų ir vitaminų kupina žuvis. Nors lietuviai žuvies vis dar valgo per mažai, Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tendencijos keičiasi ir įvairios rūšies žuvis tarp pirkėjų tampa vis populiaresnė. „Lietuviai vis labiau vadovaujasi sveikesnės mitybos rekomendacijomis ir pradeda valgyti daugiau žuvies. Pastebime, kad pirkėjai ne tik įtraukia žuvį į kasdienį racioną, bet ir ieško subtilesnių, savitų skonių, todėl nuolat plečiame žuvies ant ledo asortimentą. Žmonės dairosi ne tik tradiciniais laikomų karpių, bet ir savo išvaizda stebinančios paltusinės plekšnės, šamo ar kitų…

  • Sveikata

    Italų klasika gnocchi – namuose: išbandykite rudenišką šio patiekalo receptą su moliūgais

    Italų virtuvės perlas – gnocchi,  patiekalas užkariavęs viso pasaulio gurmanų širdis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad gnocchi – nesudėtingai pagaminami, tačiau ypatingo skonio virtinukai, dažniausiai gaminami iš bulvių ir miltų bei patiekiami su įvairiausiais padažais. Pasak ekspertės, šie virtinukai – vis labiau mėgstami ir Lietuvoje, o ypač atvėsus orams, kai norisi sotaus ir šildančio maisto. „Lietuviai vis dažniau ieško įmantresnių skonių ir patiekalų. Pastebime, kad pirkėjai vis labiau domisi įvairiomis pasaulio virtuvėmis ir jų receptus bando pritaikyti gamindami namuose. Gnocchi savo skoniu ir tekstūra – artimas lietuviams, sotus ir šildantis patiekalas. O dabar geriausias metas jais pasimėgauti, mat šiam patiekalui pagaminti dažniausiai naudojamos bulvės, kurios daugelį…

  • Sveikata

    Vaistininkai perspėja dėl svorio metimui vartojamų laisvinamųjų preparatų: jie gali pažeisti kepenis

    Noras sureguliuoti svorį skatina imtis net ir neįtikėtinų priemonių – vieni apie liekną figūrą svajojantys žmonės ryžtasi vartoti laisvinamuosius preparatus, kiti be saiko vartoja maisto papildus, tikėdamiesi atrasti stebuklingas piliules. Sveikatos specialistai tikina, kad nei vienas, nei kitas kelias nėra teisingi. Vaistininkai pastebi, jog bendra tendencija yra tokia, kad noras sulieknėti aktualus vien moterims – „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Giedrė Tautkevičienė sako savo darbo praktikoje neturėjusi atvejų, kad patarimų svorio metimo klausimu ieškotų vyrai. „Antsvorį turinčios moterys paprastai prašo vitaminų, padėsiančių numesti svorį. Pasikalbėjus paaiškėja, kad daug kas jau bandyta ir, pasak pacienčių, niekas nepadeda. Tai rodo, kad ieškoma stebuklingos priemonės, bet nelabai norima stengtis pačiam. Kita grupė yra jaunos ir…

  • Sveikata

    Klaipėdos medikas Nerijus Klimas: svarbu sau priminti, kad pralaimėta gyvybė gali išgelbėti kitą žmogų

    Nacionalinis transplantacijos biuras praneša, kad spalio 3 d. Klaipėdos jūrininkų ligoninėje registruotas 41 m. donoras. Vyro artimieji, išgyvenantys didžiulę netektį, nusprendė paaukoti vyro organus donorystei, kad išeidamas iš šio pasaulio jis suteiktų viltį gyventi net keliems sunkiai sergantiems žmonėms. Pirmadienį iš Klaipėdos jūrininkų ligoninės Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparniu į Kauno klinikas buvo išskraidintos donoro kepenys, į Santaros klinikas išgabenti inkstai. Donorą ruošusios Klaipėdos jūrininkų ligoninės Anesteziologijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Nerijus Klimas sako, kad ligoninės medikai supranta donorystės svarbą. „Kai kovojant už vieną gyvybę tenka nuleisti rankas, prisimename, kad galbūt būtent ji, pralaimėta gyvybė, gali išgelbėti kitą žmogų. O gal net ne vieną. Dalyvavimas transplantacijos programoje – didžiulis…

  • Sveikata

    UAB „Escolit“. Laikini sunkumai, nauji sprendimai

    „Escolit“ – Lietuvoje registruota uždaroji akcinė bendrovė. Ji priklauso akcininkams iš Ukrainos ir Austrijos. Kartu su Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) UAB „Escolit“ įgyvendina investicinį projektą: Telšiuose statomas šiuolaikiškas ir modernus farmacijos fabrikas. 2015 m. prasidėjo statybos, 2017 m. sudaryta finansavimo sutartis su LVPA (įrangai įsigyti skirta 1,5 mln. Eur, iš kurių 1 mln. Eur – 2020 m. panaudota). Ir nors buvo žadėta, jog fabrikas pradės veikti jau šių metų vasarą, tačiau iki šiol planuota vaistų ir maisto papildų gamyba neprasidėjo. Apie tai, kokios aplinkybės trukdo pradėti eksploatuoti farmacijos fabriką, klausėme UAB „Escolit“ direktoriaus Eduardo Romanovskio. – Farmacijos fabriko statyba vyksta jau penkerius metus. 2020 m. rugsėjo mėnesį statybų aikštelėje…

  • Sveikata

    Ispaniškoji paelija – valstiečių patiekalas, užkariavęs visą Europą

    Atvėsus orams dažniau renkamės sočius ir sušildančius patiekalus. Ir nors lietuvių virtuvėje gausu tradicinių receptų, verta išbandyti kitų šalių pamėgtus nacionalinius patiekalus. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad rudenį ypač verta pasimėgauti ispaniškąja paelija, kuriai pasigaminti neprireiks daug laiko, nes kvapnius ingredientus lengvai paruošite vienoje keptuvėje. Ispanams paelija – kaip lietuviams cepelinai „Ispanija yra viena iš krypčių, į kurią lietuviai keliauja dažnai. Vis dėlto galima leistis ir į keliones virtuvėje bei pasimėgauti ispaniškai patiekalais. Paelija paprastai yra gaminama iš ryžių, daržovių, jūros gėrybių, tokių kaip midijos bei krevetės, troškinamų vienoje keptuvėje. Analizuodami duomenis matome, kad pirkėjai drąsiai išbando naujus receptus, todėl esame užtikrinę platų aukščiausios kokybės daržovių,…

  • Sveikata

    Įsigaliojus ribojimams – staigus susidomėjimas juodomis medicininėmis kaukėmis

    Nuo spalio 1 d. įsigaliojus reikalavimui uždarose patalpose dėvėti veidą dengiančias apsaugos priemones, vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ atstovai sako pastebintys išaugusį domėjimąsi apsauginėmis priemonėmis. Ypač išaugo susidomėjimas juodomis kaukėmis. Klientų susidomėjusių apsauginėmis kaukėmis šuolis pastebimas iškart priėmus naujus pandemijos valdymo sprendimus. „Daugiau klientų kaukėmis susirūpino jau įsigaliojančių ribojimų išvakarėse – rugsėjo 30 d. Matome, kad šiuo metu labiausiai domimasi juodomis kaukėmis – jų įsigyjančių skaičius lyginant su rugsėjo pabaiga, šoktelėjo 59 proc., įprastų šviesių kaukių įsigyjama 37 proc. daugiau“, – sako „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė. „Eurovaistinės“ užsakymu rugpjūčio pabaigoje atliktas „Spinter Research“ tyrimas parodė, kad net 38 proc. gyventojų kaukę keičia tik kartą per vieną-dvi dienas, 16 proc. pripažino kaukę…

  • Sveikata

    S. Čapkauskienės patarimai, kaip be didelių pastangų atsikratyti nereikalingų kilogramų

    Kartais norėdami sulieknėti, puolame nuo vienos dietos prie kitos, tačiau nei viena iš jų neatneša ilgalaikių rezultatų. „Svorį galima koreguoti tinkamai pasirenkant maisto produktus, valgymų dažnumą ir pakankamai judant“, – sako biomedicinos mokslų daktarė, docentė Sandrija Čapkauskienė ir primena, kad kalorijų skaičiavimas ne visada yra geriausia lieknėjimo priemonė. Šventa taisyklė – trys valgymai per dieną Anot S. Čapkauskienės, svarbu suprasti, kad žmogui pakanka trijų valgymų per dieną ir užkandžiai tikrai nereikalingi. „Užkandžiais gali mėgautis tik tam tikros grupės žmonės, pagal jų fiziologinius ar sveikatos būklės palaikymo poreikius – tai tebeaugantys vaikai, senyvo amžiaus asmenys, žmonės, sergantys virškinamojo trakto ligomis, turintys valgymo sutrikimų, profesionaliai sportuojantys. Visiems kitiems užkandžiavimas visiškai nėra būtinas“,…

  • Sveikata

    Kopūstų rauginimo ABC: keli paprasti žingsniai, padėsiantys namuose užsiraugti lietuvių pamėgto skanėsto

    Kopūstai – viena labiausiai lietuvių pamėgtų daržovių. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad šaltasis metų sezonas Lietuvoje be kopūstų neįsivaizduojamas. Švieži kopūstai naudojami ruošiant sriubas, taip pat puikiai tinka salotoms, troškiniams gaminti, tačiau spalį, orams vis labiau vėstant – gyventojai tradiciškai pradeda ir kopūstų rauginimo sezoną. Mėgstami visus metus „Ruduo – geriausias metas kulinariniams eksperimentams, ypač su šviežiomis daržovėmis, kurių dabar turime itin platų asortimentą. Norėdami pirkėjams pasiūlyti aukščiausios kokybės daržoves, glaudžiai bendradarbiaujame su augintojais, be to, vietinių ūkininkų užaugintos daržovės mėgstamos ir pirkėjų. Lietuviški kopūstai paklausūs išlieka visus metus: ne veltui ši daržovė puikuojasi perkamiausių daržovių penketuke. Be to, lietuviai vis dažniau renkasi sezonines…