Nors vieni salierais gardina salotas, troškinius, sriubas ar valgo juos žalius, kiti ryškaus šios daržovės skonio tiesiog nemėgsta. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, salierai itin tinkami pošventiniam laikotarpiui, kai norisi lengvesnio maisto – juose gausu vandenyje tirpių ir netirpių skaidulų, vitaminų bei žmogaus organizmui reikalingų mineralų, o jų panaudojimas kulinarijoje itin universalus: galima valgyti tiek saliero stiebą, tiek jo lapelius bei šakniagumbį. Kaip namuose ilgiau išlaikyti salierus šviežius ir ką iš jų pagaminti dalijasi mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių kategorijos vadovė Olga Suchočeva. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, nors kai kurie nemėgsta salierų skonio, ši daržovė privalo rasti vietą kasdienės mitybos…
Eksperimentai su krevetėmis virtuvėje: takai, ypatingas troškinys ir išraiškingo skonio patiekalas su kukurūzais
Nors šventinis laikotarpis baigėsi, tai nereiškia, kad turite baigti eksperimentus virtuvėje. Juk pasilepinti skaniu maistu nebūtina laukti progos, tai galima daryti ir kasdien. Ypatingiems patiekalams sukurti puikiai tinka ne tik mėsa, žuvis, bet ir jūros gėrybės, tokios kaip krevetės. Jos yra ne tik maistingos, bet ir greitai pagaminamos. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad net ir pasibaigus šventėms jūros gėrybės dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Skirtingos rūšys – skirtingos savybės „Nors šventiniu laikotarpiu pirkėjai paprastai linkę pasimėgauti įmantresniais ingredientais, susidomėjimas gurmaniškais produktas išlieka ir po švenčių, ypač artėjant savaitgaliui. Pirkėjų krepšeliuose atsiduria ir įdomesni sūriai, vytinti mėsos gaminiai, ir, žinoma, jūros gėrybės, tokios kaip karališkos baltakojės blyškiosios krevetės“,…
Daržo gėrybių sriuba žiemą: ne tik sušilti, bet ir sustiprinti imunitetą
Tai žemiau nulio nukrentanti termometro stulpelio padala, tai stiprus lietus ir nuolatinė drėgmė – dabartinė kasdienybė Lietuvoje ir tiesiausias kelias sklisti virusams. Užklupus tokioms darganoms, pajutus pirmuosius peršalimo simptomus ar pritrūkus energijos, tautiečiai griebiasi laiko patikrinto česnako, imbiero, citrinų, medaus ar netgi svogūnų. Tačiau dalis šių produktų turi labai specifinį, aštrų kvapą ir skonį, tad toli gražu tinka ne visiems, o kitiems galiausiai įkyri. Visgi, šiuose ingredientuose esančių naudingų medžiagų galima gauti ir gaminant įvairius patiekalus, pavyzdžiui, skanią, organizmą sušildančią bei imunitetą stiprinančią daržovių ir kruopų sriubą. Gausūs naudingų medžiagų Turbūt vienas didžiausių šio patiekalo privalumų, kad daržovių ir kruopų sriubą galima pagaminti itin greitai, o ingredientų gauti kone kiekvienoje…
Atsakymas į LRT tyrimą apie STI – tiesa iš pirmų lūpų
Sausio 6 d. LRT paskelbė tyrimą apie Sveikatos teisės institutą (toliau – STI). Dalinamės viešais išsamiais STI direktoriaus dr. Rimo Jankūno atsakymais į Jurgos Tvaskienės klausimus. Turint patirties, jog tik LRT žurnalistams pateikti atsakymai panaudojami selektyviai, iškreiptai arba yra apskritai nutylimi, J. Tvaskienei buvo nusiųsta bendra pozicija, o išsamūs atsakymai skelbiami tiesiogiai visuomenei. 1. Esate minėjęs, kad Sveikatos teisės institutas įkurtas Feisbooko grupės „Pandeminiai ieškojimai“ pagrindu. Kas ir kodėl subūrė šią grupę? Kiek žinau, ją 2020 m. pavasarį įkūrė grupė žmonių, kurių daugumą sudarė gydytojai, besispecializuojantys epidemiologijos srityje. Jie buvo tarp pirmųjų, pastebėjusių neadekvačią valstybių reakciją į COVID-19. Džiaugiausi, kai 2020 m. rudenį buvau pakviestas ten prisijungti, nes atsirado galimybė…
Veganiškas sausis: iššūkis geresnei savijautai ir sveikesnei planetai
Visame pasaulyje vis daugiau žmonių prisijungia prie iniciatyvų, skatinančių riboti gyvūninės kilmės produktų kiekį, kartu į mitybą įtraukiant daugiau augalinės kilmės maisto. Veganiško sausio iššūkis kviečia Naujuosius metus pradėti visam mėnesiui atsisakant mėsos ir kitų gyvūninės kilmės produktų – tai naudinga ir sveikatai, ir planetai. Prisijungus prie Veganiško sausio iššūkio per mėnesį „sutaupysite“ 124,900 litrus vandens, 84 kv. km. miško ir 273 kg anglies dvideginio emisijų – tai daugiau, nei mėnesiui atsisakius automobilio! Sausio mėnesį startuojančios įvairios iniciatyvos kviečia naujus metus pradėti žalingus įpročius keičiant gerai savijautai užtikrinti reikalingais veiksmais: pavyzdžiui, Raudonasis sausis skatina metus pradėti sportuojant, ir taip prisidėti prie emocinės būklės gerinimo tamsiuoju metų laiku, o Sausasis sausis…
COVID-19 ligos pasekmės – ne visada apčiuopiamos: į ką vertėtų atkreipti dėmesį?
COVID-19 liga gali pasireikšti įvairiais būdais – nuo besimptomių ar lengvus simptomus sukeliančių formų iki sunkių sutrikimų, kurie gali turėti ilgalaikių pasekmių. Daugelis žmonių pasijaučia geriau jau po kelių dienų ar savaičių, tačiau kitiems liga ir atsistatymas užtrunka net kelis mėnesius. Organizmo atsigavimas gali užsitęsti ir persirgus lengva forma, todėl dažnas žmogus ilgą laiką jaučia nuovargį, energijos trūkumą ir išsiblaškymą. Vis dažniau pastebima, kad tiesiogiai ar per imuninės sistemos reakcijas virusas pažeidžia vidaus organus – plaučius, širdį, inkstus, nervų sistemą, gali sukelti kraujo krešumo sutrikimus. „Koronavirusu persirgęs žmogus jaučia nuovargį, užsitęsusį kosulį, dusulį po fizinio krūvio ar ramybėje. Vargina sąnarių, raumenų, krūtinės, galvos skausmas, svaigimas, dingęs arba silpniau jaučiamas kvapas…
Po jauno žmogaus mirties – kilnus artimųjų sprendimas
Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad pirmosiomis naujųjų metų dienomis buvo užregistruotas pirmasis efektyvus organų donoras šiais metais. Po jauno žmogaus mirties šeimos nariai rado stiprybės priimti kilnų sprendimą – padovanoti organus donorystei. Atlikus reikalingus tyrimus nustatyta, kad transplantacijai yra tinkami penki donoro organai ir ragenos. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose recipientams bus transplantuoti donoro inkstai, širdis ir ragenos, Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose – donoro kepenys. Transplantacijai yra tinkami ir donoro plaučiai, tačiau Lietuvoje šiam organui tinkamas recipientas rastas nebuvo. Per užsienyje transplantacijas koordinuojančias agentūras recipientas buvo rastas Šveicarijoje. Artimiesiems tokia staigi netektis po didžiųjų metų švenčių yra begalinis skausmas, tačiau organų donorystė leidžia…
2022-ųjų maisto tendencijos: kur juda ateities maisto kultūra?
Požiūris į maistą, valgymo kultūra bei su maistu susiję žmonių įpročiai nuolat kinta. Tam įtakos turi įvairūs veiksniai – pradedant kelerius metus besitęsiančia pandemija, baigiant visuotiniu atšilimu ir vyraujančiomis tvarumo tendencijomis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad 2022-aisias dar daugiau dėmesio bus skirta kovai su maisto švaistymu, sveikatingumui, be to, prognozuojama, kad dar labiau išpopuliarės augalinė mityba. „Nuolat analizuojame rinką ir vartotojų įpročius, tad pastebime, kad šiuo metu galima išskirti kelias didesnes kryptis, kuriomis vystosi ateities maisto kultūra. Tai vartotojų susidomėjimas maisto gaminimu, sveikatingumas, nuolatinis galvojimas apie maisto švaistymą. Be to, ne tik tarp mėsos atsisakiusiųjų populiarėjanti augalinė mityba bei ekologiškų produktų kategorija, kurios platų asortimentą esame…
Patarė, kaip valdyti nerimą, nemigą ir stresą: tebūnie tai šių metų pažadas sau
Švenčių laikotarpis gali būti apgaulingas. Nors viskas spindi puošniais žaisliukais, juntama pakili ir džiugi nuotaika, tačiau pastebimai padaugėja ir nerimą išgyvenančių žmonių. Jį sukelia ne tik pasiruošimas šventėms, bet ir besibaigiantys metai, naujų pasitikimas, buvusių ir būsimų tikslų išsikėlimas. BENU vaistininkė Laura Mockutė dalijasi patarimais, kaip svarbu ateinančiais metais skirti laiko sau ir pasirūpinti savo emocine būsena. Išsiderinęs miego ritmas, emocijų perteklius, skubėjimas ar netikėtai užklupęs vienišumo jausmas – visa tai dažnos pošventinio nerimavimo priežastys. Tačiau stresas, kaip sako vaistininkė, yra dalis mūsų gyvenimo, nuo jo nepabėgsime. „Jis reikalingas tam, kad žmogus adaptuotųsi prie pasikeitusių situacijų. Svarbu tik išmokti jį atpažinti ir tinkamai suvaldyti, tuomet lengviau įveiksime sunkumus. Kitu atveju…
3 tropikais kvepiantys receptai su ličiais: puikiai dera prie sūrių ir jūros gėrybių
Ličiai – tropinis vaisius, pasižymintis švelnia tekstūra ir vynuoges bei kriaušes primenančiu skoniu. Ličiai yra universalus vaisius, jais dažnai gardinamos salotos, desertai, kokteiliai, glotnučiai bei padažai. Visgi, tiems, kurie su šiuo vaisiumi pažįstami mažiau, – pravartu žinoti kelias taisykles: kaip jį nulupti, paruošti bei valgyti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai egzotinius vaisius ragauja drąsiai, o ličiai dažnai pastebimi pirkinių krepšeliuose. Kilę iš Azijos „Susidomėjimas egzotiniais vaisiais kasmet auga. Pastebime, kad pirkėjai, grįžę iš įvairių kelionių, paragavę įmantresnių ingredientų ar patiekalų, juos stengiasi pritaikyti ir savo virtuvėje, praturtinti mėgstamus ar išbandyti dar negamintus receptus. Būtent todėl, matydami paklausą, esame paruošę pačių įvairiausių vaisių asortimentą, pradedant mangais,…



