• Sveikata

    Kaunas uždaro vakcinavimo centrą Ledo rūmuose: gyventojus skiepys gydymo įstaigose ir netgi „Akropolyje“

    Naujuose Ledo rūmuose įkurtas didžiausias vakcinavimo centras Kaune ir visoje šalyje baigia darbą – medikai gyventojus skiepys kitur. Nuo sausio 24 dienos suplanuotos kauniečių revakcinacijos keliasi į Kauno miesto poliklinikos padalinius, o nemokamas skiepijimas bus tęsiamas iš viso net 48 vakcinavimo vietose. Nuo penktadienio gyventojai be išankstinės registracijos ar Galimybių paso laukiami naujame skiepų punkte – Kauno „Akropolyje“. Pavyzdiniai metai Kaune „Ledo rūmai beveik metus veikė kaip skiepijimo nuo COVID-19 epicentras. Nenuilstančiai dirbančių gydytojų, slaugytojų bei savanorių dėka vakcinavimas vyko nenutrūkstamai ir sklandžiai, o rezultatai viršijo lūkesčius. Čia už sąmoningą elgesį, siekiant apsaugoti save bei aplinkinius, reikia pasakyti „ačiū“ ir patiems kauniečiams, supratusiems skiepų naudą. Kauno vakcinavimo centro veikla tapo…

  • Sveikata

    Kuo baltieji greipfrutai skiriasi nuo savo „brolių" ir su kuo jie skaniausi?

    Šaltukui spaudžiant svarbu nepamiršti organizmo aprūpinti gerosiomis medžiagomis ir vitaminais. Citrusiniai vaisiai savo teikiama nauda garsėjo nuo seno, tačiau jeigu apelsinų ar klementinų persisotinote – metas pasimėgauti baltaisiais greipfrutais, dar kitaip vadinamais „Pomelo“. Šie vaisiai pasižymi kiek saldesniu, švelnesniu nei įprasto greipfruto skoniu, todėl jie puikiai tiks ne tik salotoms, bet ir jūros gėrybėms: tokiomis kaip jūros šukutės ar krabai, pagardinti. Vienas iš didžiausių citrusų Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šaluoju metu laiku populiarūs ne tik klementinai ar apelsinai, bet ir baltieji „Pomelo“ greipfrutai. „Lietuviai dairosi ne tik išskirtinesnių daržovių, bet ir vaisių. Vienas jų, baltieji greipfrutai „Pomelo“. Nors žiemą pardavimų viršūnėse tarp citrusinių vaisių karaliauja…

  • Sveikata

    Dviem iš trijų lietuvių jo trūksta – kaip vitamino D gauti su maistu?

    Pastebimai pagerinti gyvenimo kokybę ir sumažinti įvairių ligų išsivystymą – tokį poveikį gali turėti pakankamas vitamino D kiekis organizme. Jis padeda užtikrinti tinkamas smegenų funkcijas, sustiprina imuninę sistemą, apsaugo nuo vėžio, įvairių infekcijų, širdies ir kraujagyslių ligų. Tai, kad šią naudingąją medžiagą vertina šalies gyventojai, rodo ir lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ pirkėjų krepšelis. Kokie vitamino D turtingi maisto produktai jame atsiduria ir kodėl pastaruosius rekomenduojama valgyti kuo dažniau? Viena produktų grupė – ypatinga Šeimos gydytojas V. Morozovas akcentuoja vitamino D svarbą žmogaus organizmui. Anot mediko, šis elementas stiprina sveikatą bei imunitetą, padeda išvengti onkologinių bei širdies ir kraujagyslių ligų, pagerina gyvenimo kokybę. Tiesa, pažymi pašnekovas, kad pilnai atsiskleistų visa vitamino…

  • Sveikata

    Paprasčiau nebūna: vienos keptuvės patiekalas su vištiena pagal „Ant medinės lentelės“

    Būna dienų, kai puode norisi virti sriubą, keptuvėje čirškinti gardžiai kvepiančią žuvį su rozmarinu, o vėliau dar ir pyragui tešlą užmaišyti. Vis dėlto, kartais pažiūrėti gerą filmą daug maloniau nei stebėti, kaip gimsta būsima vakarienė. Tokiomis dienomis gelbėja vieno puodo ar keptuvės patiekalai, kurie nereikalauja daug laiko, o rezultatas toks, tarsi visą dieną būtumėte sukęsi virtuvėje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tokius patiekalus galima paruošti iš bet kokių produktų, o pirkėjai jiems renkasi ir įmantresnius ingredientus.   Mėgstami įvairiose pasaulio šalyse „Net kai kalbama apie įvairius troškinius ar sriubas, kuriems paruošti ypatingų produktų nereikia, tinklo pirkėjai jiems renkasi  platų daržovių spektrą: salierus, moliūgus ar saldžiąsias bulves.…

  • Sveikata

    Neeilinė diena: donoro širdį į Kauną skraidino sraigtasparniu, Vilniuje transplantuoti vaiko inkstai

    Pirmadienio popietę Kauno Aleksoto oro uoste leidosi Karinių oro pajėgų sraigtasparnis su neįkainojamu kroviniu – donoro širdimi. Ji specialioje dėžėje, pilnoje ledo, buvo atgabenta iš Respublikinės Šiaulių ligoninės. Išskirtinis siuntinys pirmadienį pasiekė ir Vilniaus universiteto Santaros klinikas – čia iš Latvijos buvo atgabenti mažamečio donoro inkstai. Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos ministerijos praneša, kad trečiasis šių metų donoras sekmadienį buvo registruotas Šiaulių ligoninėje. Mirusio jauno žmogaus artimieji sunkią netekties valandą rado stiprybės pagalvoti apie kitus ir sutiko paaukoti jo organus donorystei. Atlikę tyrimus, medikai nusprendė, kad transplantacijai tinkama donoro širdis ir inkstai. Karinių oro pajėgų sraigtasparnis donoro širdį skubiai atskraidino į Kauno klinikas, kur ji buvo persodinta keturis su puse…

  • Sveikata

    Produktus be glitimo ir laktozės renkasi vis daugiau žmonių: ką svarbu žinoti?

    Glitimo ar laktozės netoleravimas –  sveikatos sutrikimas, dėl kurio kasdienį mitybos racioną tenka gerokai pasiaurinti. Tiesa, šiandien tokį maitinimąsi renkasi ne tik tie, kuriuos šis negalavimas vargina bet ir tie, kurie mėgsta eksperimentuoti ar mano, kad toks maitinimasis sveikatai palankesnis. Anot prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovės Rūtos Golovač, tendencija, kad maisto prekes be glitimo ir laktozės į savo pirkinių krepšelį įtraukia ne tik šių medžiagų netoleruojantys, bet ir norintys išbandyti naujus skonius, pastaruoju metu itin pastebima. Reaguodama į ją gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria žmonėms nepamiršti sveikos mitybos principų ir savo mityboje užtikrinti įvairovę. Laktozės ir glitimo netoleravimo požymiai  Pieno produktai užima svarbią vietą sveikatai palankaus maitinimosi piramidėje. Jie…

  • Sveikata

    Morkos – ne tik sriuboms ar troškiniams: pasigaminkite kvapnų pyragą su kokosų miltais

    Morkos – nebrangi daržovė, kurią prekybos centruose galima rasti ištisus metus. Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorės Olgos Suchočevos, kokybiškų morkų Lietuvoje netrūksta ir šviežiomis, vietoje užaugintomis daržovėmis galima mėgautis bet kuriuo metų laiku. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, renkantis savo lėkštės turinį, į lokaliai užaugintus produktus reikėtų atkreipti dėmesį ne tik dėl šviežumo kriterijaus, bet ir dėl naudos sveikatai. Morkos – puikus skaidulų ir beta karotino šaltinis, todėl įvairiais pavidalais jos turėtų rasti vietą kasdieniame žmogaus mitybos racione. Nors morkų derlius nuimamas dar rudenį, tačiau ši daržovė džiugina ir žiemos laikotarpiu. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, morkos įvairiais…

  • Sveikata

    Patiekalai, kuriuose išradingai panaudosite raudonąsias aitriąsias paprikas

    Jau nuo seniausių laikų žmonės domėjosi prieskoniais ir ieškojo vis gardesnių jų derinių. Kad mums įprastas patiekalas atsiskleistų dar nepatirtais skoniais ir aromatais, kartais užtenka ir kelių ypatingą skonį jam suteiksiančių ingredientų, pavyzdžiui, pipirų, kurie yra neatsiejama daugelio patiekalų dalis. Pipirų būna pačių įvairiausių: nuo tradicinių juodųjų iki čili dribsnių ar Chalapos aitriųjų paprikų. Juos panaudoti galima netikėčiausiais būdais: ir ruošiant troškinius,  ir šokoladinius desertus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors lietuviai dažniausiai renkasi tradicinius juoduosius pipirus, populiarėja ir kiti aitrumo suteikiantys prieskoniai, pavyzdžiui, aitrieji čili pipirai. Egzistuoja keli tūkstančiai rūšių „Druska ir pipirai – prieskoniai, kuriuos tikriausiai rasime kiekvieno spintelėje. Ir nors pirkėjai pastaruoju metu…

  • Sveikata

    Populiarėjantis augalinis pienas: lengvi būdai pasigaminti jį namuose

    Sveikiau, skaniau ir įvairiau – Lietuvos gyventojai vis dažniau į savo maisto racioną įtraukia ne tik daugiau įvairių grūdų, sėklų ir riešutų, bet ir sparčiai populiarėjantį augalinį pieną. Dažniausiai atsižvelgiama į jo naudą sveikatai, skonio savybes ir įvairovę – šis produktas gaminamas net iš ryžių ar bulvių. Taip pat dažną išmėginti augalinį pieną paskatina galimybė pasigaminti jį tiesiog savo namų virtuvėje. Virtuvėje – ir egzotiniai skoniai Nors Vakarų Europoje augalinis pienas jau dažnai atrandamas daugybėje virtuvių, Lietuvoje jo vartojimo kultūra dar nėra taip stipriai įsitvirtinusi. Tiesa, kaip pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, šalies gyventojai pamažu vis drąsiau žvelgia į įvairiausių kategorijų, iš pažiūros…

  • Sveikata

    ES / EEE šalys į naujuosius žengė turėdamos 46 procentų omikron atmainos paplitimą

    ES / EEE šalys į naujuosius metus žengė turėdamos 46 procentų omikron atmainos paplitimą.  Apie tai šį penktadienį pranešė Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC). Pasak ECDC, daugumoje šalių naujų COVID-19 ligos atvejų ir hospitalizavimo rodikliai buvo dideli ir didėjo, o mirties atvejų ir intensyviosios terapijos skyrių pacientų skaičius išliko stabilus. Savo pranešime ECDC pabrėžia, kad vis dar yra nedaug įrodymų, kad būtų stebimas mažesnis omikron varianto sukeltas ligos sunkumas lyginant su delta varianto sukelta liga. Ankstyvieji tyrimai rodo, kad dabartinės vakcinos gali būti mažiau veiksmingos prieš omikron atmainos sukeliamą infekciją, tačiau, ECDC pranešime pabrėžiama, kad esamos vakcinos vis tiek apsaugo žmones nuo hospitalizacijos ir sunkių ligos formų. Europos…