2022 m. sausio 26 d. biotechnologijų bendrovė „Moderna, Inc.“ pranešė dvi geras naujienas kovoje su pasaulį okupavusia kornaviruso omikron atmaina. Pirmoji žinia – prasidėjo antrasis klinikinių tyrimų etapas naujos vakcinos, specifiškai veikiančios būtent omikron atmainą. Antroji – paaiškėjo, kad pasiskiepijus sustiprinančiąja „Moderna“ sukurtos vakcinos doze, net po šešių mėnesių organizme yra su omikron atmaina galinčių kovoti antikūnų. „Pasitikėjimo suteikia atlikti tyrimai, įrodantys antikūnų veiksmingumą prieš omikron atmainą praėjus net šešiems mėnesiams po šiuo metu leidžiamos naudoti 50 µg sustiprinančiosios mRNR-1273 dozės. Tačiau nepaisant tokių rezultatų, šiuo metu vykdome klinikinius tyrimus su specifiškai prieš omikron atmainą sukurta sustiprinančiąja vakcina–kandidate ir džiaugiamės galėdami pradėti jau antrąjį etapą“, – kalbėjo Stéphane Bancel, „Moderna“…
Nustatytos korupcijos rizikos dirbtinių sąnarių endoprotezų viešuosiuose pirkimuose
Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko korupcijos rizikos analizę Valstybinės ligonių kasos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) ir penkiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose (ASPĮ) rengiant dirbtinių sąnarių endoprotezų ir jų komponentų specifikacijas, vertinant tiekėjų pasiūlymus ir sveikatos priežiūros įstaigoms skiriant sąnarių endoprotezus pacientams. Išanalizuota šių asmens sveikatos priežiūros įstaigų, kurios teikia sąnarių endoprotezavimo paslaugas, veikla: Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninės, Klaipėdos universitetinės ligoninės, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės, Ukmergės ligoninės. Lietuvoje sąnarių endoprotezams įsigyti iš privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) išleidžiama vidutiniškai apie 10 milijonų eurų per metus. Daugiau nei 50 procentų sąnarių endoprotezų viešųjų pirkimų dalyvauja tik vienas tiekėjas, o didiesiems…
Paskutinį žiemos mėnesį pasitikite žaliuojančiomis palangėmis: kaip užsiauginti mikrožalumynų
Nors žiema tęsis dar visą vasarį, pradėti palangių daržininkystę vertėtų jau dabar. Tam puikiai tinka ir svogūnų sodinukai, prieskoninės žolelės bei vis labiau populiarėjantys mikrožalumynai, vertinami dėl vitaminų, kurių šaltąjį sezoną ima trūkti. Be to, namuose žaliuojantys mikrožalumynai dar ir jauki puošmena. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sėklomis prekyba prasideda dar sausio mėnesį ir pirkėjai ne tik ruošiasi daržų sezonui, bet augina žalumynus ir namie. Pasižymi stipriu skoniu „Lietuviai domisi sveika mityba, vartoja daugiau daržovių ir įvairiausių žalumynų: juos ne tik perka parduotuvėje, bet ir augina namuose. Būtent dėl šios priežasties sėklomis bei svogūnų sodinukais šiemet pradėjome prekiauti dar sausio viduryje ir kiekvieną savaitę jų pardavimai…
Ką pasigaminti iš veganų dievinamo tofu: nuo havajietiško dubenėlio iki suši sumuštinukų
Augalinė mityba vis labiau populiarėja, o su ja ir įvairiausi augaliniu pagrindu pagaminti produktai. Vienas jų – veganų itin mėgstamas tofu. Nors tofu dažniausiai sutinkamas Azijoje, galima sakyti, kad šis produktas pastaruoju metu išgyvena tikrą aukso amžių ir yra naudojamas pačiose įvairiausiose virtuvėse. Be to, į savo racioną vis dažniau jį įtraukia ne tik veganai ar vegetarai, bet ir tie, kurie stengiasi valgyti daugiau augalinio maisto. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausi augalinės kilmės pakaitalai, o tarp jų ir tofu – pirkėjų mėgstami ir vertinami. Atsirado dar senovėje „Nagrinėdami pardavimų duomenis pastebime, kad pirkėjai į savo racioną stengiasi įtraukti ne tik daugiau vaisių ir daržovių, bet…
Grikių kruopos: kur laikyti namuose ir kaip išsirinkti kokybiškas?
Grikiai – greitai paruošiamos, o svarbiausia – sveikatai ypač naudingos kruopos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, grikiuose gausu geležies ir kitų žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų bei vitaminų, todėl juos drąsiai galima valgyti kasdien. Nors grikių košė puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek garnyrui prie daržovių ar mėsos patiekalų, iš jų galima pasigaminti ir įvairius troškinius, gaivias salotas ar net desertus. Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė pastebi, kad grikius lietuviai dar labiau pamėgo pandemijos metu, kai daugelis dirba ar izoliuojasi namuose ir maistą gaminasi patys. Tad specialistė dalijasi patarimais, kaip atskirti kokybiškas grikių kruopas bei kur jas laikyti parsinešus namo. Pasak mitybos ekspertės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės,…
Kreivi dantys? Juos tiesinti galima ir visiškai nematomu būdu
Tikriausiai jau niekam nebereikia įrodinėti, kad simetriška šypsena su lygiais dantimis – būtinybė ne tik karjeros kine ar mados pasaulyje siekiantiems žmonėms. Šiuolaikiniam žmogui taisyklingas sąkandis – neatsiejama dalis bendrame sveikatos ir estetikos kontekste. Tad šį kartą su ortodonte Eugenija Bučinskiene kalbamės ne apie tai, kodėl reikia tiesinti dantis, o apie būdus, kuriais tai galima padaryti efektyviausiai. Jau septyniolika metų dantis pacientams tiesinanti gydytoja sako, kad gydymas per tuos metus gerokai pajudėjo į priekį, patobulėjo senieji metodai ir atsirado naujų. Dantų kapos – tik labai motyvuotiems pacientams „Naujausias mados klyksmas ortodontijoje, žinoma, yra dantų kapos. Pirmiausia, nuskenavus paciento dantų lanką, jis yra ištiesinamas skaitmeniniu būdu. Tuomet, vadovaujantis šiuo idealiu modeliu,…
Kruasano dienos proga: netikėti faktai apie šį skanėstą ir 3 užkeptų kruasanų receptai
Nuo prancūziškų pusryčių neatsiejami kruasanai net viduržiemį padeda sukurti jaukią ir romantišką nuotaiką. Burnoje tirpstantis sviestinis ragelis taip išpopuliarėjo visame pasaulyje, kad sausio 30-ąją net švenčiama tarptautinė kruasano diena. Nors kepinys turi senas tradicijas, pirmieji kruasanai skoniu visai nepriminė tokių, kokius juos valgome dabar. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vos pradėjus pirkėjams siūlyti kruasanus, jie iš karto sulaukė susidomėjimo. Reikalingi vos 8 ingredientai „Visada siekiame pirkėjams pasiūlyti ne tik tradicinių, bet ir naujų gaminių. Vadovaudamiesi šia nuostata vieni pirmųjų Lietuvoje savo tinkle pradėjome kepti ir kruasanus. Dabar pirkėjai gali rinktis iš plataus kepinių asortimento: ne tik tradicinius, bet ir kruasanus su įvairiausiais įdarais: pradedant karamelės, šokolado…
6 garnyrai, puikiai derantys prie jūrinio ešerio
Jūrinius ešerius ruošdami įmantriausius patiekalus mėgsta naudoti virtuvės šefai, tačiau šios rūšies žuvis – puikus pasirinkimas ir tiems, kuriems patinka suktis namų virtuvėje. Tiesa, kad praturtintumėte kiekvieno patiekalo skonį, svarbu ne tik tinkamai paruošti pagrindinį patiekalo elementą, bet ir garnyrą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad į pirkėjų krepšelius patenka ne tik tradicinės, bet ir įvairesnės žuvys, tarp jų ir jūrinis ešerys. Ruošiama įvairiais būdais „Nors tradiciniai ir nuo seno pamėgti produktai vis dar dažniausi pirkėjų krepšeliuose, lietuviai vis dažniau leidžiasi į eksperimentus su maistu, išbando naujų skonių. Ne išimtis ir žuvis bei jūros gėrybės. Pastebime, kad išrankesni pirkėjai dažniau renkasi ir plekšnę, juodąjį paltusą ar jūrinį…
Jaunųjų krepšininkų treneris: 10–17 metų vaikams labiausiai trūksta laiko pavalgyti ir išsimiegoti
Pranešimas spaudai 2022 01 27 Remiantis naujausiais Lietuvos higienos instituto duomenimis, Lietuvoje per penkerius mokslo metus normalaus svorio mokinių dalis (2016–2021 m. m.) sumažėjo 4,5 proc. Įvertinus 7–17 metų mokinių kūno masės indeksą (KMI), pernai (2020–2021 m. m.) antsvorio turėjo 17,5 proc. mokinių, nutukimas diagnozuotas 8,2 proc. vaikų, o 11,1 proc. moksleivių svoris buvo per mažas. Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) komandos „Vilniaus duona“ treneris Karolis Čyžius, treniruojantis 10–17 metų vaikus, pastebi, jog jiems dažnai trūksta disciplinos ir žinių, kaip tinkamai maitintis, ir pataria, ką daryti tėvams, kad vaikai išvengtų energijos duobių ir pervargimo. SKM treneris K. Čyžius pabrėžia, kad daugiau nei du trečdaliai vaikų maitinasi prabėgomis – pakeliui į treniruotę tiesiog užsikemša traškučiais, greituoju maistu, šokoladais, užsigeria saldžiomis sultimis ar gazuotais gėrimais.…
Keičiasi „L’Oréal” generalinis direktorius Lenkijai ir Baltijos šalims
Bendrovės „L’Oréal Poland & Baltic“ valdyboje vyksta permainos. Vietoj Niels Westerbye Juhl, kuris pastaruosius trejus metus ėjo „L’Oréal“ generalinio direktoriaus Lenkijai ir Baltijos šalims pareigas, paskirtas Valéry Gaucherand. Jis šias pareigas perims nuo 2022 m. kovo 1 d. Niels Westerbye Juhl nuo 2019 m. vadovauja bendrovei Lenkijos ir Baltijos šalių rinkose. Jis sėkmingai įgyvendino „L’Oréal Poland & Baltic“ integracijos etapus – sukūrė struktūras ir procesus, geriau atitinkančius verslo, klientų ir vartotojų poreikius, sustiprino „L’Oréal“ pozicijas Lenkijos ir Baltijos šalių rinkose per neapibrėžtumo kupiną pandemijos laikotarpį. Be verslo pasiekimų, N. Westerbye Juhl taip pat labai aktyviai dalyvavo visoje su darniu vystymusi susijusioje veikloje, padėdamas ambicingos pasaulinės strategijos „L’Oréal For the Future…



