• Sveikata

    Švelninami ribojimai menininkams, norintiems atvykti į Lietuvą iš EEE erdvei nepriklausančių valstybių

    Menininkai ir juos aptarnaujantis personalas, prieš atvykdami į Lietuvą iš visų ne Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybių, turėjo teikti prašymus Kultūros ministerijai dėl leidimų. Vyriausybei pakoregavus ekstremaliosios situacijos reglamentavimą, sumažėjo valstybių, kurių piliečiams privalu kreiptis dėl leidimų atvykti, ratas, o po kovo 31 d. specialių leidimų iš viso nebereikės. Nuo vasario 15 d. be specialių leidimų į Lietuvą gali atvykti ir šių šalių, kurios išduoda ir pripažįsta ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą, piliečiai bei šiose šalyse teisėtai gyvenantys asmenys: Albanijos, Armėnijos, Farerų salų, Izraelio, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinių Arabų Emyratų, Juodkalnijos, Libano, Moldovos, Maroko, Naujosios Zelandijos, Panamos, Sakartvelo, Salvadoro, Serbijos, Singapūro, Šiaurės Makedonijos, Taivano, Tailando, Tuniso, Togo, Turkijos, Ukrainos, Urugvajaus Rytų Respublikos, Žaliojo Kyšulio…

  • Sveikata

    Mažiau kilometrų – daugiau tvarumo: kodėl verta valgyti košę iš lietuviškų avižų?

    Avižos savo populiarumu su kitomis kruopomis nesidalija – ne vienerius metus jos yra dažniausias pirkėjų pasirinkimas, rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys. Vis dėlto tikriausiai nei vienas valgydamas avižinę košę nepagalvoja, kad tai – daugiau nei kruopų košė, ypač jei ji pagaminta iš Lietuvoje užaugintų avižų. „Avižos pirmiausia vertinamos dėl savo maistinių savybių. Viso grūdo avižos yra daug energijos suteikiantys angliavandeniai, pasižymintys dideliu naudingų mūsų organizmui skaidulų ir mineralinių medžiagų kiekiu, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, pabrėžianti, kad avižos yra ir vienas iš kainos atžvilgiu draugiškų produktų. Visgi, pasak jos, apie avižas ne vienerius metus jau kalbama ir kitame – tvarumo – kontekste. Pavyzdžiui, mokslininkai įvardija…

  • Sveikata

    Mažiau yra daugiau – kiek reiktų valgyti riebalų, druskos, cukraus

    Esame įpratę manyti, kad druska, cukrus ir riebalai yra didžiausi mūsų priešai, bet iš tiesų be šių produktų organizmas negebėtų tinkamai funkcionuoti. Kita vertus, per didelis jų vartojimas gali sukelti rimtų problemų. Taigi, norėdami būti sveiki, privalome atrasti balansą ir išmokti tinkamai įtraukti druską, cukrų bei riebalus į savo mitybą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai daug dėmesio skiria sveikesniems maisto produktams, populiarėja ekologiško maisto kategorija. „Pastebime, kad sveikatingumo tendencijas perimančių tinklo pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ekologiškas maistas: nuo pieno, mėsos iki saldumynų ir netgi gėrimų. Populiariausios prekės yra ekologiška varškė, natūralus jogurtas, vištų kiaušiniai, viso grūdo duona. Be to, pirkėjai renkasi ir desertus, kuriuose yra…

  • Sveikata

    Geležies trūkumas – dar ne mažakraujystė: patarimai, kaip teisingai kaupti jos atsargas

    Esant geležies trūkumui – dažnėja infekcinės ligos, peršalimai, negyja žaizdos, nusilpsta bendras imunitetas. Pasak BENU vaistininkės Lauros Mockutės, tai sunkiai įsisavinamas elementas. Todėl svarbu žinoti keletą pagrindinių taisyklių, kurios padės lengviau sukaupti reikiamas geležies atsargas organizme. Svarbu pasitikrinti likutį  Įtarti geležies trūkumą – sudėtinga. Pasak vaistininkės, simptomai iš esmės nesiskiria nuo bendro nuovargio, todėl juos galima maišyti su kitų vitaminų ar mikroelementų stygiumi. „Negalavimai – tai bendras silpnumas, nuovargis, išblyškusi oda, gali trūkinėti lūpų, akių kampučiai, slinkti, skylinėti, trupėti plaukai. Galbūt, labiau neįprasta tai, kad gali pakisti ir skonio receptoriai, kilti noras ragauti ledo, molio, kreidos,“ – pasakoja specialistė. Trūkumą geriausiai įvertinti padės ne bendri kraujo, o papildomi feritino tyrimai:…

  • Sveikata

    Kaspinėliai, laiveliai ir sraigteliai – makaronų forma diktuoja patiekalo padažo pasirinkimą: kaip nesuklysti?  

    Makaronai – viena sėkmingiausių itališkos maisto kultūros eksporto prekių. Platus makaronų ir padažų asortimentas bei šių valgių receptų gausa leidžia kone kasdien mėgautis vis kitu itališku skoniu. Tačiau retas žino, kad tobulam makaronų patiekalų skoniui išgauti tinka ne bet koks padažas. Kokius makaronus geriausia rinktis ir kokiomis taisyklėmis vadovautis juos derinant su padažais pataria prekybos tinklas „Lidl“. Auksinė taisyklė Manoma, kad Italijoje gyvuoja daugiau nei pusė tūkstančio skirtingų makaronų rūšių, o vardų, kuriais vietiniai vadina skirtingų formų makaronus, yra dar daugiau. Svarbiausia taisyklė – suporuoti tinkamos formos makaronus su reikiamos tekstūros padažu. Tokiu būdu galėsite mėgautis maksimaliu patiekalų skoniu, mat tobulos konsistencijos padažas arba prisiriša prie makaronų ir sustiprina jų…

  • Sveikata

    Su seksualinės funkcijos sutrikimais susiduria vis jaunesni vyrai

    Greitėjant gyvenimo tempui, daugelis vyrų visiškai pasineria į kasdienius darbus ir aukštų lūkesčių bei standartų nulemtus rūpesčius. Siekdami karjeros ir materialinės gerovės, jie dažnai pamiršta asmeninį gyvenimą ir santykius su artimiausiais žmonėmis. Medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje gydytojas urologas Tomas Gudauskas teigia, kad nors pacientai į jį kreipiasi dėl įvairiausių sveikatos problemų, viena iš labiausiai keliančių nerimą yra vyrų lytinės funkcijos sutrikimai.  Pasak specialisto, vyrai dažnai skundžiasi libido sumažėjimu, susilpnėjusia erekcija ar nesugebėjimu erekcijos išlaikyti reikiamą laiką. Šie sutrikimai labai dažnai susiję su žema saviverte ir emocine įtampa, jie dažnai lydimi baimės, nepilnavertiškumo ir gėdos jausmo. Erekcijos sutrikimai neigiamai veikia ne tik vyro psichologinę būseną. Sutrikus seksualinei funkcijai, vyrai ima vengti…

  • Sveikata

    Nepamirškite šaldytų grybų: viena paprasta gudrybė ir bus kaip švieži

    Kiekvieną rudenį lietuviai patraukia į miškus, kuriuose randa begalę skirtingų rūšių grybų. Vieni juos džiovina, kiti marinuoja, konservuoja ar raugina, tačiau populiariausias ir saugiausias grybų išlaikymo būdas yra jų šaldymas. Nors grybų sezonas baigėsi seniai, kiekvieno tikro grybautojo šaldikliuose dar tikrai galima rasti šių gėrybių. O ką gi su jomis daryti?Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šaldyti produktaitarp tinklo pirkėjų pastaruoju metu itin populiarūs – jų pardavimai 2021 m. išaugo 13 proc.  Akivaizdu, kad grybai užkariavę ne tik lietuvių, bet ir viso pasaulio virtuvę. Pastebima ypač ryški šių metų tendencija patiekalus gaminti iš miško gėrybių. Vakaruose populiariausi baravykai, pievagrybiai, voveraitės ar prabangūs trumai, Rytuose – šitakiai, enoki…

  • Sveikata

    Meilė ir kraujo spaudimas: kaip pozityvios emocijos gali padėti valdyti hipertenziją?

    Ar meilė gali gydyti ar net sumažinti kraujo spaudimą? Pasirodo, jog meilė ir teigiamos emocijos – pats tikriausias vaistas. Šiaurės Karolinos  universiteto mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad bučiniai ir laikymasis už rankų skatina laimės hormono oksitocino išsiskyrimą, kuris ne tik sumažina streso hormonų kiekį organizme, bet ir gali padėti reguliuoti kraujo spaudimą. Pavyzdžiui, meilūs ilgiau nei pusvalandį trunkantys prisilietimai, tarkime, masažas, bent tris kartus per savaitę. „Oksitocinas teigiamai veikia ne tik kraujagyslių sistemą, bet ir širdį“, – sako Respublikinės Šiaulių ligoninės Kardiologijos skyriaus kardiologė Julija Jurgaitytė, pridurdama, jog apskritai teigiamos emocijos sveikatos atžvilgiu yra palankios, bei dalinasi 7 patarimais, kaip mylėti save labiau. Svarbiausia – saikas Medikė pastebi, jog net…

  • Sveikata

    Desertai, kurie patiks ir sveikuoliams: šokoladą derinkite net su daržovėmis

    Būdų pasilepinti yra daugybė. Vienas jų – pasimėgauti burnoje tirsptančiu saldumyno gabalėliu, tačiau turbūt kiekvienas pažįstame bent vieną žmogų, kuris nevalgo tam tikrų maisto produktų ar jo sudedamųjų dalių, pavyzdžiui laktozės, glitimo, cukraus. Visgi, šiandienjie turi platų, kiekvienam tinkamų produktų pasirinkimą: pradedant alternatyvomis mėsai ir baigiant sveikuoliškais desertais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai domisi maistu ir jo tendencijomis, o dėmesys sveikesniems desertams auga. „Net ir laikantis sveikos gyvensenos principų saldumynų iš savo raciono išbraukti nebūtina. Šiuo metu yra galybė alternatyvų, kurios konditerijos gaminius paverčia sveikesniais. Būtent dėl šios priežasties mūsų tinklo desertų asortimente siūlome įvairių gardėsių: vieni tiks tiems, kurie netoleruoja laktozės ar glitimo, kiti…

  • Sveikata

    Nelygybė įgriso: su vėžiu kovojantys pacientai sieks suvienodinti diagnozavimo ir gydymo sąlygas

    Lietuvoje onkologinėms ligoms diagnozuoti ir gydyti skiriama suma, tenkanti vienam gyventojui, yra 2–3 kartus mažesnė, palyginti su Europos Sąjungos (ES) Vakarų valstybėmis. Mūsų šalyje ir visame Rytų bei Vidurio Europos regione taip pat ilgiau užtrunka ir onkologinių ligų diagnozavimas, pacientai taip pat būna priversti ilgiau laukti inovatyvių vaistų. Kaip kovoti su tokia nelygybe ir ką galima pakeisti jau artimiausiu metu? Į šiuos ir kitus klausimus bus stengiamasi atsakyti šių metų kovo 18–19 d. Rygoje vyksiančiame Europos onkologinių pacientų organizacijų kongrese „Dėl lygybės įveikiant vėžį“. Vieni prasčiausių rodiklių – LietuvojeEuropos Parlamentas (EP) nusistatė prioritetą onkologijai ir užsibrėžė tikslą, kad iki 2030 m. ES pagerėtų bent 3 mln. pacientų, sergančių vėžiu, gyvenimo…